Hlávkové zelí, zelenina, která je v české kuchyni velmi oblíbená. Víte, jaké důležité živiny obsahuje?

Hlávkové zelí se vyskytuje v různých tvarech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené. Jeho listy mohou být vrásčité nebo hladké.

Je navíc nabité vitamíny K a C a minerály jako je draslík nebo vápník. 

Víte jak zelí vypěstovat a zpracovat? To vše se dozvíte v následujícím článku!

Hlávkové zelí, zelenina bohatá na vitamíny K a C

Hlávkové zelí, latinsky Brassica oleracea, bylo s největší pravděpodobností domestikováno v Evropě před rokem 1000 př. n. l. Ve středověku se zelí stalo významnou součástí evropské kuchyně.

Nejběžnější je hladkolisté zelené zelí s pevnou hlávkou. Plodina dorůstá do výšky až 60 cm. Hlavy mají průměrnou váhu mezi 0,5 až 4 kg. Většina zelí má tlusté, střídavé listy, s okraji, které se pohybují od vlnitých nebo laločnatých až po vysoce členité. Květy jsou bílé nebo žluté.

Existuje několik záznamů v Guinessově knize rekordů týkajících se zelí. Patří mezi ně nejtěžší zelí (62,71 kg), nejtěžší červené zelí (31,6 kg), nejdelší zelná rolka (19,54 m) a největší zelňačka (2 960 kg).

Proč konzumovat hlávkové zelí?

Zelí lze ke konzumaci připravit mnoha různými způsoby. Může být nakládané, fermentované, dušené, pražené, restované nebo syrové. A proč ho zařadit do vašeho jídelníčku?

Obsahuje mnoho různých antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že snižují chronické záněty. Studie zahrnující více než 1000 čínských žen ukázala, že ty, které jedly nejvyšší množství zelí, měly výrazně nižší úroveň zánětu ve srovnání s těmi, které jedly menší množství.

Dále je v zelí zásadní vitamín C. Například červené zelí je na něj obzvláště bohaté, poskytuje asi 85 % RDI na 89 gramů.

Díky vláknině, kterou tato zelenina obsahuje, udržuje zdravý trávicí systém a podporuje pravidelnou stolici.

Antokyany, jež jsou součástí zelí, snižují riziko srdečních onemocnění. A draslík snižuje hladinu vysokého krevního tlaku.

Nutriční hodnoty

Syrové zelí je bohatým zdrojem vitamínu K, vitamínu C a vlákniny. Další minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:

Nutriční hodnotySyrové zelí 100 g
Kalorie25 kcal
Bílkoviny1,3 g
Sacharidy5,8 g
Tuky0,1 g
Vláknina2,5 g
Vápník40 mg
Draslík170 mg
Vitamín B30,234 mg
Vitamín C36,6 mg
Vitamín K76 mcg

Druhy hlávkového zelí

Na světě existuje přes 400 odrůd zelí, my si představíme čtyři nejčastěji používané a pěstované. 

Zelené hlávkové zelí

Zelené zelí připomíná hlávku ledového salátu. Vnější listy se pohybují od tmavě až po světle zelené, zatímco vnitřní jsou světle zelené nebo bílé.

Hlávka hlávkového zelí
Zdroj: pixabay.com

Když je syrové, jeho textura je poněkud gumová a jeho chuť trochu pepřová, ale jakmile se uvaří, zelené zelí změkne a získá sladší chuť.

Lze ho konzumovat syrové, nakrájené na tenké plátky nebo uvařit. 

Červené hlávkové zelí

Červené zelí, přesněji řečeno purpurové, má menší hlávky než zelené a zraje o něco déle. 

Je vynikající nakrájené, vařené a nebo jako součást salátu Coleslaw. Pozor, při vaření má zvláštní modrou barvu. Tento efekt můžete zmírnit přidáním nějaké kyseliny (běžnou volbou je ocet nebo citronová šťáva) při vaření.

Hlávky červeného zelí
Zdroj: pixabay.com

Zelí Savoy

Savoy, odrůda zelí, která pochází z Itálie. Její listy jsou vrásčité, sytě zelené. Savoy je považován za nejkřehčí a nejsladší druh. 

Hlávka je méně kompaktní kvůli vrásčitým listům, ale vypadá podobně jako zelené zelí. Je to nejlepší volba pokud připravujete plněné zelí, protože listy jsou pružnější a vydrží delší dobu vaření, ale jsou také skvělé v syrovém salátu Coleslaw.

Hlávka zelí Savoy
Zdroj: seeds-gallery.shop

Zelí Napa

Nazývané také čínské zelí. Má žlutozelenou podlouhlou hlávku, nabírané listy a křupavé, silné stonky. Vypadá trochu jako kříženec římského salátu a světlého švýcarského mangoldu.

Jedná se o jemnější druh zelí. Lze jíst syrové, vařené nebo z něj udělat Kimchi.

Hlávka zelí Napa
Zdroj: walmart.ca

Pěstování zelí

Semena zasaďte v interiéru zhruba 4 až 6 týdnů před posledním jarním mrazem. Až budou sazenice zhruba 7-10 cm vysoké, zasaďte je ven 3 až 4 týdny před posledním jarním mrazem.

Zelí pěstujte v půdě bohaté na organickou hmotu, která je dobře odvodněná. Před výsadbou si připravte záhony tak, že je zakryjete zhruba 5–7 cm kompostu. V oblastech, kde je půda písčitá nebo kde silně prší, doplňte půdu dusíkem.

Abyste dosáhli nejlepších výsledků, vyberte místo, které je plné slunečního světla.

Po sklizni je také důležité správné skladování. Zelí lze skladovat v lednici až dva týdny, lehce zabalené v igelitu, před uložením se ujistěte, že je suchý. Ve správných podmínkách sklepa vydrží zelí až 3 měsíce. 

Zpracování hlávkového zelí

Hlávkové zelí můžete napařovat, dusit, smažit, vařit nebo blanšírovat. Například vaření zelí je velmi jednoduché a rychlé:

  1. Zelné listy nebo nakrájené zelí dejte do velkého hrnce a podlijte do poloviny vodou.
  2. Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut nebo do změknutí. 

Tip! Pro blanšírování podlijte vodou a vařte 3 minuty. Hotové listy přendejte do studené vody, aby se osvěžily.

Vařené zelí je velmi nutričně bohaté. V následující tabulce můžete vidět veškeré nutriční hodnoty, minerály a vitamíny:

Nutriční hodnotyČervené zelí vařené 100 g
Kalorie55 kcal
Bílkoviny1,5 g
Sacharidy7,4 g
Tuky2,8 g
Vláknina2,1 g
Vápník46 mg
Draslík245 mg
Vitamín B60,207 mg
Vitamín C48,9 mg
Vitamín E0,42 mg

Když tyto nutriční hodnoty porovnáte se syrovým červeným zelím, můžeme vidět, že se od sebe značně neliší. Především sacharidy, vláknina, vápník, draslík a vitamín B6.

Nutriční hodnotyČervené zelí syrové 100 g
Kalorie31 kcal
Bílkoviny1,4 g
Sacharidy7,4 g
Tuky0,2 g
Vláknina2,1 g
Vápník45 mg
Draslík243 mg
Vitamín B60,209 mg
Vitamín C57 mg
Vitamín E0,11 mg

Hlávkové zelí můžete přidat do nejrůznějších receptů:

Pečená husa, červené zelí a knedlík
Zdroj: pixabay.com

Dušené zelí

Pokud zelí zvolíte jako přílohu k masu, nejvhodnější je dušené zelí. Na něj budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • ½ hlávkového zelí
  • ½ cibule
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce bílého cukru
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Zelí a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo.
  3. Přidejte zelí a cibuli.
  4. Zhruba 5 minut restujte.
  5. K zelí a cibuli přidejte ocet, cukr, kmín a sůl.
  6. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud zelí nezměkne. Zhruba 20 až 25 minut.
  7. Podle potřeby přidejte troškou másla.
  8. Dušené zelí je hotové!

Výrobky ze zelí

Kimchi – tradiční korejský pokrm. Jedná se o fermentovanou zeleninu, nejčastěji právě zelí. Má kyselou chuť.

Kysané zelí – jemně nakrájené syrové zelí, které je fermentováno. Má dlouhou trvanlivost a výraznou kyselou chuť. Je to jedno z nejznámějších národních jídel v Německu. 

Zelí nejen dodává pokrmům dobrou chuť, ale také pomáhá při léčbě chronických zánětů, srdečních onemocnění a střevních potížích. Zařaďte tedy alespoň jednou týdně zelí do vašeho jídelníčku, brzy uvidíte jeho pozitiva!

Použité zdroje

Cabbage, www.en.wikipedia.org
Growing Cabbage: Planting, Growing, and Harvesting Cabbages, www.almanac.com
9 Impressive Health Benefits of Cabbage, Jillian Kubala, MS, RD, www.healthline.com 04. 11. 2017
Cabbage, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Four Varieties of Cabbage and Their Uses, Peggy Trowbridge Filippone, www.thespruceeats.com 28. 09. 2019
Types of Cabbages From Green to Savoy, Molly Watson , www.thespruceeats.com 10. 04. 2020
How to Grow Cabbage In Easy Steps, Stephen Albert, www.harvesttotable.com
How to cook cabbage, Miriam Nice, www.bbcgoodfood.com
40 Best Cabbage Recipes - Ideas for Cooking Cabbage, Camille Lowder, Dora Villarosa, www.delish.com 08. 03. 2022
Braised Cabbage Recipe, www.allrecipes.com
What Is Kimchi and How Is It Used?, Bethany Moncel, www.thespruceeats.com 30. 07. 2021
Sauerkraut, www.en.wikipedia.org
Cabbage, cooked, red nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Cabbage, raw, red nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org