Lískové oříšky jsou velmi oblíbené a lidé je často konzumují samotné či v různých pokrmech.
Víte, jak je správně skladovat?
Jaké vitamíny obsahují?
Či jak je jednoduše oloupat?
To vše a mnohem více v našem článku!
Lískový ořech, dobrota plná antioxidantů
Lískový ořech je plodem lísky, dřeviny z čeledi břízovitých. Roste v ochranné slupce a když dozraje, spadne z této slupky na zem, kde se pak sklízí. Nejvíce se pěstuje v Turecku, Itálii, Španělku a Spojených státech. Má sladkou chuť a lze ho jíst syrový, pražený i rozemletý na pastu.
Zdravotní benefity konzumace lískových ořechů
Konzumace lískových oříšků má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
- Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín E, mangan a měď. Navíc mají vysoký obsah omega-6 a omega-9 mastných kyselin.
- Obsahují fenolické sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že zvyšují antioxidační ochranu v těle. Nejlepší je jíst lískové ořechy celé a nepražené, abyste získali nejvyšší koncentraci antioxidantů.
- Zvyšují oxidační kapacitu a snižují hladinu lipidů v krvi, což může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Pomáhají také normalizovat krevní tlak.
- Vysoká koncentrace antioxidačních sloučenin, vitamínu E a manganu v lískových oříšcích pomáhá snížit riziko některých druhů rakoviny.
- Pomáhají předcházet zánětům a snižovat je díky vysokým koncentracím zdravých tuků.
- Obsahují několik sloučenin, které snižují hladinu cukru v krvi.
Lískový ořech je bezpečný pro většinu lidí, nicméně existují jedinci, kteří jsou na něj alergičtí.
Nutriční hodnoty lískového ořechu
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot vybraných druhů ořechů.
Nutriční hodnoty | Lískový ořech (100 g) | Vlašský ořech (100 g) | Mandle (100 g) | Kešu (100 g) |
Energie | 628 kcal | 654 kcal | 579 kcal | 553 kcal |
Tuky | 61 g | 65 g | 50 g | 44 g |
Sacharidy | 17 g | 14 g | 22 g | 30 g |
Cukry | 4.3 g | 2.6 g | 4.4 g | 5.9 g |
Vláknina | 9.7 g | 6.7 g | 13 g | 3.3 g |
Bílkoviny | 15 g | 15 g | 21 g | 18 g |
Vitamíny a minerály v lískovém ořechu
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů vybraných druhů ořechů obsahuje.
Vitamíny a minerály | Lískový ořech (100 g) | Vlašský ořech (100 g) | Mandle (100 g) | Kešu (100 g) |
Vitamín A | 1.00 mcg | 1.00 mcg | 0.00 mcg | 0.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.643 mg | 0.341 mg | 0.205 mg | 0.423 mg |
Vitamín B2 | 0.113 mg | 0.150 mg | 1.138 mg | 0.058 mg |
Vitamín B3 | 1.800 mg | 1.125 mg | 3.618 mg | 1.062 mg |
Vitamín B6 | 0.563 mg | 0.537 mg | 0.137 mg | 0.417 mg |
Vitamín B9 | 113.00 mcg | 98.00 mcg | 44.00 mcg | 25.00 mcg |
Vitamín C | 6.3 mg | 1.3 mg | 0.0 mg | 0.5 mg |
Vitamín E | 15.03 mg | 0.70 mg | 25.63 mg | 0.90 mg |
Vitamín K | 14.2 mcg | 2.7 mcg | 0.0 mcg | 34.1 mcg |
Vápník | 114.00 mg | 98.00 mg | 269.00 mg | 37.00 mg |
Měď | 1.73 mg | 1.59 mg | 1.03 mg | 2.19 mg |
Železo | 4.70 mg | 2.91 mg | 3.71 mg | 6.68 mg |
Horčík | 163.00 mg | 158.00 mg | 270.00 mg | 292.00 mg |
Fosfor | 290.00 mg | 346.00 mg | 481.00 mg | 593.00 mg |
Draslík | 680.00 mg | 441.00 mg | 733.00 mg | 660.00 mg |
Selen | 2.40 mcg | 4.90 mcg | 4.10 mcg | 19.90 mcg |
Sodík | 0.00 mg | 2.00 mg | 1.00 mg | 12.00 mg |
Zinek | 2.45 mg | 3.09 mg | 3.12 mg | 5.78 mg |
Jak si vybrat dobré ořechy a jak je skladovat?
Lískové ořechy ve skořápce vypadají dobře, ale rychleji žluknou. Ořechy ve vzduchotěsném obalu vydrží déle. Čerstvost lískových ořechů zkontrolujte tak, že vezmete ořech a zatřepete s ním. Pokud uvnitř skořápky chrastí, znamená to, že je ořech je buď starý nebo zatuchlý. Skořápky by také měly být bez prasklin a děr. A v neposlední řadě by ořechy měly vonět svěže a oříškově. Pokud zapáchají, může to být známka toho, že zežlukly. Ve většině obchodech s potravinami seženete již loupané nebo mleté lískové oříšky, což vám v kuchyni ušetří čas.
Neotevřené balíčky lískových ořechů skladujte na chladném a suchém místě – vydrží až 3 měsíce. Po otevření by měly být uchovávány ve vzduchotěsné nádobě. Neloupané lískové ořechy vám vydrží při pokojové teplotě málokdy déle než měsíc. Jakmile jsou vyloupané, měly by se co nejdříve sníst. Olej z lískových oříšků skladujte v lednici po dobu až 3 měsíců.
Jak lískový ořech využít v kuchyni?
Lískové ořechy jsou sladké a jemné, a přestože se nejčastěji používají v dezertech, jsou velmi všestranné. Můžete si je vychutnat syrové, pečené, celé, krájené nebo mleté.
- Nasekané je použijte v dezertech, jako jsou různé buchty, koláče, lanýže, sušenky a makronky.
- Vyzkoušejte lískové ořechy ve slaných jídlech, zejména v tradičních italských pokrmech, jako jsou těstoviny, ravioli a pesto. Nasekané lískové ořechy jsou také běžné v salátech a na obalení ryb nebo drůbeže.
- Oříškové aroma je jednou z nejoblíbenějších příchutí do smetanek do kávy a vyrábí se z něj také oříškový likér, který lze přimíchat do koktejlů.
- Přidejte je do některých receptů na vánoční cukroví.
- Lískové ořechy mohou být lisovány k výrobě oleje, který můžete použít místo řepkového nebo olivového oleje.
- Lze je rozemlít na mouku, která se používá jako bezlepková alternativa k pšeničné mouce.
- Připravte si z nich máslo, které je skvělou alternativou k arašídovému máslu.
- Konzumujte je samotné jako zdravou svačinku a to buď syrové nebo nasucho pražené.
- Obalte je v čokoládě nebo je okořeňte skořicí či kajenským pepřem.
- Přidejte je do müsli.
Máme pro vás snadné, ale vynikající recepty na dort s ořechy. Užijte si dezert ke kávě či čaji!
Jak zbavit lískové oříšky slupky?
- Ořech otevřete jednoduše pomocí louskáčku na ořechy.
- Poté je položte na plech v jedné vrstvě a pečte v troubě při 190 stupních Celsia po dobu asi 10 minut, díky čemuž se slupky snadno oloupou.
- Teplé ořechy přendejte na čistou kuchyňskou utěrku a tu srolujte.
- Ořechy v utěrce třete mezi dlaněmi, dokud se z nich nevyloupe většina slupek.
- Pokud se vám nedaří odstranit slupky, opékejte ořechy ještě pár minut, dokud nebudou trochu tmavší.
- Případně můžete ořechy promíchat v hrubém sítu nebo cedníku umístěném nad mísou, aby se slupky odlomily.
Recept na domácí nutellu
Jako bonus pro vás máme recept na vlastní nutellu. Je to neuvěřitelně snadné! Potřebujete pouze 7 ingrediencí a mixér nebo kuchyňský robot!
A jaké ingredience tedy budete potřebovat?
- 230 g lískových oříšků
- 1 šálek moučkového cukru
- 1/3 šálku neslazeného kakaa
- 2 lžíce řepkového nebo kokosového oleje
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička soli
- ¼ šálku nasekané čokolády (volitelně)
A jak na to?
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj lískové ořechy.
- Pečte 12 až 15 minut.
- Po 10. minutě je zkontrolujte, jestli nehnědnou příliš rychle.
- Vyjměte z trouby a přendejte na čistou kuchyňskou utěrku.
- Nechte vychladnout.
- Po vychladnutí ořechy jemně třete ručníkem, dokud se slupka nestáhne.
- Vložte ořechy do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudou jemně mleté.
- Podle potřeby oškrábejte strany misky kuchyňského robotu.
- Ořechy zpracovávejte, dokud nezačnou zkapalňovat.
- Může to trvat asi 5 minut.
- Kuchyňský robot podle potřeby zastavte, abyste oškrábali stěny mísy. Přidejte moučkový cukr a kakao.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Při mixování přidejte olej a vanilku.
- Zpracujte do hladka.
- Přidejte sůl a 5 sekund mixujte.
- Můžete přidat ještě čokoládu a zpracovávat, dokud se vše dobře nespojí.
- Pokud se směs shlukuje, možná budete muset přidat více oleje.
- Nutellu seškrábněte do čisté sklenice.
- Uchovávejte v chladničce po dobu až 1 měsíce.
- Pokud používáte kokosový olej, možná budete muset před použitím nechat nutellu uležet na pultu, aby změkla.
Pěstování lískových oříšků
Lískové oříšky jsou velmi odolné a mohou přežít v podnebí náchylném k suchu nebo nízkým teplotám (i bez plného slunce), a jako takové jsou rozšířeny v Severní Americe (zejména v Oregonu), Evropě a Asii. Tři největší vývozci lískových ořechů jsou Turecko, Itálie a Spojené státy.
U nás lísky rostou planě, zejména na okrajích lesů. Můžete si ji vypěstovat i na zahrádce. Existuje celá řada odrůd a jejich plody se liší jak velikostí, tak tvarem. Mezi oblíbené odrůdy patří zejména:
- Hallská líska – dozrává na přelomu září a října a má krásné velké plody
- Lombardská bílá líska – pochází mezi velmi staré odrůdy a její plody jsou podlouhle vejčitého tvaru
- Webbova líska – její plody jsou větší
Nejlepší recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Inspirujte se!