Existuje více než 40 různých odrůd hořčice, ale tři jsou nejoblíbenější pro kulinářské použití. Pojďte si o přečíst více o jejím základním stavebním kameni, a to hořčičném semínku!
Zjistěte proč je hořčice je druhým nejpoužívanějším kořením ve světe, a to nejen protože se hodí ke všem druhům masa, vepřovému, drůbeži i mořským plodům.
Náš článek vám přináší všechny tyto důležité a zajímavé informace. Jak jeho zdravotní benefity, tak recept pro výrobu domácí omáčky!
Neváhejte a čtěte!
Co je hořčičné semínko?
Jedná se o plody pocházející z rostliny hořčice seté, které se využívají především jako koření. Všechny části hořčice jsou jedlé, včetně semen, listů a květů, patří do stejného rodu jako zelí.
Bylinu řadíme mezi jednoleté rostliny, což znamená, že rostlina vyroste a uhyne v průběhu jednoho vegetačního období.
Stručná historie
Černá odrůda semínka byla používána již ve starověku Římany a má se za to, že jde o druh hořčičných semínek zmíněných i v Bibli.
Ve středověké Francii byly smíchány s nezkvašenou hroznovou šťávou (moštem) a nazývány mout-ardent (hořící mošt), což se ve francouzštině zkomolilo na moutarde a v angličtině na mustard tedy hořčici.
Hnědá hořčice pochází z Himálají. Rostlina hořčice bílé pochází z oblasti Středozemního moře a lze ji pěstovat jak v chladnějším, tak i teplejším podnebí. Proto, pro svou všestrannost, patří mezi nejvíce oblíbenou odrůdu.
Druhy hořčičných semínek
Trh nabízí různé druhy hořčičných semínek, a to černé, hnědé, bílé a žluté.
Černá hořčičná semínka jsou stále velmi populární na Středním východě a v Asii, odkud pocházejí. Semena jsou odstraněna ze semenných obalů a jsou velmi malá. Mohou být rozemlety na koření nebo se ponechávají celá. Semena se často se přidávají do horkého oleje, aby zvýraznily jeho chuť.
Hnědá hořčičná semínka se často také nazývají čínská nebo indická hořčice. Existují různé odrůdy od těch s tmavě hnědým semenným obalem až po ty, které jsou tmavě žluté.
Rostlina hořčice bílé nese světle hnědá semena, která jsou o něco větší než semena hořčice hnědé. Žluté barvy se dosáhne přidáním kurkumy nebo barviva při jejím zpracování. Tudíž žlutá hořčice pochází ze semen rostliny hořčice bílé.
Jak chutnají hořčičná semínka?
Semena černé hořčice jsou nejštiplavější ze všech tří, ale jsou také nejméně běžná.
Hnědá hořčičná semínka jsou méně pálivá než černá, ale ostřejší než bílá hořčičná semínka.
Bílá hořčičná semínka jsou nejjemnější ze všech, ale stále obsahují štiplavou chuť. Jejich pikantnost zůstává spíše na jazyku, než aby putovala nosem, jak je tomu u hnědých a černých semen. Pikantnost je také méně intenzivní, než je tomu u dvou předešlých odrůd.
Zdravotní účinky hořčičného semínka
Vysoký obsah vitamínů a minerálů
Nutriční hodnoty hořčičného semínka (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
508 kcal | 28 g | 7 g | 36 g | 2 g | 26 g | 12 g | 13 mg |
Obsah minerálů a vitaminů (na 100 g)
Hořčík | Draslík | Vápník | Železo | Vitamin C | Vitamin B6 |
370 mg | 738 mg | 266 mg | 9,2 mg | 7,1 mg | 0,4 mg |
Prevence rakoviny
Hořčičná semínka jsou plná sloučenin, které zabraňují růstu rakovinotvorných buněk v těle. Podle některých studií mohou drobná semínka chránit před vlivem karcinogenů.
Úleva od bolesti hlavy
Hořčičná semínka jsou účinná i při bolestech hlavy a migrénách. Semena jsou plná hořčíku, který zklidňuje náš nervový systém a zmírňuje bolest a napětí.
Podpora zdraví trávicího traktu
Semena jsou plná vlákniny, která napomáhá snadnému vyprazdňování a zlepšuje trávicí schopnosti těla.
Podpora kardiovaskulárního systému
Hořčičný olej se běžně používá pro lidi trpící kardiovaskulárními problémy. Pomáhá řídit a snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, což je nezbytné pro zdraví srdce.
Posilujte kosti, zuby a dásně
Jsou plná minerálu zvaného selen, díky kterému jsou kosti silnější. Pomáhají také posilovat nehty, vlasy a zuby. Hořčičná semínka obsahují antioxidační a protizánětlivé složky, které pomáhají při zmírňování bolesti dásní, kostí a zubů.
Podpora zdravé pokožky
Semínka hydratují vaši pokožku, zbaví vás všech nečistot a ochrání pokožku před akné.
Zabraňuje stárnutí
Semena jsou plná vitamínů A, K a C, které mohou pomoci snížit známky stárnutí.
Jak pěstovat rostlinu hořčice
Půda
Hořčice preferuje úrodnou, dobře odvodněnou půdu bohatou na živiny.
Příprava půdy
Před výsadbou zajistěte, že půda je dostatečně pohnojená. Hnojivo zapracujte maximálně do hloubky 15 cm. Pokud hnojíte kompostem, nezapracovávejte ho více než 3 cm do půdy.
Jak naklíčit hořčičné semínko
Hořčici lze vysévat poté, co půda dosáhne 4-5 °C. Semena klíčí nejlépe při 12-18 °C a vyžadují 7-10 dní, než vzejdou. Teploty nad 25 °C snižují schopnost klíčení semen. Semena by měla být zasazena 1 cm hluboko. K vypěstování rostliny je obvykle zapotřebí 5-6 týdnů.
Zalévání
Hořčici pravidelně zalévejte, aby byla půda rovnoměrně vlhká. Potřeba vody závisí na typu půdy a teplotě. Mulčování kolem rostliny také pomáhá zachovat vlhkost půdy a omezit růst plevele.
Na co je hořčičné semínko dobré použít?
Zde jsou některé nápady, do jakých receptů hořčičné semínko použít:
- Bílá hořčičná semínka lze opražit a přidat do pokrmů nebo použít k nakládání
- Lze je rozemlít a vyrobit si tak domácí hořčičné koření
- Můžete je přidat přímo do jídla nebo dokonce použít hořčičný olej na vaření
- Můžete je přidat do salátového dresinku, nálevu nebo chutney
- Vyrobte si z nich domácí hořčici
Vyzkoušejte tyto perfektní recepty s hořčicí, nebudete litovat! A hořčičná semínka použijte do některého z těchto maďarských gulášů známých jako tokáň!
Čím hořčičné semínko nahradit?
- Křenem
- Kmínovými semínky
- Domácí hořčicí (viz recept níže)
- Wasabi
- Kurkumou
Recept na domácí hořčici
Přemýšlíte, jak se vyrábí hořčice? S naším receptem jí budete mít připravenou raz, dva.
Co budete potřebovat
- 240 ml studené vody
- 80 g žluté suché hořčice
- ¾ lžičky hrubé mořské soli
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička česnekového prášku
- Špetka papriky
- 120 ml bílého octa
Postup
- Přidejte vodu, hořčičná semínka, sůl, kurkumu, česnek a papriku do malého hrnce a míchejte
- Směs za častého míchání vařte na středně nízké až nízké teplotě, dokud neprobublá do husté pasty, přibližně 30 až 45 minut.
- Do hořčičné směsi zašlehejte ocet a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci, což může trvat dalších 7 až 15 minut.
- Před vložením hořčice do vzduchotěsné nádoby nechte hořčici vychladnout na pokojovou teplotu
- Nakonec ji zakryjte a chlaďte až 3 měsíce v lednici
- Hořčice bude prvních pár dní nebo dokonce týdnů pikantní, ale časem se chuť zjemní
Tipy na recepty s domácí hořčicí
- Hořčičný dresink
- Křupavá kůrka na masové pečeni
- Omáčka na těstoviny
- Do bramborové kaše
- Krusta na rybích filé z lososa a tuňáka
- Dušené mušle
- Máslo
- Pikantní vejce
- Spaetzle
Kde koupit hořčičné semínko?
Pokud nakupujete v typickém obchodě s potravinami, hledejte je v sekci s kořením a měli byste být schopni najít nejběžnější žlutá hořčičná semínka.
Semínka jsou to také součástí v běžných kořenících směsích na nakládání a marinády.
Hnědá hořčičná semínka lze nalézt ve specializovaných obchodech s kořením, koupit je online nebo ve specializovaných asijských obchodech a semena černé hořčice lze nalézt ve specializovaných indických obchodech nebo online.
Jak hořčičná semínka skladovat?
Hořčičná semena vydrží až jeden rok, pokud jsou skladována ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a suchém místě.