Každý z nás určitě alespoň jednou v životě ochutnal korbáčik.
Věděli jste, ale že se dá vychutnat i jinak než jen samostatně?
V našem článku se dozvíte v jakých chuťových kombinacích je nejlepší ho podávat a jakými kulinářskými metodami ho upravit!
Co je to korbáčik?
Tento sýr je tradiční slovenský výrobek a pyšní se ochranou zeměpisnou známkou.
Řadíme ho mezi takzvané pařené sýry. Tento specifický typ výroby je typický pro země v jižní Evropě, země v oblastech Balkánského poloostrova, Řecka a Itálii.
Slovenský sýr je buď uzený, nebo neuzený, vizuálně připomínající bičík (slovensky korbáčik).
Jak se korbáčik vyrábí?
Vyrábí se na Oravě ve Slovenské republice a jeho historie sahá až do 17. století, kdy výroba tohoto sýra byla jediným zdrojem příjmů zdejších sýrařů.
Vyrábí se téměř výhradně ručně. Hrudky sýra se vaří v horké vodě a v páře. Ty se poté stahují a tvoří se z nich provázky, které se poté spletou do copánků, což je proces náročný a vyžaduje jistou dovednost, kterou dominují ženy z tohoto regionu.
V zájmu zachování kvality a tradice jsou i dnešní korbačíky vyráběny původní technologií, s velkým přispěním ruční práce a v souladu s původní recepturou.
Podle specifikace se výroba skládá z deseti kroků:
- Paření
- Hnětení
- Tvarování
- Chlazení
- Namotávání
- Solení
- částečné osušení
- pletení
- uzení
- balení
Jak korbáčik chutná?
Textura sýra je vláknitá, podobná špagetám.
Uzené odrůdy mají kouřovou vůni, žlutou barvu a jsou slanější než neuzená odrůda, která je bílá a bez kouřové vůně.
Uzené nebo ne, chuť je jemně mléčná, pikantní a kyselá.
Tento sýr je velmi vyhledávanou delikatesou a dobře se hodí k vínu nebo pivu.
Nutriční hodnoty korbáčiku (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
264 kcal | 3,2 g | 0,1 g | 15,3 g | 10,5 g | 28,7 g | 0 g | 2,6 g |
Jak si korbáčik vychutnat?
Připravte si s ním obložený talíř, kde ho skombinujete se sladkou paprikou, jablky, mandlemi, feferonkami, krůtí šunkou, hrozny, kyselými okurkami, pistáciovými oříšky |
Zabalte sýr do listového těsta, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby |
Sýr obalte slaninu a opečte na rozpálené pánvi |
Zapečte si sladkou papriku naplněnou sýrem |
Vytvořte kuřecí roládu naplněnou sýrem, špenátem a paprikou |
Připravte sýrové jednohubky s olivami, bazalkou, cherry rajčaty, sušenými rajčaty, feferonkami |
Skombinujte ho s ovocem jako jsou ostružiny, hrozny, jablka |
Nakládaný korbáčik
- 2 velké stroužky česneku rozdrcené
- 2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky sladké papriky
- špetka soli
- 220 g klasických korbáčiků
- 1 malá žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
- 1 červená chilli paprička nakrájená na tenké plátky
- 2 bobkové listy
- 1 lžička pepře
- 1/2 lžičky celého nového koření
- 300 ml extra panenského olivového oleje
Postup
- Smíchejte česnek, zázvor, papriku a sůl, aby vznikla pasta
- Korbáčiky můžete pokrájet na menší kousky (ale nemusíte) a poté je promíchejte se vzniklou pastou, aby byly zcela pokryté
- Na dno sterilizované skleněné nádoby přidejte několik plátků cibule a chilli papričky, bobkový list a polovinu kuliček pepře a bobule nového koření. Nalijte asi půl centimetru oleje
- Přidejte sýr
- Přidejte zbytek cibule a plátky chilli papričky, zbývající bobkový list a zbytek kuliček pepře a bobule nového koření. Přidejte tolik oleje, aby bylo vše ponořené
- Necháme marinovat v lednici alespoň 3 dny nebo až 4 týdny
- Před podáváním necháme 20 až 30 minut uležet při pokojové teplotě, aby sýr změkl.
Podívejte se na další rady, tipy a triky jak správně zavařovat! Vyzkoušejte tyto vyzkoušené a prověřené recepty na zavařené beraní rohy, nakládané maso nebo na slaďounké zavařené višně!
Skladování
Jako téměř všechny mléčné výrobky byste měli sýr skladovat v lednici.
Jakmile balíček otevřete, umístěte sýr do mrazicího sáčku a před uzavřením vytlačte co nejvíce vzduchu a umístěte ho do přihrádky na zeleninu.