Liči čínské, exotické ovoce vonící po růžích. Poznejte všechny jeho přednosti a zajímavosti!

Liči patří mezi ovoce s neodolatelnou sladkou chutí, kterému je velmi snadné propadnout!

Co vše je o něm důležité vědět?

Jak chutná?

V čem se liší od rambutanu či longanu?

V tomto článku se dozvíte, jaké jsou zdravotní výhody jeho konzumace, kde všude ho můžete v kuchyni použít i spoustu dalších tipů.

Co je to vlastně liči?

Jedná se o lahodné plody ovoce, které pochází původem z Číny. Tyto neveliké plody rostou na vysokých stále zelených stromech. Plody oválného či kulatého tvaru připomínají malého ježka. Na povrchu hrubé červené až červenohnědé slupky vystupují malé bodlinky. Pod slupkou se nachází vytoužená bílá až narůžovělá dužina se specifickou aromatickou vůní a sladkou chutí. Uprostřed dužiny najdeme tvrdou pecku velikosti fazole. Ta se nekonzumuje a od dužiny se dá snadno oddělit.

Proč je vhodné zařadit liči čínské do našeho jídelníčku?

Konzumace liči má několik zdravotních výhod jako například:

Pomáhá s trávením

Významné množství vlákniny v liči, stejně jako ve většině druhů ovoce a zeleniny, může pomoci zvýšit objem vaší stolice a případně zlepšit trávení. Stimuluje také žaludeční a trávicí šťávy, což zlepšuje vstřebávání živin. To pomáhá v boji proti zácpě a dalším gastrointestinálním poruchám.

Posiluje imunitu

Snad nejvýznamnější živinou v liči je vitamín C. Navíc toto ovoce obsahuje více než 100 % denní potřeby kyseliny askorbové v jediné porci. To skvěle podporuje imunitní systém, protože vitamín C je hlavní antioxidační sloučenina a je známo, že stimuluje aktivitu bílých krvinek, které jsou hlavní obrannou linií imunitního systému lidského těla.

Může mít protirakovinný potenciál

Liči obsahuje polyfenolické sloučeniny, které vykazují antioxidační aktivitu. Tyto sloučeniny vykazují působivý protirakovinný potenciál proti lidským buňkám rakoviny jater. Liči je bohatým zdrojem organických sloučenin, takže jej lze konzumovat jako účinné preventivní opatření proti různým druhům rakoviny.

Zlepšuje kognitivní funkce

Existuje studie, která zdůrazňuje neuroprotektivní účinek semen liči. Studie prokazuje významné zlepšení kognitivních funkcí a prevenci neuronálního poškození u modelu potkanů ​​postižených Alzheimerovou chorobou.

Má antivirové schopnosti

Proanthokyanidiny v liči byly rozsáhle studovány a vědci z Čínské akademie věd také prokázali antivirové schopnosti. Litchitannin A2, sloučenina nacházející se v liči, je úzce spojena s prevencí šíření nebo propuknutí virů, včetně viru herpes simplex a viru coxsackie.

Pomáhá kontrolovat krevní tlak

Liči obsahuje velké množství draslíku, což znamená, že může pomoci vašemu tělu udržovat rovnováhu tekutin; má také nízký obsah sodíku, což také pomáhá. Rovnováha tekutin je nedílnou součástí nejen metabolických funkcí, ale i hypertenze. Draslík je považován za vazodilatátor, což znamená, že snižuje zúžení krevních cév a tepen, čímž snižuje zátěž kardiovaskulárního systému. Hladiny draslíku jsou několikanásobně vyšší v sušeném liči než v čerstvém liči!

Pomáhá v boji proti chřipce

Silná fenolická sloučenina, která se nachází v liči, je spojena s řadou důležitých zdravotních benefitů, včetně aktivity proti chřipce, zlepšení krevního oběhu, snížení hmotnosti a ochrany pokožky před škodlivými UV paprsky při vystavení slunci. Prokazuje také značné antioxidační schopnosti, stejně jako kyselina askorbová a další proanthokyanidiny v liči.

Zlepšuje krevní oběh

Měď je dalším nezbytným minerálem, který se ve značném množství nachází v liči, a přestože je s červenými krvinkami nejčastěji spojováno železo, měď je také nedílnou součástí tvorby červených krvinek. Proto může obsah mědi v liči podpořit krevní oběh a může zvýšit okysličení orgánů a buněk.

Čerstvé liči, celé i rozpůlené.
www.britannica.com

Vedlejší účinky konzumace liči

Vzhledem k tomu, že liči je velmi dobrým zdrojem cukrů, diabetici by měli být při jeho konzumaci opatrní, protože může vychýlit hladinu cukru v krvi. Liči také může narušit rovnováhu živin v těle. Nadměrná konzumace liči může mít za následek podráždění blan, krvácení z nosu, horečku nebo bolest v krku. V normálním množství však neexistují žádná zdravotní rizika.

V roce 2019 se ve zprávách také objevila zajímavá informace. Děti žijící v blízkosti sadů liči v Indii se od poloviny května probouzely s křikem a pláčem. Měli záchvaty, kómata a ve zhruba 40 procentech případů dokonce zemřely. Pak v červenci přišly monzunové deště a epidemie skončila. To se dělo každý rok. Nakonec se vědcům podařilo určit příčinu – podvyživené děti liči jedly na lačný žaludek.

Hladové děti často jedly nezralé liči nebo liči, které spadlo na zem a obsahovalo vysoké množství přirozeně se vyskytujícího derivátu aminokyseliny zvaného hypoglycin. Laboratorní testy to potvrdily a ukázaly abnormálně vysoké hladiny hypoglycinu v moči postižených dětí. Hypoglycin inhibuje schopnost těla produkovat glukózu, což způsobuje hypoglykémii (nízká hladina cukru v krvi), která postihla děti, jejichž hladina cukru v krvi byla již tak nízká, protože nevečeřely. Zdravotníci naléhali na rodiče, aby dávali dětem večeři a omezili množství liči, které jedí. Díky tomu výrazně ubylo případů záhadné nemoci.

Je tedy liči nebezpečné?

Liči se konzumuje v různých zemích po celém světě bez problémů. Klíčovou lekcí, kterou si můžeme vzít od dětí v Indii, je nejíst nezralé liči na lačný žaludek. Pokud jste dobře živeni a jíte zralé liči s mírou, nemusíte se ničeho bát!

Nutriční hodnoty liči čínského

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot ve 100 g čerstvého a sušeného liči.

Nutriční hodnotyMnožství ve 100 g čerstvého ličiMnožství ve 100 g sušeného liči
Energie66 kcal277 kcal
Tuky0,4 g1,2 g
Sacharidy17 g71 g
Cukry15 g66 g
Vláknina1,3 g4,6 g
Bílkoviny0,8 g3,8 g

Vitamíny a minerály v liči čínském

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které sušené i čerstvé liči obsahuje.

Vitamíny a minerályMnožství ve 100 g čerstvého ličiMnožství ve 100 g sušeného liči
Vitamín B10,011 mg0,010 mg
Vitamín B20,065 mg0,570 mg
Vitamín B30,603 mg3,100 mg
Vitamín B60,100 mg0,090 mg
Foláty14,00 mcg12,00 mcg
Vitamín C71,5 mg183,0 mg
Vitamín D0,00 mcg0,00 mcg
Vitamín E0,07 mg0,31 mg
Vitamín K0,4 mcg1,6 mcg
Cholin7,1 mg12,7 mg
Vápník5,00 mg33,00 mg
Měď0,15 mg0,63 mg
Železo0,31 mg1,70 mg
Horčík10,00 mg42,00 mg
Fosfor31,00 mg181,00 mg
Draslík171,00 mg1110,00 mg
Selen0,60 mcg1,30 mcg
Sodík1,00 mg3,00 mg
Zinek0,07 mg0,28 mg

Jak liči udržet co nejdéle čerstvé?

Liči má tvrdou tenkou slupku, která ho dokáže udržet dlouho svěží. Pokud je však na slupce řez nebo s ním bylo nesprávně manipulováno, jeho trvanlivost se drasticky zkrátí.

Jak tedy liči v obchodě správně vybrat?

Při nákupu liči byste měli důkladně zkontrolovat jeho vzhled. Ten prozradí, jak kvalitní ovoce je.

Pokud jde o barvu ovoce, mělo by být růžové nebo červené. Pokud je na slupce zelená barva nebo nazelenalý odstín, je nejlepší ho nekupovat. Liči totiž patří mezi plody, které po sklizni dále nedozrávají.

Další věc, kterou je třeba hledat, je, zda na slupce ovoce nejsou nějaké řezy, trhliny nebo skvrny. Malý řez na ovoci ho může velmi rychle zkazit. Nezapomeňte se podívat na základnu ovoce, kde je stopka. Někdy jsou tyto plody sklízeny příliš agresivně a mohlo by dojít k odtržení stonku od ovoce. Může to být trochu těžké poznat, ale pokud ovoce jemně zmáčknete, ovoce se trochu pootevře, pokud je natrhlé.

Skvrny jsou to poslední, co byste měli při nákupu liči hledat. Pokud jsou na ovoci nějaké tmavé skvrny nebo stopy, je nejlepší je nekupovat. To obvykle znamená, že je dužina poškozená a kazí se.

Manipulace s liči

Liči je delikátní ovoce, které vyžaduje šetrné zacházení, aby vydrželo déle čerstvé. Po příchodu domů vždy ovoce nejprve omyjte pod tekoucí vodou. Tím se odstraní jakákoli kontaminace, která může být na ovoci.

Jakmile je umyté, opatrně jej vložte do koše nebo nádoby. Nedávejte do košíku příliš mnoho plodů. Příliš mnoho liči v jediném košíku by mohlo způsobit přílišný tlak na liči na dně a mohlo by způsobit jeho prasknutí. Asi 20 až 30 kusů plodů v košíku by mělo stačit.

Pokud je budete skladovat při pokojové teplotě, každou hodinu plus mínus plody zalijte vodou. Další možností by bylo dát je na několik sekund pod tekoucí vodu. To jim pomůže udržet barvu pokožky a vlhkost.

Pokud se nechystáte je spotřebovat nebo použít do 6 hodin, uložte je do uzavíratelného plastového sáčku a dejte do lednice.

Jak tedy poznám, že je liči špatné?

VzhledLiči, které je zkažené, bude měkké. Pokud ho jemně zmáčknete, změkne a slupka se může rozlomit. Slupka může být vysušená či na ní mohou být skvrny.
VůněŠpatné liči bude mít kyselý zápach.
ChuťZkažené liči bude mít nakyslou příchuť. Pokud má jinou chuť než sladkou, měli byste ho vyhodit.

Jak liči správně skladovat?

Díky vysokému obsahu cukru liči po sklizni nevydrží příliš dlouho.

Jak dlouho tedy liči vydrží?

Při pokojové teplotě vydrží plody liči 2 až 3 dny. Pokud je však teplota v místnosti vysoká, můžete očekávat, že vydrží pouze jeden den. Vždy ho chraňte před přímým slunečním zářením a jinými zdroji tepla. Pokud jste ho oloupali, nezapomeňte jej použít do 6 hodin. Po této době začnne ztrácet sladkost a bude kyselé.

V lednici vydrží 5 až 7 dní. To platí pro celé i oloupané liči. Mělo by být uchováváno v uzavíratelném plastovém sáčku nebo vzduchotěsné nádobě. To mu pomůže udržet vlhkost. Neskladujte ho spolu s ovocem, které produkuje plyn ethylen (např. jablka či banány), rychleji se zkazí. Pokud v lednici skladujete oloupané liči, nejlepší je ho vložit do nádoby naplněné sirupem. Sirup pomůže liči zachovat jeho sladkou chuť. I tato nádoby by měla být vzduchotěsná, aby se tam nedostal žádný vzduch.

Zmrazené liči se udrží čerstvé po dobu 6 měsíců, ale ztratí na kvalitě. Nejlepší je zamrazit celé plody i se slupkou. Ta totiž pomůže liči udržet vlhkost, čerstvost a texturu po rozmrazení. Ujistěte se, že zamrazujete pouze liči, které nemá na povrchu žádné řezy. Pokud má, může dojít k popálení mrazem. Můžete samozřejmě zamrazit i oloupané liči, po rozmrazení se však rozpadne na kousky.

Liči v igelitovém sáčku.
www.wikihow.com

Existují dva způsoby, jak zmrazit plody liči v závislosti na tom, na co je budete používat:

Zmrazení celého liči, se slupkou a se semínky:

  1. Z každého plodu odstraňte stopku.
  2. Udělejte to opatrně, abyste slupku nepotrhali.
  3. Dejte liči do cedníku nebo něčeho podobného.
  4. Omyjte všechny plody, abyste odstranili všechny nečistoty a zbytky.
  5. Nechte je půl hodiny odležet, aby oschly.
  6. Můžete je také osušit papírovou utěrkou.
  7. Jakmile jsou plody vysušené, opatrně je vložte do sáčku do mrazničky.
  8. V horní části sáčku ponechte asi centimetr místa, abyste ho mohli zapnout.
  9. Sáček označte datem a dejte ovoce do mrazáku.

Zmrazení pouze dužiny, bez slupky a bez semínek:

  1. Plody liči omyjte čistou vodou.
  2. Z liči oloupejte slupku a odstraňte semínka.
  3. Dužinu vložte do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku do mrazničky.
  4. V horní části nádoby nebo sáčku ponechte asi centimetr místa.
  5. Pokud používáte sáček, vytlačte z něj co nejvíce vzduchu.
  6. Snížíte tak pravděpodobnost, že se ovoce popálí mrazem.
  7. Nádobu nebo sáček pevně uzavřete.
  8. Označte nádobu nebo sáček datem a vložte jej do mrazničky.

Výše je uvedena pouze přibližná doba jeho trvanlivosti. Další faktory, jako je teplota skladování a doba sklizně, určují, jak dlouho skutečně vydrží.

Pro představu se podívejte na následující tabulku, kde je uvedeno, jak dlouho liči v konkrétní podobě při různé teplotě vydrží.

Pokojová teplotaChladničkaMrazák
Celé liči2 – 3 dny7 – 10 dní6 měsíců
Oloupané liči4 – 6 hodin5 – 6 dní6 měsíců
Zakonzervované liči1 rok po datu expirace1 rok po datu expiracenedoporučeno

Jak můžeme liči čínské využít v kuchyni ?

Ovoce se obvykle konzumuje čerstvé, ale může se také konzervovat nebo sušit. Chuť čerstvé dužiny je aromatická a pižmová, sušená dužina je kyselá a velmi sladká.

Pokud je ovoce hodně zralé, můžete odtrhnout konec slupky a pak ovoce vytlačit. Pokud ne, pomocí zoubkovaného nože prořízněte podélně slupku a kolem semínka. Pak už jen sloupněte slupku a vnitřní blánu, abyste odhalili bílou jedlou dužinu. Pecku odstraňte, je mírně toxická.

Liči se běžně konzumuje čerstvé samotné nebo se přidává do ovocných salátů. Skvěle se hodí k banánu, kokosu, mangu, marakuje a ananasu. Můžete ho naplnit tvarohem a podávat jako salát s dresinkem a ořechy nebo plněné smetanovým sýrem a majonézou. Často se používá do dezertů, vrství se s pistáciovou zmrzlinou a šlehačkou nebo ho můžete použít do pěn či koláčů.

Když přidáte liči do ovesných vloček spolu s kešu, vznikne vám naprosto luxusní snídaně.

Lze ho také podusit na másle s pomerančovým likérem a připravit tak skvělou náplň do palačinek či z něj udělat skvělou přílohu k masitým a rybím pokrmům.

Můžete ho i rozmixovat do smoothie a poměrně často se z něj také připravuje sirup, který si připravíte jeho povařením s cukrem a vodou. Sirup je výborným sladidlem do koktejlů, čajů a dalších nápojů. Můžete jím také pokapat zmrzlinu či sorbet.

Několik obrázků - čerstvé liči, sklenice zmrzliny se lžičkou, sklenice zmrzliny na talířku a další sklenice zmrzliny s vedle položeným čerstvým liči.
www.onthegas.org

Tipy na skvělé recepty s liči

1. Liči a limetkový sorbet: Uvařte trochu liči spolu s cukrem.Nechte vychladnout a smíchejte s limetkovou šťávou, aby vznikl sorbet. Toto mražené potěšení je skvělým letním dezertem a jeho příprava je velmi snadná.

2. Liči a zmrzlina z růžové vody: Dejte trochu liči se sirupem do kuchyňského robotu. Přidejte trochu malin a růžovou vodu a rozmixujte dohladka. V čisté míse ušlehejte smetanu. Vmíchejte do smetany směs liči a malin a kondenzované mléko a vše na závěr rychle prošlehejte. Nalijte do plastové nádoby a dejte mrazit alespoň na 3 hodiny.

3. Thajský salát s krevetami a liči: Na zálivku rozdrťte v hmoždíři trochu zeleného chilli hmoždíře. Přidejte trochu červeného chilli, třtinový cukr, citronovou šťávu a rybí omáčku a promíchejte. Dresink smíchejte s krevetami, mátou, koriandrem, liči, fazolovými klíčky a arašídy. Přendejte na talíř a posypte ještě několika arašídy a sušenou cibulkou.

4. Studený dezert z liči a melounu: Do mixéru dejte 4 hrnky mražených kostek melounu, 2 hrnky mražené šťávy z liči, 3 polévkové lžíce růžového sirupu a 2 polévkové lžíce citrónové šťávy. Vše rozdrťte a nalijte do servírovacích sklenic.

Další použití liči v receptech:

Jak si připravit domácí sušené liči?

Sušené liči je velmi oblíbené. Lze ho skladovat až rok a používá se jako svačinka či ho můžete přidat do ovoce a zeleninových salátů. Mnoho Číňanů používá sušené liči ke slazení čaje místo cukru.

Sušení liči venku   

  1. Naplňte velký hrnec vodou a zahřívejte ji na sporáku, dokud nedojde k varu.
  2. Vložte liči do hrnce a snižte plamen na střední teplotu.
  3. Vyberte si ty plody, které mají jasně červené slupky, jinak budou chutnat hořce, když je usušíte.
  4. Liči občas během vaření zamíchejte.
  5. Vařte asi 5 minut a poté ho přesypte do cedníku, aby z něj okapala veškerá voda.  
  6. Postavte mřížku na pečicí plech tak, aby byla vyvýšená asi 2,5 cm nad povrchem.
  7. Dejte liči na mřížku tak, aby byly jednotlivé plody od sebe asi 1,3 cm, budou tak lépe vysychat.  
  8. Přikryjte tenkou gázou či kouskem mušelínu, abyste liči chránili před škůdci.
  9. Během prvních 2 dnů nechte takto připravený plech s mřížkou venku – na stinném místě.
  10. Počkejte, až budou teploty vyšší než 24 °C a vlhkost nižší než 60 %.
  11. Hledejte rovnou a stabilní plochu, kam během dne nedopadá žádné přímé sluneční světlo.
  12. Plech s ovocem nechte přes den v klidu, aby stihlo oschnout.
  13. Plech schovejte na noc domů, nebo když přes den prší.
  14. Vlhkost může zpomalit proces sušení nebo způsobit hnilobu plodů, proto se je snažte udržovat co nejsušší.
  15. Pokud ovoce omylem necháte přes noc venku, ráno jej zkontrolujte, zda nemá štiplavý zápach nebo nezměnilo barvu, protože se mohlo pokazit.
  16. Po 2 dnech nechte plech na místě, kam během dne svítí slunce po dobu 2 týdnů.
  17. Přes den udržujte ovoce venku a domů ho berte na noc, aby nezvlhlo.
  18. Kontrolujte plody každý den a přestaňte je sušit, když mají kožovitou strukturu, což obvykle trvá asi 2 týdny.

Liči ponechte ve slupce a vložte do sklenice nebo vzduchotěsné plastové nádoby.

Když chcete sušené liči konzumovat, odstraňte slupku a pecku.

Sušené liči.
www.vinaoneglobal.com

Použití sušičky na ovoce

  1. Liči oloupejte a vypeckujte.
  2. Nakrájejte ho na kousky o velikosti 0,64–1,27 cm.
  3. Kousky liči rovnoměrně rozprostřete na tácy sušičky tak, aby mezi nimi bylo alespoň 0,64 cm místa.
  4. Jakmile přidáte všechny kousky ovoce, naskládejte tácky do sušičky a zavřete víko.
  5. Zapněte sušičku na 60 °C po dobu 24 hodin, aby se ovoce vysušilo.
  6. Nepoužívejte teploty vyšší než 60 °C, protože by to mohlo ovlivnit chuť liči.
  7. Po vypnutí časovače nechte sušičku alespoň 10–15 minut vychladnout.

Sušené liči skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Použijte nádobu s víkem nebo uzavíratelný plastový sáček a vložte do ní sušené kousky liči. Nezapomeňte obal označit datem, abyste věděli, kdy jste je vyrobili. Uchovávejte ve spíži nebo skříni při pokojové teplotě po dobu až 1 roku.

Sušené liči můžete také skladovat v lednici či v mrazáku po dobu až 18 měsíců.

Pěstování liči čínského

Liči (Litchi chinensis) je subtropický širokolistý stálezelený strom původem z Číny, kde roste v teplém vlhkém klimatu. Pěstuje se v jihovýchodní Asii, Africe, Izraeli, Austrálii a na jihu Spojených států.

V přirozeném prostředí dorůstá strom do výšky 10 až 15 metrů. Na jaře se na něm vytváří malé žluté květy, které rostou na větvičkách, jenž jsou dlouhé asi 30 cm. Každý květ může produkovat 2 až 20 plodů, které dozrávají za 60 až 80 dní. Plody mají drsnou, růžovočervenou slupku, bílá želatinová dužina je sladká a uprostřed je červenohnědé semínko.

V tropickém podnebí se liči nedaří dobře, když se pěstuje na místech na úrovni moře. Nejlépe se pěstuje v teplých až chladných subtropických oblastech s následujícími podmínkami:

  • Suché, chladné (nemrznoucí) zimy, které trvají tři až pět měsíců.
  • Teplé jaro během květu.
  • Horké a vlhké léto během plození.
  • Mírně vysoké teploty na podzim.
  • Periodické srážky na jaře a v létě.

Více než polovina veškerého liči se spotřebuje čerstvé, přibližně 30 procent se použije na sušené liči a malá část z něj se zmrazí, konzervuje nebo fermentuje. Přestože se různé odrůdy značně liší dobou zrání, vrcholné období sklizně trvá pouze asi jeden a půl měsíce od konce května do začátku července. Většinu ovoce, které se v této době vyprodukuje, je nutné dopravit na trh ihned po sklizni, pouze malá část se pak skladuje v chladu.

Strom liči obsypaný plody.
www.thespruce.com

Jak vypěstovat liči ze semínka ve 4 krocích

Plody liči obsahují jediné semínko, které je možné zasadit. V našich podmínkách sice liči neporoste, a bohužel ani nebude plodit. Nicméně může být pěknou a zajímavou pokojovou rostlinou.

  1. Sežeňte si semínko.
    Kupte si ovoce, snězte ho a nechte si pecku. Potřebujete ty plody, které jsou zralé (hledejte větší liči s červenofialovou slupkou) kvůli životaschopnosti vašeho případného vypěstovaného ovoce.
       
  2. Namočte semeno na tři dny.
    Jemně semena opláchněte a poté je otřete papírovou utěrkou. Dejte semínka do malé misky naplněné teplou vodou. Semínko bude muset sedět tři dny, což pomáhá při klíčení. Vyměňujte vodu každý den, aby byla svěží, a když vnější část semene začne praskat, je čas zasadit.
  3. Zasaďte sazenici liči.
    Sežeňte si nádobu s drenážními otvory, která je vysoká téměř 30 cm, a naplňte ji zeminou. Půda by měla být mírně kyselá. Zahrabte semeno úplně, asi 2,5 cm do půdy. Pro pěstování liči budete potřebovat  napodobit subtropické prostředí: vlhké a teplé. Uchovávejte květináč v teplé místnosti, ale udržujte rostoucí liči mimo přímé sluneční světlo. V raných fázích růstu je nejlepší stín.
  4. Zalévejte a přemístěte svou rostlinu.
    Liči potřebuje více vody než průměrná pokojová rostlina. Dávejte mu vodu každý druhý den a kontrolujte půdu, abyste zjistili, jak je vlhká. Když zelené listy liči začnou vyčnívat z půdy, přesuňte květináč na přímější sluneční světlo. Lii přezimu při teplotě kolem 10 stupňů Celsia, krátkodobě však snese i pokles teploty pod 0 stupňů Celsia. Rostlinu přihnojujte od konce února do konce září jednou za 14 dní běžnými tekutými hnojivy pro pokojové rostliny.

Jaký je rozdíl mezi liči, rambutanem a longanem?

Liči, rambutany a longany všechny patří do čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae). Jedná se o velmi podobné exotické ovoce, ale přeci jen mezi nimi najdeme několik rozdílů. Které to jsou?

 RambutanLičiLongan
Jak vypadá zvenku?Červená skořápka s dlouhými měkkými trny.Hrbolatá růžová slupka.Hladší hnědá slupka.
Co se nachází pod slupkou?Voňavá bílá dužina obklopující semeno.Voňavá bílá dužina obklopující semeno.Voňavá bílá dužina obklopující semeno.
Jak chutná?Sladká a voňavá.Je nejsladší a nejvoňavější.Kyselejší, pižmová.
V jaké podobě jej můžete koupit?Čerstvé, sušené, konzervované, mražené.Čerstvé, sušené, konzervované, mražené.Je těžší je sehnat čerstvé, spíše je najdete sušené, konzervované či mražené.
Kdy je jeho sezóna?Podzim a zima.Pozdní jaro až začátek podzimu.Pozdní jaro až začátek podzimu.
Odkud pochází?Pochází z oblasti dnešní Malajsie.Pochází z jihovýchodní Číny a severního Vietnamu, nejvíce se pěstuje v jihovýchodní Asii.Pochází z jihovýchodní Číny, ale nachází se ve vyšších nadmořských výškách než liči.
Čerstvý rambutan, liči a longan.
www.thomasfresh.com

Historie liči a zajímavosti

Historie liči začala v Číně a to již před více než 2000 lety. Stromům, na kterých liči roste, se dařilo v jižních nížinách provincií Kwangtung a Fukien a to zejména u vody, podél řek a poblíž pobřeží. V Číně byl uznáván jako král všeho ovoce a byl vychvalován v čínské literatuře od roku 1059 n. l. Ačkoli stromy mohou žít tisíce let, jejich semena žijí jen několik dní. To znamenalo, že semena nemohla cestovat daleko a zůstat životaschopná.

Časem však bylo vyvinuto ošetření semen, které je udrželo déle životaschopné, a liči se konečně začalo stěhovat z Číny. Pěstování se nejprve rozšířilo do sousedních oblastí jihovýchodní Asie, které hraničí s Čínou, a na její pobřežní ostrovy. Odtud bylo koncem 17. století liči přivezeno do Barmy, poté do Indie a Východní Indie. Až v 19. století se liči dostalo na Západ. Nejprve se objevilo v Anglii a Francii, kde byl vysazeno ve sklenících, a odtud bylo převezeno do Východní Indie.

Ve dvacátých letech 20. století Čína vyprodukovala 13,6 mil. kg liči a zůstala největším producentem a tato dominance trvá dodnes. Produkuje více než 60 % celosvětové produkce. Dnes se Indie posunula na druhé místo v produkci liči. Spoustu stromů liči najdete také v Pákistánu, Bangladéši, Barmě, na Tchaj-wanu, v Japonsku, na Filipínách, v Queenslandu, Madagaskaru, Brazílii a Jižní Africe.

Použité zdroje

7 Amazing Benefits of Lychee Fruit, John Staughton, www.organicfacts.net 23. 07. 2021
Lychee: The “Dangerous” Fruit With Amazing Health Benefits , Joy Stephenson-Laws, www.phlabs.com
Lychee, www.nutritionvalue.org
Litchis, dried, www.nutritionvalue.org
How Long Does Lychee Last?, www.pantrytips.com
Learn About The Role Of Lychees Throughout History, Teo Spengler, www.blog.gardeningknowhow.com 18. 07. 2019
How to Grow Lychee Trees, Jon VanZile, www.thespruce.com 24. 07. 2021
Where Do Lychees Grow?, www.garden.eco
How to Grow Lychee From Seed in 5 Steps, www.masterclass.com 24. 02. 2022
Real Food Encyclopedia | Lychees, Rambutans and Longans, www.foodprint.org
What To Do With Lychees: Learn How To Use Lychee Fruits, Amy Grant, www.gardeningknowhow.com 10. 05. 2020
Lychee: Health benefits and interesting recipes, timesofindia.indiatimes.com 22. 06. 2020
How to Peel and Eat Lychee, Darlene Schmidt, www.thespruceeats.com 29. 07. 2021