Grapefruit je tropické ovoce známé pro svou sladkou, ale zároveň kyselou chuť.
Víte, jak ho lze skladovat?
Či jaké jsou jeho druhy?
Pojďte se s námi dozvědět o grepu co nejvíce!
Grapefruit, ovoce plné vitamínu C
Grapefruit je citrusové ovoce s chutí, která se může pohybovat od hořkosladké až po kyselou. Obsahuje řadu nezbytných vitamínů a minerálů. Lidé mohou plody konzumovat celé nebo jako šťávu či dužinu. Grapefruit se poprvé objevil v 18. století jako výsledek křížení pomela a pomeranče. Lidé mu říkali „grapefruit“, protože roste ve shlucích, podobně jako hrozny.
Každý shluk na stromě produkuje více než 12 až 20 grapefruitů najednou. Jeho dužina je obvykle světle nažloutlá, jemná a plná šťávy, s výraznou jemně kyselou chutí. Několik odrůd má růžovou nebo červenou dužinu.
Zdravotní benefity konzumace grepu
Grapefruit má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- Obsahuje málo kalorií a poskytuje významné množství vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Prospívá vašemu imunitnímu systému. Obsahuje několik vitamínů a minerálů známých pro svou roli při ochraně těla před infekcí.
- Konzumace grepu před jídlem pomáhá při hubnutí. Jeho obsah vlákniny a vody podporuje pocit plnosti a snížit tak příjem kalorií.
- Snižuje inzulínovou rezistenci, což může snížit riziko vzniku diabetu 2.
- Obsahuje živiny a antioxidanty, které prokazatelně pomáhají chránit srdce regulací krevního tlaku a hladiny cholesterolu.
- Kyselina citronová v grapefruitu může pomáhá snížit tvorbu ledvinových kamenů.
- Obsahuje několik typů antioxidantů, které pomáhají zabránit rozvoji některých chronických stavů, včetně srdečních chorob a rakoviny.
- Má vysoký obsah vody, což nám pomáhá zůstat hydratovaní.
- Díky vitamínu C a kyselině citronové pomáhá chránit pokožku přes spálením, stárnutím a záněty. Prospívá také hydrataci pokožky a chrání proti tvorbě vrásek.
Nežádoucí účinky konzumace grapefruitu
U některých jedinců může konzumace grepu a jeho šťávy vést k nežádoucím interakcím s léky. Je to proto, že obsahuje látky, které enzym, který naše tělo používá k metabolizaci určitých léků. Pokud během užívání těchto léků jíte grapefruity, vaše tělo je nemusí být schopno rozložit.
To by mohlo způsobit předávkování a další nežádoucí účinky .Mezi léky, které s největší pravděpodobností interagují s grapefruitem, patří: imunosupresiva, benzodiazepiny, většina blokátorů kalciových kanálů, karbamazepin a některé statiny.
V některých případech může konzumace grapefruitu vést k erozi zubní skloviny. Kyselina citronová, která se nachází v citrusových plodech, je častou příčinou eroze skloviny, zvláště pokud ji konzumujete v nadměrném množství.
Existuje však několik věcí, které můžete udělat, abyste si zachovali zubní sklovinu a zároveň si pochutnali na grapefruitu:
- Nikdy necucejte grapefruity nebo jiné kyselé ovoce a nepřikládejte si je přímo na zuby.
- Po konzumaci ovoce si vypláchněte ústa vodou a počkejte 30 minut, než si vyčistíte zuby.
- Jezte ovoce společně se sýrem. To pomáhá neutralizovat kyselost v ústech a zvyšuje produkci slin.
Nutriční hodnoty grepu
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot čerstvého grepu a vybraných citrusů ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Grep (100 g) | Pomeranč (100 g) | Citron (100 g) | Mandarinka (100 g) |
Energie | 42 kcal | 47 kcal | 29 kcal | 53 kcal |
Tuky | 0.1 g | 0.1 g | 0.3 g | 0.3 g |
Sacharidy | 11 g | 12 g | 9.3 g | 13 g |
Vláknina | 1.6 g | 2.4 g | 2.8 g | 1.8 g |
Cukry | 6.9 g | 9.4 g | 2.5 g | 11 g |
Bílkoviny | 0.8 g | 0.9 g | 1.1 g | 0.8 g |
Vitamíny a minerály v grepu
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvého grapefruitu vs. vybraných druhů citrusů obsahuje.
Vitamíny a minerály | Grep (100 g) | Pomeranč (100 g) | Citron (100 g) | Mandarinka (100 g) |
Vitamín A | 58.00 mcg | 11.00 mcg | 1.00 mcg | 34.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.043 mg | 0.087 mg | 0.040 mg | 0.058 mg |
Vitamín B2 | 0.031 mg | 0.040 mg | 0.020 mg | 0.036 mg |
Vitamín B3 | 0.204 mg | 0.282 mg | 0.100 mg | 0.376 mg |
Vitamín B6 | 0.053 mg | 0.060 mg | 0.080 mg | 0.078 mg |
Vitamín B9 | 13.00 mcg | 30.00 mcg | 11.00 mcg | 16.00 mcg |
Vitamín C | 31.2 mg | 53.2 mg | 53.0 mg | 26.7 mg |
Vitamín E | 0.13 mg | 0.18 mg | 0.15 mg | 0.20 mg |
Vitamín K | 0.0 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg |
Vápník | 22.00 mg | 40.00 mg | 26.00 mg | 37.00 mg |
Měď | 0.03 mg | 0.04 mg | 0.04 mg | 0.04 mg |
Železo | 0.08 mg | 0.10 mg | 0.60 mg | 0.15 mg |
Horčík | 9.00 mg | 10.00 mg | 8.00 mg | 12.00 mg |
Fosfor | 18.00 mg | 14.00 mg | 16.00 mg | 20.00 mg |
Draslík | 135.00 mg | 181.00 mg | 138.00 mg | 166.00 mg |
Selen | 0.10 mcg | 0.50 mcg | 0.40 mcg | 0.10 mcg |
Sodík | 0.00 mg | 0.00 mg | 2.00 mg | 2.00 mg |
Zinek | 0.07 mg | 0.07 mg | 0.06 mg | 0.07 mg |
Jak si vybrat dobrý grapefruit a jak ho skladovat?
Grapefruity kupujte v zimě, v tuto dobu totiž dozrávají citrusové plody a je pravděpodobnější, že budou čerstvé. Seženete je v každém supermarketu. Vyberte si takový grep, který je na svou velikost těžký a po zmáčknutí je trochu měkký. Neměly by na něm být žádné řezy ani skvrny. Grapefruity kupujte zralé, po utržení totiž nedozrávají. Žlutá (nebo narůžovělá) kůra znamená, že je grep plně zralý.
Grapefruity skladujte při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční světlo. Tak vám vydrží až týden. Pokud chcete prodloužit jejich živnotnost o další týden nebo dva, dejte je do ledničky do zásuvky na ovoce a zeleninu. I oloupané čerstvé části grapefruitu lze uchovávat ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku na zip v chladničce.
Grep si můžete i zamrazit. A jak na to?
- Omytý a oloupaný grep nakrájejte na kousky a dejte ho na plech vyložený pečícím papírem.
- Zakryjte plech fólií.
- Dejte plech na několik hodin do mrazáku, dokud grep zcela nezmrzne.
- Poté ho vyndejte z mrazáku, přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo znovu uzavíratelného plastového sáčku a vraťte do mrazáku.
- Takto vám vydrží až 12 měsíců.
Jak grep využít v kuchyni?
Existuje několik způsobů, jak si vychutnat grapefruit:
- Nakrájejte si ho na plátky a užijte si ho samotný.
- Smíchejte ho s rukolou, rozdrobeným sýrem, balzamikem a pekanovými ořechy a vznikne vám luxusní salát.
- Rozmixujte ho do smoothie spolu s dalším ovocem a zeleninou.
- Vytvořte si skvělý ovocný pohár spolu s jogurtem a medem.
- Vymačkejte z něj šťávu pro osvěžující nápoj.
- Připravte si ovocný salát z grepu, jahod, ananasu, mandarinek a hroznů.
- Můžete ho macerovat a vznikne vám skvělá kyselá marináda třeba na ceviche.
- Čerstvě vymačkanou šťávu přidejte do zmrzliny či sorbetu.
- Skvěle se hodí k rybě a vepřovému masu.
- Připravte si osvěžující koktejl Paloma z grepového džusu a tequily.
- Osvěžte si jím své letní pivo.
- Vyrobte si z něj želé, marmeládu nebo sirup.
- Zkombinujte na kostičky nakrájený grapefruit s koriandrem a chilli papričkami a vytvořte jedinečnou salsu.
- Promíchejte nakrájené kousky grapefruitu, vařené krevety a avokádo a podávejte na lůžku z římského salátu.
- Posypte grapefruit přírodním sladidlem a dejte ho na gril na dvě minutky, dokud nezkaramelizuje a poté ho přelijte manukovým medem.
- Zakomponujte grepovou šťávu do vašeho oblíbeného receptu na palačinky.
Mezi koření, která se dobře snoubí s grapefruitem, patří kardamom, muškátový oříšek, hřebíček a skořice. Dobrým spojením je také čerstvý zázvor a bylinky, jako je máta, bazalka, estragon a rozmarýn. Překvapivě příjemně také funguje s chilli papričkami, pálivými i jemnými.
Jak grapefruit konzumovat samotný?
Grep můžete konzumovat dvěma způsoby. Buď ho rozpůlit vodorovně a každý segment sníst lžíci, nebo jej oloupat rukama či nožem a vykrojit segmenty (podobně jako když jíte pomeranč). Někteří lidé si sypou cukr navrch, aby vyvážili kyselou chuť, což ale není úplně zdravé.
Pokud si grep rádi přece jen osladíte, zkuste místo cukru použít nekalorickou stévii. Další možností je použít sůl. Sůl způsobí, že grep bude sladší. Zablokuje totiž hořké receptory na našem jazyku. Sůl také usnadňuje, aby se těkavé sloučeniny dostaly do vzduchu, což znamená, že může cítit více grepu a to zvýší vnímání sladkosti.
Grapefruity by měly být před konzumací opláchnuty pod studenou vodou, i když nebudete jíst slupku, protože krájení do nemytého ovoce může přenést nečistoty nebo bakterie, které se mohou nacházet na povrchu slupky, na jedlou dužinu.
Navíc jsou obvykle obvykle potaženy tenkou vrstvou vosku, aby se zabránilo ztrátě vlhkosti. Organické grapefruity jsou také potaženy voskem, ale z organického zdroje, jako je palmový olej.
Grep byste měli jíst spíše ráno. Vyhněte se jeho konzumaci na noc, protože může způsobit pálení žáhy.
Grepové Brûlée
Víte, co se stane, když grapefruit posypete třtinovým cukrem (nebo použijete kokosový cukr pro paleo verzi), skořicí a zázvorem a poté ho opékáte v troubě 5-7 minut? Kouzlo. Čistá magie. Doplňte ho kopečkem řeckého jogurtu a nasekanými ořechy a za pár minut máte na dosah buď dekadentní doplněk k snídani nebo zdravý dezert.
Recept na grapefruitový dresink s mákem
- V malé misce vyšlehejte 1/3 šálku čerstvé grepové šťávy, 2 lžíce neslazeného mandlového mléka, ½ lžičky medu, 1 lžičku dijonské hořčice, sůl a pepř dle chuti.
- Za stálého šlehání přilijte 3 lžíce extra panenského olivového oleje a důkladně zapracujte.
- Nakonec vmíchejte lžičku máku.
- Tento dresink se skvěle hodí k zimní zelenině.
Recept na kandovanou grepovou kůru
- Z bio grapefruitů odstraňte kůru ve velkých částech.
- Odstraňte co nejvíce dřeně.
- 5x blanšírujte ve vroucí vodě (vždy 10 minut) a poté seškrábněte zbývající dřeň.
- Kůru nakrájejte na nudličky, vařte ve 2 dílech cukru na 1 díl vody asi 45 minut.
- Nechte vychladnout.
- Vyjměte kůru ze sirupu, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a nechte přes noc zaschnout.
- Druhý den proužky obalte v cukru a uložte do vzduchotěsné nádoby.
- Používejte jako ozdobu do sklenky s ledovým čajem, limonádou nebo koktejlem, nasekejte ji a přidejte do těsta na koláče a buchty, do salátových dresinků, omáček, k dušenému masu a podobně.
Druhy grapefruitu
Existuje více než tucet odrůd grapefruitů v různých odstínech a úrovních sladkosti. Obecně platí, že čím tmavší je dužina, tím více antioxidantů grep obsahuje.
- Bílý grep je o něco kyselejší než růžové nebo červené odrůdy. Jeho chuť je ostře osvěžující s trochou štiplavosti. Jelikož nebývají šlechtěné, obsahují semena. Mají zářivě žlutou slupku a mírně zploštělý tvar.
- Růžový grapefruit má jemně pikantní sladkost, která skvěle vynikne hlavně v grepové šťávě, a spadá mezi červenou a bílou verzi ve spektru barvy i sladkosti.
- Rubínově červený grapefruit má tmavší odstín, a je sladší než ostatní dva druhy. Má také méně ostrý, hořký říz.
Pár zajímavostí o grepu na konec
- Grapefruit se stal populárním ovocem v různých částech světa a jeho pěstování se rozšířilo do většiny zemí pěstujících citrusy, zejména do Číny, Spojených států, Izraele, Jižní Afriky, Brazílie a na Kypr.
- Jedná se o hybrid pocházející z Barbadosu jako náhodné křížení pomela a sladkého pomeranče.
- Říká se, že je jedním ze ,,sedmi divů Barbadosu“.
- Grepy se sbírají ručně, nepoužívá se mechanická sklizeň.