Kozák, houba pro houbaře začátečníky! Přečtěte si jak a kde jí najít a připravte si ho na 100 způsobů

Kozák patří do stejného rodu hub jako hřiby a možná proto je snadné ho v lese identifikovat a místo něho si domů nepřinést něco co nechcete!

Mají nezaměnitelný vzhled, o kterém se vše podstatné dozvíte v tomto článku!

Dále vám přinášíme užitečné informace, o tom jak je zpracovat, do jakých pokrmů je použít a jak z nich uvařit ty nejlepší lívanečky!

Co je to kozák?

Patří do stejné rodiny jako námi oblíbení hřiby. Vyrůstají začátkem června a trvají až na podzim.

Nejčastějším místem výskytu jsou kmeny bříz, osik a dubů.

Jsou snadno rozpoznatelní, a proto se doporučují ke sběru zejména nezkušením houbařů, protože se s největší pravděpodobností nestane, že by si houbu kozáka spletli s jinou jedovatou houbou.

Sesbírané houby na jednom místě a některé jsou rozříznuté.
Zdroj: scmycoflora.org

Jak poznat kozáka?

  • Tyto houby, s výjimkou jednoho druhu, vám okamžitě, díky svým specifickým znakům, napoví, co jsou zač. Hlavní identifikační značkou jsou takzvané šupiny, které zdobí jejich nohu.
  • Šupiny mají červenou, hnědou nebo černou barvu.
  • Obecně se jedná o velké, masité a těžké houby a jsou odolní proti lesním parazitům, takže bývají málokdy nakažení nebo prožraní.  
  • Najdeme je v listnatých lesích pod, břízami, duby a osikami, od června do konce listopadu.
  • Klobouk najdeme v různých odstínech hnědé, někdy v červeném nebo v šedém nádechu a se zvlněným okrajem.
  • Povrch klobouku připomíná u mladých hub samet, ale s věkem tuto vlastnost ztrácí.
  • Póry jsou špinavě bílé, někdy s nahnědlými skvrnami. Při zmáčknutí nedochází k rychlé změně barvy, ale postupně mírně hnědnou.
  • Jejich noha je většinou bílá nebo žlutohnědá, 7 až 20 cm vysoká. Tmavě hnědé šupiny pokrývají celý povrch nohy, ale ve spodní části stonku jsou znatelně hrubší.
  • Dřeň je bílá a při naříznutí nebo zlomení někdy lehce zrůžoví (NIKDY nezmodrá, což je užitečný identifikační znak).
Kozáky položené v trávě na zemi se šupinatými nohami a žlutými póry.
Zdroj: researchgate.net

Druhy kozáků

Kozák březový

  1. Vyrůstá v období od května do listopad a vyrůstá vždy pod břízami.
  2. Najdeme ho v malých skupinách na kyselých půdách.
  3. Klobouk dorůstá až 15 cm. Za vlhkého počasí je mastný a lepkavý, v hnědé, šedohnědé barvě.
  4. Póry jsou bílé a po zmáčknutí okrové až hnědé.
  5. Noha je šedobílá a v dospělosti se na ní můžou vyskytovat žluté, šedočerné skvrny šupiny.
  6. Dřeň je masitá a pevná, čím je houba starší, tím více svou pevnost ztrácí. Po rozříznutí se barva mění z bílé na světlounce růžovou.
  7. Jedná se o velmi chutnou jedlou houbu s velkým kulinářským využitím.
Vysoká a mohutná houba rostoucí na světlém místě v lese.
Zdroj: flickr.com

Kozák topolový

  1. Vyrůstá v období od června do října. Najdeme ho nejčastěji na světlých místech na okraji lesa v blízkosti topolů a osik.
  2. Klobouk může dosáhnout až 15 cm v průměru. Vyskytuje se v barvě šedohnědé až černohnědé.
  3. Póry jsou drobné a mají krémovou, šedou nebo hnědo šedou barvu.
  4. Noha je masitá a pevná. Je pokryta šupinami v šedočerné, černohnědé barvě.
  5. Dřeň houby je masitá a bílá. Když dojde k rozříznutí, její barva se změní na růžovou a po několika minutách se zbarvuje do odstínů šedofialové a šedočerné.
  6.  Opět je to výborná jedlá houba, která má široké kulinářské využití.
Huba s masitou a pevnou nohou ležící v trávě pod dubem.
Zdroj: flickr.com

Kozák dubový

  1. Roste od června do září, zejména pod duby.
  2. Klobouk má žlutou, okrovou někdy i hnědou barvu se sametovým povrchem.
  3. Póry jsou ve stejné barvě jako klobouk a při poranění černají.
  4. Noha je mohutná a žlutá s okrovými šupinami.
  5. Dřeň je v mládí měkká později vláknitá. Při řezu se barva mění ze žluté na růžovou a později fialoví.
  6. Jedná se o dobrou jedlou houbu, ale kvůli svému vzácnému výskytu se doporučuje jí nesbírat, ale spíše chránit.
Malý kozák v trávě.
Zdroj: flickr.com

Všechny druhy kozáků jsou jedlé.
Možná záměna může nastat s křemenáčem březovým (též jedlá houba).

Jak upravit a připravit kozáky?

Kozáci jsou součástí našich kuchyní jich po dlouhá léta.  

V čerstvé podobě se doporučují konzumovat jen malé houby, abyste předešli žaludeční nevolnosti

Nejčastěji se tyto houby suší, protože dojde ke zvýraznění jejich chuti, protože v čerstvém stavu je chuť opravdu nevýrazná a jemná.

U straších hub dochází k tomu, že noha se stává masitou a pevnou, zatímco klobouk tuto vlastnost ztrácí a často podléhá lesním škůdcům.

Proto pokud se rozhodnete starší houby připravit, začněte nejdříve zpracovávat jejich nohy a až později nakrájený a očištěný klobouk.

Zavařené houby s koprem, mrkví a cibulí
Houby smažené na másle s bylinkami
Čerstvé restovanou houby s ředkvičkami a hráškem
Kuře supreme na houbovo-vínové omáčce (připravte si kuřecí prsíčka podle našich receptů)
Polévka s ořechovým pestem
Špagety bolognese s houbami (nejlepší recepty na boloňskou omáčku najdete u nás)
Čerstvé houby vařené v zakysané smetaně
Krátká žebírka se sušenými kozáky a kořenovou zeleninou (jak si připravit lahodná žebra se dozvíte v těchto receptech)
Krémová polévka s čerstvými houbami.
Zdroj: eatsmarter.com

Houbové lívanečky z kozáků

Co budeme potřebovat

  • 250 g mouky
  • 6 polévkových lžic másla
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 4 vejce
  • 200 g strouhaného sýra
  • 200 g naložených a okapaných kozáků (nebo více, pokud máte opravdu rádi houbový základ)
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej (na smažení)

Postup

  1. Kuřecí vývar a máslo zahřejte v malém hrnci, když se začne vařit, najednou přidejte mouku, snižte teplotu na středně nízkou a míchejte, dokud směs nebude lepkavá a nevytvoří se velká hrudka těsta
  2. Pokračujte, za občasného míchání ve vaření těsta, dalších 4-5 minut, abyste se ujistili, že se voda odpařila
  3. Těsto musí být pevné, jinak recept nebude fungovat, pokud bude příliš sypké
  4. Těsto vyndejte a přendejte do mísy stojanového mixéru a nechte ho na několik minut vychladnout
  5. Poté na nízkou rychlost vmíchejte konzervované kozáky, sýr a po jednom přidávejte vejce
  6. Kousek těsta ochutnejte a podle potřeby dochuťte
  7. Zahřejte troubu na 50 stupňů
  8. Mezitím rozehřejte v hluboké a široké pánvi olej
  9. Dvěma lžícemi tvoříme z těsta kuličky a vkládáme je do oleje a smažíme
  10. Houbové lívanečky smažte dozlatova, aby byly dostatečně propečené
  11. Poté je vyjměte a dejte do trouby, aby zůstaly teplé, zatímco budete smažit zbytek těsta.

Použité zdroje

,
,
Sutorius: A new genus for Boletus eximius, Roy E Halling, Mitchell Nuhn, Nigel Fechner, Research Gate