Lískové oříšky mají skvělou chuť i mnoho využití. Máme pro vás spoustu zajímavých informací!

Lískové oříšky jsou velmi oblíbené a lidé je často konzumují samotné či v různých pokrmech.

Víte, jak je správně skladovat?

Jaké vitamíny obsahují?

Či jak je jednoduše oloupat?

To vše a mnohem více v našem článku!

Lískový ořech, dobrota plná antioxidantů

Lískový ořech je plodem lísky, dřeviny z čeledi břízovitých. Roste v ochranné slupce a když dozraje, spadne z této slupky na zem, kde se pak sklízí. Nejvíce se pěstuje v Turecku, Itálii, Španělku a Spojených státech. Má sladkou chuť a lze ho jíst syrový, pražený i rozemletý na pastu.

Celé lískové oříšky a jeden rozpůlený.
www.herbazest.com

Zdravotní benefity konzumace lískových ořechů

Konzumace lískových oříšků má spoustu zdravotních benefitů, jako například:

  • Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je vitamín E, mangan a měď. Navíc mají vysoký obsah omega-6 a omega-9 mastných kyselin.
  • Obsahují fenolické sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že zvyšují antioxidační ochranu v těle. Nejlepší je jíst lískové ořechy celé a nepražené, abyste získali nejvyšší koncentraci antioxidantů.
  • Zvyšují oxidační kapacitu a snižují hladinu lipidů v krvi, což může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Pomáhají také normalizovat krevní tlak.
  • Vysoká koncentrace antioxidačních sloučenin, vitamínu E a manganu v lískových oříšcích pomáhá snížit riziko některých druhů rakoviny.
  • Pomáhají předcházet zánětům a snižovat je díky vysokým koncentracím zdravých tuků.
  • Obsahují několik sloučenin, které snižují hladinu cukru v krvi.

Lískový ořech je bezpečný pro většinu lidí, nicméně existují jedinci, kteří jsou na něj alergičtí.

Nutriční hodnoty lískového ořechu

V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot vybraných druhů ořechů.

Nutriční hodnotyLískový ořech
(100 g)
Vlašský ořech
(100 g)
Mandle
(100 g)
Kešu
(100 g)
Energie628 kcal654 kcal579 kcal553 kcal
Tuky61 g65 g50 g44 g
Sacharidy17 g14 g22 g30 g
Cukry4.3 g2.6 g4.4 g5.9 g
Vláknina9.7 g6.7 g13 g3.3 g
Bílkoviny15 g15 g21 g18 g

Vitamíny a minerály v lískovém ořechu

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů vybraných druhů ořechů obsahuje.

Vitamíny a minerályLískový ořech
(100 g)
Vlašský ořech
(100 g)
Mandle
(100 g)
Kešu
(100 g)
Vitamín A1.00 mcg1.00 mcg0.00 mcg0.00 mcg
Vitamín B10.643 mg0.341 mg0.205 mg0.423 mg
Vitamín B20.113 mg0.150 mg1.138 mg0.058 mg
Vitamín B31.800 mg1.125 mg3.618 mg1.062 mg
Vitamín B60.563 mg0.537 mg0.137 mg0.417 mg
Vitamín B9113.00 mcg98.00 mcg44.00 mcg25.00 mcg
Vitamín C6.3 mg1.3 mg0.0 mg0.5 mg
Vitamín E15.03 mg0.70 mg25.63 mg0.90 mg
Vitamín K14.2 mcg2.7 mcg0.0 mcg34.1 mcg
Vápník114.00 mg98.00 mg269.00 mg37.00 mg
Měď1.73 mg1.59 mg1.03 mg2.19 mg
Železo4.70 mg2.91 mg3.71 mg6.68 mg
Horčík163.00 mg158.00 mg270.00 mg292.00 mg
Fosfor290.00 mg346.00 mg481.00 mg593.00 mg
Draslík680.00 mg441.00 mg733.00 mg660.00 mg
Selen2.40 mcg4.90 mcg4.10 mcg19.90 mcg
Sodík0.00 mg2.00 mg1.00 mg12.00 mg
Zinek2.45 mg3.09 mg3.12 mg5.78 mg

Jak si vybrat dobré ořechy a jak je skladovat?

Lískové ořechy ve skořápce vypadají dobře, ale rychleji žluknou. Ořechy ve vzduchotěsném obalu vydrží déle. Čerstvost lískových ořechů zkontrolujte tak, že vezmete ořech a zatřepete s ním. Pokud uvnitř skořápky chrastí, znamená to, že je ořech je buď starý nebo zatuchlý. Skořápky by také měly být bez prasklin a děr. A v neposlední řadě by ořechy měly vonět svěže a oříškově. Pokud zapáchají, může to být známka toho, že zežlukly. Ve většině obchodech s potravinami seženete již loupané nebo mleté lískové oříšky, což vám v kuchyni ušetří čas.

Neotevřené balíčky lískových ořechů skladujte na chladném a suchém místě – vydrží až 3 měsíce. Po otevření by měly být uchovávány ve vzduchotěsné nádobě. Neloupané lískové ořechy vám vydrží při pokojové teplotě málokdy déle než měsíc. Jakmile jsou vyloupané, měly by se co nejdříve sníst. Olej z lískových oříšků skladujte v lednici po dobu až 3 měsíců.

Jak lískový ořech využít v kuchyni?

Lískové ořechy jsou sladké a jemné, a přestože se nejčastěji používají v dezertech, jsou velmi všestranné. Můžete si je vychutnat syrové, pečené, celé, krájené nebo mleté.

  • Nasekané je použijte v dezertech, jako jsou různé buchty, koláče, lanýže, sušenky a makronky.
  • Vyzkoušejte lískové ořechy ve slaných jídlech, zejména v tradičních italských pokrmech, jako jsou těstoviny, ravioli a pesto. Nasekané lískové ořechy jsou také běžné v salátech a na obalení ryb nebo drůbeže.
  • Oříškové aroma je jednou z nejoblíbenějších příchutí do smetanek do kávy a vyrábí se z něj také oříškový likér, který lze přimíchat do koktejlů.
  • Přidejte je do některých receptů na vánoční cukroví.
  • Lískové ořechy mohou být lisovány k výrobě oleje, který můžete použít místo řepkového nebo olivového oleje.
  • Lze je rozemlít na mouku, která se používá jako bezlepková alternativa k pšeničné mouce.
  • Připravte si z nich máslo, které je skvělou alternativou k arašídovému máslu.
  • Konzumujte je samotné jako zdravou svačinku a to buď syrové nebo nasucho pražené.
  • Obalte je v čokoládě nebo je okořeňte skořicí či kajenským pepřem.
  • Přidejte je do müsli.

Máme pro vás snadné, ale vynikající recepty na dort s ořechy. Užijte si dezert ke kávě či čaji!

Jak zbavit lískové oříšky slupky?

  1. Ořech otevřete jednoduše pomocí louskáčku na ořechy.
  2. Poté je položte na plech v jedné vrstvě a pečte v troubě při 190 stupních Celsia po dobu asi 10 minut, díky čemuž se slupky snadno oloupou.
  3. Teplé ořechy přendejte na čistou kuchyňskou utěrku a tu srolujte.
  4. Ořechy v utěrce třete mezi dlaněmi, dokud se z nich nevyloupe většina slupek.
  5. Pokud se vám nedaří odstranit slupky, opékejte ořechy ještě pár minut, dokud nebudou trochu tmavší.
  6. Případně můžete ořechy promíchat v hrubém sítu nebo cedníku umístěném nad mísou, aby se slupky odlomily.
Vyloupané lískové oříšky na plechu.
www.cookinglight.com

Recept na domácí nutellu

Jako bonus pro vás máme recept na vlastní nutellu. Je to neuvěřitelně snadné! Potřebujete pouze 7 ingrediencí a mixér nebo kuchyňský robot!

A jaké ingredience tedy budete potřebovat?

  • 230 g lískových oříšků
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1/3 šálku neslazeného kakaa
  • 2 lžíce řepkového nebo kokosového oleje
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku nasekané čokolády (volitelně)

A jak na to?

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj lískové ořechy.
  3. Pečte 12 až 15 minut.
  4. Po 10. minutě je zkontrolujte, jestli nehnědnou příliš rychle.
  5. Vyjměte z trouby a přendejte na čistou kuchyňskou utěrku.
  6. Nechte vychladnout.
  7. Po vychladnutí ořechy jemně třete ručníkem, dokud se slupka nestáhne.
  8. Vložte ořechy do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudou jemně mleté.
  9. Podle potřeby oškrábejte strany misky kuchyňského robotu.
  10. Ořechy zpracovávejte, dokud nezačnou zkapalňovat.
  11. Může to trvat asi 5 minut.
  12. Kuchyňský robot podle potřeby zastavte, abyste oškrábali stěny mísy. Přidejte moučkový cukr a kakao.
  13. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  14. Při mixování přidejte olej a vanilku.
  15. Zpracujte do hladka.
  16. Přidejte sůl a 5 sekund mixujte.
  17. Můžete přidat ještě čokoládu a zpracovávat, dokud se vše dobře nespojí.
  18. Pokud se směs shlukuje, možná budete muset přidat více oleje.
  19. Nutellu seškrábněte do čisté sklenice.
  20. Uchovávejte v chladničce po dobu až 1 měsíce.
  21. Pokud používáte kokosový olej, možná budete muset před použitím nechat nutellu uležet na pultu, aby změkla.
Domácí nutella ve skleničce.
www.crunchycreamysweet.com

Pěstování lískových oříšků

Lískové oříšky jsou velmi odolné a mohou přežít v podnebí náchylném k suchu nebo nízkým teplotám (i bez plného slunce), a jako takové jsou rozšířeny v Severní Americe (zejména v Oregonu), Evropě a Asii. Tři největší vývozci lískových ořechů jsou Turecko, Itálie a Spojené státy.

U nás lísky rostou planě, zejména na okrajích lesů. Můžete si ji vypěstovat i na zahrádce. Existuje celá řada odrůd a jejich plody se liší jak velikostí, tak tvarem. Mezi oblíbené odrůdy patří zejména:

  • Hallská líska – dozrává na přelomu září a října a má krásné velké plody
  • Lombardská bílá líska – pochází mezi velmi staré odrůdy a její plody jsou podlouhle vejčitého tvaru
  • Webbova líska – její plody jsou větší

Nejlepší recepty na ořechové bábovky k odpolední kávě. Inspirujte se!

Použité zdroje

hazelnut, www.britannica.com
Complete Guide to Hazelnuts: Culinary Uses and Health Benefits of Hazelnuts, www.masterclass.com 13. 08. 2021
7 Ways Hazelnuts Benefit Your Health, Arlene Semeco, www.healthline.com 09. 02. 2018
Hazelnut, www.bbcgoodfood.com
Hazelnuts, www.nutritionvalue.org
Nuts, english, walnuts, www.nutritionvalue.org
Nuts, raw, cashew nuts, www.nutritionvalue.org
Nuts, almonds, www.nutritionvalue.org
Here's What You Need to Know About Cooking with Hazelnuts (They're Not Just for Desserts!), www.marthastewart.com
Cooking With Hazelnuts, www.jovinacooksitalian.com 19. 06. 2014
Benefits of hazelnuts and many ways to enjoy them (including in a cake), AYLA COŞKUN, www.dailysabah.com 06. 09. 2020

Podobné plodiny