Není eidam jako eidam! Přečtěte si o tomto delikátní sýru více a naučte se s ním vařit!

Kdo by neznal eidam! Ale víte odkud pochází, jak se vyrábí nebo jaké druhy můžeme rozlišovat a co znamenají různě barevné obaly, do kterých se balí?

Pokud ne, je ten správný čas to napravit a přečíst si o tomto lahodném sýru více!

Díky naším tipům do kuchyně, si ho vychutnáte ještě jako nikdy předtím!

Co je sýr eidam?

Původ tohoto sýra nalezneme v severských oblastech Nizozemska. Je to poloměkký sýr, který je vyrobený z kravského mléka a jeho výroba podléhá tradiční holandské receptuře, která sahá až do do začátků 13. století.

Jeho označení však nespadá pod ochranné označení, a proto si ho můžeme vychutnat v různých částech světa, což má za následek odlišnosti v chuti, kvalitě surovin i textuře.

Přesto všechny odrůdy mívají polopevnou texturu, která se snadno strouhá a také dobře rozpouští, v důsledku toho se běžně používá k přípravě různých pokrmů a s oblibou se jí i samotný.

Pravý kulatý holandský sýr v červeném vosku.
Zdroj: tasteatlas.com

Jak se vyrábí eidam?

Přírodní živočišné syřidlo se přidává do pasterizovaného kravského mléka. Syřidlo pomáhá s produkcí tvarohu. Jakmile mléko ztuhne a vytvoří se, sýřenina, ta se nakrájí a syrovátka se scedí.

Odkapávání přebytečné syrovátky podporuje ideální koncentraci chuti a textury. Po úplném odkapání se tvaroh umístí do forem, a poté se důkladně nasolí, což zabraňuje množení bakterií a dodává chuť.

Nakonec další měsíc zraje na dřevěných policích, přičemž sýry můžou zrát až 1 rok. Tímto procesem zesílí v chuti, zatímco krémová textura a jemnější podtóny si vychutnáte u méně vyzrálých druhů.

Základ tvoří jemná směs krémových a ořechových tónů s náznaky soli. U nevyzrálých sýrů najdeme pružnou texturu, postupem času je spíše sušší a drobivější.

V Nizozemsku se eidam prodává bez voskového obalu. Mimo Nizozemsko mohou však existovat různé barvy vosku pro jednodušší rozlišení jeho vlastností:
Černý vosk: zraje minimálně 17 týdnů
Zelený vosk: s bylinkovou příchutí
Hnědý vosk: s příchutí pepře
Oranžový vosk: s příchutí kmínu

Malý obchůdek se širokým výběrem povoskovaného sýra.
Zdroj: myfavouritepastime.com

Jak eidam chutná?

Tento sýr je popisován jako jemný, protože jeho chuť je obvykle mírná s nádechem sladkosti. Někdo v něm cítí ořechové tóny.

Některé druhy mají slanou chuť, zatímco jiné druhy mají nevýraznou chuť. Tyto odlišnosti jsou způsobeny kvalitou mléka, které se při výrobě používá.

Nutriční hodnoty eidamu (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
356 kcal1,4 g1,4 g28 g18 g       25 g0 g         965 mg

Tento sýr má vysoký obsah sodíku a fosforu. Obsahuje také vitamín A, cholin a je skvělým zdrojem vápníku.

 Jak použít eidam v kuchyni?

Lze z něj tvarovat sýrové kuličky, plnit s ním kůrky u pizzy, přidat ho do těsta na chléb, obalit v trojobalu a usmažit z něj sýrové tyčinky, nebo se pusťte do těchto netradičních receptů se smaženým sýrem
Běžně se také používá k výrobě slaných lívanců
Lze jej téměř v čemkoli rozpustit, počínaje od brambor a těstovin po tyto slané sýrové palačinky anebo tyto lahodné sýrové koláče
Tento sýr se také skvěle hodí do sýrových polévek a sýrových omáček
Tradičně se hodí k vínu a běžně se objevuje na obložených mísách se sýrem po večeři nebo alternativně na mísách s předkrmy, často vedle sušenek a ovocných pomazánek
Jemná verze tohoto sýra se nejlépe hodí se sladším ovocem, jako jsou třešně, zatímco vyzrálejší verze jsou často kombinovány se slanými ořechy a uzeným masem
Jako předkrm nebo dezert vyzrálé odrůdy servírujte ve spojení s kyselými jablky nebo hruškami

Párování s nápoji

Víno – Beaujolais, Champagne, Chardonnay, Malbec, Pinot gris, Ryzlink, Sauvignon blanc, Shiraz, Viognier

Pivo – ležáky, belgické Ale, Bock, hnědé/oříškové hnědé pivo, jablečná a ovocná piva, světlé Ale, Porter, Saison ale, Stout

Nejrůznější nápady na lahodné sýrové recepty.
Zdroj: befunky.com

Česneková pomazánka s eidamem

  • 170 g eidamu
  • 5 polévkových lžic majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli
  • Špetka mletého černého pepře

Postup

  • Sýr najemno nastrouhejte
  • Česnek oloupejte a rozdrťte
  • Sýr, česnek, majonézu a zakysanou smetanu dejte do mísy, dochuťte pepřem a solí a míchejte, dokud se vše nespojí
  • Před podáváním necháme česnekovou pomazánku asi 15 minut odpočinout při pokojové teplotě
Chléb pomazaný lahodnou a krémovou česnekovo sýrovou pomazánkou.
Zdroj: laurenslatest.com

Čím eidam nahradit?

Stejně jemnou chuť má Gouda, i s téměř totožnými vlastnostmi. Tento sýr má hustou a pružnou texturu a vyznačuje se sladkými a krémovými tóny s podtóny lískových oříšků a měkkého másla.

Ostřejší náhrada je čedar. Ten se může pochlubit tóny lískových oříšků a karamelizovaného másla.

Skladování

Pokud je sýr obalený voskem, nemusí být chlazen.

Po rozbalení by se však měl zakrýt, aby nevysychal. Samozřejmě, i když je pokrytý voskem, sýr by se neměl dávat do místnosti, kde je teplo nebo na místa, kam svítí slunce, aby se nezkazil.

Použité zdroje

EDAM CHEESE, Castello Cheese
What Is Edam Cheese?, Charles R. Pearson, Delighted Cooking 14. 05. 2022
EDAM CHEESE, Cooks Info 23. 03. 2022
GARLIC CHEESE SPREAD RECIPE, Petra Kupská, Cook like Chzechs 20. 04. 2022