Kokosové ořechy se pěstují po celém světě a stávají se čím dál oblíbenější pro svou nezaměnitelnou chuť, kulinářské využití a mnoho potenciálních zdravotních výhod.
Víte, jak ho správně skladovat?
Jaké vitamíny obsahuje?
Či jak ho správně otevřít?
To vše a mnohem více v našem článku!
Kokosový ořech, plod plný lahodné sladké vody
Kokosový ořech je jedlý plod kokosové palmy neboli kokosovníku ořechoplodého, což je strom z čeledi arekovitých, který roste v tropických oblastech po celém světě – od Havaje po Madagaskar. Kokosová dužina má vysoký obsah tuku a lze ji sušit, konzumovat čerstvou nebo zpracovat na kokosové mléko či olej.
Tekutina z ořechů, známá jako kokosová voda, se používá v nápojích. Kokos je velmi sladký a stejně jako ostatní ořechy má tvrdou vnější skořápku, kterou je třeba rozlousknout. Přestože má v názvu slovo ,,ořech“, jedná se o ovoce, nikoli ořech.
Mladý zelený kokos
Mladý kokosový ořech je kokos, který se sklízí dříve, než plně dozraje. Sklízí se jak pro svou dužinu, tak pro tekutinu uvnitř, které se říká kokosová voda. Seženete je spíše v tropických oblastech a to běžně na trzích, u nás se shání obtížněji než zralé hnědé kokosy.
Slupka mladého kokosu je tenčí a méně vyvinutá. Má také jemnější maso, které může mít mírně želatinovou formu. Mladé kokosové ořechy se otevírají mnohem snadněji než zralé kokosy, protože nemají vyvinutou hustou slupku.
Dají se rozlousknout sekáčkem, ideálně nad nádobou, aby se zachytila kokosová šťáva. Někteří lidé do něj raději vyvrtají díru a vypijí vodu rovnou brčkem.
Zdravotní benefity konzumace kokosu
Konzumace kokosu má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
- Přestože má kokos vysoký obsah tuku, obsahuje také MCT (forma tuku se středně dlouhým řetězcem), které se metabolizují jinak než jiné typy tuků. Kokos vám také dodá sacharidy a bílkoviny spolu s mnoha nezbytnými minerály, jako je mangan, měď, železo a selen.
- Kokosový olej snižuje růst několika různých typů bakterií.
- Kokosový ořech má nízký obsah sacharidů a je bohatý na antioxidanty, zdravé tuky a vlákninu, které kontrolují hladinu cukru v krvi.
- Kokos také obsahuje polyfenolové antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením, což může pomoci při prevenci chronických onemocnění.
Vedlejší účinky konzumace kokosu
- Někteří lidé na něj mohou být alergičtí, i když je to poměrně vzácné. Tato alergie však nesouvisí s alergií na jiné ořechy jako jsou mandle, para ořechy, kešu a podobně.
- Má vysoký obsah kalorií.
- Může zvýšit hladinu špatného cholesterolu, což je rizikový faktor pro srdeční onemocnění.
Nutriční hodnoty kokosu
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvého kokosu a některých produktů z něj vyrobených.
Nutriční hodnoty | Kokos, čerstvý (100 g) | Kokosový olej (100 ml) | Kokosové mléko (100 ml) | Kokosová voda, neslazená (100 ml) |
Energie | 354 kcal | 833 kcal | 31 kcal | 18 kcal |
Tuky | 33 g | 99 g | 2.1 g | 0 g |
Sacharidy | 15 g | 0.8 g | 2.9 g | 4.2 g |
Cukry | 6.2 g | 0 g | 2.5 g | 3.9 g |
Vláknina | 9 g | 0 g | 0 g | 0 g |
Bílkoviny | 3.3 g | 0 g | 0.2 g | 0.2 g |
Vitamíny a minerály v kokosu
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů čerstvého kokosu a některých kokosových produktů a obsahuje.
Vitamíny a minerály | Kokos, čerstvý (100 g) | Kokosový olej (100 ml) | Kokosové mléko (100 ml) | Kokosová voda, neslazená (100 ml) |
Vitamín A | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 63.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.066 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.030 mg |
Vitamín B2 | 0.020 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B3 | 0.540 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B6 | 0.054 mg | 0.000 mg | 0.000 mg | 0.000 mg |
Vitamín B9 | 26.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín C | 3.3 mg | 0.0 mg | 0.0 mg | 9.9 mg |
Vitamín E | 0.24 mg | 0.11 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Vitamín K | 0.2 mcg | 0.6 mcg | 0.0 mcg | 0.0 mcg |
Vápník | 14.00 mg | 1.00 mg | 188.00 mg | 7.00 mg |
Měď | 0.43 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.01 mg |
Železo | 2.43 mg | 0.05 mg | 0.30 mg | 0.03 mg |
Horčík | 32.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 6.00 mg |
Fosfor | 113.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 5.00 mg |
Draslík | 356.00 mg | 0.00 mg | 19.00 mg | 165.00 mg |
Selen | 10.10 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Sodík | 20.00 mg | 0.00 mg | 19.00 mg | 26.00 mg |
Zinek | 1.10 mg | 0.02 mg | 0.00 mg | 0.02 mg |
Jak si vybrat ten nejlepší kokosový ořech?
Zralé kokosové ořechy jsou k dostání ve větších obchodech s potravinami po celý rok. Mladé zelené kokosy jsou spíše specialitou, kterou se vám možná podaří sehnat na asijských trzích. Kokosy jsou choulostivé a nemají dlouhou trvanlivost.
Vybírejte si takové kusy, které jsou na svou velikost těžké. Vyhněte se kokosovým ořechům s prasklinami a těm, jejichž otvory (prohlubně) jsou vlhké nebo plesnivé. Kokos protřepejte; měli byste slyšet šplouchat tekutinu. Nejsnadněji ho seženete v různých zpracovaných formách.
Jak kokosy skladovat?
Jak budete kokos skladovat, závisí na tom, jakou formu si koupíte. Vysoký obsah oleje způsobuje, že kokos rychle žlukne, pokud není skladován za správných podmínek. Čerstvý neotevřený kokos lze skladovat při pokojové teplotě až čtyři měsíce v závislosti na jeho původní čerstvosti při nákupu.
Strouhaný, čerstvý kokos by měl být vložen do těsně uzavřené nádoby nebo plastového sáčku. Může být skladován v lednici až čtyři dny nebo ho zmrazte až na šest měsíců. Neotevřený konzervovaný kokos lze skladovat při pokojové teplotě až 18 měsíců. Po otevření byste ho měli uchovávat v lednici, kde vám vydrží pět až sedm dní.
Balený kokos v plastových sáčcích lze skladovat až šest měsíců při pokojové teplotě.
Jak kokosový ořech využít v kuchyni a jaké produkty se z něj vyrábí?
Kokos se dá v kuchyni použít mnoha různými způsoby, a to jak v dezertech, polévkách i hlavních jídlech. Je oblíbený zejména v thajské kuchyni. Přimíchejte ho do smoothie či do kari, ale můžete si z něj také fermentovat svůj vlastní kokosový jogurt i ho usušit na kokosové lupínky.
Jak kokosový ořech otevřít?
- Propíchněte všechny tři prohlubně kokosu.
- Můžete to udělat tak, že vezmete šroubovák a jemně jím zatlačíte do děr nebo na šroubovák lehce poklepejte kladivem, abyset procesu pomohli.
- Když jsou prohlubně propíchlé, nechte vytéct vodu.
- Kokos položte na utěrku, aby se nekutálel.
- Poklepejte kolem středu ořechu kladivem a za pochodu jej otáčejte, dokud nepraskne na polovinu.
- Kokosové maso pak vyjměte přejetím nožem po slupce.
- Pokud je maso hodně jemné, můžete použít lžíci.
Když už víte, jak kokosový ořech použít, pojďme se společně podívat na produkty, který se z něj připravují a jak je můžete použít.
Kokosový olej
V obchodech seženete několik různých druhů kokosového oleje: rafinovaný a nerafinovaný (panenský a extra panenský). Rafinovaná verze pochází ze sušených kokosových jader a výrobci často používají vysoké teplo, aby olej z kokosu extrahovali. Nerafinovaný olej se vyrábí s minimálním nebo žádným teplem a to buď rychlým sušením nebo mokrým mletím.
Kokosový olej dokáže skvěle nahradit máslo v široké škále veganských a bezmléčných receptů. Lze na něm restovat, zapracovat ho do domácí čokolády, přidat do smoothie a různých teplých nápojů, zakápnout jím ovesné vločky či přimíchat do muffinů, sušenek a granola tyčinek.
Kokosové mléko
Kokosové mléko se vyrábí tak, že se kokosové maso nastrouhá a namočí do vody a poté se vymačká přes utěrku nebo sítko. Mléko lze v obchodech najít buď v plechovkách nebo v kartonech. Konzervovaná verze je bohatší a má tendenci se v plechovce oddělovat, verze v kartonu je připravena k pití a je oblíbenou alternativou kravského mléka. Kokosové mléko si můžete vyrobit i sami, a to buď smícháním strouhaného kokosu s vodou nebo smícháním kokosového masa s vodou.
Hustá, krémová textura a sladká chuť z něj činí dokonalou náhradu jakéhokoli mléka. Skvěle chutná v kari, polévkách, horké čokoládě, domácí zmrzlině, smoothies, koláčích a dortících, kokosové rýži a perfektní je z něj také šlehačka.
Kokosová mouka
Když je kokosové maso rozmixované a pasírované na kokosové mléko, dužina se suší na kokosovou moučku. Tato bezlepková a bezobilná mouka je široce používána v Paleo pokrmech a nízkosacharidových dietách.
Kokosová mouka je skvělá do různých pečených moučníků nebo se dá použít na obalování. Její vysoký obsah vlákniny znamená, že budete muset použít více tekutiny. Na každou lžíci kokosové mouky, kterou přidáte do receptu, budete muset použít také lžíci tekutiny navíc.
A jak si vyrobit domácí kokosovou mouku?
- Z kokosového mléka vyndejte přecezenou dužinu a rozložte ji na plech.
- Pečte při nejnižší teplotě v troubě, dokud nebude dužina úplně suchá, a poté ji rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru dohladka.
Kokosová voda
Kokosová voda se obvykle získává z mladých kokosů, protože obsahují vyšší množství vody ve srovnání se zralými kokosy.
Kokosová voda má přirozeně sladkou chuť, takže ji můžete použít v podstatě v jakémkoli kontextu, kde byste použili normální vodu. Chcete-li zachovat její přínosy pro zdraví, nejlepším způsobem, jak ji využít, jsou smoothies, džusy a raw dezerty, jinak ji můžete použít i při pečení, do polévek a dušených pokrmů.
Strouhaný kokos
Strouhaný nebo sušený kokos pochází z kokosového masa, které bylo nastrouhané a poté vysušené.
Jednoduše si ho můžete připravit i sami:
- Nastrouhejte kokosové maso pomocí struhadla.
- Sušte v sušičce potravin nebo v troubě při nejnižším nastavení až do úplného vysušení (doba se bude lišit v závislosti na velikosti ‚kousků‘, ale v troubě to může trvat 2–3 hodiny a v sušičce 6–8 hodin).
Přidejte ho do sušenek, muffinů, koláčů, granola tyčinek, müsli nebo třeba do makronek, posypte jím cereálie, kaši, ovoce či jogurt, můžete ho také použít jako strouhanku k tofu, rybám nebo masu. Přidat se dá také do smoothie, zmrzliny i horké čokolády.
Možné použití kokosu v receptech
- rohlíčky s kokosem
- nepečené kokosové kuličky
- buchty z kokosu
- vánoční cukroví s kokosem
- kokosové pusinky
- řezy s kokosem
Zkoušeli jste někdy kokosové máslo? Vyrábí se mixováním strouhaného kokosu v kuchyňském robotu, dokud nevznikne máslo, které je hladké a krémové.