Křen, kořenová zelenina známá pro svou štiplavou chuť a vůni.
Využívá se pouze k ochucení pokrmů? Nebo je křen prospěšný i pro naše zdraví?
To vše se dozvíte v následujícím článku!
Křen, kořenová zelenina se silným aroma
Křen, latinsky Armoracia rusticana. Používá se po celém světě po tisíciletí. Pravděpodobně pochází z jihovýchodní Evropy.
Dorůstá do výšky 1,5 m. Jeho listy jsou dlouhé až 1 m. Pěstuje se především pro jeho dlouhý, bílý kořen, který dorůstá až do 25 cm.
Neporušený kořen křenu má slabé aroma, ale pokud se nastrouhá nebo nakrájí, vypustí enzymy, které dráždí oči a dutiny. Vůně a chuť křenu pochází z glykosidu sinigrinu.
Jak využít křen? Tato kořenová zelenina se převážně využívá jako koření, ale také k léčebným účelům.
Proč konzumovat křen?
Křen dá vašim pokrmům šmrnc. Čerstvě nastrouhaný kořen křenu obsahuje více vitamínu C než většina běžného ovoce, včetně pomerančů.
Kořen je bohatý na vápník, draslík a bílkoviny. V porovnání s brambory je 20 krát bohatší na vápník a obsahuje téměř čtyřnásobek vitamínu C.
Má antibakteriální a stimulační vlastnosti, pomáhá proti nadýmání.
Konzumace křenu může zmírnit artritidu, dnu nebo infekce močových cest.
Pokud zkonzumujete větší množství, může nastat podráždění úst nebo žaludku. Proto se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy se štítnou žlázou.
Křen a zdraví
Je křen zdraví? Rozhodně ano! Využívá se často v alternativní medicíně.
Křen obsahuje glukosinoláty a isothiokyanáty, které mohou chránit před rakovinou, bojovat proti bakteriálním a plísňovým infekcím a zlepšovat dýchací potíže.
Pokud vás bolí v krku je dobrém kloktat směs křenu a medu.
Listy křenu pomáhají při hojení popálenin či řezných ran.
Nutriční hodnoty
Křen má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínu C. Nabízí i další minerály a vitamíny:
Nutriční hodnoty | Křen syrový 100 g |
Kalorie | 48 kcal |
Bílkoviny | 1,2 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 0,7 g |
Vláknina | 3,3 g |
Vápník | 56 mg |
Draslík | 246 mg |
Vitamín B3 | 0,386 mg |
Vitamín C | 24,9 mg |
Druhy křenu
Mezi nejvyužívanější patří dva druhy křenu:
Křen selský
Má vrásčité, široké listy, které jsou zaoblené přímo nad místem, kde se připojují ke stonku rostliny.
I přes vysokou kvalitu kořene se používá pro domácí pěstování, protože komerční pěstitelé preferují jiné odrůdy.
Český křen
Druh křenu vyšlechtěný v Česku. Je značně odolný vůči chorobám.
Má masivnější kořeny než ostatní druhy a hladké listy.
Pěstování křenu
Nejlepší doba na zasazení křenu je jaro. Křen je velmi odolná trvalka, která vyžaduje dlouhé vegetační období, takže sklízet můžete až na podzim.
Křen vysaďte na místo, kde bude mít dostatek slunečních paprsků. Důležitá je také příprava půdy. Vyčistěte ji od kořenů a kamenů, aby se křenovému kořenu dařilo. Půda by měla být vlhká a úrodná.
Zasaďte sazenice křenu zhruba 45 cm od sebe. K zasazenému křenu přidejte hnojivo.
Zpracování křenu
Křen je nejchutnější, když je čerstvě nastrouhaný. Do vařených pokrmů se přidává na konci vaření, protože teplo odstraňuje jeho aroma.
Křen můžete používat k masovým i zeleninovým pokrmům. Lahodná je také křenová omáčka. Inspirujte se několika recepty na zdravé omáčky s křenem.
V gastronomii je známý strouhaný křen. Co k jeho výrobě budete potřebovat?
- kořen křenu
- ocet
- sůl
- škrabku na zeleninu
- nůž
- kuchyňský robot nebo mixér
- skleněnou nádobu
Postup:
- Oloupejte kořen křenu.
- Rozdrťte ho v mixéru na malé kousky. Čím menší kousky budou, tím bude křen ostřejší.
- K rozemletému kořenu přidejte ocet a sůl dle vaší chuti. Pokud budete přidávat více octa, strouhaný křen bude pálivější.
- Hotovou směsí naplňte sklenice.
Strouhaný křen vydrží v lednici až 6 týdnů.
Jaký je rozdíl mezi čerstvým a strouhaným křenem? Čerstvý křen je ostřejší než strouhaný. Je to z toho důvodu, že u strouhaného křenu můžete štiplavost ovlivnit octem.
Výrobky z křenu
Koktejl Bloody Mary – i jeho součástí je špetka křenu, která mu dodá ostřejší chuť.
Křenová pomazánka – vyrobená ze sýru, majonézy, křenu a dalších ingrediencí.
Zajímavosti
Rostlina podobná křenu
Křen se často zaměňuje s wasabi (japonským křenem). Wasabi ale není odrůda křenu. Oba mají štiplavou a ostrou chuť, wasabi je trošku sladší.
Pěstování wasabi je ale složitější, proto je křen využívanější alternativou.
Křen byste rozhodně měli zařadit do svého stravování pokud vás trápí nachlazení, ale i pokud chcete posílit vaši imunitu. Vysoký obsah vitamínu C, vápníku vašemu zdraví prospěje.