Kukuřice je jednou z nejrozšířenějších potravinářských plodin na světě. Co vše bychom o ní měli znát?
Znáte všechny známé druhy kukuřice? Na co se která kukuřice používá? A jak ji správně skladovat? Přečtěte si náš článek a vše se dozvíte!
Kukuřice, důležitá plodina dneška, která je plná živin
Kukuřice (Zea) je rostlina z čeledi lipnicovitých (Poaceae) a je známá pro své jedlé zrno.¹
Domestikovaná plodina pochází z Ameriky.
Kukuřice se používá jako krmivo pro hospodářská zvířata, jako potravina pro lidi, jako biopalivo a jako surovina v průmyslu.
Víte, že existuje speciální druh kukuřice, který se používá na přípravu popcornu?
Jak správně připravit kukuřici v páře, v troubě či na grilu?
Pojďme se na to společně podívat!
Druhy kukuřice
Podle kvality zrna můžeme kukuřici rozdělit na 5 základních typů:
- Cukrová kukuřice (sladká)
Tento druh kukuřice se u nás běžně prodává a seženete ji buď čerstvou, mraženou nebo konzervovanou. Její semena obsahují hodně cukru, vitamínu B i vlákniny. - Pukancová kukuřice
Pukancovou kukuřici známe především díky oblíbenému popcornu v podobě pražených puklých zrn. Zahřívání jejich zrn způsobuje nabobtnání škrobu uvnitř a zrna se tak zvětší. - Kukuřice ,,koňský zub“
Tento druh kukuřice je primárně pěstován jako krmivo pro zvířata a my ji známe jako kukuřici krmnou. Vyznačuje se prohlubní na každém suchém zrnu. - Moučná kukuřice
Tato kukuřice má měkká a moučná jádra, která se snadno melou na mouku. Je využívána hlavně na výrobu mouky a kukuřičných tortil. - Indiánská kukuřice (okrasná)
Indiánská kukuřice se používá na ozdobu a má zaoblená, pevná zrna.
Zdravotní benefity kukuřice
Konzumace kukuřice může vést k lepšímu zdraví střev a snižuje riziko onemocnění jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.
Díky vláknině obsažené v kukuřici zůstanete déle sytí. Vyživuje také zdravé bakterie ve vašem trávicím traktu, které mohou pomoci chránit před rakovinou tlustého střeva.
Konzumace popcornu může také pomoci předcházet divertikulitidě, což je stav, který způsobuje váčky ve stěnách tlustého střeva. Ve velké studii měli muži, kteří jedli více popcornu, nižší riziko vzniku divertikulární choroby.
Kukuřice je bohatá na vitamín C, antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením a odvrací nemoci, jako je rakovina a srdeční choroby. Kukuřice obsahuje také malé množství vitamínů B, E a K a minerály, jako je hořčík a draslík.
Vitamíny a minerály na 100 g sladké syrové kukuřice | Množství | % doporučené denní dávky |
Foláty | 42 µg | 10.5% |
Niacin | 1.770 mg | 11% |
Kyselina panthotenová | 0.717 mg | 14% |
Pyridoxin | 0.093 mg | 7% |
Riboflavin | 0.055 mg | 4% |
Thiamin | 0.155 mg | 13% |
Vitamín A | 187 IU | 6% |
Vitamín C | 6.8 mg | 11% |
Vitamín E | 0.07 mg | <1% |
Vitamín K | 0.3 µg | 2% |
Sodík | 15 mg | 1% |
Draslík | 270 mg | 6% |
Vápník | 2 mg | <1% |
Měď | 0.054 mg | 6% |
Železo | 0.52 mg | 6.5% |
Hořčík | 37 mg | 9% |
Mangan | 0.163 mg | 7% |
Selen | 0.6 µg | 1% |
Zinek | 0.46 mg | 4% |
Nutriční hodnoty sladké kukuřice
Nutriční hodnoty se mění tepelnou úpravou kukuřice. Podívejme se spolu, jak moc.
Nutriční hodnoty² | Sladká kukuřice vařená 100 g | Sladká kukuřice syrová 100 g |
Kalorie | 96 | 86 |
Bílkoviny | 3,4 gramy (g) | 3,27 g |
Tuk | 1,5 g | 1,35 g |
Sacharidy | 21 g | 18,7 g |
Vláknina | 2,4 g | 2 g |
Rizika konzumace kukuřice
Kukuřice je škrobová zelenina, stejně jako brambory a hrách. To znamená, že obsahuje cukr a sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Stále však může být zdravou součástí vašeho jídelníčku, pokud to s ní nebudete přehánět. Pokud máte cukrovku, nemusíte se jí nutně vyhýbat, ale hlídejte si velikost porcí.
Kukuřice obsahuje také antinutrienty, což jsou sloučeniny, které brání vašemu tělu vstřebávat živiny tak dobře, jak by mělo. Namáčení kukuřice může pomoci odstranit mnoho z nich.
Nalijte vodu do velkého hrnce a promíchejte s ½ šálkem cukru a 1/2 šálkem soli, dokud se nerozpustí. Vložte 8 velkých kukuřičných klasů do hrnce a nechte namáčet alespoň 30 minut, ale ne déle než 8 hodin.
Vyberte si tu nejlepší kukuřici
Než začnete s přípravou kukuřice, je třeba ji nejprve sehnat. Ideálně zakupte kukuřici cukrovou, která je běžně dostupná ve všech obchodech. Kukuřice z pole je krmná, není tak sladká, ani moc dobře nechutná.
Na kukuřici kontrolujte slupky. Zajímají vás ty, které jsou zelené, pevné a nevysušené. Také nechcete, aby ve slupkách byly malé dírky, protože ty jsou od červů. Před samotným vařením ji také zbavte vlasů a listů.
Jak připravit kukuřici
Kukuřičný klas můžete vařit, dusit, opékat nebo grilovat. Pro rychlejší vaření dejte kukuřici do mikrovlnky asi na 2 minuty.
Kukuřice se skvěle hodí k masu. Vyzkoušejte naše recepty na dušené maso 6x jinak!
Nebo ji raději přidáte do některého našeho receptu na pokrm z jednoho hrnce? Jsou vynikající!
Inspirujte se také našimi recepty na mexické polévky, které si zamilujete!
Pro dochucení kukuřice používejte vymačkanou limetku, lžičku olivového oleje nebo špetku chilli či uzené papriky.
Když máte málo času, mražená a konzervovaná kukuřice jsou dobrou náhradou té čerstvé.
Vařená kukuřice
Nejprve odstraňte z kukuřice slupky a také tenké vlásky, které ulpívají na každém klasu. Během toho přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Do vroucí vody přidejte kukuřici a vařte odkryté, dokud zrna nezměknou a nezezlátnou. Obvykle to trvá cca 3–5 minut. Takto připravenou kukuřici podávejte s máslem, solí a pepřem. Můžete si ji ozvláštnit i přidáním některého z dipů.
Kukuřice pečená v troubě
Přinášíme vám 3 nejjednodušší způsoby pečení kukuřice v troubě.
- Pečení kukuřice ve slupkách
Vše, co musíte udělat, je zastřihnout hedvábí v horní části každého klasu a umístit klasy na rošt v troubě. Slupka uschne a vytáhne se v troubě, zhnědne několik zrn, ale také se odstranění slupky po upečení ještě zjednoduší. Chuť je jemně nasládlá a méně karamelizovaná než při pečení kukuřice bez slupek.Tato metoda je nejlepší, když nemáte mnoho času na přípravu na loupání a chcete s kukuřicí začít hned. Hotovo asi za 30 minut. - Pečení kukuřice bez slupek
Pečením obyčejných loupaných klasů v troubě vznikne krásně karamelizovaná, ale bude také o něco sušší. Podávejte jí tedy se spoustou másla nebo se smetanovou omáčkou. - Pečení kukuřice v alobalu s máslem
Tato metoda je vhodná pro všechny milovníky máslové kukuřice. Kukuřici oloupejte, zabalte do alobalu s kouskem másla a pečte do měkka. Takto připravované kukuřičné klasy se v podstatě zapaří uvnitř alobalu a kukuřice bude křehká a sladká.
Grilovaná kukuřice
Máme pro vás dva způsoby, jak můžete ogrilovat kukuřičný klas a oba jsou naprosto delikátní.
- Ve slupce
Při této metodě se kukuřičné klasy zapaří ve slupce, čímž získáte šťavnatá, křehká zrna, která jsou jasně žlutá. Stáhněte slupku dolů, ale nechte ji připevněnou a odstraňte hedvábí. Poté vytáhněte slupku zpět nahoru a namočte kukuřici i se slupkou na 10 minut. Namáčení slupky hydratuje a zabrání tomu, aby se na grilu příliš připálily. Po namočení kukuřici osušte a grilujte ji ve slupce, dokud nezměkne a nevytvoří se na ní světlé stopy. - Přímo na grilu
Z kukuřice odstraňte hedvábí i slupku a grilujte ji přímo na grilu. Zrna nebudou tak šťavnatá, protože část vlhkosti ztratí na horkých grilovacích roštech. Budou však pěkně ohořelá a plná kouřové chuti. Tato metoda je skvělá, pokud nemáte tolik času, protože v tomto případě kukuřici nemusíte namáčet a celý proces vám zabere pouhých pár minut.
Bez ohledu na to, kterou metodu zvolíte, podávejte grilovanou kukuřici horkou, s olivovým olejem nebo máslem a spoustou soli a pepře.
Kukuřice opékaná na pánvi
Oloupejte kukuřici. Lehce potřete olivovým olejem a dochuťte solí. Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu. Když je horká, vložte kukuřici do pánve. Pomocí kleští každých pár minut kukuřici otáčejte, aby se celá zhnědla. Kukuřici podle potřeby potřete trochou olivového oleje. Pokud kukuřice hnědne nebo se připaluje příliš rychle, mírně snižte teplotu. Opékejte 7–10 minut, dokud kukuřice nezměkne.
Kukuřice připravovaná v páře
Vaření kukuřičného klasu v páře je jedním z nejjednodušších a nejchutnějších způsobů, jak můžete kukuřici připravit. Potřebujete na to pouze dvě přísady: kukuřici a vodu. Proces vaření v páře je velmi rychlý a tato metoda přináší nejlepší chuť a texturu čerstvé, sezónní kukuřice. Dále budete potřebovat hrnec a napařovák.
Oloupejte 3 kukuřičné klasy a odstraňte z nich hedvábí. Odřízněte všechna zbarvená zrna nebo všechna, která byla poškozena hmyzem. V závislosti na velikosti vašeho napařováku možná budete muset rozříznout kukuřičné klasy na polovinu, aby se do něj vešly. Přidejte 5 cm vody do velkého hrnce a vložte napařovák. Ujistěte se, že se voda nedotýká dna napařováku. Pokud ano, trochu zvody vylijte. Hrnec přikryjte a na vysoké teplotě přiveďte vodu k varu.
Když se voda začne vařit, vložte kukuřici do napařováku pomocí kleští. Hrnec přikryjte a nechte kukuřici v páře 4 minuty, nebo dokud nebude tmavě žlutá a křupavá. Pokud dáváte přednost měkčí kukuřici, vařte v páře 7 minut. Pro nejměkčí kukuřici vařte v páře 10 až 15 minut. Čím déle budete kukuřici pařit, tím větší pozornost musíte věnovat hladině vody. Nenechte ji spadnout níže než 2,5 cm, jinak by se mohla vypařit a váš hnrec se připálí. Vypněte hořák a opatrně vyjměte kukuřici z hrnce pomocí kleští. Podávejte tak, jak je, nebo s máslem, solí a pepřem.
Skladování kukuřice
Pokud ji nemůžete zpracovat hned, ponechte slupky a klasy dejte do lednice. Chlad je udrží čerstvé až 5 dní.
Kukuřici lze také zamrazit a to 3 způsoby:
- Nejprve ji blanšírujte a poté zamražte celé klasy.
- Blanšírujte a zamražte pouze zrna.
- Vynechte blanšírování a zamražte surová zrna.
Blanšírování minimalizuje nevyhnutelnou změnu textury, která přichází se zmrazením, a přitom pomůže zachovat úžasnou chuť kukuřice.
Na správné blanšírování naplňte největší hrnec, který máte, vodou a přiveďte k varu. Přidejte na 2 a půl minuty oloupané kukuřičné klasy, poté je sceďte a vložte do misky s ledově studenou vodou. Odřízněte zrna z klasu tak, že za použití ostrého nože vertikální skrojte kukuřici a dejte je do uzavíratelných sáčků.
Mražená kukuřice vydrží až rok.
Kukuřičné produkty
Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka je druh mouky, která se mele ze sušených celých kukuřičných zrn. Obvykle je žlutá, ale může být také bílá nebo modrá v závislosti na odrůdě kukuřice, která se používá. Textura je jemná a hladká, podobná celozrnné mouce. Je extrémně všestranná a můžete ji začlenit do receptů na chléb, muffiny, vafle, palačinky, odpalovaná a smažená jídla a další.
Nezaměňujte kukuřičnou mouku s masa harinou³, základní moukou mexické kuchyně, která se používá k výrobě tortilly, tamales a pupusas. Masa harina má jemnou, hladkou texturu a je vyrobena z jemně mletých kukuřičných zrn, která byla namočena ve vápenné vodě nebo hydroxidu vápenatém.
Kukuřičný škrob
Kukuřičný škrob je bílý křídový prášek, který se používá jako zahušťovadlo do omáček a dušených pokrmů. Na rozdíl od kukuřičné mouky, která se vyrábí z celých zrn, se kukuřičný škrob vyrábí z endospermu kukuřičného zrna⁴. Škroby uvnitř endospermu jsou odstraněny, opláchnuty, vysušeny a rozemlety na jemný prášek. Ostatní části jádra, slupka a klíček, jsou odděleny a zpracovány na další kukuřičné produkty, jako je kukuřičný olej a kukuřičné otruby.
Kukuřičný olej
Kukuřičný olej je rafinovaný rostlinný olej široce používaný při vaření a zejména fritování. Běžně se také používá pro průmyslové účely nebo jako přísada do kosmetiky. Na výrobu kukuřičného oleje musí kukuřice projít složitým procesem rafinace. Tento proces dává oleji mnoho jedinečných vlastností, i když ne všechny jsou pozitivní.
Kukuřičný sirup
Viskózní sladký sirup vyrobený štěpením (hydrolýzou) kukuřičného škrobu buď zahříváním se zředěnou kyselinou, nebo spojením s enzymy⁵. Kukuřičný sirup se komerčně prodává jako světlý nebo tmavý kukuřičný sirup.
Světlý kukuřičný sirup byl vyčištěn a odbarven; používá se do pečiva, džemů a želé a mnoha dalších potravinářských výrobků. Protože při zahřívání nekrystalizuje, je ceněn zejména jako přísada do bonbónů. Tmavý kukuřičný sirup se vyrábí spojením kukuřičného sirupu s melasou a karamelovým barvivem a je sladší než světlý kukuřičný sirup.
Tmavý kukuřičný sirup se používá stejným způsobem jako světlý, ale pokud je požadována tmavší barva a výraznější chuť; používá se také jako stolní sirup.
Pěstování kukuřice a zajímavosti
Kukuřice byla poprvé domestikována původními obyvateli v jižním Mexiku asi před 10 000 lety. V době evropského osídlení Severní Ameriky naučili domorodí Američané kolonisty pěstovat původní obilí. Od svého zavedení do Evropy Kryštofem Kolumbem a dalšími průzkumníky a kolonizátory se kukuřice rozšířila do všech oblastí světa vhodných k jejímu pěstování. Dnes roste ve více státech než jakákoli jiná plodina. Jejími největšími pěstiteli jsou USA, Brazílie, Čína a země EU.⁶
Semena kukuřice neklíčí při teplotách pod 10 stupňů Celsia a sází se venku přibližně 2 týdny po posledním jarním mrazu. Je důležité zasadit kukuřici co nejdříve, protože vyžaduje poměrně dlouhé vegetační období s teplým počasím.
Kdy se kukuřice sklízí?
Klasy sladké kukuřice dozrávají v období srpna až září. Sklízí se ve stádiu „mléčné“ zralosti. To poznáte tak, že propíchnete zrno a uvnitř najdete mléčnou tekutinu. Pokud je tekutina čirá, kukuřice ještě není připravená. Pokud uvnitř nenajdete žádnou tekutinu, je kukuřice již přezrálá.