Lékořice dominuje zejména v cukrovinkách, ale její využití je mnohem širší.
Věděli jste, že má obsáhlé lékařské využití a že tyto vlastnosti využívali již starověcí Egypťané?
Přečtěte si náš článek a zjistěte jaké další využití, kromě gumových bonbónů, tato bylinka má, do jakých receptů ji zakomponovat a jaké zdravotní benefity nám může poskytnout!
Co je lékořice?
Kořen lékořice je prastará bylina, o které se všeobecně věří, že má léčivé vlastnosti. Objevuje se v historických dokumentech po celém světě, od rané čínské medicíny až po starověký Egypt.
Lékořice se stále používá jako přísada do oblíbeného blízkovýchodního nápoje erk-soos, který má zklidňovat žaludek, a díky svým zklidňujícím vlastnostem se znovu objevuje jako oblíbená přísada v čajích.
Kořen lékořice tvoří skvělou kuchařskou přísadu s elegantní bylinkovou chutí a tóny anýzu a fenyklu. Lékořice funguje stejně dobře ve slaných i sladkých pokrmech.
Stručná historie lékořice
Rostlina lékořice je bylina pocházející z jihozápadní Asie a Středomoří, a je zmíněná již v prvním čínském herbáři. Lékořice, jedna z nejdůležitějších rostlin v Asii, od starověku se používá v lékařství k léčbě kašle, jaterních onemocněních a otrav jídlem.
Předtím to byli Egypťané, Asyřané a Řekové, kteří jako první využili jejích terapeutických vlastností, zatímco do Evropy ji jako první přinesli dominikánští mniši.
Kde roste lékořice?
Lékořice pochází z jižní Evropy a pěstuje se hlavně ve Středomoří a v některých částech Spojených států.
Bylina může dorůst až do výšky 1 metru a má složené listy se čtyřmi až osmi oválnými lístky. Lékořice nese shluky modrých květů a vytváří ploché lusky, které jsou 7 až 10 cm dlouhé.
Používané kořeny jsou asi 1 metr dlouhé a asi 1 cm široké v průměru. Jsou měkké, vláknité a pružné a uvnitř jsou zbarveny jasnou žlutou.
Jak se dělá lékořice?
Kořeny lékořice, které se sklízejí na podzim, jsou rozemlety speciálním mlýnkem. Z rozemletého kořene se extrahuje šťáva, která se uvaří a přemění v hustou tekutinu.
Jakmile je dosaženo správné konzistence, pasta se slije do nádob, a poté se nařeže do požadovaných tvarů.
Lékořici lze koupit jako surový kořen, v čisté formě, v prášku, jako sirup na trhu je mnoho variant lékořice a má velmi široké využití nejen v potravinářství, ale i v kuchyni, při výrobě například pečiva nebo zmrzliny.
Kořen lékořice je vzácný, ale lze jej nalézt ve specializovaných obchodech. Mletý prášek, směsi a čaje jsou mnohem běžnější a často se vyskytují v obchodech se zdravou výživou.
Zdravotní účinky lékořice
Pokud budeme používat lékořici jako lék, potom jsou zásadní její protizánětlivé účinky, ale je také dobrým zdrojem vitamínů B1, B2, B3 a B5 a také vitamínu E a obsahuje vápník, železo, fosfor, hořčíku draslík a zinek. Další zdravotní benefity jsou uvedeny níže.
Pomáhá při kožních onemocněních
Kořen lékořice obsahuje více než 300 sloučenin, z nichž některé vykazují silné protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky.
Extrakt z kořene lékořice používá k léčbě různých kožních onemocnění, včetně akné a ekzémů.
Pomáhá při poruchách trávení
Extrakt z kořene lékořice se často používá ke zmírnění zažívacích potíží, jako je reflux kyseliny, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
Pomáhá při léčbě peptických vředů
Peptické vředy jsou bolestivé vředy, které se tvoří v žaludku, dolním jícnu nebo tenkém střevě. Obvykle jsou způsobeny zánětem způsobeným bakterií.
Extrakt z kořene lékořice může pomoci při jejich léčbě.
Může mít protirakovinné vlastnosti
Extrakt z kořene lékořice byl pro svůj obsah četných rostlinných sloučenin s antioxidačními a protizánětlivými účinky zkoumán pro své ochranné účinky proti některým typům rakoviny.
Extrakt z lékořice byl spojován se zpomalením nebo prevencí růstu buněk u rakoviny kůže, prsu, tlustého střeva a konečníku a prostaty.
Také může pomoci léčit orální vředy v ústech, kterými lidé s rakovinou někdy trpí jako vedlejší účinek chemoterapie a ozařování.
Zmírňuje záněty dýchacích cest
Extrakt z kořene lékořice i čaj mohou díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním účinkům pomoci při potížích horních cest dýchacích.
Některé studie uvádějí, že čaj a extrakt z kořene lékořice mohou chránit před streptokokem v krku a předcházet bolestem v krku po operaci.
Na co je lékořice?
- žvýkání kořene pomáhá při zánětech hrdla
- zmírňuje příznaky nachlazení
- zmírňuje křeče a záněty
- pomáhá vylučovat hleny z plic, pročišťuje průdušky
- jemné a přirozené projímadlo
- pomáhá při pálení žáhy a problémech s trávením
- pomáhá při léčbě žaludečních vředů
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- přidává se do léků proti kašli
Jak vařit s lékořicí
Tvrdé a dřevité kořeny lékořice uvolňují většinu chuti, když jsou namočené v horké tekutině. Čaje, sirupy, omáčky a pudinky lze tedy zvýraznit tóny lékořice přidáním jejího kořene, zahřátím v tekutině, a poté jejím vyjmutím před podáváním. Zvyšte intenzitu chuti přidáním více kořenů nebo prodloužením doby, po kterou jsou kořeny v těchto receptech na bylinkový čaj louhované. |
Kořeny lékořice mají intenzivní aroma i chuť, aniž byste je museli zahřívat. Stejně jako vanilkové lusky se dají použít k dochucení cukru a jako sušené bobule jalovce se dají použít k oživení slaných marinád. |
Lékořici v prášku nebo lékořicovou směs lze přidat přímo do receptů. Ať už je to špetka zamíchaná do masové pomazánky, zamíchaná do těsta na koláč nebo do sladkého pudinku. Lze jí přidat i do mouky k přípravě našeho speciálního vánočního cukroví s anýzem nebo čerstvých těstovin. |
Její chuť se nejlépe skloubí se zvěřinou, jako je holub, křepelka nebo v těchto receptech na sváteční kachnu, stejně jako s touto vepřovou plecí na jablkách. |
Hořko-bylinné tóny jalovce se také dobře hodí k chuti lékořice, například receptu s treskou. |
Ve sladkém provedení se lékořice hodí k něčemu ne tak výraznému, jako je u receptu na zmrzlinu nebo v našem receptu na Panna cottu. |
Lékořice se také dobře hodí k dalším bylinkám, jako je zázvor a máta, rebarbora a maliny. |
Na závěr hostiny můžeme podávat i lékořicový likér, který se doma připravuje z prášku, cukru, vody a alkoholu. |
Co obsahuje pendrek?
Glycyrrhizin (také nazývaný kyselina glycyrrhizová) je chemická látka obsažená v černé lékořici, která dává cukrovinkám charakteristickou chuť.
Je třeba poznamenat, že řada potravin na bázi lékořice neobsahuje skutečnou lékořici, ale používá náhražku v podobě dochucovadla zvanou anýzový. Kromě toho, většina cukrovinek zřídka obsahuje extrakt z lékořice. Místo toho jsou naplněny ochucovadly, která propůjčují její třešňovou nebo jahodovou příchuť.
Produkty, které obsahují pravou lékořici, jsou obvykle takto označeny a mezi přísadami je uveden extrakt z lékořice nebo kyselina glycyrrhizová.