Gruyere, lahodný sýr od švýcarských krav! Naučte se vychutnávat jeho komplexní chutě

Pokud jste milovníkem sýrů, pravděpodobně jste Gruyere už vyzkoušeli.

Ale víte, proč je tak lahodný a všestranný?

V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o tomto lahodném, polotvrdém švýcarském sýru!

Co je to Gruyere?

Je to pevný žlutý švýcarský sýr, pojmenovaný po městě Gruyères ve Švýcarsku.

Krávy, které poskytují mléko pro výrobu tohoto sýra, se volně potulují a pasou na pastvinách nízkých Alp. Tato přirozená strava je klíčem k charakteristické chuti Gruyere a je tudíž nemožné ji replikovat v jiných regionech.

Klínek polotvrdého sýra na dřevěném prkénku.
Zdroj: nytimes.com

Jak se Gruyere vyrábí?

Proces výroby vyžaduje vysokou odbornost v kombinaci se zkušenostmi a instinktem.

Do švýcarských sýráren se denně dodává mléko, které pochází od volně se pasoucích krav.

Proces začíná ve velkých měděných kotlích, kam se přidávají přírodní kultury a syřidlo. Vznikne tvaroh, který se nakrájí a sýřenina se oddělení a nechá okapat.  

Sýřenina se poté nalije do forem a sýrová kola se lisují po dobu 20 hodin, a poté se do solného roztoku.

Při prvotním uskladnění pracovníci sýry ošetřují denně po dobu 3 měsíců. Poté, aby sýr získal svou chuť, je zapotřebí, aby zrál alespoň 5 měsíců ve vlhkých sklepích, přičemž některé, zde stráví až 18 měsíců.

How Swiss Gruyere Cheese Is Made | How It's Made | Murray's Cheese
Zdroj: Murray’s Cheese

Nutriční hodnoty Gruyere (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
413 kcal0,4 g0,4 g32 g19 g30 g0 g336 mg

Jak Gruyere chutná?

Tento sýr je známý pro svou bohatou, krémovou, slanou a ořechovou chuť. Jeho chuť se však liší v závislosti na věku: Mladý sýr je výrazně krémový a ořechový, zatímco u staršího sýra se vyvinula zemitost.

Tělo sýra je pokryto přírodní kůrkou, která je u mladých sýrů hustá, ale v průběhu stárnutí se stává šupinatou a poněkud zrnitou.

Jak Gruyère vyslovujeme?
Správná výslovnost je „groo-YAIR.“

Jak s Gruyere připravit?

Je skvělý i roztavený, takže je ideální pro fondue a dipy (přečtěte si v tomto článku jak si vyrobit to nejlepší sýrové fondue)
Dodává výraznou krémovou texturu a jemnou sladkost jídlům, kde se používá sýr, jako jsou tyto slané koláče quiche a další gratinované pokrmy
Je to perfektní volba pro klasická francouzská jídla, jako je croque monsieur a tato francouzská cibulová polévka
Nakrájený sýr můžete také přidat na pizzu s mozzarellou nebo ho přimíchat do bramborové kaše místo čedaru
Usmažte si bramborové hranolky se slaninou a roztaveným sýrem
Naplňte jím kuřecí prsa a podávejte s restovanými žampiony
Zapečený toastový chléb se šunkou a taveným sýrem.
Zdroj: neighborfoodblog.com

Vinné párování

Středně plná bílá vína:

  • Riesling Spätlese
  • Chardonnay
  • Soave
  • Sauvignon Blanc
  • Veltlínské zelené

Lehká červená vína:

  • Pinot Noir
  • Beaujolais
  • Barbera
  • Lambrusco

Ovocná červená vína:

  • Merlot (Francie)
  • Primitivo (Itálie)

Šumivá vína:

  • Prosecco
  • sekt
Namalovaná sklenička červeného vína spolu s kusem sýra.
Zdroj: winefolly.com

Čím lze nahradit sýr Gruyere?

Pokud musíte použít náhradu, zvolte jinou polotvrdou variantu, jako je ementál.

Mezi další dobré varianty patří Jarlsberg, Raclette, Comté nebo Beaufort.

Všechny tyto sýry můžete nahradit v poměru 1:1.

Skladování

Chcete-li maximalizovat jeho trvanlivost, po otevření ho pevně uzavřete do původního obalu nebo ho vložte do znovu uzavíratelného plastového sáčku nebo vzduchotěsné nádoby.

Při správném skladování otevřené balení v lednici vydrží 5 až 7 dní.

Sýr můžete také zmrazit, ale tímto procesem může částečně přijít o svou texturu a bude se spíše hodit do vařených pokrmů (polévky, zapečené těstoviny, omáčky), než ke samostatné konzumaci nebo zdobení.

Gruyere pevně uzavřete v původním obalu a vložte ho do mrazáku. Při správném skladování si zachová nejlepší kvalitu po dobu asi 8 měsíců.

Použité zdroje

What Is Gruyère Cheese and What Does It Taste Like?, Corey Williams, All Recipes
GRUYERE, Castello Cheese
What Is Gruyère Cheese?, Danilo Alfaro , The Spruce Eats
Wine Pairing Gruyère (Switzerland), Cards of Wine