Už jste někdy vyzkoušeli fejchou?
Pokud ne, měli byste to rozhodně napravit!
Je to lahodné ovoce se spoustou zdravotních benefitů a můžete ji skvěle využít do různých receptů.
Pojďte se s námi dozvědět o této plodině více!
Co je to vlastně fejchoa?
Fejchoa je ovoce, které vypadá podobně jako guáva. Pochází z Brazílie a obsahuje vysoké množství vitamínu C. Má limetkově zelenou slupku a chutná jako kombinace jahod, guávy a ananasu. Malé zelené plody rostou na rostlině z čeledi Myrtaceae.
Zdravotní benefity konzumace fejchoy
Fejchoa má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- léčí zánětlivé onemocnění střev jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida,
- má antibakteriální a protizánětlivé účinky,
- pomáhá předcházet zácpě
- má protirakovinné účinky,
- podporuje zdraví srdce,
- zlepšuje náladu,
- posiluje imunitní systém,
- reguluje krevní tlak,
- podporuje metabolismus.
Tradiční použití fejchoy
- V původních zemích se fejchoa používá k léčbě onemocnění štítné žlázy kvůli vysokému obsahu jódu.
- Čaj připravený z ovoce a květů je užitečný při léčbě průjmu a úplavice.
- V Paraguayi se drcený květ přikládá na lehké popáleniny, vyrážky, bodnutí, bodnutí hmyzem a svědivá i zanícená místa.
- Pleťové vody připravené z květů jsou užitečné ke zmírnění spálení sluncem.
- Ovocné plátky se používají ve formě obkladů.
- Vzhledem k vyššímu obsahu vitamínu C ve fejchoa obvykle používá k léčbě běžného nachlazení a horečky.
Nutriční hodnoty fejchoy
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot čerstvé fejchoy a guávy ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Fejchoa (100 g) | Guáva (100 g) |
Energie | 61 kcal | 68 kcal |
Tuky | 0.4 g | 1 g |
Sacharidy | 15 g | 14 g |
Cukry | 8.2 g | 8.9 g |
Vláknina | 6.4 g | 5.4 g |
Bílkoviny | 0.7 g | 2.6 g |
Vitamíny a minerály fejchoy
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvé fejchoy vs. guávy obsahuje.
Vitamíny a minerály | Fejchoa (100 g) | Guáva (100 g) |
Vitamín A | 0.00 mcg | 31.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.006 mg | 0.067 mg |
Vitamín B2 | 0.018 mg | 0.040 mg |
Vitamín B3 | 0.295 mg | 1.084 mg |
Vitamín B6 | 0.067 mg | 0.110 mg |
Foláty | 23.00 mcg | 49.00 mcg |
Vitamín C | 32.9 mg | 228.3 mg |
Vitamín E | 0.16 mg | 0.73 mg |
Vitamín K | 3.5 mcg | 2.6 mcg |
Vápník | 17.00 mg | 18.00 mg |
Měď | 0.04 mg | 0.23 mg |
Železo | 0.14 mg | 0.26 mg |
Horčík | 9.00 mg | 22.00 mg |
Fosfor | 19.00 mg | 40.00 mg |
Draslík | 172.00 mg | 417.00 mg |
Sodík | 3.00 mg | 2.00 mg |
Zinek | 0.06 mg | 0.23 mg |
Kde fejchou koupit a jak ji skladovat?
Fejchou seženete například v Makru či online na Rohlíku. Vždy si vybírejte čerstvé kusy. Ty poznáte tak, že plody budou tmavě zelené a bude se z nich linou výrazné ovocné aroma. Vyhýbejte se kusům s různými povrchovými vadami. Říká se, že fejchoa je zralá, když se poddá jemnému stisknutí palce.
Jakmile fejchoa dozraje, brzy podléhá zkáze, pokud je skladována venku při pokojové teplotě déle než dva dny. Pokud se brzy nespotřebuje, měla by být uchovávána v chladničce po dobu 1-2 dnů. V mrazáku však vydrží několik měsíců.
Druhy fejchoy
Existuje více než 15 odrůd fejchoy. Mezi ty nejoblíbenější patří:
- Fejchoa Apollo
Ovoce je jemně voňavé a má sladkou šťavnatou chuť. Slupka je drsná. - Fejchoa Opal Star
Šťavnaté ovoce jemné chuti s hladkou, tmavě zelenou slupkou. - Fejchoa Gemini
Jedná se o malé až středně velké plody s hladkou, tmavě zelenou slupkou. Mají silnou chuť. - Fejchoa Pounamu
Středně velké plody vejčitého tvaru s hladkou, tmavě zelenou slupkou. Mají jemnou chuť. - Fejchoa Kakapo
Šťavnaté ovoce plné chuti, které má hrubou slupku.
Jak fejchou využít v kuchyni?
Říká se, že fejchoa je stejně univerzální jako banány a jablka. Pokud tedy máte recept s použitím některého z těchto dvou druhů ovoce, stačí ho nahradit v poměru 1:1 dužinou fejchoy.
Fejchou lze samozřejmě také konzumovat čerstvou, použít ji do koktejlů, květy ze stromu lze namáčet v horké vodě na přípravu čaje či je můžete přidat do salátů a listy lze použít k uzení různých jídel.
Z fejchoy se také připravují džemy, chutney, likér, salsy, džusy, sorbety či balzamikový ocet.
Zde je několik dalších tipů, jak fejchou použít:
- Odšťavněte ji a vznikne vám skvělý nápoj.
- Její aromatické plátky mohou být skvělým doplňkem do salátů.
- Přidejte ji do muffinů a koláčů.
- Dužinu přidejte do dušeného masa, pudinku či různých dortů.
- Připravte z ní víno, mošt nebo ji vyluhujte ve vodce.
- Dužinu použijte do smoothies, zmrzliny či do jogurtu.
- Přidejte ji do ovocných salátů.
Na Novém Zélandu se fejchoa dusí v hrnci s cukrem a poté se podává horká s vanilkovou zmrzlinou.
Čerstvou fejchou si připravte následujícím způsobem:
- Zkontrolujte, zda je ovoce zralé.
- To zjistíte tak, že fejchou jemně zmáčknete. Pokud je zralá, poddá se tlaku a vy si můžete všimnout důlku v oblasti, kde jste ji zmáčkli.
- Pomocí nože rozřízněte fejchou podélně na polovinu.
- Dužnina uvnitř ovoce by měla vypadat čirá a želatinová.
- Pomocí lžičky vydlabejte dužinu.
- Můžete rovnou konzumovat či použít do nějakého pokrmu.
Použití v receptech
Pěstování fejchoy
Aka jedlá je stálezelená dřevina z čeledi Myrtaceae, která roste jako keř nebo malý strom. Pěstuje se v mírném suchém klimatu a to kvůli svým chutným plodům. Pochází z jižní Brazílie, Uruguaye, části Kolumbie, severní Argentiny a jižní Paraguaye. Pěstuje se v jihoamerických zemích, ale také v Libyi, Alžírsku, Izralie, Indii, Jížní Africe, na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se však jeho výsadba oficiálně nedoporučuje kvůli ovocným muškám. Strom je vysoký asi 5 metrů. Plod je dlouhý přibližně 5 cm a má matně zelenou barvu. Plody při dozrávání opadávají a musí se pak uchovávat na chladném místě, dokud nezměknou.
Historie fejchoy
Fejchoa pochází z jižní Brazílie, severní Argentiny, západní Paraguaye a Uruguaye, kde se běžně vyskytuje v horách. Roku 1815 fejchou poprvé nasbíral v divočině jižní Brazílie botani Freidrich Sellow. Zásluhu na zavedení fejchoy do Evropy a Severní Ameriky má však známý francouzský botanik a zahradník Edouard Andre, který si rostlinu přivezl z brazilské La Platy a zasadil ji ve své zahradě na Francouzské riviéře.
Německý botanik Otto Karl Berg pojmenoval fejchou po João da Silva Feijó, portugalském botanikovi narozeném v kolonii Brazílie. Feijó byl během koloniálního období ředitelem Přírodovědného muzea v San Sebastianu ve Španělsku.