Červené jahody ve tvaru srdce a posyté malými semínky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě.
Komerčně se pěstují v dlouhém seznamu zemí, přičemž v produkci vede Čína, USA a Mexiko.
Chcete vědět, jak si je můžete vypěstovat?
Jaké jsou jejich zdravotní benefity?
A jak je můžete využít v kuchyni?
To vše a mnohem více v našem článku!
Co jsou to jahody?
Jahody jsou plody jahodníku (Fragaria), což je rod rostlin z čeledi růžovitých. Pocházejí z mírných oblastí severní polokoule a jejich různé odrůdy jsou široce pěstovány po celém světě. Jahody jsou bohaté na vitamín C a běžně se konzumují čerstvé jako dezertní ovoce, používají se jako náplň do různých buchet nebo koláčů a lze je konzervovat mnoha způsoby. Jsou jasně červené, šťavnaté a sladké. Menší, červenější jahody mají někdy tendenci být sladší a šťavnatější, zatímco velké kusy s dutým bílým vnitřkem jsou často sušší a méně chutné.
Zdravotní benefity konzumace jahod
Konzumace jahod má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
Napomáhají zdraví srdce
Srdeční onemocnění je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Jahody snižují cholesterol, zlepšují krevní tlak a funkci krevních destiček. Jahody také zlepšují antioxidační stav krve, snižují oxidační stres a zánět, zlepšují funkci cév a lipidový profil a také snižují škodlivou oxidaci špatného cholesterolu.
Regulují krevní cukr
Když jsou sacharidy stráveny, naše tělo je rozloží na jednoduché cukry a uvolní je do krevního oběhu. Tělo pak začne vylučovat inzulín, který řekne našim buňkám, aby vyzvedly cukr z vašeho krevního oběhu a použily ho jako palivo nebo skladování. Nerovnováha v regulaci krevního cukru a diety s vysokým obsahem cukru jsou spojeny se zvýšeným rizikem obezity, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění. Jahody zpomalují trávení glukózy a snižují výkyvy glukózy i inzulínu po jídle bohatém na sacharidy ve srovnání s jídlem bohatým na sacharidy bez jahod. Jahody tak mohou být zvláště užitečné pro prevenci metabolického syndromu a cukrovky 2. typu.
Snižují riziko rakoviny
Řada studií naznačuje, že jahody mohou pomoci předcházet několika typům rakoviny díky své schopnosti bojovat proti oxidativnímu stresu a zánětu. Ochranné účinky jahod mohou být řízeny kyselinou ellagovou a ellagitaniny, u kterých bylo prokázáno, že zastavují růst rakovinných buněk.
Vedlejší účinky konzumace jahod
Jahody jsou obvykle dobře snášeny, ale alergie na ně je poměrně častá – zejména u malých dětí. Jahody obsahují protein, který může způsobit nežádoucí účinky u lidí, kteří jsou citliví na pyl břízy nebo jablka. Mezi běžné příznaky patří svědění nebo brnění v ústech, kopřivka, bolesti hlavy a otoky rtů, obličeje, jazyka nebo hrdla, stejně jako problémy s dýcháním v závažných případech.
Kromě toho jahody obsahují goitrogeny, které mohou narušovat funkci štítné žlázy u lidí s problémy se štítnou žlázou.
Nutriční hodnoty jahod
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot čerstvých jahod a vybraných druhů čerstvého ovoce ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) | Jahody (100 g) | Jablka (100 g) | Pomeranče (100 g) |
Energie | 52 kcal | 57 kcal | 32 kcal | 52 kcal | 47 kcal |
Tuky | 0.7 g | 0.3 g | 0.3 g | 0.2 g | 0.1 g |
Sacharidy | 12 g | 14 g | 7.7 g | 14 g | 12 g |
Cukry | 4.4 g | 10 g | 4.9 g | 10 g | 9.4 g |
Vláknina | 6.5 g | 2.4 g | 2 g | 2.4 g | 2.4 g |
Bílkoviny | 1.2 g | 0.7 g | 0.7 g | 0.3 g | 0.9 g |
Vitamíny a minerály v jahodách
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvých jahod a vybraných čerstvých druhů ovoce obsahuje.
Vitamíny a minerály | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) | Jahody (100 g) | Jablka (100 g) | Pomeranče (100 g) |
Vitamín A | 2.00 mcg | 3.00 mcg | 1.00 mcg | 3.00 mcg | 11.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.032 mg | 0.037 mg | 0.024 mg | 0.017 mg | 0.087 mg |
Vitamín B2 | 0.038 mg | 0.041 mg | 0.022 mg | 0.026 mg | 0.040 mg |
Vitamín B3 | 0.598 mg | 0.418 mg | 0.386 mg | 0.091 mg | 0.282 mg |
Vitamín B6 | 0.055 mg | 0.052 mg | 0.047 mg | 0.041 mg | 0.060 mg |
Vitamín B9 | 21.00 mcg | 6.00 mcg | 24.00 mcg | 3.00 mcg | 30.00 mcg |
Vitamín C | 26.2 mg | 9.7 mg | 58.8 mg | 4.6 mg | 53.2 mg |
Vitamín E | 0.87 mg | 0.57 mg | 0.29 mg | 0.18 mg | 0.18 mg |
Vitamín K | 7.8 mcg | 19.3 mcg | 2.2 mcg | 2.2 mcg | 0.0 mcg |
Vápník | 25.00 mg | 6.00 mg | 16.00 mg | 6.00 mg | 40.00 mg |
Měď | 0.09 mg | 0.06 mg | 0.05 mg | 0.03 mg | 0.04 mg |
Železo | 0.69 mg | 0.28 mg | 0.41 mg | 0.12 mg | 0.10 mg |
Horčík | 22.00 mg | 6.00 mg | 13.00 mg | 5.00 mg | 10.00 mg |
Fosfor | 29.00 mg | 12.00 mg | 24.00 mg | 11.00 mg | 14.00 mg |
Draslík | 151.00 mg | 77.00 mg | 153.00 mg | 107.00 mg | 181.00 mg |
Selen | 0.20 mcg | 0.10 mcg | 0.40 mcg | 0.00 mcg | 0.50 mcg |
Sodík | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 0.00 mg |
Zinek | 0.42 mg | 0.16 mg | 0.14 mg | 0.04 mg | 0.07 mg |
Jak si vybrat ty nejlepší jahody?
Vybírejte si takové jahody, které jsou suché, pevné a baculaté. Měly by na sobě mít svěže vypadající zelenou stopku. Vyhněte se měkkým, matně vypadajícím nebo scvrklým kusům. Protože jahody po utržení nedozrávají, vyhněte se i plodům, které jsou částečně bílé, protože to znamená, že jsou nezralé. Dobré jahody by také měly mít také příjemnou jahodovou vůni.
Jak jahody skladovat?
Čerstvé jahody skladujte v částečně uzavřené nádobě, a to nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce. Uchovávejte v lednici až čtyři dny. Pokud si všimnete nějaké plísně, postižené kusy ihned odstraňte. Jahody jsou obzvláště náchylné na vlhkost, takže byste je neměli oplachovat, dokud je nebudete připraveni použít.
Chcete-li jahody umýt, vložte je do velkého cedníku a jemně opláchněte studenou vodou. Položte jahody v jedné vrstvě na čistou kuchyňskou utěrku nebo vrstvu papírových utěrek a jemně osušte.
Pokud si chcete vychutnat špičkové jahody po celý rok, zamrazte si je na později. Je to snadné: Jahody oloupejte, položte je v jedné vrstvě na plech a dejte do mrazáku, dokud nezmrznou (asi 6 hodin). Poté je přeneste do uzavíratelného plastového sáčku a uchovávejte je v mrazáku, dokud nejsou připraveny k použití. Vydrží až šest měsíců.
Jak jahody využít v kuchyni?
Jahody by se měly umýt až těsně před konzumací. Také byste měli odstranit jejich stopku. To uděláte tak, že položíte špičku nože na základnu stopky, jemně zasunete, abyste odstranili pouze měkkou bílou část na základně stonku, a pomalu jahodu otáčejte. Jakmile uzavřete kruh, vršek hned vyskočí, aniž byste přišli o příliš mnoho jahody. Pokud máte rádi speciální kuchyňské vychytávky, můžete použít i loupačku na jahody, ale dobře poslouží i jednoduchý odřezávací nůž.
Jahody se často konzumují čerstvé samotné nebo jako součást míchaného ovocného salátu nebo na ozdobu dezertu, jako je ovocný koláč nebo dort. Načerpejte u nás inspiraci v podobě vynikajících receptů na dorty z jahod. Lze je zpracovat do džemů a kompotů nebo zapéct do různých moučníků. Třeba do některého z našich receptů na jahodovou bublaninu nebo řezy z jahod. Můžete je také namáčet v čokoládě a nechat ztuhnout či použít k namáčení do čokoládového fondue. Přidejte je do smoothies a mléčných koktejlů nebo jednoduše podávejte se šlehačkou.
Vyzkoušejte naše skvělé recepty na konzervování jahod aneb vychutnejte si tuto zdravou dobrotu celý rok!
Dobře se párují s jiným ovocem, zejména s kyselou rebarborou.
Když k jahodám přidáte cukr, vytáhne se jejich přírodní šťáva a rozdrcené jahody vytvoří omáčku, kterou si můžete přelít koláč nebo zmrzlinu.
Další tipy, jak použít jahody
- Jahody nakrájejte na kostičky a přidejte je do kuřecího salátu.
- Nakrájejte je a promíchejte s jogurtem či si z nich připravte ovocný pohár.
- Promíchejte je s ovesnými vločkami nebo celozrnnými cereáliemi.
- Smíchejte nakrájené jahody s jiným ovocem a vytvořte salsu, kterou můžete podávat ke kuřecímu masu.
- Nakrájené jahody jako topping na palačinky a vafle.
- Smíchejte nakrájené jahody se špenátem, vlašskými ořechy a kozím sýrem a vytvořte chutný salát.
- Přidejte je do sklenky šampaňského nebo mraženého nápoje.
Připravte si také jeden z našich receptů na buchtu s jahodami. Máme pro vás piškotový moučník, ale i vynikající buchtu s drobenkou!
Pěstování jahod
Jakou odrůdu pěstovat?
Existují 2 hlavní druhy jahod: červnové a stáleplodící. Stručně řečeno, červnové jahody mají největší ovoce, ale produkují pouze jednu velkou úrodu.
Stáleplodící jahody vás potěší svými plody v několika vlnách, a to od června až do prvních mrazíků. Nicméně jejich plody jsou menší a je jich méně.
Do začátku doporučujeme pěstovat jednu z následujících odrůd jahod:
- Korona – středně raná odrůda s lahodnými plody, která odolává mrazu i různým chorobám
- Sonáta – také středně rané odrůda, která je mrazuodolná
- Dukát – odolná odrůda, která zvládá mrazy i nejrůznější choroby
- Mara de Bois – stáleplodící převislá odrůda se středně velkými plody
- Lambada – středně raná odrůda se sladkými plody
Kde jahody zasadit?
Jahody milují sluneční světlo a potřebují plné slunce, aby produkovaly největší výnosy. Nesázejte je také mezi velké stromy, aby kořenový systém stromu nekonkuroval a neodčerpával potřebnou vlhkost z rostoucích jahodníků.Jahody také preferují hlinitopísčitou půdu, která obsahuje velmi vysoké množství organické hmoty.
Na vybrané místo lze přidat další kompost, rašelinu a trochu písku, abyste vytvořili nejlepší prostředí pro pěstování jahod. Půdy v květináčích mají obvykle dostatečné složení, pokud plánujete výsadbu jahod v nádobě.Jahodníky by také neměly být ve stojaté vodě, takže vybírejte místo, které má dobrou drenáž. Pokud takové místo nemáte, vybudujte pro ně vyvýšené záhony, které umožní lepší odvodnění. Tyto záhony by mělý být vyvýšené minimálně o 15 až 20 cm. V případě pěstování v nádobách se ujistěte, že na dně nádoby jsou drenážní otvory.
Nedaří se jim také v přílišném suchu, proto si vyberte místo, kde je budete moci snadno zalévat.
Jak jahody zasadit?
Do horní půdy zapracujte 5 až 8 cm kompostu. Před výsadbou přidejte více organického materiálu, zvlášť pokud půda příliš dobře nezadržuje vlhkost. Dobrou možností je rašelina, kompost nebo odleželá sláma a hnůj. Pro pěstování jahod je také důležité pH půdy. Aby se jahody dobře pěstovaly, musí být půda mírně kyselá, ideálně s pH mezi 5,0 a 7,0, ale 5,8 až 6,2 je ideální pro maximální růst a produkci.
Sazenice jahodníku se buď v létě, kdy potřebujete hodně vláhy, nebo nejlépe na podznik, případně také na jaře, jakmile přestane mrznout. V dubnu lze také vysadit tzv. frigo sadba.
Zvažte mulčování jahod, nebudete se muset týden co týden zbavovat nevítaného plevele. Ideální variantou, jak záhon mulčovat, je pokrýt ho černou netkanou textilií či fólií nebo ho mulčovat organickým mulčem v podobě slámy, jehličí nebo dřevěných hoblin.
Jak se o jahody starat?
Abyste měli v následujících letech co nejsilnější rostliny, musíte v prvním roce odstranit všechna poupata. Bez poupat si sklizeň jahod neužijete. Počínaje druhým rokem však získáte více a lepších plodů. Nezapomeňte také odstraňovat plevel. Důležitá je také pravidelná zálivka.
Jak jahody hnojit?
Jahody nehnojte přímo po výsadbě ani když plodí. Jinak jsou vhodná speciální hnojiva na jahody, která aplikujte formou zálivky. Půdu však před pohnojením nezapomeňte provlhčit.
Jak jahody sbírat?
Jahody před sklizní nechte zcela dozrát. Většina odrůd by měla na rostlině zůstat ještě jeden až dva dny poté, co získají plnou barvu. Jahody jsou poněkud křehké a snadno se poškodí a pohmoždí. Při sběru z jahodníku je třeba používat ruce a jemnou péči. Chcete-li utrhnout zralou jahodu, uvolněte ji pomocí nehtů palce a ukazováčku, abyste odřízli stonek přímo nad jahodou, místo abyste tahali za jahodu samotnou. Jahody by měly být při sběru suché. Když jsou mokré, rychle plesniví a na rozdíl od rajčat po utržení nedozrají. Jakmile jahody sklidíte, je nejlepší je nemyté na chladné, suché a stinné místo (nejlépe lednice).
Zajímavosti
- Jahody byly původně pěstovány ve starém Římě.
- Madame Tallien, významná postava na dvoře císaře Napoleona, se proslavila koupelí ve šťávě z čerstvých jahod. Vždy spotřebovala asi 10 litrů.
- Američtí Indiáni už jedli jahody, když dorazili kolonisté. Rozrdrcené jahody smíchali s kukuřičnou moukou a zapekli v chléb. Po vyzkoušení tohoto receptu si kolonisté vytvořili svou vlastní verzi.
- Ve Francii se jahody pěstovaly ve 13. století a použivali se jaké léčivá bylina. Také tam byly považovány za afrodiziakum.
- Traduje se, že listy, kořeny a plody jahodníku měsíčního byly používány pro zažívací obtíže nebo jako kožní tonikum.
- Legenda praví, že když rozlomíte dvojitou jahodu napůl a podělíte se o ni s příslušníkem opačného pohlaví, zamilujete se do sebe.
- Jahoda byla symbolem pro Venuši, bohyni lásky, kvůli svému tvaru srdce a červené barvě.
- V Belgii najdete muzeum věnované jahodám.
Inspirujte se některých z našich receptů na ty nejlepší jahodové dezerty!