Jestli jste milovníci procházek po lese a chtěli byste začít se sbíráním hub, tak neváhejte a přečtěte si tento článek!
V něm se dozvíte veškeré potřebné informace o klouzku! Zjistíte jaké jsou jeh druhy, jaké charakteristiky pro něj platí a kde ho najdete.
Zároveň nepřijdete ani o postup jak ho očistit a následně zpracovat a použít!
Co je to klouzek?
Patří mezi nejrozšířenější letní a podzimní houby, které můžeme v lese nasbírat. Je pro něj typické, že za mokrého počasí je jeho klobouk velmi slizký, což vedlo i k jeho názvu.
Tato jedlá houba je nejčastěji k vidění ve velkých shlucích u cest v borových lesích. Dalším typickým znakem je, že na jeho noze se nachází prstenec, který je u mladých hub bílý později se zbarvuje do tmavších odstínů.
Tento druh houby si dobře poradí v chladných podnebích a je velmi běžný například ve Skandinávii, ale vyskytuje se i ve zbytku Evropy, Asie a Severní Ameriky.
Jak vypadá klouzek (obecná charakteristika):
- Rostou pod jehličnany
- Mají slizký klobouk (zejména v období dešťů a vlhka)
- Žilnaté tečkování na noze
- Póry jsou často uspořádány do kruhu
- Závoj, který tvoří prsten nebo tkáň visící na okraji klobouku
- Jako obecné pravidlo pro identifikaci platí, že by houba měla splňovat alespoň 3 z výše uvedených vlastností
- Všechny druhy klouzků jsou jedlé
Jak poznat jednotlivé druhy klouzků?
Klouzek obecný (borový)
- Najdeme ho pohromadě ve velkých rodinách
- Jeho klobouk je při suchém počasí lesklý, když je mokro tak slizký
- Klobouk má hnědou až červenohnědou barvu
- Jeho póry se zbarvují do odstínů žluté
- Jeho noha je v mladém věku bílá a časem se může zbarvit až do hnědofialové a je na něm umístěn výrazný prstenec
- Houba, díky svému měkkému masu se nejlépe hodí do houbových směsí nebo masových směsí
Klouzek strakoš (hřib strakoš)
- Někdy označován jako hřib strakoš
- Vyhovují mu kyselé půdu v okolí rašelinišť
- Klobouk je šupinatý a zbarvuje so do odstínů olivové
- Póry jsou drobné a šedožluté
- Pokud houbu rozřízneme, dřeň se bude zbarvovat lehce do modra
- Jedná se o jedlou houbu, která se používá do nálevů
Klouzek sličný (modřínový)
- Najdeme ho jak v jehličnatých tak smíšených lesích a nejčastěji vyrůstá u modřínů
- Klobouk je typicky slizký se žlutou až okrovou barvou
- Prstenec je nepatrný špinavě bílý
- Póry se zbarvují do žlutých odstínů a po stlačení mění barvu do růžova
- Když se houba rozkrojí, třeň se nepatrně začne zabarvovat do růžova
- Jedná se jedlou houbu, která se hodí do zeleninových směsí
Klouzek žlutavý
- Nejlépe se mu daří ve vlhkém prostředí a na podmáčených půdách
- Klobouk je žlutý s nádechem olivově zelené barvy
- Póry jsou žluté, okrové a po stlačení začnou hnědnout
- Na noze najdeme rezavý prstenec, který bývá slizký
- Po rozříznutí dřeň nemění barvu a zůstává špinavě žlutá někdy světle hnědá
- Jeho chuť je jemně nakyslá a vůně ovocná, proto se nejčastěji upravuje dušením a přidává se do salátů
Klouzek kravský
- Tato houba má ráda vlhká a mokrá místa poblíž rašelinišť
- Jeho klobouk se zabarvuje do žluté až okrové barvy a je lesklý
- Póry jsou šedožluté a po stisknutí tmavnou
- Po rozříznutí nemění barvu a zůstává krémová
- Jedná se o jedlou houbu a pro svou nevýraznou chuť i vůni se hodí ke kořeněným pokrmům
Klouzek douglaskový
- Klobouk má u mladé houby žlutobílou barvu, později ji mění až do rezavé
- Póry mají nejdříve žlutou, později také získávají nádech rezavé
- Noha bývá pokrytá hnědými tečkami a je na ní umístěn výrazný prstenec
- Po rozříznutí dužina zůstává bělavá
- Je to lahodná jedlá houba s lehkou nakyslou chutí
Klouzek zrnitý
- Najdeme ho zejména při borovicích
- Klobouk je za suchého počasí lesklý, hladký a za mokra opět slizký a lepkavý
- Barva klobouku se různí, ale nejčastěji je okrová, někdy narůžovělá nebo načervenalá
- Póry jsou žluté
- Po rozříznutí dužina barvu nemění a zůstává bělavá
- Jedná se o výbornou jedlou houbu
Klouzek peprný (hřib peprný)
- Bývá také označován jako hřib peprný
- Je to rozšířená houba, která roste jak v jehličnatých, tak listnatých lesích
- Jeho klobouk je za vlhkého počasí lepivý a zabarvuje se do hnědé až hnědo oranžové barvy
- Póry se zabarvují do skořicově hnědé a někdy až rezavé barvy
- Dužina je měkká, krémová a po rozříznutí nemění barvu
- Houba se zpracovává do podoby sypkého koření a používá se k dochucování houbových pokrmů
Zdravotní benefity klouzků
Obsahuje antioxidanty
Klouzky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, zejména selenu. Pomáhají v boji proti poškození buněk, předcházejí rakovině a pomáhají posílit váš imunitní systém.
Snižuje hladinu cholesterolu a cukru
Tento druh hub má velmi málo cholesterolu a také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu ve vašem těle. Obsahuje beta-glukan, druh rozpustné vlákniny, která je zodpovědná za snižování hladiny cholesterolu a také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, čímž snižuje riziko cukrovky 2. typu.
Podporuje zdraví srdce
Obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje riziko srdečních chorob. Obsahuje také vitamín C, který je také dobrý pro srdce.
Bohatý zdroj vitamínu D
Houba je dobrým zdrojem vitamínu D, který posiluje kosti a snižuje riziko virových onemocnění.
Jak klouzky očistit?
- Klouzky, stejně jako ostatní houby je potřeba ihned očistit a zpracovat. Houby obecně velmi rychle podléhají zkáze.
- Jako první je potřeba odříznout spodní část nohy, pokud jste to neudělali již venku. V této části se nachází nejvíce nečistot, červů a hmyzu.
- Klobouk houby by měl být kompaktní a pevný. Vždy z něj sloupněte hnědou slupku.
- Z pod klobouku odstraňte i póry. Jestli v ruce držíte mladou houbu, póry na klobouku nechte tak jak jsou.
- Očištěnu houbu namočte pár hodin do slané vody a pak je dobře opláchněte.
- Použijte asi 1 polévkovou lžíci soli na šálek vody.
- Kluzáky můžete takto ihned zpracovat, nebo je vysušit a uložit k pozdějšímu použití.
Jak klouzky usušit?
- Houby očistěte a nakrájejte
- Klobouk krájejte včetně pórů
- Nastavte si sušičku nebo troubu na 40 stupňů
- Sušící proces zabere dost času a je třeba s tím počítat
- Houby sušte minimálně 24 hodin
- Poté je uložte do vzduchotěsné nádoby na tmavé místo
Vysušené klouzky lze později použít do polévek. Polévkám dodají příjemnou zemitou chuť a skvěle nahradí masový i zeleninový bujón.
Jak namočené klouzky připravit?
- Houby nesušte
- Pánev rozpalte na maximum a namočené houby do ní vhoďte
- Smažte je nasucho bez oleje, abyste z něj vyvařili přebytečnou vlhkost
Jak klouzky naložit?
Houby lze také naložit do láku.
- Klouzky vařte po dobu 15 minut
- Poté je zalijte kyselým lákem například z kyselých okurek (nebo si přečtěte tyto recepty o nakládání hub a připravte si vlastní lák)
- Přidejte vybrané koření, bylinky a zeleninu (například kuličky pepře, kopr, cibuli, mrkev … )
- Houby ve sklenici uložte na pár týdnů do lednice a poté je použijte například od zeleninového salátu nebo na opečený chléb s čerstvým sýrem a petrželkou
Recept na smažené klouzky
Ingredience
- 12 malých klouzků (očištěných od nečistot)
- 2 vejce (rozšlehaná)
- 50 g hladké mouky
- 100 g polenty
- Olej (na smažení)
- Sůl
Postup
- Zahřejte olej na 180 stupňů (to poznáte tak, že do něj vhodíte trochu mouky a budete sledovat, jak během 5-10 sekund zhnědne)
- Do samostatných misek dejte mouku, rozšlehaná vejce a polentu
- Klouzky obalte v mouce, pak vejci a nakonec v polentě
- Smažte je 2-3 minuty na oleji, dokud polenta nezíská zlatohnědou barvu
- Umístěte je na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného oleje
- Posypte solí a podávejte