Ječmen, jedna z nejvýznamnějších obilovin na světě. Ale víte, jaká je jeho příprava ke konzumování? A jaké jsou jeho druhy?
Mnoho lidí má ječmen spojený s výrobou piva a dalších destilátů. Ale jaké má benefity? Proč je pro naše tělo prospěšný?
Vše se dozvíte v tomto článku, který vám přiblíží jednu z nejvíce produkovaných obilovin na světě.
Ječmen, jedna z nejvýznamnějších obilovin
Ječmen se začal pěstovat už před 10 00 lety. Hned po kukuřici, pšenici a rýži patří mezi nejvíce produkované obiloviny na světě.
Ale kde se využívá jeho celosvětová produkce? 70 % produkce se zpracuje jako krmivo pro zvířata, zbývajících 30 % se využívá pro výrobu piva a dalších destilátů.
Za rok 2021 bylo na celém světě vyprodukováno 160 mil. tun ječmene.
Jak můžete tuto plodinu konzumovat? Můžete ji zpracovat do salátů, dušených pokrmů či jako přílohu. Často se používá také do polévek. Inspiraci na zpracování naleznete například v receptu na cuketovou polévku.
Proč konzumovat ječmen?
Ječmen lze považovat za tzv. superpotravinu. A důvod? V ječmeni se nachází rozpustná vláknina betaglukan, která je užitečná pro diabetiky a pacienty s vysokým cholesterolem. Také zvyšuje pocit nasycenosti.
Jaké další benefity poskytuje? Nízký glykemický index, významné minerály jako – hořčík, fenolové kyseliny a v neposlední řadě vitamíny B.
Je velmi dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny. Díky tomu je dobrý na trávení a snižuje riziko onemocnění střev nebo chronických nemocí.
Je nutné upozornit, že není bezlepkový. A proto by se měli ječmenu vyhnout lidé s celiakií. V porovnání s pšenicí ale obsahuje mnohem méně lepku, zhruba 5 – 8 %.
A jaká je jeho chuť? Lze ji přirovnat k oříškové příchuti.
Jaký je rozdíl mezi ječmenem a žitem?
Dříve než se zaměříme na bližší popis této obiloviny, upřesníme si, jaký je rozdíl mezi ječmenem a žitem.
Tyto obiloviny mají mnoho společných charakteristik. Společně s přenicí patří mezi nejkonzumovanější obiloviny na světě. Používají se především na výrobu mouky, piva a dalších destilátů.
V následující tabulce můžete vidět jejich nutriční složení:
Nutriční hodnoty | Ječná mouka100 g | Žitná mouka100 g |
Kalorie | 361 kcal | 357 kcal |
Bílkoviny | 10 g | 9, 8 g |
Sacharidy | 78 g | 77 g |
Tuky | 1, 8 g | 1, 3 g |
Vláknina | 7, 1 g | 8 g |
Lze říci, že obě mouky mají podobné nutriční složení. Ale žitná mouka se na rozdíl od té ječné, rozděluje na 3 druhy:
- světlou,
- střední,
- a tmavou.
V uvedené tabulce jsou nutriční hodnoty světlé žitné mouky. Ale jak se jednotlivé typy žitné mouky od sebe liší?
Tmavá žitná mouka má intenzivnější žitnou chuť. Naopak světlá žitná mouka se podobá spíše pšeničné mouce. A střední? Za tu vypovídá samotný název.
Rozdíl mezi ječnou a žitnou moukou je také ve složení lepku. Žito obsahuje navíc sekalin – lepkový protein.
Nutriční hodnoty
Jak již bylo zmíněno, ječmen je bohatý na sacharidy a vlákninu. Rozhodně by neměl chybět ve vyváženém jídelníčku. Takže pokud se chcete dozvědět více o dělené stravě, přečtěte si jak správně dělit jídlo.
V následující tabulce můžete vidět, kolik gramů a kalorií nutričních hodnot obsahuje. Jsou zde uvedeny údaje jak syrového ječmene, tak vařeného. Hodnoty se samozřejmě liší.
Nutriční hodnoty | Ječmen v syrovém stavu 100g | Ječmen vařený 100g |
Kalorie | 352 kcal | 193 kcal |
Bílkoviny | 9,9 g | 3,6 g |
Sacharidy | 78 g | 44 g |
Tuky | 1,2 g | 0,7 g |
Vláknina | 31 g | 6 g |
Druhy ječmene
I ječmen má různé druhy. Zpravidla se od sebe liší zpracováním zrna.
Mezi nejčastěji konzumované odrůdy se považuje perličkový a loupaný ječmen.
Ječmen loupaný
Tento druh ječmene se nazývá také celozrnný. Jedná se o minimálně zpracovaný ječmen, ze kterého je odstraněna pouze vnější slupka.
Považuje se za zdravější variantu ječmene, protože obsahuje sloučeniny – fytonutrienty. Ty mají příznivé účinky na naše zdraví.
Ječmen loupaný navíc obsahuje velké množství vlákniny a bílkovin.
Ječmen bez slupky
Jedná se o odrůdu ječmene, která má uvolněnou vnější slupku a celozrnné zrno. Je dobrým zdrojem vlákniny.
Prodává se bez jakéhokoliv zpracování.
Perličkový ječmen
Tento druh v obchodech vidíme nejčastěji. Je menší a má bílou barvu.
Co se týká přípravy, je jeho zpracování rychlejší než u loupaného.
Zelený ječmen
Zelený ječmen, často nazýván jako “mladý ječmen”, lze považovat za hit posledních let. A proč? Nabízí totiž řadu benefitů pro naše tělo.
Z čeho vzniká zelený ječmen? Jedná se o výhonky ječmenné trávy, které jsou usušeny a poté rozdrceny.
Je plný prospěšných živin a vitamínů, jako např. A, K a C. A jak jsou tyto vitamíny pro nás prospěšné? Chrání náš imunitní systém, srdce, krev a kosti.
Zelený ječmen má navíc silné antioxidační účinky.
Dalším benefitem zeleného ječmene je také nulový obsah lepku.
Zelený ječmen je dobré konzumovat pokud se snažíte hubnout. Z jakého důvodu? Protože obsahuje řadu vitamínů B, které váš metabolický systém doslova nakopnou. Navíc zlepšuje hladinu tuků v těle.
Následující tabulka uvádí nutriční hodnoty zeleného ječmene:
Nutriční hodnoty | Ječmen zelený 100 g |
Kalorie | 318 kcal |
Bílkoviny | 26 g |
Sacharidy | 72 g |
Tuky | 4 g |
Zelený ječmen je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E. Obsahuje také velké množství draslíku a vápníku. Další obsažené vitamíny, minerály můžete vidět v následující tabulce:
Vitamíny a minerály na 100 g ječmene zeleného | Množství |
Vitamín A | 20, 5 mg |
Vitamín B1 | 0, 61 mg |
Vitamín B2 | 1, 56 mg |
Vitamín B6 | 1, 12 mg |
Vitamín B12 | 1, 16 mg |
Vitamín C | 251, 6 mg |
Vitamín E | 15, 0 mg |
Vápník | 479, 4 mg |
Železo | 23, 3 mg |
Hořčík | 183, 2 mg |
Draslík | 3384 mg |
Zinek | 3, 43 mg |
Formy zpracování zeleného ječmene
V jakých formách je možné zelený ječmen konzumovat? Nejčastější zpracování je v podobě prášku nebo také v tabletách.
Pokud si zvolíte zelený ječmen v prášku, stačí 6 – 9 g rozpustit ve vodě. Možná vás bude odrazovat chuť, která se dá přirovnat k trávě, ale překonejte to…Vaše tělo vám poděkuje! Jsou samozřejmě také možnosti, jak chuť zeleného ječmene zlepšit.
Zelený ječmen můžete přidat do:
- smoothie,
- proteinových koktejlů,
- a do džusů.
Nejste si jisti zpracováním zeleného ječmene do smoothie? Vyzkoušejte rozmanité recepty na ovocné a zeleninové smoothie.
Jak se od sebe liší zelený ječmen a chlorella?
Mají stejnou barvu a formu zpracování. Rozdíl je ale v nutričních hodnotách. Zelený ječmen je bohatý na sacharidy, naopak chlorella obsahuje vysoký podíl bílkovin, konkrétně 45 %.
Zde můžete vidět bližší porovnání:
Nutriční hodnoty¹² ¹³ ¹⁵ | Zelený ječmen 100 g | Chlorella 100 g |
Kalorie | 318 kcal | 411 kcal |
Bílkoviny | 26 g | 58 g |
Sacharidy | 72 g | 23 g |
Tuky | 4 g | 9 g |
Chlorella obsahuje aminokyseliny a je bohatší na obsah minerálů.
Vitamíny a minerály | Zelený ječmen 100 g | Chlorella 100 g |
Vitamín A | 20, 5 mg | 51, 300 IU |
Vitamín B1 | 0, 61 mg | 1, 7 mg |
Vitamín B2 | 1, 56 mg | 4, 3 mg |
Vitamín B6 | 1, 12 mg | 1, 4 mg |
Vitamín B12 | 1, 16 mg | 0, 13 mg |
Vitamín C | 251, 6 mg | 10, 4 mg |
Vitamín E | 15, 0 mg | 1, 5 mg |
Vápník | 479, 4 mg | 221 mg |
Železo | 23, 3 mg | 130 mg |
Hořčík | 183, 2 mg | 315 mg |
Draslík | 3384 mg | 0 mg |
Zinek | 3, 43 mg | 71 mg |
Ječné krupice
Víte, jak ječné krupice vznikají? Nejprve se ječná zrna opečou a poté rozdrtí na několik kusů. Ječnou krupici lze použít do polévky, jako přílohu nebo na zpracování cereálií.
Ječné vločky
Ječné vločky jsou hodně podobné ovesným vločkám. Vznikají pařením, válením a sušením ječných jader. Ječné vločky můžete nakoupit v obchodech se zdravou výživou. Příprava i doba vaření je podobná jako u ovesných vloček.
Nutriční složení nejvíce konzumovaných druhů ječmene
Mezi nejčastěji konzumované patří perličkový a loupaný ječmen. V tabulce jsou uvedeny jejich nutriční hodnoty.
Nutriční hodnoty | Ječmen loupaný100 g | Perličkový ječmen100 g |
Kalorie | 354 kcal | 340 kcal |
Bílkoviny | 12 g | 8 g |
Sacharidy | 73 g | 66 g |
Tuky | 2,3 g | 2 g |
Vláknina | 17 g | 10 g |
Vaření ječmene
Jak správně ječmen uvařit? Rozhodně je důležitý správně zvolený poměr vody a ječmene.
Na 1 šálek suchého ječmene jsou potřeba 2 – 3 šálky vody. Uvařený ječmen se samozřejmě díky tekutině zvětší. Pokud tedy dáme 1 šálek suchého ječmene, budeme mít 3 šálky ječmene vařeného.
Postup při vaření je následující:
- Nejprve ječmen propláchněte přes jemné síto studenou vodou.
- Do hrnce dejte 1 hrnek ječmene a 3 hrnky vody. Následně přidejte špetku soli.
- Poté přiveďte k varu.
- Vařte, dokud ječmen nezměkne.
- Pokud připravujete loupaný ječmen, vařte ho 40 – 50 minut. Perličkový cca 25 – 30 minut.
- Uvařený ječmen opět sceďte přes síto a následně načechrejte vidličkou.
Produkty z ječmene
Ječná mouka – surovina, kterou můžete používat do pečiva, také jako zahušťovadlo do polévek a omáček. Podobně jako pšeničná mouka obsahuje lepek, ale ne v takovém množství. Z tohoto důvodu také pomaleji kyne.
Pivo – v Čechách nepochybně nejoblíbenější produkt vyrobený z ječmene a dalších surovin. Právě ječmen je zásadní složkou tohoto „zlatavého moku“. Ale víte o něm všechno? Obohaťte své znalosti o jeho nutriční složení.
Ječná voda – je vyrobena z vody, která zbyde z vaření ječmene. K jejímu dochucení můžete použít cukr, také citron nebo pomeranč.
Tsampa – kaše vyrobená z pražené ječné mouky smíchané se slaným máslovým čajem. Je to tradiční pochoutka v Tibetu, ale u nás tak známá není.
Na závěr lze jen doporučit, abyste ječmen zařadili do svého jídelníčku. Dokazuje to i studie, které se zúčastnilo 360 000 lidí, jež konzumovali obilniny jako je ječmen, a tím snížili riziko úmrtí na rakovinu a cukrovku o 17 %. Studie také ukázaly, že konzumace ječmene snižuje hladinu krevního cukru a inzulinu.