Kadeřávek, super potravina, která nemá obdoby! Zjistěte s námi, proč je tak super

V poslední době se s takzvanými super potravinami roztrhl pytel. Ale POZOR kadeřávek mezi ně rozhodně patří!

Přečtěte si proč je tak skvělý, do jakých receptů ho přidat, jak s ním vařit a dokonce jak si ho vypěstovat i u vás na zahradě.

Opravdu se jedná o potravinu, která vám toho může spoustu nabídnout, tak neváhejte a přidejte ho do vašeho jídelníčku ještě dnes!

Co je to kadeřávek?

Kapusta kadeřavá neboli kadeřávek, je bylina, ze které se především sklízejí mladé listy a stonky. Patří mezi příbuzné kapusty, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu. Kadeřávek se pěstuje v několika odrůdách především pro své hustě zvlněné a nakadeřené listy.

Jeho kudrnaté silné listy, které lze uvařit nebo je použít do salátů, či restovat. Můžete jí přidat do polévek nebo použít k plnění vepřového masa. Pokud dáváte přednost jemné chuti, můžete ji nejprve blanšírovat, než budete pokračovat v její úpravě.

Čerstvé lístky kadeřávku.
Zdroj: urbangrow.today

Zdravotní benefity kadeřávku

Má nejvyšší obsah živin na planetě

Je to brukvovitá zelenina, jako je zelí, brokolice, květák a růžičková kapusta.

Nutriční hodnoty kadeřávku (na 70 g)

KalorieSacharidyVlákninaBílkovina
33 kcal6 g2 g3 g

Obsah minerálů a vitamínů doporučeného denního příjmu (na 70 g)

Vitamin AVitamin KVitamin CVitamin B6Vitamin B1 (thiamin)Vitamin B2 (riboflavin)Vitamin B3 (niacin)
206 %684 %134 %9 %3 %3 %3 %
ManganVápníkMěďDraslíkHořčíkŽelezoFosfor
26 %9 %10 %9 %6 %3 %3 %

Velký obsah antioxidantů

Stejně jako jiná listová zelenina, má velmi vysoký obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají v boji proti poškození buněk volnými radikály. Tyto látky chrání před onemocněním srdce, snižují krevní tlak, jsou protizánětlivé, antivirové, antidepresivní a protirakovinné.

Je výborným zdrojem vitamínu C

Vitamin C je důležitý ve vodě rozpustný antioxidant, který plní mnoho životně důležitých funkcí v buňkách těla. Například je nezbytný pro syntézu kolagenu, nejhojnějšího strukturálního proteinu v těle.

Kapusta může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Kapusta ve skutečnosti obsahuje prvky, které mohou snížit hladinu cholesterolu. To může časem vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.

Kapusta je jedním z nejlepších zdrojů vitamínu K

Vitamin K je naprosto zásadní pro srážení krve a vázání vápníku, což napomáhá předcházet srdečním onemocněním a osteoporóze.

Kapusta je dobrým zdrojem minerálů, kterých většina lidí nemá dostatek

Kapusta má vysoký obsah minerálů, z nichž některých má mnoho lidí nedostatek. Je to dobrý zdroj vápníku, živiny, která je velmi důležitá pro zdraví kostí a hraje roli ve všech druzích buněčných funkcí.

Je to také dobrý zdroj hořčíku, důležitého minerálu, který být ochranou proti cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním.

Kale také obsahuje dost draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak.

Kapusta by vám měla pomoci zhubnout

Kapusta má několik vlastností, které z ní dělají jídlo vhodné do diet. Má velmi nízký obsah kalorií na velké množství, které poskytuje pocit sytosti.

Zdravotní účinky této zeleniny, které obsahuje a jsou přínosné pro tělo.
Zdroj: visual.ly

Srovnání výživových hodnot ve vybrané zelenině (na 100 g)

Druh sýruKalorieVitamín AVitamín C
Kadeřávek205 kJ294 mg120 mg
Mrkev148 kJ3 mg10 g
Květák100,4 kJ0 mg48,2 g
Kedluben113 kJ10,6  g62 g
Zelí100,4 kJ29,4 mg36,6 g

Jak na pěstování kadeřávku?

Kapusta obecně, je běžně známá jako plodina, která je nejvhodnější pro pěstování na jaře a na podzim.  Kdy se ale sází kadeřávek? Kapusta kadeřavá je odolná a dokáže se přizpůsobit i teplejšímu prostředí, proto se období pro výsadbu může lehce odlišovat.

Před výsadbou

  • Kadeřávek preferuje úrodnou, dobře odvodněnou půdu, která je neustále vlhká.

Výsadba

  • Sazeničky sázejte od časného jara do přibližně 10 týdnů před očekávaným prvním podzimním mrazem.
  • Zasejte 2–3 semena každých 20 – 30 cm, 1 cm hluboko, do řádků vzdálených 30–90 cm.
  • Pokud přesazujete, vysévejte v rozmezí 4-6 týdnů před posledním mrazem.
  • Pro dosažení nejlepších výsledků udržujte půdu vlhkou a pravidelně je zalévejte, listy tak zůstanou křupavé a sladké.
  • Semena značnou klíčit při 18 stupních Celsia.

Sklízení

  • Kapustu lze pěstovat do plné velikosti nebo sklízet, když jsou listy malé a měkké.
  • Kapusta je připravena ke sklizni, když její listy dosahují velikosti vaší ruky, to obvykle trvá až 95 dní, než je kapusta připravená.
  • Když listy mají správnou velikost, jednotlivé listy sklízejte, je stříháním.

Mulčujte kolem rostlin, abyste zabránili ulpívání nečistot na listech kapusty a případné hnilobě.

Postup jak zasadit, pěstovat a sklízet kapustu.
Zdroj: wikihow.com

Na co se používá kadeřávek?

Dušený kadeřávek – přidejte ho k těstovinám, do frittaty, navršte ho na pizzu nebo si připravte tyto smažené karbanátky
Kapustové pesto – přidejte ho k těstovinám, do polévky, natřete na sendvič, nalijte na pizzu
Salát ze smaženého kadeřávku s mrkvovo-zázvorovým dresinkem – do receptu přidejte pečenou cizrnu a pražená semínka, různé druhy kořenové zeleniny a vše spojte mrkvovo-zázvorový dresinkem
Kapustový quinoa salát – doplňte ho vařenou quinoou, křupavou cizrnou, restovanou zeleninou a kyselým zelím a vše zalijte kapustovým pestem
Těstoviny Aglio e Olio s kadeřávkem – do našich recepů na aglio olio předejte dušené kapustové listy
Těstoviny ze sušených rajčat s kapustou – orestujte zeleninu, uvařte těstoviny a vše promíchejte s nastrouhaným sýrem pecorino
Dýňové špagety s cizrnou a kadeřávkem – sušená rajčata, cizrna a kapusta promění pečenou dýni na chutné hlavní jídlo nebo ho přidejte do receptů na rizoto s dýní
Kokosovo – kadeřávková polévka se sladkými bramborami – limetková kůra, citronová tráva, zázvor a koriandr dodávají bohatému kokosovému vývaru aromatickou chuť
Smoothie z kadeřávku – smíchejte zelený čaj Matcha zázvor, broskve a kapustu, pro vegany a vyznavače zdravého životního stylu bude skvělý tento recept na hot dog ze šmakouna s kadeřávkem
Nejrůznější varianty na recepty s kapustou.
Zdroj: befunky.com

Čím lze kadeřávek nahradit?

  • Jiný typ kapusty, jako je toskánská kapusta
  • Listy brukve zelené – jejich vaření trvá déle
  • Zelený mangold – doba vaření je přibližně stejná
  • Listy brukve sítinovité – peprnější chuť
  • Listy špenátu – vaří se velmi rychle, jemnější chuť

Použité zdroje

What is Curly kale?, Gourmet sleuth
Blue Curled Scotch, Kale Seed, UF Seeds
33 Delicious Kale Recipes, Love and Lemons
10 Health Benefits of Kale, Kris Gunnars, BSc, health Line 29. 06. 2018