Kapary jsou pochoutkou, která je oblíbená po celém světě.
Co vše je o nich důležité vědět?
Jaké jsou jejich druhy?
Z jakého keře pochází?
V tomto článku se dozvíte, jaké jsou zdravotní výhody jejich konzumace, kde všude je můžete použít i spoustu dalších tipů.
Co jsou vlastně kapary?
Jedná se o nerozvinutá poupata, které se sklízejí z tropického keře kapary trnité. Pupeny se po sklizni nechají ve stínu uvadat a uležet tři měsíce v soli nebo oleji. Takto připravené kapary mají slaně kyselou, málo ostrou a v závislosti od přípravy také trpkou chuť. Po úpravě mají tmavozelenou barvu
a velikost hrachu.
Jaký je rozdíl mezi klasickými kapary a plody kapary trnité?
Když se nezralé poupě neutrhne, nakonec se z něj vyvine plod. Tyto plody jsou větší než největší kapary, jsou velké asi jako oliva a jsou připojeny k dlouhé stopce podobné třešni. Plody mají uvnitř velmi malá semena, která jsou podobná semínkům kiwi. Když jsou naložené, tvoří zajímavou ozdobu některých drinků jako je BloodyMary a Martini.
Nutriční hodnoty kaparů
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot ve 100 g kaparů v nálevu a plodů kapary trnité v nálevu.
Nutriční hodnoty na 100 g | Kapary v nálevu | Plody v nálevu |
Energie | 36 kcal | 17 kcal |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Tuk | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 3,6 g | 3,3 g |
Sodík | 3 107 mg | 2 800 mg |
Vláknina | 3,6 g | 3,3 g |
Proč je vhodné zařadit kapary do našeho jídelníčku?
Konzumace kaparů má několik zdravotních výhod jako např.
Mají antioxidační vlastnosti
Kapary jsou bohaté na flavonoidní sloučeniny včetně rutinu a kvercetinu. Obě tyto sloučeniny jsou silnými zdroji antioxidantů. Je známo, že antioxidanty zabraňují volným radikálům, které mohou způsobit rakovinu a kožní onemocnění. Rutin napomáhá hladkému oběhu krve a může být velmi nápomocný při léčbě namožených cév.
Obsahují spoustu minerálů
V kaparech najdete železo, vápník, měď a vysoké hladiny sodíku.
Jsou zásobárnou vitamínů
Kapary obsahují vitamín A, vitamín K, niacin a riboflavin. Vitamín A zlepšuje zrak a pomáhá nám vidět ve tmě. Může také snížit riziko některých druhů rakoviny. Tento základní vitamín pomáhá našemu tělu bojovat s infekcí a udržuje náš imunitní systém. Vitamín K hraje zásadní roli ve zdraví kostí. Snižuje riziko srážení krve. Niacin pro změnu chrání před kardiovaskulárními chorobami a také podporuje kognitivní funkce, nervový a trávicí systém. Riboflavin, také nazývaný vitamín B, pomáhá tělu přeměnit potravu na palivo, které nám dodává energii. Je také známo, že podporuje funkci nadledvin. Pomáhá tak udržovat zdravý nervový systém.
Obsahují hodně vlákniny
Vláknina snižuje zácpu. Lžíce kaparů obsahuje 0,3 gramu vlákniny, což jsou asi 3 procenta doporučeného denního příjmu vlákniny.
Pomáhají s léčbou kožních poruch
Kapary se používají při léčbě kožních poruch, jako je zarudnutí kůže, podráždění a pupínky. Proto je najdete v různých pleťových výrobcích. Navíc díky svým antioxidačním vlastnostem pomáhají zpomalovat proces stárnutí.
Podporují růst vlasů
Kapary jsou také široce používány v různých vlasových přípravcích, protože jsou bohaté na vitamín B a železo. Vitamín B podporuje krevní oběh v našem těle. Udržuje tak celkové zdraví vlasů, protože krevní oběh je primární podmínkou pro zdravé a lesklé vlasy. Železo pomáhá předcházet vypadávání vlasů.
Další zdravotní benefity kaparů
- ničí některé vedlejší produkty nacházející se v mase a potravinách bohatých na tuk
- ulevují od revmatismu
- pomáhají odkašlávat
- obsahují malou dávku antihistaminik (součást léků na alergii)
- zmírňují nadýmání
- pomáhájí udržet pod kontrolou cukrovku
- ulevují od suché pokožky (lze je použít přimo na pokožku, což ji udrží hydratovanou)
Vitamíny a minerály
Podívejte se na množství minerálů a vitamínů, které naložené kapary obsahují.
Vitamíny a minerály | Množství ve 100 g kaparů | Doporučená denní dávka |
Foláty | 23 μg | 6% |
Niacin | 0.652 mg | 4.5% |
Kyselina pantotenová | 0.027 mg | 0.5% |
Pyridoxin | 0.023 mg | 2% |
Riboflavin | 0.139 mg | 11% |
Thiamin | 0.018 mg | 1.5% |
Vitamin A | 138 IU | 4% |
Vitamin C | 4.3 mg | 7% |
Vitamin E | 0.88 mg | 6% |
Vitamin K | 24.6 mcg | 20.5% |
Sodík | 2954 mg | 197% |
Draslík | 40 mg | 1% |
Vápník | 40 mg | 4% |
Měď | 0.374 mg | 42% |
Železo | 1.67 mg | 21% |
Hořčík | 33 mg | 8% |
Mangan | 0.078 mg | 3% |
Fosfor | 10 mg | 1% |
Selen | 1.2 mcg | 2% |
Zinek | 0.32 mg | 3% |
Vedlejší účinky kaparů
Kaparům byste se měli vyhnout, pokud držíte dietu s nízkým obsahem sodíků, protože kapary jsou jeho bohatým zdrojem. Díky tomu přirozeně zadržují vodu, což může způsobit, že se budete cítit nafouklí.
Běžným znakem nadměrné konzumace kaparů je extrémní žízeň. Snažte se je tedy konzumovat v mírném množství.
Pokud trpíte vysokým krevním tlakem, měli byste se jim vyhnout. Nadbytek sodíku zvyšuje objem krve, protože zadržuje vodu. Nadměrný příjem sodíku by mohl vystavit tělo riziku srdečních onemocnění.
Dalším vedlejším účinkem nadměrné konzumace kaparů je riziko rozvoje osteoporózy. Sodík snižuje hustotu kostí. Zabraňuje také tělu vstřebávat vápník, který je zásadní pro budování a udržení zdraví kostí. Slabý stav kostí často vede k osteoporóze. A pokud už máte osteoporózu, raději se držte od kaparů dál.
Kaparů byste se měly také vyvarovat, pokud jste těhotná nebo se chystáte podstoupit jakoukoli operaci.
Kde kapary koupit a jak je správně skladovat?
V dobře zásobených obchodech s potravinami, supermarketech a obchodech s přírodními potravinami byste kapary měli sehnat. Lze je také nalézt ve specializovaných a gurmánských obchodech s potravinami a také online. Kapary se obvykle prodávají v malých sklenicích, a to v octovém nálevu. Najdete je v uličce s nakládanými potravinami vedle oliv.
Kapary mohou být buď v nálevu nebo soli a to určuje, jak by měly být skladovány. Kapary v solném roztoku by měly být zcela ponořené a v chladničce vydrží devět měsíců nebo déle. Neotevřené sklenice lze uložit do spíže. Kapary v soli lze skladovat při pokojové teplotě až šest měsíců. Nečisté pachy a tmavé zabarvení ve sklenici (kromě případného koření) jsou známkami toho, že se kapary pokazily a je třeba je zlikvidovat.
Druhy kaparů
Komerční kapary jsou označeny a prodávány podle velikosti. Poupata se pohybují od malých (velikost asi jako malý zelený hrášek) až po velikost malé olivy. Obecně platí, že nejmenší kapary budou mít nejjemnější texturu a lepší chuť. Větší kapary jsou kyselejší, proto je nejlepší používat je střídměji. Čím jsou kapary menší, tím jsou žádanější, a tedy i dražší.
Každá velikost byla označena následujícím štítkem:
- Nepareil: do 7 mm
Pochází z jižní Francie, říká se jim francouzské nonpareils a jsou nejvíce ceněné. - Surfines: 7-8 mm
- Cappucines: 8-9 mm
- Capotes: 9-11 mm
- Fines: 11-13 mm
- Grossos: 14+ mm
Kapary a využití v kuchyni
Kapary jsou ve středomořské oblasti velmi oblíbené. Jsou známé tím, že jsou hlavní ingrediencí v různých italských receptech. Francouzi je přidávají do pokrmu Skate Meuniere a jsou nezbytnou ingrediencí pro řadu španělských tapas.
Tato malá, zelená poupata mohou propůjčit pikantní kyselou a slanou chuť mnoha dalším receptům. Je potřeba jen málo připravy a lze je jednoduše přidat do salátů (včetně těstovinových, kuřecích a bramborových), použít jako dochucovadlo nebo na ozdobu, či je nakrájet najemno do dresinků a omáček.
Skvěle se kombinují také s pečenou zeleninou a řadou hlavních jídel nebo se používají jako topping na pizzu. Jsou skvělým doplňkem k rybám a jehněčímu masu. Poměrně často najdete kapary ve spojení s citrónem, který doplňuje jejich přirozenou citrónovo-olivovou chuť. Dalšími oblíbenými doplňky jsou pak sýr a ořechy.
Použití v receptech:
- lilkový tatarák
- omáčky
- pomazánky s uzenou makrelou
- těstovinové saláty
- saláty s kuřecím masem
- bramborové saláty
- dresinky
- pizza
Jak s kapary v kuchyni správně pracovat?
Kapary v nálevu lze při vaření použít bez úpravy, kvalitnější kapary nakládané pouze v soli je třeba před použitím propláchnout, aby svou chutí nepřehlušily chuť ostatních přísad pokrmu. Vzhledem k jejich výrazné chuti je nejlepší je používat střídmě (zejména ty větší). Větší kapary je také lepší před použitím nakrájet. Některé recepty, jako jsou různé omáčky, mohou vyžadovat jemně nasekané kapary, zatímco jiné je požadují rozmixovat na pyré, například u tapenád. Většinou je jednoduše přidáte na rozpálenou pánev s dalšími přísadami, obvykle ke konci procesu vaření. Díky tomu si udrží svůj tvar a svou charakteristickou chuť.
Pokud kapary zrovna nemáte k dispozici, můžete jejich slanou chuť nahradit jemně nasekanými zelenými olivami. Dobře fungují i nakládaná semena lichořeřišnice.
Jak kapary konzervovat?
Bohužel, na rozdíl od mnoha jiných zahradních plodů, jako jsou rajčata, kapary nelze jíst syrové. Tedy lze, ale je to pořádně hořké sousto.
Stejně jako olivy můžeme kapary konzervovat solí nebo octem. V obou případech je důležité odstranit stonky a uvolněné nečistoty. Důkladně opláchněte v cedníku. Kapary namočte na tři dny do čisté vody, přičemž vodu každý den vyměňujte.
Konzervování v soli
- Kapary osušte utěrkou.
- Navrstvěte je do malé sklenice a to tak, že vždy přidejte několik kaparů, pak lžičku hrubé mořské soli a opakujte.
- Našroubujte na sklenice víčka a protřepejte, aby se sůl rozprostřela.
- Odstraňte víčko a nahraďte jednou vrstvou papírového ubrousku.
- K zajištění ubrousku použijte gumičku.
- Umístěte sklenici na místo, kde bude proudit vzduch, ale ne na přímé sluneční světlo.
- Každý den slijte tekutinu, která se nahromadila, a přidejte další lžičku soli.
- Asi po týdnu, nebo když kapary přestanou produkovat tekutinu, přendejte do čisté sklenice a zakryjte víčkem.
- Skladujte na polici na chladném a tmavém místě po dobu až jednoho roku.
- Před použitím sůl opláchněte.
Nakládané kapary
- Chcete-li si vytvořit jeden šálek kapar, důkladně promíchejte roztok z 1 šálku jablečného octa, 1 šálku vody a 2 lžic hrubé, nejodizované soli, dokud se sůl nerozpustí.
- Kapary vložte do sklenice, zalijte roztokem, přišroubujte víčko, jemně protřepejte a uložte do chladničky.
- Budou připraveny k jídlu asi po jednom týdnu, ale po měsíci budou ještě chutnější.
Pěstování kaparů
Kapara trnitá
Keř kapara trnitá, na kterém kapary rostou, pochází ze Středomoří a vyžaduje ke svému růstu suché a teplé klima a hodně slunce. Ve svém přirozeném prostředí jsou keře stálezelené. V těch částech země, kde se ochladí, je nejlepší pěstovat kaparu trnitou v nádobě a nechat ji přezimovat uvnitř.
Kapary trnité mohou růst 90 – 150 cm vysoko a šířit se 120 až 150 na šířku. Mají rádi dobře odvodněnou, kamenitou půdu podobnou té, kterou upřednostňují i olivovníky.
Mají tak rádi zdivo, takže je lze vidět růst na kamenných zdech starověkých budov po celé Itálii!
Sklizeň kaparů
Nezralá poupata jsou připravena ke sklizni, když jsou tmavá, olivově zelená a alespoň 6 milimetrů široká. Můžou se také sklízet, když se zvětší, až do 14 milimetrů, poté se začnou rozšiřovat do své květinové podoby.
Historie kaparů
Kapary pravděpodobně pocházejí ze suchých oblastí západní a střední Asie, protože se tam používaly tisíce let – zmínka o nich je v Gilgamešovi, možná nejstarší písemné zmínce doložené a nalezené na starověkých sumerských hliněných tabulkách z doby kolem r. 2700 před naším letopočtem Zmínil se o nich také Apicius stejně jako Dioscorides, chirurg Neronovy armády, který potvrdil, že je zpočátku používali staří Řekové, kteří je používali nejen jako přísadu do vaření, ale také používali kořeny a listy rostliny k léčebným účelům.
V současnosti se obecně vyskytují v oblasti Středozemního moře a rostou zde divoce na zdech nebo na skalách v pobřežních oblastech.