Koriandr, bylinka s bohatou historií i chutí! Přečtěte si o jejích výhodách a použití v kuchyni

Citronová a květinová chuť koriandru našla místo v mnoha kuchyních i srdcích po celém světě.

Jeh chuť je velmi netradiční a mnoho lidí jí naopak označuje za nepříjemnou a mýdlovou.

Přečtěte si o této bylince více a zjistěte čím je tak výjimečná, jaké benefity z ní lze čerpat a do jakých pokrmů jí přidat, abyste podpořili vaší imunitu.

Co je to koriandr?

Tímto slovem se buď označuje koření vyrobené z kulatých, žlutohnědých semen rostliny nebo se takto popisuje celá rostliny včetně jejích listů, stonků, semen. Bylinka je příbuzná s petrželí, mrkví a celerem.

Bylinku můžeme najít ve všech zahrádkách po celém světě, včetně Evropy, Asie, Afriky a Ameriky.

O původu rostliny je známo jen málo, ačkoli se obecně předpokládá, že pochází ze Středomoří a částí jihozápadní Evropy. Odborníci se domnívají, že jeho použití sahá až do doby nejméně 5000 let před naším letopočtem.

Bylina byla jednou z prvních, která byla pěstována americkými kolonisty v Massachusetts. A Francouzi v 17. století ho používali k výrobě likéru.

Bylinka položená na misce plné semínek.
Zdroj: healthline.com

Jaký je rozdíl mezi koriandrem a petrželí?

Koriandr i petržel jsou dvě bylinky, které se hojně v kuchyni používají. Vzhledem k jejich vzhledové a chuťové podobnosti mnoho lidí nepozná rozdíl. Ale určité rozdíly najdeme.

Listy petržele jsou jasně zelené barvy, která se používá jako koření v kuchyních v oblasti Středozemního moře, včetně severní Afriky a pobřeží Turecka, odkud bylina pochází. Má rostlinnou a bylinkovou chuť, která lehce připomíná mátu bez mentolu.

Koriandr dodává pokrmům štiplavou chuť, která může připomínat citrusy nebo citronovou trávu zkříženou s příchutí bylinek. Koriandr je svou chutí velmi specifický a mnoho lidí připomíná chuť mýdla nebo mycího prostředku.

Jak chutná koriandr?

Listy koriandru by měly mít osvěžující, kyselou a citrusovou chuť.

Semena, která lze použít celá nebo mletá mají chuť více zemitou, kyselou a lehce nasládlou chuť s jemnými květinovými tóny.

Dvě podobné, ale velmi odlišné bylinky, nakreslené vedle sebe.
koriandr vs. petrželZdroj: cleangreensimple.com

Zdravotní účinky koriandru

Tuto bylinku lze využít nejen v kuchyni, také je známá pro své léčivé vlastnosti. Zde je seznam těch nejdůležitějších:

Pomáhá snížit hladinu cukru v krvi

Semena, extrakt a olej z této byliny mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Lidé, kteří mají nízkou hladinu cukru v krvi nebo užívají léky na cukrovku, měli být s jeho konzumací opatrní, protože jeho účinky jsou opravdu silné.

Bohatý na antioxidanty a posiluje imunitu

Bylinka obsahuje několik sloučenin, které zabraňují poškození buněk a potenciálnímu vzniku rakoviny a zpomalují růst buněk rakoviny plic, prostaty, prsu a tlustého střeva.

Podporuje zdraví srdce

Bylinka dokáže snižovat rizikové faktory vedoucí k srdečním onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a hladiny špatného cholesterolu.

Podporuje zdraví mozku

Mnoho mozkových onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy, je spojeno se zánětem. Protizánětlivé vlastnosti koriandru mohou chránit před těmito nemocemi.

Podporuje trávení a zdraví střev

Olej extrahovaný ze semen může urychlit a podpořit zdravé trávení.

Je skvělý do diety

Všechny části rostliny jsou jedlé a dají se jednoduše přidat do vašeho každodenního jídelníčku a tím podpořit zdraví (viz Na co se používá koriandr?)

Extrakt z bylinných semínek.
Zdroj: leannforst.com

Jak koriandr pěstovat?

  • Rostlinu vysaďte na jaře po posledním mrazu nebo na podzim.
  • Nepěstujte jí v letních vedrech, protože rostliny budou uvadat.
  • Nejlepší je vybrat slunné místo, které bylině umožní, aby se sama každé vegetační období obnovovala.  
  • Semena zasaďte do lehké, dobře odvodněné půdy a rozmístěte je 3 až 6 cm od sebe.
  • Během klíčení je důležité udržovat semena ve vlhké půdě, proto nezapomínejte rostliny pravidelně zalévat.
  • Sazenice pravidelně zalévejte po celou dobu vegetačního období.
  • Když bylince naroste stonek a semínka se vysejí, rostlinu ořízněte.
  • Velké listy lze z rostliny odřezávat jednotlivě. U menších listů je odřízněte 1-1/2 až 2 palce nad korunou.
  • Pro sklizení semen z byliny odřízněte hlavičky květů, když rostlina začne hnědnout, a vložte je do papírového sáčku. Sáček se semeny zavěste, dokud rostlina neoschne a semena nevypadají, ty poté můžete skladovat v uzavřených nádobách.
Proces růstu bylinky a jejího kořene.
Zdroj: 24mantra.com

Na co se používá koriandr?

Celá semena lze přidat do pečiva, nakládané zeleniny, pomazánek, pečené zeleniny a vařpokrmům z čočky. Jemná oříšková chuť semínek koriandru funguje nejlépe ve směsích s dalším koření a pomáhá spojit komplexní chutě.

Zahřátím se ze semen uvolní jejich aroma, po kterém je nejlepší semena rozemlít a přidat do těstovin nebo různých těst.

Listy se nejlépe hodí na ozdobu polévky nebo do studených těstovinových salátů, čočky, salsy z čerstvých rajčat nebo asijských jídel s nudlemi.

Čerstvé lístky můžete také rozmixovat na pyré s česnekem, arašídy, kokosovým mlékem a citronovou šťávou a tuto pastu přidat do burrita, salsy nebo marinády.

Koření z koriandru je běžně používanou bylinkou při vaření a často se používá v kombinaci s kmínem a skořicí. Najdete ho v egyptském dukkah a garam masale v kombinaci s kořením, jako je kmín, skořice a fenykl.

Kořeny bylinky se používají jako doplněk k dalším kořením do thajského kari.
Listy bylinky, díky své specifické chuti jsou ideální do mexických sals a guacamole.  
Horké vietnamské pho blanšíruje čerstvé lístky a dodává mu typickou chuť.  
Domácí nakládané okurky, kde slaný nálev se obvykle vyrábí ze směsi vody, octa a soli v kombinaci s kořením, jako je koriandr, kopr a červené papriky. (zkuste i naše recepty na domácí beraní rohy v láku)
Mrkvová polévka je vyrobena ze směsi mrkve, cibule a této bylinky. Zelenina se orestuje, dusí a na konec se rozmixuje na hladkou a krémovou polévku. (připravte si polévku z mrkve podle našich receptur)
Egyptský dukkah je chutná směs opečených ořechů, semínek a koření. Běžné přísady v tomto koření jsou koriandr, sezamová semínka, fenyklová semínka, kmín, ořechy (pistácie, kešu nebo piniové oříšky), sůl a černý pepř.  
Marináda, kterou lze použít ke grilování steaků, kuřete, ryb a zeleniny. Běžná směs koření zahrnuje koriandr, kmín, česnekový prášek, mletý zázvor, skořici, pepř a papriku.  (v tomto článku se přečtěte více o marinování a vychutnejte si maso při letním grilování jako nikdy)
Nápady na recepty, ve kterých lze použít tuto voňavou bylinku.
Zdroj: befunky.com

Čím se dá koriandr nahradit?

Pokud vám docházejí celá semínka koriandru, zkuste je nahradit fenyklem nebo kmínem.

Pokud nemáte k dispozici semínko koriandru, nahraďte ho stejným množstvím kmínu nebo fenyklu nebo jejich kombinací.

Recept na domácí extrakt z koriandru

jak jste si mohli už přečíst nejúčinnější formou pro zlepšení imunity a zdraví vašeho těla je bylinný olej. Abyste nemuseli utrácet peníze, připravili jsme pro vás jednoduchý recept jak si ho vyrobit v pohodlí domova a ušetřit nějakou tu kačku.

Co budeme potřebovat

  • 50 g listů koriandru
  • 25 g plocholisté petrželky
  • 75 ml olivového oleje
  • 75 ml rostlinného oleje

Postup

  • Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
  • Listy koriandru a petržele dejte do cedníku a na 15 sekund ponořte do vroucí vody, vyjměte a ihned je ponořte do misky s vodou naplněnou kostkami ledu.
  • Bylinky sceďte, zabalte do čisté utěrky a jemně osušte.
  • Nakrájejte je nahrubo a vložte do mixéru s olivovým olejem.
  • Mixujte, a poté přidejte rostlinný olej a pokračujte v mixování další 1 minutu při vysoké rychlosti.
  • Rozmixovanou směs nalijte do kávového filtru a nechte jí přes něj několik hodin překapat.
  • Zbylé pyré vyhoďte a olej umístěte až na 2 dny do lednice nebo ho až na 3 týdny zmrazte.
Domácí vyextrahovaný olej z voňavé bylinky.
Zdroj: alifeadjacent.com

Skladování

Chcete-li listy bylinky skladovat, můžete je zmrazit nebo sušit.

Chcete-li listy zmrazit, vložte listy do uzavíratelného sáčku a uložte je do mrazničky.

Jak koriandr usušit?

Chcete-li je usušit, svažte rostlinu do svazku provázkem a zavěste ji na teplé místo a čekejte do jejího úplného vysušení. Poté listy uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby.

Semena a mletý koření skladujte ve vzduchotěsných nádobách mimo dosah světla a tepla.

Čerstvá bylinka dlouho nevydrží a budete jí muset skladovat v lednici. Jednou z metod je jí vložit do​​bezpečně uzavřeného plastového sáčku.

Použité zdroje

What Is Coriander?, Rhonda Parkinson , The Spruce Eats
8 Surprising Health Benefits of Coriander, Lauren Panoff, MPH, RD, Health Line
Planting, Growing, and Harvesting Cilantro and Coriander, The Editors, Almanac
What Is Coriander (Cilantro)? How to Cook With Coriander Seeds and Cilantro Leaves, Master Class Stuff, Master Class
Parsley VS Coriander – Differences And How To Tell Them Apart, Alexandra and Dragos , Foodiosity