Citronová a květinová chuť koriandru našla místo v mnoha kuchyních i srdcích po celém světě.
Jeh chuť je velmi netradiční a mnoho lidí jí naopak označuje za nepříjemnou a mýdlovou.
Přečtěte si o této bylince více a zjistěte čím je tak výjimečná, jaké benefity z ní lze čerpat a do jakých pokrmů jí přidat, abyste podpořili vaší imunitu.
Co je to koriandr?
Tímto slovem se buď označuje koření vyrobené z kulatých, žlutohnědých semen rostliny nebo se takto popisuje celá rostliny včetně jejích listů, stonků, semen. Bylinka je příbuzná s petrželí, mrkví a celerem.
Bylinku můžeme najít ve všech zahrádkách po celém světě, včetně Evropy, Asie, Afriky a Ameriky.
O původu rostliny je známo jen málo, ačkoli se obecně předpokládá, že pochází ze Středomoří a částí jihozápadní Evropy. Odborníci se domnívají, že jeho použití sahá až do doby nejméně 5000 let před naším letopočtem.
Bylina byla jednou z prvních, která byla pěstována americkými kolonisty v Massachusetts. A Francouzi v 17. století ho používali k výrobě likéru.
Jaký je rozdíl mezi koriandrem a petrželí?
Koriandr i petržel jsou dvě bylinky, které se hojně v kuchyni používají. Vzhledem k jejich vzhledové a chuťové podobnosti mnoho lidí nepozná rozdíl. Ale určité rozdíly najdeme.
Listy petržele jsou jasně zelené barvy, která se používá jako koření v kuchyních v oblasti Středozemního moře, včetně severní Afriky a pobřeží Turecka, odkud bylina pochází. Má rostlinnou a bylinkovou chuť, která lehce připomíná mátu bez mentolu.
Koriandr dodává pokrmům štiplavou chuť, která může připomínat citrusy nebo citronovou trávu zkříženou s příchutí bylinek. Koriandr je svou chutí velmi specifický a mnoho lidí připomíná chuť mýdla nebo mycího prostředku.
Jak chutná koriandr?
Listy koriandru by měly mít osvěžující, kyselou a citrusovou chuť.
Semena, která lze použít celá nebo mletá mají chuť více zemitou, kyselou a lehce nasládlou chuť s jemnými květinovými tóny.
Zdravotní účinky koriandru
Tuto bylinku lze využít nejen v kuchyni, také je známá pro své léčivé vlastnosti. Zde je seznam těch nejdůležitějších:
Pomáhá snížit hladinu cukru v krvi
Semena, extrakt a olej z této byliny mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Lidé, kteří mají nízkou hladinu cukru v krvi nebo užívají léky na cukrovku, měli být s jeho konzumací opatrní, protože jeho účinky jsou opravdu silné.
Bohatý na antioxidanty a posiluje imunitu
Bylinka obsahuje několik sloučenin, které zabraňují poškození buněk a potenciálnímu vzniku rakoviny a zpomalují růst buněk rakoviny plic, prostaty, prsu a tlustého střeva.
Podporuje zdraví srdce
Bylinka dokáže snižovat rizikové faktory vedoucí k srdečním onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a hladiny špatného cholesterolu.
Podporuje zdraví mozku
Mnoho mozkových onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a roztroušené sklerózy, je spojeno se zánětem. Protizánětlivé vlastnosti koriandru mohou chránit před těmito nemocemi.
Podporuje trávení a zdraví střev
Olej extrahovaný ze semen může urychlit a podpořit zdravé trávení.
Je skvělý do diety
Všechny části rostliny jsou jedlé a dají se jednoduše přidat do vašeho každodenního jídelníčku a tím podpořit zdraví (viz Na co se používá koriandr?)
Jak koriandr pěstovat?
- Rostlinu vysaďte na jaře po posledním mrazu nebo na podzim.
- Nepěstujte jí v letních vedrech, protože rostliny budou uvadat.
- Nejlepší je vybrat slunné místo, které bylině umožní, aby se sama každé vegetační období obnovovala.
- Semena zasaďte do lehké, dobře odvodněné půdy a rozmístěte je 3 až 6 cm od sebe.
- Během klíčení je důležité udržovat semena ve vlhké půdě, proto nezapomínejte rostliny pravidelně zalévat.
- Sazenice pravidelně zalévejte po celou dobu vegetačního období.
- Když bylince naroste stonek a semínka se vysejí, rostlinu ořízněte.
- Velké listy lze z rostliny odřezávat jednotlivě. U menších listů je odřízněte 1-1/2 až 2 palce nad korunou.
- Pro sklizení semen z byliny odřízněte hlavičky květů, když rostlina začne hnědnout, a vložte je do papírového sáčku. Sáček se semeny zavěste, dokud rostlina neoschne a semena nevypadají, ty poté můžete skladovat v uzavřených nádobách.
Na co se používá koriandr?
Celá semena lze přidat do pečiva, nakládané zeleniny, pomazánek, pečené zeleniny a vařpokrmům z čočky. Jemná oříšková chuť semínek koriandru funguje nejlépe ve směsích s dalším koření a pomáhá spojit komplexní chutě.
Zahřátím se ze semen uvolní jejich aroma, po kterém je nejlepší semena rozemlít a přidat do těstovin nebo různých těst.
Listy se nejlépe hodí na ozdobu polévky nebo do studených těstovinových salátů, čočky, salsy z čerstvých rajčat nebo asijských jídel s nudlemi.
Čerstvé lístky můžete také rozmixovat na pyré s česnekem, arašídy, kokosovým mlékem a citronovou šťávou a tuto pastu přidat do burrita, salsy nebo marinády.
Koření z koriandru je běžně používanou bylinkou při vaření a často se používá v kombinaci s kmínem a skořicí. Najdete ho v egyptském dukkah a garam masale v kombinaci s kořením, jako je kmín, skořice a fenykl.
Kořeny bylinky se používají jako doplněk k dalším kořením do thajského kari. |
Listy bylinky, díky své specifické chuti jsou ideální do mexických sals a guacamole. |
Horké vietnamské pho blanšíruje čerstvé lístky a dodává mu typickou chuť. |
Domácí nakládané okurky, kde slaný nálev se obvykle vyrábí ze směsi vody, octa a soli v kombinaci s kořením, jako je koriandr, kopr a červené papriky. (zkuste i naše recepty na domácí beraní rohy v láku) |
Mrkvová polévka je vyrobena ze směsi mrkve, cibule a této bylinky. Zelenina se orestuje, dusí a na konec se rozmixuje na hladkou a krémovou polévku. (připravte si polévku z mrkve podle našich receptur) |
Egyptský dukkah je chutná směs opečených ořechů, semínek a koření. Běžné přísady v tomto koření jsou koriandr, sezamová semínka, fenyklová semínka, kmín, ořechy (pistácie, kešu nebo piniové oříšky), sůl a černý pepř. |
Marináda, kterou lze použít ke grilování steaků, kuřete, ryb a zeleniny. Běžná směs koření zahrnuje koriandr, kmín, česnekový prášek, mletý zázvor, skořici, pepř a papriku. (v tomto článku se přečtěte více o marinování a vychutnejte si maso při letním grilování jako nikdy) |
Čím se dá koriandr nahradit?
Pokud vám docházejí celá semínka koriandru, zkuste je nahradit fenyklem nebo kmínem.
Pokud nemáte k dispozici semínko koriandru, nahraďte ho stejným množstvím kmínu nebo fenyklu nebo jejich kombinací.
Recept na domácí extrakt z koriandru
jak jste si mohli už přečíst nejúčinnější formou pro zlepšení imunity a zdraví vašeho těla je bylinný olej. Abyste nemuseli utrácet peníze, připravili jsme pro vás jednoduchý recept jak si ho vyrobit v pohodlí domova a ušetřit nějakou tu kačku.
Co budeme potřebovat
- 50 g listů koriandru
- 25 g plocholisté petrželky
- 75 ml olivového oleje
- 75 ml rostlinného oleje
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou.
- Listy koriandru a petržele dejte do cedníku a na 15 sekund ponořte do vroucí vody, vyjměte a ihned je ponořte do misky s vodou naplněnou kostkami ledu.
- Bylinky sceďte, zabalte do čisté utěrky a jemně osušte.
- Nakrájejte je nahrubo a vložte do mixéru s olivovým olejem.
- Mixujte, a poté přidejte rostlinný olej a pokračujte v mixování další 1 minutu při vysoké rychlosti.
- Rozmixovanou směs nalijte do kávového filtru a nechte jí přes něj několik hodin překapat.
- Zbylé pyré vyhoďte a olej umístěte až na 2 dny do lednice nebo ho až na 3 týdny zmrazte.
Skladování
Chcete-li listy bylinky skladovat, můžete je zmrazit nebo sušit.
Chcete-li listy zmrazit, vložte listy do uzavíratelného sáčku a uložte je do mrazničky.
Jak koriandr usušit?
Chcete-li je usušit, svažte rostlinu do svazku provázkem a zavěste ji na teplé místo a čekejte do jejího úplného vysušení. Poté listy uložte do uzavíratelného sáčku nebo nádoby.
Semena a mletý koření skladujte ve vzduchotěsných nádobách mimo dosah světla a tepla.
Čerstvá bylinka dlouho nevydrží a budete jí muset skladovat v lednici. Jednou z metod je jí vložit dobezpečně uzavřeného plastového sáčku.