Kozák patří do stejného rodu hub jako hřiby a možná proto je snadné ho v lese identifikovat a místo něho si domů nepřinést něco co nechcete!
Mají nezaměnitelný vzhled, o kterém se vše podstatné dozvíte v tomto článku!
Dále vám přinášíme užitečné informace, o tom jak je zpracovat, do jakých pokrmů je použít a jak z nich uvařit ty nejlepší lívanečky!
Co je to kozák?
Patří do stejné rodiny jako námi oblíbení hřiby. Vyrůstají začátkem června a trvají až na podzim.
Nejčastějším místem výskytu jsou kmeny bříz, osik a dubů.
Jsou snadno rozpoznatelní, a proto se doporučují ke sběru zejména nezkušením houbařů, protože se s největší pravděpodobností nestane, že by si houbu kozáka spletli s jinou jedovatou houbou.
Jak poznat kozáka?
- Tyto houby, s výjimkou jednoho druhu, vám okamžitě, díky svým specifickým znakům, napoví, co jsou zač. Hlavní identifikační značkou jsou takzvané šupiny, které zdobí jejich nohu.
- Šupiny mají červenou, hnědou nebo černou barvu.
- Obecně se jedná o velké, masité a těžké houby a jsou odolní proti lesním parazitům, takže bývají málokdy nakažení nebo prožraní.
- Najdeme je v listnatých lesích pod, břízami, duby a osikami, od června do konce listopadu.
- Klobouk najdeme v různých odstínech hnědé, někdy v červeném nebo v šedém nádechu a se zvlněným okrajem.
- Povrch klobouku připomíná u mladých hub samet, ale s věkem tuto vlastnost ztrácí.
- Póry jsou špinavě bílé, někdy s nahnědlými skvrnami. Při zmáčknutí nedochází k rychlé změně barvy, ale postupně mírně hnědnou.
- Jejich noha je většinou bílá nebo žlutohnědá, 7 až 20 cm vysoká. Tmavě hnědé šupiny pokrývají celý povrch nohy, ale ve spodní části stonku jsou znatelně hrubší.
- Dřeň je bílá a při naříznutí nebo zlomení někdy lehce zrůžoví (NIKDY nezmodrá, což je užitečný identifikační znak).
Druhy kozáků
Kozák březový
- Vyrůstá v období od května do listopad a vyrůstá vždy pod břízami.
- Najdeme ho v malých skupinách na kyselých půdách.
- Klobouk dorůstá až 15 cm. Za vlhkého počasí je mastný a lepkavý, v hnědé, šedohnědé barvě.
- Póry jsou bílé a po zmáčknutí okrové až hnědé.
- Noha je šedobílá a v dospělosti se na ní můžou vyskytovat žluté, šedočerné skvrny šupiny.
- Dřeň je masitá a pevná, čím je houba starší, tím více svou pevnost ztrácí. Po rozříznutí se barva mění z bílé na světlounce růžovou.
- Jedná se o velmi chutnou jedlou houbu s velkým kulinářským využitím.
Kozák topolový
- Vyrůstá v období od června do října. Najdeme ho nejčastěji na světlých místech na okraji lesa v blízkosti topolů a osik.
- Klobouk může dosáhnout až 15 cm v průměru. Vyskytuje se v barvě šedohnědé až černohnědé.
- Póry jsou drobné a mají krémovou, šedou nebo hnědo šedou barvu.
- Noha je masitá a pevná. Je pokryta šupinami v šedočerné, černohnědé barvě.
- Dřeň houby je masitá a bílá. Když dojde k rozříznutí, její barva se změní na růžovou a po několika minutách se zbarvuje do odstínů šedofialové a šedočerné.
- Opět je to výborná jedlá houba, která má široké kulinářské využití.
Kozák dubový
- Roste od června do září, zejména pod duby.
- Klobouk má žlutou, okrovou někdy i hnědou barvu se sametovým povrchem.
- Póry jsou ve stejné barvě jako klobouk a při poranění černají.
- Noha je mohutná a žlutá s okrovými šupinami.
- Dřeň je v mládí měkká později vláknitá. Při řezu se barva mění ze žluté na růžovou a později fialoví.
- Jedná se o dobrou jedlou houbu, ale kvůli svému vzácnému výskytu se doporučuje jí nesbírat, ale spíše chránit.
Všechny druhy kozáků jsou jedlé.
Možná záměna může nastat s křemenáčem březovým (též jedlá houba).
Jak upravit a připravit kozáky?
Kozáci jsou součástí našich kuchyní jich po dlouhá léta.
V čerstvé podobě se doporučují konzumovat jen malé houby, abyste předešli žaludeční nevolnosti
Nejčastěji se tyto houby suší, protože dojde ke zvýraznění jejich chuti, protože v čerstvém stavu je chuť opravdu nevýrazná a jemná.
U straších hub dochází k tomu, že noha se stává masitou a pevnou, zatímco klobouk tuto vlastnost ztrácí a často podléhá lesním škůdcům.
Proto pokud se rozhodnete starší houby připravit, začněte nejdříve zpracovávat jejich nohy a až později nakrájený a očištěný klobouk.
Zavařené houby s koprem, mrkví a cibulí |
Houby smažené na másle s bylinkami |
Čerstvé restovanou houby s ředkvičkami a hráškem |
Kuře supreme na houbovo-vínové omáčce (připravte si kuřecí prsíčka podle našich receptů) |
Polévka s ořechovým pestem |
Špagety bolognese s houbami (nejlepší recepty na boloňskou omáčku najdete u nás) |
Čerstvé houby vařené v zakysané smetaně |
Krátká žebírka se sušenými kozáky a kořenovou zeleninou (jak si připravit lahodná žebra se dozvíte v těchto receptech) |
Houbové lívanečky z kozáků
Co budeme potřebovat
- 250 g mouky
- 6 polévkových lžic másla
- 250 ml kuřecího vývaru
- 4 vejce
- 200 g strouhaného sýra
- 200 g naložených a okapaných kozáků (nebo více, pokud máte opravdu rádi houbový základ)
- Sůl
- Pepř
- Olej (na smažení)
Postup
- Kuřecí vývar a máslo zahřejte v malém hrnci, když se začne vařit, najednou přidejte mouku, snižte teplotu na středně nízkou a míchejte, dokud směs nebude lepkavá a nevytvoří se velká hrudka těsta
- Pokračujte, za občasného míchání ve vaření těsta, dalších 4-5 minut, abyste se ujistili, že se voda odpařila
- Těsto musí být pevné, jinak recept nebude fungovat, pokud bude příliš sypké
- Těsto vyndejte a přendejte do mísy stojanového mixéru a nechte ho na několik minut vychladnout
- Poté na nízkou rychlost vmíchejte konzervované kozáky, sýr a po jednom přidávejte vejce
- Kousek těsta ochutnejte a podle potřeby dochuťte
- Zahřejte troubu na 50 stupňů
- Mezitím rozehřejte v hluboké a široké pánvi olej
- Dvěma lžícemi tvoříme z těsta kuličky a vkládáme je do oleje a smažíme
- Houbové lívanečky smažte dozlatova, aby byly dostatečně propečené
- Poté je vyjměte a dejte do trouby, aby zůstaly teplé, zatímco budete smažit zbytek těsta.