Hruška je zdravé a chutné ovoce, které lze použít různými způsoby.
Víte, jak ji správně skladovat?
Jaké jsou její zdravotní benefity?
A jaké vitamíny obsahuje?
To vše a mnohem více v našem článku!
Hruška, (ne)obyčejné ovoce plné vitamínů
Hruška je plod hrušně obecné z čeledi růžovitých, který má typicky světle zelenou nebo nahnědlou slupku, pevnou šťavnatou dužninu a podlouhlý tvar, jehož široká základna se zužuje nahoru směrem ke stonku. Hrušky se běžně konzumují čerstvé nebo se konzervují. Jejich chuť se pohybuje od kyselé přes sladkou až po kořeněnou, a textura zase může být křupavá, máslová, nebo něco mezi.
Zdravotní benefity konzumace hrušek
Konzumace hrušek má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
- Jsou bohaté na vitamín B9, vitamín C, měď a draslík. Obsahují také polyfenolové antioxidanty, které chrání před oxidačním poškozením. Konzumujte hrušku celou, protože její slupka se může pochlubit až šestkrát větším množstvím polyfenolů než dužina.
- Obsahují dietní vlákninu včetně prebiotik, které podporují pravidelné vyprázdňování a zdraví střev, a bojují proti zácpě.
- Mají v sobě spoustu prospěšných rostlinných sloučenin. Ty v červených hruškách chrání zdraví srdce, zatímco sloučeniny v zelených hruškách podporují zdraví očí.
- Jsou bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou antioxidanty, které snižují zánět a chrání před některými nemocemi.
- Obsahují mnoho účinných látek, které pomáhají v boji proti rakovině.
- Snižují riziko cukrovky 2. typu díky vysokému obsahu vlákniny a anthokyanů.
- Jsou bohaté na silné antioxidanty, jako jsou prokyanidiny a kvercetin, které zlepšují zdraví srdce. Pravidelná konzumace hrušek také snižuje riziko mrtvice.
- Jejich pravidelná konzumace zvyšuje pocit sytosti díky vysokému množství a vlákniny, což vám může pomoci zhubnout.
Nutriční hodnoty hrušky
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot čerstvých hrušek a jablek ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Hruška (100 g) | Jablko (100 g) |
Energie | 57 kcal | 52 kcal |
Tuky | 0.1 g | 0.2 g |
Sacharidy | 15 g | 14 g |
Cukry | 9.8 g | 10 g |
Vláknina | 3.1 g | 2.4 g |
Bílkoviny | 0.4 g | 0.3 g |
Vitamíny a minerály v hrušce
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvých hrušek vs. jablek obsahuje.
Vitamíny a minerály | Hruška (100 g) | Jablko (100 g) |
Vitamín A | 1.00 mcg | 3.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.012 mg | 0.017 mg |
Vitamín B2 | 0.026 mg | 0.026 mg |
Vitamín B3 | 0.161 mg | 0.091 mg |
Vitamín B6 | 0.029 mg | 0.041 mg |
Vitamín B9 | 7.00 mcg | 3.00 mcg |
Vitamín C | 4.3 mg | 4.6 mg |
Vitamín E | 0.12 mg | 0.18 mg |
Vitamín K | 4.4 mcg | 2.2 mcg |
Vápník | 9.00 mg | 6.00 mg |
Měď | 0.08 mg | 0.03 mg |
Železo | 0.18 mg | 0.12 mg |
Horčík | 7.00 mg | 5.00 mg |
Fosfor | 12.00 mg | 11.00 mg |
Draslík | 116.00 mg | 107.00 mg |
Selen | 0.10 mcg | 0.00 mcg |
Sodík | 1.00 mg | 1.00 mg |
Zinek | 0.10 mg | 0.04 mg |
Jak si vybrat dobré hrušky a jak je skladovat?
Hrušky si kupujeme hlavně na podzim, kdy je jejich hlavní sezóna a seženete je snad v každém obchodě s potravinami a na farmářských trzích. Vyberte si takovou hrušku, která je nepoškrábaná a beze skvrn a řezů. Ovoce by také mělo být pevné s neporušenou stopkou, hladkou slupkou a jemnou vůní. Nekupujte si měkké hrušky, protože to znamená, že jsou přezrálé a dužina bude kašovitá a moučná. Pokud chcete hrušky sníst za pár dní, vršek by měl být ještě tvrdý.
Plně zralé hrušky vydrží v lednici čerstvé tři až pět dní. Chcete-li hrušky nechat dozrát, vyjměte je z chladu a uchovávejte je při pokojové teplotě na pultu nebo v misce s ovocem. Dozrát by měly do tří až deseti dnů. Chcete-li urychlit proces zrání, skladujte hrušky v hnědém papírovém sáčku spolu s dalším ovocem, které produkuje plyn ethylen (plyn zodpovědný za zrání ovoce), jako je avokádo, banány nebo zralá jablka. Zkontrolujte, zda jsou hrušky zralé, jemným tlakem palce na krček hrušky. Jakmile konec stonku ovoce mírně povolí, hruška je zralá a připravená ke konzumaci.
Jak skladovat hrušky v lednici?
Správné skladování hrušek je důležité pro prodloužení trvanlivosti ovoce. Po sklizni mohou být čerstvé hrušky uchovávány v lednici nebo na jiném chladném místě, jako je sklep, aby pokračovaly v dozrávání. Jednoduše vložte celé hrušky do perforovaného plastového sáčku nebo papírového sáčku a vložte je do šuplíku vaší chladničky. Vyvarujte se skladování kašovitého, pohmožděného nebo poškozeného ovoce, protože rychle hnije.
Jak hrušky zamrazit v cukrovém sirupu?
- Začněte nejprve opláchnutím čerstvých hrušek ve studené vodě.
- Poté je oloupejte, zbavte jadřinců, rozpulte a nakrájejte na čtvrtiny.
- Abyste předešli změně barvy, namočte je na tři minuty do roztoku sestávajícího z jednoho litru vody a jednoho z následujících: tři čtvrtiny čajové lžičky kyseliny askorbové, tři polévkové lžíce citrónové šťávy nebo čtvrtina polévkové lžíce kyseliny citrónové.
- Nakonec sceďte nakrájené kousky hrušek.
- Připravte cukrový sirup.
- V závislosti na tom, jak sladké chcete mít hrušky, můžete připravit lehký sirup, střední sirup nebo těžký sirup.
- Na světlý sirup smíchejte jednu a dvě třetiny hrnku cukru se čtyřmi hrnky vody.
- Pro střední sirup smíchejte dvě a dvě třetiny šálků cukru se čtyřmi šálky vody.
- Pro hustý sirup smíchejte čtyři šálky cukru se čtyřmi šálky vody.
- Zahřívejte cukr a vodu ve velkém hrnci, dokud se cukr nerozpustí.
- Nechte sirup vychladnout.
- Vložte hrušky do nádob, které lze zmrazit.
- Každé dva šálky ovoce zalijte dvěma třetinami šálku vychladlého sirupu.
- Ponechte půl palce horního prostoru pro půllitrové nádoby a jeden palec v případě litrové nádoby.
- Umístěte nádoby s hruškami a sirupem do mrazáku a spotřebujte je do osmi až deseti měsíců.
Jak hrušky rychle zmrazit?
- Začněte opláchnutím čerstvých hrušek ve studené vodě.
- Připravte si hrušky tak, že je oloupete, rozpůlíte, zbavíte jádřinců a nakrájíte na čtvrtky.
- Vyložte si plech pečícím papírem.
- Na plech položte nakrájené hrušky a vložte ho do mrazáku.
- Hrušky zmrazte přes noc a poté zmražené hrušky přeneste do sáčků vhodných do mrazáku.
- Zmražené hrušky spotřebujte do osmi až deseti měsíců.
Druhy hrušky
Na celém světě existuje více než 3000 druhů hrušek. Liší se velikostí, tvarem, sladkostí a křupavostí.
Můžeme je rozdělit na letní, podzimní a zimní podle toho, kdy dozrávají.
Také je můžeme dělit podle použití na konzumní, moštové a kuchyňské.
U nás se v obchodech setkáme nejčastěji s odrůdou Conference, což je podzimní hruška, která má původ v Anglii. Je krásně sladká a šťavnatá a má univerzální použití, které zahrnuje i zavařování.
Jak hrušky využít v kuchyni?
Hrušky můžete samozřejmě konzumovat čerstvé samotné nebo je využít do spousty receptů. Oblíbené jsou také pečené či pošírované. Skvěle doplňují kuřecí či vepřové maso a luxusně se kombinují s kořením, jako je skořice a muškátový oříšek, se sýry Gouda nebo Brie a ingrediencemi, jako je citron a čokoláda. Ať už se rozhodnete je jíst jakkoli, nezapomeňte zahrnout i slupku, abyste získali co nejvíce živin.
- Přidejte je do ovesné kaše či do jogurtu.
- Nakrájené tenké měsíčky podávejte s kousky sýra, uzeným krůtím masem a hrozny bez pecek na jehle jako zdravý předkrm nebo přílohu.
- Pošírujte ji jako jednoduchý a lahodný dezert.
- Zakonzervujte ji. Pro inspiraci pro vás máme 8 nejlepších receptů na konzervování hrušek aneb jak si je uchovat po celý rok.
- Připravte si z hrušek smoothie.
- Nakrájejte čerstvé, zralé hrušky a posypte je skořicí pro rychlou a zdravou svačinku.
- Klasický sendvič s grilovanou šunkou a sýrem oslaďte hruškami.
- Při restování zeleniny přidejte do zeleninové směsi plátky hrušek.
- Nakrájené hrušky vhoďte do kuřecího, tuňákového, zeleného, ovocného nebo tvarohového salátu.
- Nakrájené tenké měsíčky podávané s kousky sýra, uzeným krůtím masem a hrozny bez pecek na jehle jsou zdravým předkrmem nebo přílohou.
- Připravte si z ní některý z chutných moučníků, jako je drobenková buchta nebo hruškový páj. Pokud nevíte, jak na to, máme pro vás skvělé recepty na hruškové buchty.
- Použijte plátky hrušek namočené v citronu jako ozdobu k oživení jídla.
Stejně jako u jablek je dužina hrušek při krájení náchylná k oxidaci. Tomu lze předejít tím, že plátky syrové hrušky ihned po nakrájení ponoříte do citronové šťávy.
Vyzkoušejte také naše recepty na ty nejlepší hruškové koláče. Pochutnáte si!
Recept na pošírované hrušky
Jako bonus pro vás máme návod na nejlepší pošírované hrušky, které vám poslouží jako luxusní dezert, kterým nepohrdne žádná návštěva.
A co k tomu budete potřebovat?
- 1800 ml vody
- 2 a 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 tyčinky skořice
- 1 střední pomeranč nakrájený na plátky
- 6 pevných hrušek (oloupejte je a spodky naplocho nařízněte, aby mohly stát vzpřímeně)
Jak na to?
- Ve velkém hrnci zahřejte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí.
- Vložte skořici, pomeranč a hrušky do vody.
- Vystřihněte kruh z pečícího papíru dostatečně velký, aby se vešel do hrnce na hrušky.
- Uprostřed vyřízněte malý kruh pro odvzdušnění a položte ho na hrušky ve vodě.
- Vodu vařte na velmi mírném plameni a vařte, dokud jdou hrušky snadno propíchnout nožem, asi 20 minut (více či méně, podle velikosti, odrůdy a pevnosti hrušek).
- Hrušky nechte vychladnout v tekutině.
- Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě s vanilkovou zmrzlinou, krémem, slanou karamelovou omáčkou nebo jakkoli chcete!
- Uchovávejte hrušky v tekutině ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 5 dnů.
Pěstování hrušek a zajímavosti
Hrušky mají své místo na stole již po staletí a jsou jedním z nejstarších pěstovaných plodů. Pocházejí z Číny a oblastí obklopujících zemi na jihozápadě. Do Spojených států se dostaly spolu s kolonisty. Dnes nejlépe rostou na severozápadě Pacifiku. Toto ovoce pěstuje také Čína a Evropa, jmenovitě Francie, a tyto tři oblasti produkují nejvíce hrušek na světě.
Ve většině zemí, kde se pěstují hrušně mimo Asii, je zdaleka nejrozšířenější odrůdou hrušek Williams’ Bon Chrétien, ve Spojených státech známý jako Bartlett. Ve Spojených státech a Kanadě se pěstují odrůdy jako Beurré Bosc, D’Anjou a Winter Nelis. Velmi oblíbenou odrůdou v Anglii a Nizozemsku je Conference, která se hojně prodává i u nás. Mezi běžné italské odrůdy patří Curato, Coscia a Passe Crassane, poslední jmenovaná je také populární ve Francii. V asijských zemích tvoří hrušeň především místní odrůdy původních druhů, jako je hrušeň asijská nebo čínská.