Fejchoa, exotické ovoce, které by nemělo chybět u vás na talíři!

Už jste někdy vyzkoušeli fejchou?

Pokud ne, měli byste to rozhodně napravit!

Je to lahodné ovoce se spoustou zdravotních benefitů a můžete ji skvěle využít do různých receptů.

Pojďte se s námi dozvědět o této plodině více!

Co je to vlastně fejchoa?

Fejchoa je ovoce, které vypadá podobně jako guáva. Pochází z Brazílie a obsahuje vysoké množství vitamínu C. Má limetkově zelenou slupku a chutná jako kombinace jahod, guávy a ananasu. Malé zelené plody rostou na rostlině z čeledi Myrtaceae.

Zdravotní benefity konzumace fejchoy

Fejchoa má spoustu zdravotních benefitů jako například:

  • léčí zánětlivé onemocnění střev jako je Crohnova choroba či ulcerózní kolitida,
  • má antibakteriální a protizánětlivé účinky,
  • pomáhá předcházet zácpě
  • má protirakovinné účinky,
  • podporuje zdraví srdce,
  • zlepšuje náladu,
  • posiluje imunitní systém,
  • reguluje krevní tlak,
  • podporuje metabolismus.
Čerstvé fejchoy.
www.theseaganlife.com

Tradiční použití fejchoy

  • V původních zemích se fejchoa používá k léčbě onemocnění štítné žlázy kvůli vysokému obsahu jódu.
  • Čaj připravený z ovoce a květů je užitečný při léčbě průjmu a úplavice.
  • V Paraguayi se drcený květ přikládá na lehké popáleniny, vyrážky, bodnutí, bodnutí hmyzem a svědivá i zanícená místa.
  • Pleťové vody připravené z květů jsou užitečné ke zmírnění spálení sluncem.
  • Ovocné plátky se používají ve formě obkladů.
  • Vzhledem k vyššímu obsahu vitamínu C ve fejchoa obvykle používá k léčbě běžného nachlazení a horečky.

Nutriční hodnoty fejchoy

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot čerstvé fejchoy a guávy ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyFejchoa
(100 g)
Guáva
(100 g)
Energie61 kcal68 kcal
Tuky0.4 g1 g
Sacharidy15 g14 g
Cukry8.2 g8.9 g
Vláknina6.4 g5.4 g
Bílkoviny0.7 g2.6 g

Vitamíny a minerály fejchoy

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvé fejchoy vs. guávy obsahuje.

Vitamíny a minerályFejchoa
(100 g)
Guáva
(100 g)
Vitamín A0.00 mcg31.00 mcg
Vitamín B10.006 mg0.067 mg
Vitamín B20.018 mg0.040 mg
Vitamín B30.295 mg1.084 mg
Vitamín B60.067 mg0.110 mg
Foláty23.00 mcg49.00 mcg
Vitamín C32.9 mg228.3 mg
Vitamín E0.16 mg0.73 mg
Vitamín K3.5 mcg2.6 mcg
Vápník17.00 mg18.00 mg
Měď0.04 mg0.23 mg
Železo0.14 mg0.26 mg
Horčík9.00 mg22.00 mg
Fosfor19.00 mg40.00 mg
Draslík172.00 mg417.00 mg
Sodík3.00 mg2.00 mg
Zinek0.06 mg0.23 mg

Kde fejchou koupit a jak ji skladovat?

Fejchou seženete například v Makru či online na Rohlíku. Vždy si vybírejte čerstvé kusy. Ty poznáte tak, že plody budou tmavě zelené a bude se z nich linou výrazné ovocné aroma. Vyhýbejte se kusům s různými povrchovými vadami. Říká se, že fejchoa je zralá, když se poddá jemnému stisknutí palce.

Jakmile fejchoa dozraje, brzy podléhá zkáze, pokud je skladována venku při pokojové teplotě déle než dva dny. Pokud se brzy nespotřebuje, měla by být uchovávána v chladničce po dobu 1-2 dnů. V mrazáku však vydrží několik měsíců.

Druhy fejchoy

Existuje více než 15 odrůd fejchoy. Mezi ty nejoblíbenější patří:

  • Fejchoa Apollo
    Ovoce je jemně voňavé a má sladkou šťavnatou chuť. Slupka je drsná.
  • Fejchoa Opal Star
    Šťavnaté ovoce jemné chuti s hladkou, tmavě zelenou slupkou.
  • Fejchoa Gemini
    Jedná se o malé až středně velké plody s hladkou, tmavě zelenou slupkou. Mají silnou chuť.
  • Fejchoa Pounamu
    Středně velké plody vejčitého tvaru s hladkou, tmavě zelenou slupkou. Mají jemnou chuť.
  • Fejchoa Kakapo
    Šťavnaté ovoce plné chuti, které má hrubou slupku.

Jak fejchou využít v kuchyni?

Říká se, že fejchoa je stejně univerzální jako banány a jablka. Pokud tedy máte recept s použitím některého z těchto dvou druhů ovoce, stačí ho nahradit v poměru 1:1 dužinou fejchoy.

Fejchou lze samozřejmě také konzumovat čerstvou, použít ji do koktejlů, květy ze stromu lze namáčet v horké vodě na přípravu čaje či je můžete přidat do salátů a listy lze použít k uzení různých jídel.

Z fejchoy se také připravují džemy, chutney, likér, salsy, džusy, sorbety či balzamikový ocet.

Zde je několik dalších tipů, jak fejchou použít:

  • Odšťavněte ji a vznikne vám skvělý nápoj.
  • Její aromatické plátky mohou být skvělým doplňkem do salátů.
  • Přidejte ji do muffinů a koláčů.
  • Dužinu přidejte do  dušeného masa, pudinku či různých dortů.
  • Připravte z ní víno, mošt nebo ji vyluhujte ve vodce.  
  • Dužinu použijte do smoothies, zmrzliny či do jogurtu.
  • Přidejte ji do ovocných salátů.

Na Novém Zélandu se fejchoa dusí v hrnci s cukrem a poté se podává horká s vanilkovou zmrzlinou.

Čerstvou fejchou si připravte následujícím způsobem:

  1. Zkontrolujte, zda je ovoce zralé.
  2. To zjistíte tak, že fejchou jemně zmáčknete. Pokud je zralá, poddá se tlaku a vy si můžete všimnout důlku v oblasti, kde jste ji zmáčkli.
  3. Pomocí nože rozřízněte fejchou podélně na polovinu.
  4. Dužnina uvnitř ovoce by měla vypadat čirá a želatinová.
  5. Pomocí lžičky vydlabejte dužinu.
  6. Můžete rovnou konzumovat či použít do nějakého pokrmu.
Talířek s čerstvou fejchoou a ruka, která lžičkou vydlabává dužinu.
www.theguardian.com

Použití v receptech

Pěstování fejchoy

Aka jedlá je stálezelená dřevina z čeledi Myrtaceae, která roste jako keř nebo malý strom.  Pěstuje se v mírném suchém klimatu a to kvůli svým chutným plodům. Pochází z jižní Brazílie, Uruguaye, části Kolumbie, severní Argentiny a jižní Paraguaye. Pěstuje se v jihoamerických zemích, ale také v Libyi, Alžírsku, Izralie, Indii, Jížní Africe, na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se však jeho výsadba oficiálně nedoporučuje kvůli ovocným muškám. Strom je vysoký asi 5 metrů. Plod je dlouhý  přibližně 5 cm a má matně zelenou barvu. Plody při dozrávání opadávají a musí se pak uchovávat na chladném místě, dokud nezměknou.

Dřevina Aka Jedlá, na které rostou květy.
www.plantsam.com

Historie fejchoy

Fejchoa pochází z jižní Brazílie, severní Argentiny, západní Paraguaye a Uruguaye, kde se běžně vyskytuje v horách. Roku 1815 fejchou poprvé nasbíral v divočině jižní Brazílie botani Freidrich Sellow. Zásluhu na zavedení fejchoy do Evropy a Severní Ameriky má však známý francouzský botanik a zahradník Edouard Andre, který si rostlinu přivezl z brazilské La Platy a zasadil ji ve své zahradě na Francouzské riviéře.

Německý botanik Otto Karl Berg pojmenoval fejchou po João da Silva Feijó, portugalském botanikovi narozeném v kolonii Brazílie. Feijó byl během koloniálního období ředitelem Přírodovědného muzea v San Sebastianu ve Španělsku.

Použité zdroje

Feijoa Nutrition facts, www.nutrition-and-you.com
feijoa, www.britannica.com
Feijoa – Acca sellowiana, www.healthbenefitstimes.com
Feijoa Pineapple Guava Info: Tips On Growing Feijoa Fruit Trees, Jackie Carroll, www.gardeningknowhow.com
Feijoa, raw, www.nutritionvalue.org
Guava, raw, www.nutritionvalue.org