Přidejte sladkou aromatickou chuť kardamomu do vaší polévky, koláče, pudinku, kari nebo ranní kaše.
V tomto článku se dozvíte jak, a proč s ním začít v kuchyni pracovat. Jaké jsou jeho největší zdravotní výhody a jakým způsobem je využívaný v jiných kulturách.
Co je kardamom?
Kardamom je koření vyrobené z lusků semen různých rostlin z čeledi zázvorových. Kardamom se používá ke kořenění sladkých i slaných jídel. Je široce používán v indické, blízkovýchodní, arabské a švédské kuchyni.
Používá se buď v celku jako lusky, jeho semena nebo jako mleté koření. Kardamom se nachází ve směsi koření garam masala, která dochucují pokrmy z masa a zeleniny, a v horkých nápojích, jako je masala chai a turecká káva.
Lusky kardamomu jsou vřetenovitého tvaru a mají trojúhelníkový průřez. Semena jsou malá a černá, zatímco lusky se liší barvou a velikostí podle druhu.
Druhy kardamomu
Existují dva hlavní typy kardamomu: černý kardamom a zelený kardamom, ale existuje také bílý kardamom, což je bělená verze zeleného kardamomu.
Zelený kardamom je známý jako pravý kardamom. Toto je nejběžnější odrůda, kterou uvidíte prodávat v supermarketu. Je to nejlepší volba pro sladká jídla, ale dobře se hodí i do slaných jídel.
Bělená verze, bílý kardamom, obsahuje méně chuti a pěstuje se v tropických oblastech včetně Indie, Malajsie a Kostariky.
Kardamom černý má větší lusky, které jsou tmavě hnědé. Má kouřový chuťový nádech, díky kterému se hodí spíše do slaných jídel, ale v jižní Indii se přidává i do sladkých jídel. Pěstuje se ve východních Himalájích.
Jak chutná a voní kardamom?
Zelený kardamom má silnou, sladkou, štiplavou chuť a vůni s tóny citronu a máty.
Černý kardamom má kouřový nádech a také cítíme mentol.
Zdravotní účinky kardamomu
Antimikrobiální vlastnosti
Olej ze semen kardamomu může být schopen zabíjet bakterie a plísně. Antibakteriální aktivita oleje může být způsobit poškození buněčné stěny určitých bakterií.
Zdravé srdce
Výsledky studií naznačují, že kardamom by mohl pomoci chránit před infarktem. Antioxidační účinky by mohly pomoci zlepšit srdeční funkci. Další studie zjistila, že kardamomový olej může pomoci zlepšit hladinu cholesterolu.
Zdravá ústní dutina
Kardamom může pomoci vyrovnat pH v ústech. Kardamom může pomoci v boji proti bakteriím v ústech, což je běžná příčina špatného dechu, dutin a onemocnění dásní.
Zdravá játra
V ajurvédské medicíně lidé používají kardamom pro jeho detoxikační vlastnosti. Kardamom má určité užitečné účinky na játra, která hrají klíčovou roli při odstraňování toxinů z těla.
Protirakovinné vlastnosti
Kardamom obsahuje přírodní fytochemikálie, které mohou být schopny bojovat s nemocemi, jako je rakovina. Nemůže nahradit léčbu rakoviny, ale některé studie naznačují, že by koření mohlo mít pozitivní vlastnosti v boji proti rakovině.
Prevence vředů
Stejně jako zázvor, příbuzný kardamom pomáhá při zažívacích potížích. Někteří lidé používají koření k přípravě čaje uklidňujícího žaludek. Může být také užitečné při ochraně žaludku před vředy.
Nutriční hodnoty kardamomu (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
311 kcal | 68 g | 7 g | 0,7 g | 11 g | 28 g | 18 mg |
Obsah vitamínů a minerálů (na 100 g)
Draslík | Vápník | Železo | Hořčík | Fosfor |
64, 9 mg | 22, 2 mg | 0, 81 mg | 13, 3 mg | 10, 3 mg |
Na co se používá kardamom?
Kardamom se vyskytuje v indické kuchyni i v kuchyni Středního východu. V indických receptech se celé lusky kardamomu používají při přípravě rýže basmati a těchto různých variant na kari. V receptech Středního východu mletý kardamom koření určité dezerty. |
Lusky zeleného kardamomu opékejte několik minut na suché pánvi. Nechte je minutu vychladnout a poté z lusků odstraňte semínka. Nejlepších chuťových výsledků dosáhnete rozdrcením semen v hmoždíři nebo mlýnku na koření. Lusky uschovejte, abyste je mohli přidat do kávy nebo čaje pro chuť. |
Zelený kardamom můžete použít do kávy, jednoduše rozdrťte tři až čtyři semínka kardamomu spolu s kávovými zrny a zalijte horkou vodou. Dalším horkým nápojům jako je svařené víno, horký cider nebo vaječný koňak také prospěje špetka kardamomu. |
Kardamom může skvěle doplnit i tento studený nápoj zvaný affogato, podívejte se jak si ho připravit a vychutnat. |
Kardamom používá ke kořenění všeho od pečiva po hamburgery. |
Kardamom se dobře hodí ke skořici, muškátovému oříšku a hřebíčku. Přidejte ho společně s dalším kořením do těchto receptů na sladkou rýžovou kaši nebo do této blízkovýchodní baklavy, pro které je toto koření typické. |
Tipy na recepty s kardamomem
- Jablečný koláč
- Tartaletka z peckového ovoce
- Sladké buchty
- Basmati rýže
- Marinády na maso jako je jehněčí
Čím kardamom nahradit?
Bude těžké najít skutečnou náhradu za jedinečnou chuť kardamomu, ale můžete zkusit smíchat jiné teplé koření, abyste ho nahradili.
Klíčem bude skořice a nejlepší kombinací budou stejné díly mleté skořice a muškátového oříšku. Pokud nemáte muškátový oříšek, použijte spolu se skořicí mletý zázvor nebo mletý hřebíček.
Jak kardamom skladovat?
Kardamom je nejlepší skladovat jako celé lusky v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě.
Mletý kardamom lze skladovat podobně, ale rychle ztrácí chuť i aroma, a měl by být použit co nejdříve.