Sýr halloumi se v posledních několika letech stal hitem v českých kuchyních!
Přečtěte si proč je tak oblíbený, jakou má chuť a jakými možnými způsoby si ho můžete připravit, abyste si ho mohli vychutnat snad na milión způsobů!
Zkuste ho syrový, pečený, grilovaný nebo smažený. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat!
Co je to halloumi?
Jedná se o sýr tradičně vyráběný z kozího a/nebo ovčího mléka (a někdy také z mléka kravského) na východě ostrova Kypr.
Svou texturou je podobný mozzarelle. Je bílý, polotvrdý, nevyzrálý, uchovávaný ve slaném nálevu a jeho chuť je kyselá a slaná.
Když se ho rozhodnete konzumovat, bez jakékoliv tepelné úpravy, ucítíte jeho slanost, společně s gumovou texturou. Jakmile ho budete péct na pánvi nebo grilu, stane se zvenčí krásně křupavým a uvnitř se jemně rozpustí.
Jak se sýr halloumi vyrábí?
K zahřátému ovčímu, kravskému nebo kozímu mléku se přidává syřidlo, aby došlo k jeho srážení. Vzniklá sýřenina se nakrájí, syrovátka se scedí a sýřenina se nechá ztuhnout a vtlačí se do forem.
Sýr je poté pošírován a poté se osolí (a tradičně se posype mátou). Může se ihned, nejdéle do tří dnů konzumovat, jinak se ukládá do slaného nálevu, který ho zakonzervuje až na několik měsíců.
Jak halloumi chutná?
Když je sýr vyroben tradičním způsobem s použitím kozího a ovčího mléka, má lehce štiplavou a slanou chuť s gumovou strukturou.
Zdravotní benefity
- Bohatý na bílkoviny – obsahuje 7 gramů bílkovin na 30 g sýra
- Podporuje zdraví kostí – má vysoký obsah vápníku, mikro živiny, která je důležitá pro zdravé kosti
- Prevence proti cukrovce – stejně jako další mléčné výrobky, může chránit před cukrovkou 2. typu
Nevýhody
- Tento sýr má vysoký obsah sodíku, což není ideální pro lidi s vysokým krevním tlakem, kteří by si příjem soli měli hlídat
- Má také vysoký obsah nasycených tuků, což je typ tuku, který může přispívat ke zvýšení hladiny špatného cholesterolu, když je konzumován ve velkém množství
Nutriční hodnoty halloumi (na 28 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
90 kcal | 1 g | 1 g | 7 g | 4 g | 7 g | 0 g | 350 mg |
Jak sýr halloumi připravit?
- Použijte tepelnou úpravu – tento sýr má vysoký bod tání. Teplo změní jeho vnější vrstvu na zlatohnědou a křupavou, zatímco vnitřek se přemění na grilovaný sýr s mazlavou texturou. Opečte ho na pánvi s trochou olivového oleje, nebo ho ugrilujte přímo na grilu.
- Použijte olej – stejně jako u opékání ryb, masa nebo zeleniny, halloumi získá křupavou strukturu, když se na pánvi (nebo na grilu) opéká s trochou tuku.
- Přidejte ovoce – jemná, kouřová, smetanová sladkost grilovaného sýra se přirozeně hodí k ovoci jako je broskev, hrušky nebo dokonce vodní meloun.
- Skladujte ho v chladu – nepoužité plátky sýra vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici s osolenou vodou jeden až dva týdny.
Jak halloumi usmažit?
Sýr nakrájejte na tenké plátky a rychle je usmažte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje. Takto upravený sýr se nejlépe hodí do jakéhokoliv salátu.
Jak halloumi upéct v troubě?
Plátky sýra dejte do trouby a pokapejte je olivovým olejem a dochuťte bylinkami nebo kořením. Pečte je asi 10-15 minut na 200 stupňů.
Jak halloumi grilovat?
Vnější stranu potřete olejem a položte ho na gril na přímý oheň. Sýr před grilováním můžete i okořenit, aby dostal šmrnc!
Přidejte ho do salátů místo mozzarelly v salátu caprese a rovnou ho použijte v tomto lahodném salátu s melounem a prosciuttem |
Ať už je syrový, smažený nebo grilovaný, na Kypru se často podává studeným pivem, vínem nebo kyperskou tequilou |
Když je grilovaný nebo smažený, je vynikající pokapaný medem nebo hroznovou melasou pro přidání sladkého prvku. Nebo je posypaný sušeným oreganem a pokapaný citronem pro kyselost |
Halloumi si můžete vychutnat na tisíc způsobů, jako jsou omelety, quiche a frittatas, tacos, kari, hamburgery nebo tyto lahodné tortilly |
Na Kypru se v letních měsících servíruje syrový ke snídani spolu s melounem nebo se přidává syrové do sendviče s okurkami a rajčaty |
Jako strouhaný sýr se perfektně hodí na těstoviny s kuřecím masem a citronovou šťávou. Nebo jím nahraďte kuřecí maso v těchto receptech na těstoviny carbonara |
Jako smažený je ideálním doplňkem k vydatnému brunchy s vejci, okurkou, rajčaty a vepřovými klobásami |
Použijte ho do dalších jídel jako jsou špízy, saláty, sendviče, kari, panini a pizza. Vyzkoušejte i další vydatné recepty s halloumi sýrem, podle naší receptury |
Čím halloumi nahradit?
- Mozzarella se vyrábí z kravského mléka, ale nenabízí štiplavé podtóny. Svou měkkou, pružnou texturou se kyperskému sýru lehce přibližuje.
- Paneer je o něco pevnější a pružnější, ale dá se využít ve stejných receptech.
- Panela je poloměkký bílý sýr z kravského mléka je pevný, pružný a při zahřívání se nerozpustí.
- Dalšími alternativami jsou řecké sýry jako feta, graviera, kefalograviera a kasseri.
Skladování
Pokud sýr zůstane neotevřený, v chladničce vydrží po dobu až jednoho roku.
Po otevření ho v lednici skladujte, ve slaném nálevu ve vzduchotěsné nádobě po dobu až dvou týdnů.
Může se zmrazit?
Halloumi lze také zabalit do plastu nebo fólie a až na tři měsíce zmrazit, aniž by to ovlivnilo jeho strukturu při vaření. Takto vydrží až na 6 měsíců.
Před rozmrazováním ho nechte přes noc rozmrazit v lednici.