Ač se mnohým může jablko zdát jako obyčejné ovoce, je to vlastně takový malý zázrak.
Co vše je o něm důležité vědět?
Jaké jsou jeho druhy?
Jak se dá využít v kuchyni?
To vše a mnohem více najdete v našem článku!
Jablko, sladké ovoce plné vlákniny
Jablko (Malus domestica) je sladký, jedlý plod stromu Malus domestica z čeledi růžovitých, jednoho z nejrozšířenějších ovocných stromů. Tento plod má charakteristický podsaditý a často kulatý tvar, tenkou slupku, která může být zelená, žlutá i červená, a šťavnatou dužinu.
Jeho chuť je obecně sladká, ale může být i trochu kyselá. Obsahuje vitamíny A a C, má vysoký obsah sacharidů a je vynikající zdroj vlákniny. Jablka se konzumují čerstvá nebo vařená na různé způsoby a často se používají jako náplň do různých buchet či koláčů.
Zdravotní benefity konzumace jablek
Konzumace jablek má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
- Snižují hladinu cukru v krvi a chrání před cukrovkou 2. typu.
- Pomáhají snížit hladinu celkového cholesterolu a hromadění plaku v tepnách.
- Fytonutrienty, které obsahují, chrání před rakovinou plic a tlustého střeva.
Vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií dělají z jablek potravinu vhodnou pro hubnutí. Konzumace jablek tedy může snížit váš denní příjem kalorií a podpořit dlouhodobé hubnutí. V jedné 12týdenní studii ženy, které snědly 1,5 velkého jablka denně, v průběhu studie zhubly průměrně 1,3 kg. Z tohoto důvodu může být toto ovoce užitečným doplňkem diety na hubnutí, zejména pokud se konzumuje mezi jídly nebo před jídlem.
Nutriční hodnoty jablka
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvých jablek ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Jablko (100 g) |
Energie | 52 kcal |
Tuky | 0.2 g |
Sacharidy | 14 g |
Cukry | 10 g |
Vláknina | 2.4 g |
Bílkoviny | 0.3 g |
Vitamíny a minerály v jablku
Podívejte se také na množství vitamínů a minerálů, které 100 g čerstvých jablek obsahuje.
Vitamíny a minerály | Jablko (100 g) | % doporučované denní dávky |
Vitamín A | 3.00 mcg | 0 % |
Vitamín B1 | 0.017 mg | 1 % |
Vitamín B2 | 0.026 mg | 2 % |
Vitamín B3 | 0.091 mg | 1 % |
Vitamín B6 | 0.041 mg | 2 % |
Vitamín B9 | 3.00 mcg | 1 % |
Vitamín C | 4.6 mg | 5 % |
Vitamín E | 0.18 mg | 1 % |
Vitamín K | 2.2 mcg | 2 % |
Vápník | 6.00 mg | 0 % |
Měď | 0.03 mg | 3 % |
Železo | 0.12 mg | 1 % |
Horčík | 5.00 mg | 1 % |
Fosfor | 11.00 mg | 1 % |
Draslík | 107.00 mg | 2 % |
Selen | 0.00 mcg | 0 % |
Sodík | 1.00 mg | 0 % |
Zinek | 0.04 mg | 0 % |
Jak si vybrat dobrá jablka?
Jablka dozrávají i po sklizni, zvláště když jsou ponechána při pokojové teplotě. Pokud chcete, aby vám vydržela co nejdéle, měli byste je koupit dříve, než plně dozrají. Takové jablko by mělo být pevné na dotek a bez měkkých skvrn, řezů a různých hrbolků. Čerstvé, kvalitní jablko by také mělo mít příjemnou, nepříliš výraznou vůni. Jablko s neporušenou stopkou vám vydrží déle než jablko bez stopky.
Pokud poklepete do jablka poblíž stonku a uslyšíte dutý zvuk, je jablko příliš zralé. Pokud však uslyšíte tupou ránu, znamená to, že jste našli perfektní kousek.
V případě, že chcete jablka skladovat delší dobu, nejlepší je si je sami natrhat či koupit od farmářů. Jablka z obchodu s potravinami jsou již nějakou dobu skladována, což zkrátí čas, po který je můžete skladovat doma. Navíc v obchodech často bývají natřené potravinářským voskem, který prodejci někdy používají, aby jejich produkty vypadaly dobře.
Nejlepší jablka pro dlouhodobé skladování mají silnou slupku a jsou křupavá a kyselá. Odrůdy jablek jako Granny Smith, Fuji, McIntosh, Fuji, Winesap, Honeycrisp, Northern Spy nebo Rome mohou vydržet šest měsíců i déle. Sladší jablka jako Golden Delicious nevydrží tak dlouho.
Když už si vyberete ta nejlepší jablka, buďte opatrní s jejich manipulací, aby nedošlo k otlakům.
Jak jablka skladovat?
- Když jablka dozrávají, produkují ethylen, plyn, který může způsobit předčasné dozrání jiných plodin v okolí. Proto je nejlepší uchovávat ovoce produkující etylen odděleně od zeleniny citlivé na etylen, jako je brokolice a květák.
- Nejlepší způsob, jak uchovat jablka čerstvá, je skladovat je v ledničce v přihrádce na ovoce a zeleninu v samostatných plastových sáčcích s otvory. Takto vám vydrží až 6 týdnů. Případně na ně můžete položit vlhký ručník, který jim pomůže udržet vlhkost.
- Pokud nemáte místo v lednici, volně jablka zabalte a uložte je do sklepa.
- Když jablka necháte při pokojové teplotě na pultu, mimo přímé sluneční světlo, vydrží týden.
- Pro dlouhodobé skladování zabalte jablka zvlášť. Jedno zkažené jablko totiž může způsobit, že se ostatní jablka rychleji zkazí.
- Jakmile si jablka nakrájíte na plátky, snažte se zabránit jejich zhnědnutí. Potřete je citronovou šťávou, což zpomalí proces enzymatického zhnědnutí a jablka tak zůstanou déle čerstvější. Nakrájená jablka vám v lednici vydrží 3 až 5 dní.
Jak jablka zamrazit?
Jablka můžete také zamrazit, v mrazáku vám vydrží až šest měsíců. Nakrájená jablka vhoďte do citronové šťávy, aby nezhnědla, a poté je osušte. Nakrájená nebo dokonce celá jablka pak můžete přes noc bleskově zmrazit. Po bleskovém zmrazení je přeneste do mrazicího sáčku pro dlouhodobé skladování. Všimněte si, že zmrazení jablek způsobí, že ztratí svou křupavost a část své struktury. Zmrazená jablka fungují nejlépe pro recepty, které vyžadují vařená jablka, jako je jablečný koláč, máslo nebo omáčka.
Další tipy na skladování jablek
- Nejprve snězte velká jablka, protože mají tendenci se rychleji zkazit.
- Neskladujte jablka v blízkosti cibule nebo brambor, protože mají tendenci rychleji se kazit.
- Pokud uvidíte hnijící jablko, rychle ho vyhoďte.
- Neskladujte jablka v blízkosti dalšího ovoce produkujícího etylen.
Duhy jablek
Na světě existuje více než 20 000 odrůd jablek, z nichž asi 7 000 se pěstuje. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.
Odrůda jablek | Charakteristika |
Ambrosia | Středně velké jablko s červenou barvou a pár pruhy na krémově žlutém pozadí. Pochází z Britské Kolumbie a je skvělá jako svačina se svou křupavou strukturou a šťavnatou aromatickou dužinou. |
Braeburn | Odrůda jablek, která je velmi pevná se sladkou a lehce nakyslou chutí. Může mít barvu od zeleno-zlaté po červenou a je oblíbená jako svačina nebo se podává v salátech a dezertech. |
Fuji | Odrůda se sladkou a kořenitou chutí. Přirozená sladkost z něj dělá dobrého kandidáta na jablečnou omáčku, protože je potřeba málo cukru. |
Gala | Jablko malé velikosti se sladkou, ne příliš kyselou chutí. Je oblíbené čerstvé jako svačinka. |
Golden Delicious | Jablko se světle zlatou a pihovatou slupkou, pevnou, křupavou texturou a sladkou, jemnou chutí. Je výborné k jídlu samotné nebo se hodí i k vaření, i když vařením ztratí část chuti. |
Granny Smith | Nakyslé, křupavé, šťavnaté jablko s pihovatou zelenou slupkou, které je vhodné k jídlu i vaření. |
Champion | Typicky česká odrůda, která je velmi chutná a skvěle se hodí pro odšťavnění a pečení. |
Idared (Ida Red) | Jablko s jasně červenou vnější slupkou a křupavou texturovanou dužinou. Má lehce nakyslou chuť a dobře drží tvar, což z něj dělá skvělou volbu pro pečení a vaření. |
Pink Lady | Středně velké jablko, které je pevné, křupavé a nakyslé. Používá se do salátů a koláčů. |
Red Delicious | Velké, jasně červené jablko podlouhlého tvaru, které je ladodně sladké a šťavnaté, takže je ideální jako svačinka. Nicméně není moc dobře k vaření. |
Rubín | Odrůda, jenž pochází ze Střížovic, s hladkou a mírně mastnou slupkou. Dužina je křupavá a velmi šťavnatá a hodí se zejména na odšťavnění nebo pečení. |
Vybrané odrůdy jablek a na co se v kuchyni dají použít
Podívejte se pro inspiraci do naší tabulky, kde zjistíte, na co kterou odrůdu v kuchyni můžete použít.
Odrůda jablka | Čerstvá | Do salátu | Pečená | Na vaření | Na koláč | Sušená | Na omáčku |
Ambrosia | X | X | |||||
Braeburn | X | X | X | X | X | X | |
Cameo | X | X | X | X | |||
Cortland | X | X | X | X | X | X | |
Crimson Gold | X | ||||||
Elstar | X | X | X | X | X | ||
Empire | X | X | X | X | X | X | |
Fireside | X | X | X | X | X | X | |
Fuji | X | X | X | X | X | ||
Gala | X | X | X | X | X | ||
Ginger Gold | X | X | X | X | |||
Golden Delicious | X | X | X | X | X | X | |
Granny Smith | X | X | X | X | X | X | |
Gravenstein | X | X | X | X | X | ||
Honeycrisp | X | X | X | X | X | X | X |
Idared | X | X | X | X | X | X | |
Jonagold | X | X | X | X | X | X | |
Jonamac | X | X | X | ||||
Jonathan | X | X | X | X | X | X | X |
Liberty | X | X | X | X | |||
Macoun | X | X | X | X | |||
McIntosh | X | X | X | X* | X | ||
Melrose | X | X | X | X | |||
Mutsu | X | X | X | X | X | ||
Northern Spy | X | X | X | ||||
Pacific Rose | X | X | |||||
Paula Red | X | X | X | X | X | X | |
Pink Lady | X | X | X | X | X | ||
Red Delicious | X | X | |||||
Redfree | X | X | X | ||||
Regent | X | X | X | X | X | X | |
Spartan | X | X | X | X | X | X | |
Sunrise | X | X | X | ||||
Wealthy | X | X | X | X | X | ||
Winesap | X | X | X | X | X |
Jak jablka využít v kuchyni?
Jablka můžete konzumovat mnoha různými způsoby. Lze je zpracovat na omáčku, plátky nebo šťávu a jsou oblíbená jako přísada na pečení různých koláčů, sušenek, buchet či dortů. Dužina z jablek může být zpracována na bonbóny a je také používána jako zdroj pektinu. Jablečná šťáva může být konzumována čerstvá, buď přírodní nebo filtrovaná, fermentovaná na alkoholické nápoje, jako je jablečný mošt nebo víno, destilovaná na brandy nebo přeměněná na ocet. Výborně chutnají také v salátech, v kari a chutney, polévkách, sušené, přidané do smoothies či pečené vcelku.
Jsou skvělým doplňkem každého jídla a skvěle se hodí ke koření, jako je skořice, kardamon nebo lahodně chutnají spolu se sýrem a ořechy.
- Vařená jablka budou lépe držet tvar, pokud cukr požadovaný v receptu přidáte na začátku procesu vaření.
- Použijte vymaštěnou formu na muffiny, do které vložte jablka určená k pečení. Formičky poskytnou pečenému jablku oporu.
- Stará jablka, která se začala kazit, lze oživit oloupáním, nakrájením na kousky a poté namočením do studeného jablečného moštu nebo šťávy na přibližně 30 minut. Během namáčení dejte do lednice.
- Vybírejte jablka podle použití viz tabulka výše.
Další tipy, jak jablka použít v kuchyni
- Vyzkoušejte naše recepty na muffiny z jablek.
- Přidejte do těsta na palačinky neoloupaná, nakrájená jablka.
- Navrstvěte tenké plátky jablek na pizzu a před pečením posypte mozzarellou, modrým sýrema a oregánem.
- Inspirujte se našimi recepty na záviny z jablek.
- Připravte si luxusní pečená jablka (například plněná směsí ořechů, rozinek nebo datlí, cukru a skořice).
- Upečte si snadný jablečný dort.
- Přidejte nakrájená nablka do kuřecího nebo krabího salátu spolu s hrozny, řapíkatým celerem a čerstvým estragonem nebo petrželkou.
- Vložte plátky jablek do sendviče spolu s grilovaným sýrem.
- Přidejte kousky jablek do pudinku.
- Připravte si jablečnou buchtu.
- Smíchejte najemno nakrájená jablka s plnotučným a sušeným mlékem a medem a rozmixujte.
- Ogrilujte si jablka a servírujte například se zmrzlinou.
- Připravte si z jablek polévku.
- Jablka poduste a prolisujte a jednoduše rozetřete na toust či bagetku.
- Jablečné pyré promíchejte s česnekem a dalším kořením a vznikne vám luxusní marináda na maso.
- Jablka si zakonzervujte.
- Jablka gratinujte spolu s vejci.
- Přidejte je do zmrzliny a podávejte jako dezert.
- Smíchejte jablka spolu s klíčky a máslem.
- Upečte si luxusní jablečný koláč dle některého z našich receptů.
- Pokud přesolíte nějaké jídlo, přidejte několik plátků jablek do hrnce a povařte deset minut. Poté plátky s přebytečnou solí vyjměte.
- Přidejte polovinu jablka k dortu, což dortu pomůže prodloužit trvanlivost.
- Vyzkoušejte vynikající recepty na hraběnčiny řezy.
- Nacpěte jablko do kuřete, které se chystáte péct.
Jak si připravit jablečné chipsy?
Co budete potřebovat?
- plátky jablek (3 jablka)
- dvě lžíce mleté skořice
- jedna lžíce mletého zázvoru
- jedna lžíce mletého hřebíčku
- jedna lžíce mletého muškátového oříšku
Jak na to?
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Jablka omyjte, nakrájejte na plátky a položte na plech.
- Koření smíchejte a posypte jím plátky jablek.
- Chipsy pečte alespoň hodinu.
- Vyndejte chipsy, vyměňte strany, posypte kořením z druhé strany a pečte další hodinu.
- Nakonec je nechte nějakou dobu odstát.
Zajímavosti o jablkách
- Světová úroda jablek dosahuje v průměru více než 60 milionů metrických tun ročně, z nichž drtivou většinu produkuje Čína, následují Spojené státy americké, Indie, Turecko a Polsko..
- V Evropě jde větší část úrody na jablečný mošt, víno a brandy. Z celkové světové produkce připadá čtvrtina na cider.
- Jabloň pochází ze střední Asie, kde se dodnes vyskytuje její divoký předek Malus sieversii. Jablka se v Asii a Evropě pěstují tisíce let a do Severní Ameriky je přivezli evropští kolonisté.
- Ve Francii je to nejvíce konzumované jedlé ovoce a třetí na planetě.