Kmín blahodárně působí na lidské trávení, umí léčit obezitu a mírní bolesti při střevních kolikách.
Zdá se, že by v budoucnosti mohl nahradit i léčbu kortikosteroidy u pacientů s IBD.
Víte, že se pěstuje i v České republice?
Kmín skrývá mnohá tajemství, která vám prozradíme právě v tomto článku.
Běžné využití kmínu
Kmín je používaný především jako koření; stal se základní surovinou pro dochucování pokrmů po celém světě. Přestože jeho produkce v posledních 50 letech klesla o celých 50 %, nabízí tato plodina mnohem více benefitů, než by se mohlo zdát. Zařaďte ho do svého jídelníčku i jinak než jen jako součást pečiva, kysaného zelí nebo sýrů.
Účinky kmínu na lidské zdraví
Malý nenápadný kmín obsahuje nespočet vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Má blahodárné účinky na trávení a díky svým bioaktivním složkám je vhodným doplňkem při léčbě nadváhy. Během jedné tříměsíční studie prováděné u pacientů s obezitou, extrakt z kmínu dopomohl k značnému úbytku hmotnosti a zároveň nárůstu svalové hmoty; bez cvičení nebo změny jídelníčku1.
Teplé obklady z kmínového oleje také značně ulevují lidem trpícím syndromem dráždivého tračníku2. Vzhledem k těmto protizánětlivým a tlumícím účinkům, může být tento olej použit i jako lokální mazání při kolikách u malých dětí.
Nakolik má kmín schopnost ovlivňovat trávení a funkci střev, je prozatím předmětem dalších studií. Nejnovější výsledky však ukazují, že při léčbě idiopatických střevních zánětů – Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy, je kmínový extrakt stejně účinný jako kortikosteroidy3. Mohl by se tak v budoucnosti stát přírodní léčbou těchto nemocí a to bez nežádoucích účinků, které léky na bázi steroidů běžně vyvolávají.
Kmín kořenný (Carum carvi) 1 čajová lžička4 | |
Energetická hodnota | 6,99 kcal |
Bílkoviny | 0,42 g |
Tuky | 0,31 g |
Sacharidy | 1,05 g |
Vláknina | 0,8 g |
Vápník | 14,5 mg |
Železo | 0,34 mg |
Hořčík | 5,42 mg |
Draslík | 28,4 mg |
Cholin | 0,52 mg |
Beta karoten | 4,33 μg |
Lutein + zeaxanthin | 9,53 μg |
Navzdory všem léčivým schopnostem, by si na konzumaci kmínu měly dávat pozor těhotné ženy. Ovlivňuje totiž reprodukční orgány a dokonce má antikoncepční účinky5. Může být příčinou předčasného porodu nebo děložního krvácení.
Není kmín jako kmín
Pod pojmem kmín, se v současnosti ukrývají dvě odlišné rostliny – kmín kořenný (angl. caraway) a šabrej kmínovitý (angl. cumin). Aniž by se to mohlo zdát, je mezi nimi značný rozdíl.
Římský kmín (Cuminum cyminum) | Kmín kořenný (Carum carvi) | |
část rostliny | sušená semena | sušené plody |
chuť | zemitá a ořechová | pepřová a fenyklová |
barva | světlá hnědá | tmavá hnědá |
počet prohlubní | 9 | 5 |
tvar | rovný | půlměsíc |
V Evropě je kmín kořenný nejčastěji znám pod obecným názvem – kmín, zatímco šabrej kmínovitý jako římský kmín.
Římský kmín
Jsou sušená semena rostliny, mají světle hnědou barvu a devět viditelných světlých rýh po svém obvodu. Běžně se toto koření používá pro pokrmy s kari, převážně v Mexiku a Indii, a to kvůli své ořechové chuti.
Kmín kořenný
Zrnka jsou sušenými plody rostliny, mají tmavě hnědou barvu a pouze pět světlých prohlubní. Svým tvarem připomínají půlměsíc. Tento kmín má specifickou hořkou chuť, připomínající anýz a fenykl. Používán je převážně v evropských státech, odkud pochází i výrazná část jeho světové produkce.
Český kmín
Kořenný nebo také luční kmín, je právě tím, který se pěstuje v České republice. V roce 2008 byl v rámci EU dokonce uznán název Český kmín – chráněné označení původu pro kmín, který je pěstovaný v ČR.
Černý kmín
Pro svůj tvar, se nazývají kmínem i semena rostliny černuchy seté. Tento černý kmín neboli také Nigella, je oblíbený převážně ve státech arabského světa. Jeho chuť je značně podobná muškátovému oříšku. Ještě více, než jako přísada do pokrmů, se však využívá v tradiční islámské medicíně.
Kde se pěstuje?
Historie ukazuje, že tato rostlina pochází z mnoha oblastí, mezi nimiž je i Evropa a severní Afrika. V současnosti se pěstuje po celé Evropě, včetně České republiky. Český kmín však nepokryje spotřebu obyvatel, která je třikrát vyšší než jeho produkce. Je tak dovážen, převážně z Finska, které představuje až 28 % celosvětové produkce této plodiny.
Jak se sklízí pole kmínu? Koukněte na video:
Kmínové produkty
Pleťový olej z černého kmínu
S černým kmínem se nejčastěji můžete setkat právě ve formě pleťového oleje. Má hydratační účinky a proto je vhodný k lokální léčbě ekzému a lupénky. Přidává se i do dalších kosmetických výrobků, například šamponů, zamezuje třepení konečků a lámání vlasů.
Kmínový olej určený ke konzumaci
Pokud chcete kmín zařadit do svého jídelníčku i jinak než jen jako koření, vhodnou volbou je právě jedlý kmínový olej. Ten je k dostání na trhu převážně jako za studena lisovaný. Někteří výrobci jej dokonce dochucují sladidly, aby byl chutnější i pro děti.
Tento olej se vyrábí v několik variántách – z kmínu černého, římského i českého. Používá se nejen jako doplněk stravy (často jedna čajová lžička denně), ale i k dochucení pokrmů, nejčastěji salátů. Při již zmíněných trávicích obtížích ho lze také upotřebit jako obklad či mazání na bolestivá místa.
Kmínový likér
Specifickým výrobkem z kmínu je likér zvaný Kümmel nebo také Allasch. Ten se vyrábí v Německu, Rusku a Británii a obsahuje až 40 % etanolu. V minulosti byl používán jako léčivá přísada do sirupu, jímž se léčila chřipka u kojenců – do doby než tuto „medicínu“ zakázal britský parlament.
S kmínem v kuchyni
- Kmínem se dochucují nejrůznější polévky, ale víte, že můžete uvařit přímo kmínovou polévku? Receptů na ni existuje nespočet, můžete vyzkoušet polévku nejen z vývaru, ale třeba i z kokosového mléka.
- Pokud se doma chystáte nakládat zelí, bez kmínu se neobejdete. Upotřebíte ho i v receptech na nakládané utopence a domácí čalamády.
- Maso a kmín – tahle kombinace prostě funguje. Klasikou je pak vepřové maso na kmíně, pomalu dušené ve vlastní šťávě.
- Společně s tvarohem a česnekem tvoří chutný dresink pro zeleninové saláty. Přidávejte kmín také do bramborového salátu a salátu coleslaw, dle původních receptů tam skutečně patří.
- Je také součástí každé české zabijačky. Objevuje se v receptech na guláš z vnitřností i jitrnicový prejt.
- Obyčejný a přesto zdraví prospěšný – to je kmínový čaj. Pro své účinky je vhodný především na zklidnění žaludku a neutralizaci žaludečních šťáv.