Hlávkové zelí se vyskytuje v různých tvarech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené. Jeho listy mohou být vrásčité nebo hladké.
Je navíc nabité vitamíny K a C a minerály jako je draslík nebo vápník.
Víte jak zelí vypěstovat a zpracovat? To vše se dozvíte v následujícím článku!
Hlávkové zelí, zelenina bohatá na vitamíny K a C
Hlávkové zelí, latinsky Brassica oleracea, bylo s největší pravděpodobností domestikováno v Evropě před rokem 1000 př. n. l. Ve středověku se zelí stalo významnou součástí evropské kuchyně.
Nejběžnější je hladkolisté zelené zelí s pevnou hlávkou. Plodina dorůstá do výšky až 60 cm. Hlavy mají průměrnou váhu mezi 0,5 až 4 kg. Většina zelí má tlusté, střídavé listy, s okraji, které se pohybují od vlnitých nebo laločnatých až po vysoce členité. Květy jsou bílé nebo žluté.
Existuje několik záznamů v Guinessově knize rekordů týkajících se zelí. Patří mezi ně nejtěžší zelí (62,71 kg), nejtěžší červené zelí (31,6 kg), nejdelší zelná rolka (19,54 m) a největší zelňačka (2 960 kg).
Proč konzumovat hlávkové zelí?
Zelí lze ke konzumaci připravit mnoha různými způsoby. Může být nakládané, fermentované, dušené, pražené, restované nebo syrové. A proč ho zařadit do vašeho jídelníčku?
Obsahuje mnoho různých antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že snižují chronické záněty. Studie zahrnující více než 1000 čínských žen ukázala, že ty, které jedly nejvyšší množství zelí, měly výrazně nižší úroveň zánětu ve srovnání s těmi, které jedly menší množství.
Dále je v zelí zásadní vitamín C. Například červené zelí je na něj obzvláště bohaté, poskytuje asi 85 % RDI na 89 gramů.
Díky vláknině, kterou tato zelenina obsahuje, udržuje zdravý trávicí systém a podporuje pravidelnou stolici.
Antokyany, jež jsou součástí zelí, snižují riziko srdečních onemocnění. A draslík snižuje hladinu vysokého krevního tlaku.
Nutriční hodnoty
Syrové zelí je bohatým zdrojem vitamínu K, vitamínu C a vlákniny. Další minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Syrové zelí 100 g |
Kalorie | 25 kcal |
Bílkoviny | 1,3 g |
Sacharidy | 5,8 g |
Tuky | 0,1 g |
Vláknina | 2,5 g |
Vápník | 40 mg |
Draslík | 170 mg |
Vitamín B3 | 0,234 mg |
Vitamín C | 36,6 mg |
Vitamín K | 76 mcg |
Druhy hlávkového zelí
Na světě existuje přes 400 odrůd zelí, my si představíme čtyři nejčastěji používané a pěstované.
Zelené hlávkové zelí
Zelené zelí připomíná hlávku ledového salátu. Vnější listy se pohybují od tmavě až po světle zelené, zatímco vnitřní jsou světle zelené nebo bílé.
Když je syrové, jeho textura je poněkud gumová a jeho chuť trochu pepřová, ale jakmile se uvaří, zelené zelí změkne a získá sladší chuť.
Lze ho konzumovat syrové, nakrájené na tenké plátky nebo uvařit.
Červené hlávkové zelí
Červené zelí, přesněji řečeno purpurové, má menší hlávky než zelené a zraje o něco déle.
Je vynikající nakrájené, vařené a nebo jako součást salátu Coleslaw. Pozor, při vaření má zvláštní modrou barvu. Tento efekt můžete zmírnit přidáním nějaké kyseliny (běžnou volbou je ocet nebo citronová šťáva) při vaření.
Zelí Savoy
Savoy, odrůda zelí, která pochází z Itálie. Její listy jsou vrásčité, sytě zelené. Savoy je považován za nejkřehčí a nejsladší druh.
Hlávka je méně kompaktní kvůli vrásčitým listům, ale vypadá podobně jako zelené zelí. Je to nejlepší volba pokud připravujete plněné zelí, protože listy jsou pružnější a vydrží delší dobu vaření, ale jsou také skvělé v syrovém salátu Coleslaw.
Zelí Napa
Nazývané také čínské zelí. Má žlutozelenou podlouhlou hlávku, nabírané listy a křupavé, silné stonky. Vypadá trochu jako kříženec římského salátu a světlého švýcarského mangoldu.
Jedná se o jemnější druh zelí. Lze jíst syrové, vařené nebo z něj udělat Kimchi.
Pěstování zelí
Semena zasaďte v interiéru zhruba 4 až 6 týdnů před posledním jarním mrazem. Až budou sazenice zhruba 7-10 cm vysoké, zasaďte je ven 3 až 4 týdny před posledním jarním mrazem.
Zelí pěstujte v půdě bohaté na organickou hmotu, která je dobře odvodněná. Před výsadbou si připravte záhony tak, že je zakryjete zhruba 5–7 cm kompostu. V oblastech, kde je půda písčitá nebo kde silně prší, doplňte půdu dusíkem.
Abyste dosáhli nejlepších výsledků, vyberte místo, které je plné slunečního světla.
Po sklizni je také důležité správné skladování. Zelí lze skladovat v lednici až dva týdny, lehce zabalené v igelitu, před uložením se ujistěte, že je suchý. Ve správných podmínkách sklepa vydrží zelí až 3 měsíce.
Zpracování hlávkového zelí
Hlávkové zelí můžete napařovat, dusit, smažit, vařit nebo blanšírovat. Například vaření zelí je velmi jednoduché a rychlé:
- Zelné listy nebo nakrájené zelí dejte do velkého hrnce a podlijte do poloviny vodou.
- Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut nebo do změknutí.
Tip! Pro blanšírování podlijte vodou a vařte 3 minuty. Hotové listy přendejte do studené vody, aby se osvěžily.
Vařené zelí je velmi nutričně bohaté. V následující tabulce můžete vidět veškeré nutriční hodnoty, minerály a vitamíny:
Nutriční hodnoty | Červené zelí vařené 100 g |
Kalorie | 55 kcal |
Bílkoviny | 1,5 g |
Sacharidy | 7,4 g |
Tuky | 2,8 g |
Vláknina | 2,1 g |
Vápník | 46 mg |
Draslík | 245 mg |
Vitamín B6 | 0,207 mg |
Vitamín C | 48,9 mg |
Vitamín E | 0,42 mg |
Když tyto nutriční hodnoty porovnáte se syrovým červeným zelím, můžeme vidět, že se od sebe značně neliší. Především sacharidy, vláknina, vápník, draslík a vitamín B6.
Nutriční hodnoty | Červené zelí syrové 100 g |
Kalorie | 31 kcal |
Bílkoviny | 1,4 g |
Sacharidy | 7,4 g |
Tuky | 0,2 g |
Vláknina | 2,1 g |
Vápník | 45 mg |
Draslík | 243 mg |
Vitamín B6 | 0,209 mg |
Vitamín C | 57 mg |
Vitamín E | 0,11 mg |
Hlávkové zelí můžete přidat do nejrůznějších receptů:
- zelné placky – pokud nevíte, jak na ně, inspirujte se 5 recepty na výborné zelné placky
- boršč
- halušky
- plněné zelné listy
- saláty – je řada salátů, do kterých můžete zelí přidat, přečtěte si recepty na saláty z čerstvého i kysaného zelí
Dušené zelí
Pokud zelí zvolíte jako přílohu k masu, nejvhodnější je dušené zelí. Na něj budete potřebovat:
- 2 lžíce másla
- ½ hlávkového zelí
- ½ cibule
- 1 šálek vody
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce bílého cukru
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička soli
Postup:
- Zelí a cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo.
- Přidejte zelí a cibuli.
- Zhruba 5 minut restujte.
- K zelí a cibuli přidejte ocet, cukr, kmín a sůl.
- Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud zelí nezměkne. Zhruba 20 až 25 minut.
- Podle potřeby přidejte troškou másla.
- Dušené zelí je hotové!
Výrobky ze zelí
Kimchi – tradiční korejský pokrm. Jedná se o fermentovanou zeleninu, nejčastěji právě zelí. Má kyselou chuť.
Kysané zelí – jemně nakrájené syrové zelí, které je fermentováno. Má dlouhou trvanlivost a výraznou kyselou chuť. Je to jedno z nejznámějších národních jídel v Německu.
Zelí nejen dodává pokrmům dobrou chuť, ale také pomáhá při léčbě chronických zánětů, srdečních onemocnění a střevních potížích. Zařaďte tedy alespoň jednou týdně zelí do vašeho jídelníčku, brzy uvidíte jeho pozitiva!