Jitrocel je léčivá bylinka od semen až ke kořenu.
V tomto článku se dozvíte jak vypadá, jak ho zpracovat a vychutnat si ho čerstvý, sušený nebo v podobě sirupu.
Co je to jitrocel?
Bylina se paradoxně řadí do skupiny plevelů, která se hojně vyskytuje po celém světě. Čistý jitrocel z vaší zahrady je nejen jedlý, ale i výživný.
Listy jsou oválné, mírně vejčité, mají paralelní žilky, které probíhají napříč každým listem a má malé květy, které vyrůstají na vysokém stonku.
Není však pouze jedlý a snadno dostupný, ale také se po staletí používá v tradiční medicíně.
Kdy a jak sbírat jitrocel?
Na začátku vegetačního období hledejte nové výhonky jitrocele. Ty mají lehkou chuť podobnou chřestu.
Můžete dokonce jíst i semena jitrocele, ale jejich sklizeň sotva stojí za námahu, protože jsou opravdu malinká.
Někteří lidé jedí celý výhonek semen, jakmile odkvetou jeho květy. Tyto výhonky se semeny lze jíst syrové nebo jemně uvařené.
Jak zpracovat jitrocel?
Listy lze sníst celé v jakémkoliv stádiu růstu, ale nejchutnější jsou jeho mladé listy.
Syrové listy použijte například jako špenát a přidejte je do salátů a sendvičů.
Starší listy můžete také použít syrové, ale bývají více hořké a vláknité.
Bylinu lze také uvařit, ale je to lepší řešení v případě starších, větších, vláknitých listů. Rychlým blanšírování nebo krátkým smažením zmírníte jejich hořkost a zjemníte vláknitost.
Listy můžete dokonce blanšírovat a poté zmrazit a použít je později do polévek a omáček.
Sušenou rostlinu lze také přidat do přírodních produktů péče o pleť, včetně balzámů na rty, pleťových vod a mastí.
Co léčí jitrocel kopinatý?
Rostlina je nejen výživná, ale i plná zdraví prospěšných látek a sloučenin, které se již dlouhodobě využívají pro její antimikrobiální vlastnosti, k hojení ran a k léčbě průjmu.
Rostlina je bohatá na vitamíny A, C a K a obsahuje také několik důležitých minerálů, jako je vápník a železo.
Bylinka zmírňuje zánět. Zejména potom jeho listy obsahují několik protizánětlivých sloučenin, které dokážou zmírnit například zánět v játrech.
Pomáhá s hojením ran a je účinný při léčbě vředů na nohách.
Podporuje lepší trávení a zmírňuje zažívací potíže. Několik sloučenin v semenech a listech, zejména potom psyllium, je velmi účinnou složkou a používá se jako přírodní projímadlo. Extrakt z byliny podporuje hojení žaludečních vředů.
Vedlejší účinky jitrocelem
Potravinové doplňky mohou v některých případech způsobit mírné příznaky, jako je nevolnost, zvracení, průjem, nadýmání a vyrážku.
Vysoké dávky mohou vyvolat závažnější vedlejší účinky, včetně alergická reakce.
Doplňky získané ze semen jitrocele, jako je psyllium, mohou také způsobit zažívací problémy, včetně plynatosti, nadýmání a nepříjemné plnosti.
Recepty s jitrocelem
Dušený jitrocel – listy krátce blanšírujte ve vroucí vodě a ihned rychle zchlaďte. Sceďte, a poté do pánve přidejte pár lžic másla nebo olivového oleje a listy do ní vhoďte. Rychle je na 1 až 2 minuty osmahněte. Přidejte je k piniovým oříškům nebo do kousků slaniny. |
Jitrocelová polévka – listy nakrájejte a 4 minuty je vařte v kuřecím nebo hovězím vývaru. Do vývaru můžete přidat další ingredience, od nudlí po zeleninu nebo dokonce kousky kuřete nebo nudličky hovězího či zvěřiny. (připravte si jeden z těchto lahodných receptů na kuřecí vývar) |
Japonské Goma Ae – lístky vařte 4 minuty ve vroucí vodě, a poté je vhoďte do ledové vody. Vodu vymačkejte a smíchejte je se 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sójové omáčky. Podávejte za studena. |
Recept na jitrocelový sirup
- Listy omyjte, sceďte a umístěte do sklenice
- Nejprve přidejte trochu cukru, poté listy a umačkejte je vařečkou směrem ke dnu
- Postup opakujte, dokud nenaplníte celou sklenici a uzavřete
- Sklenici umístěte na 3 měsíce na tmavé místo
- Sklenice otevřete a obsah přeceďte a dobře vymačkejte
- Vzniklý sirup mírně zahřejte a vařte 2 – 3 minuty
- Vzniklý sirup, ještě horký přelijeme do sterilizovaných sklenic a těsně uzavřete
Standardní denní množství pro nálevy nebo čaje je přibližně 150 ml, 3–4krát denně.
V práškové formě se množství pohybuje v rozmezí 3–5 gramů denně.