Již Římané věděli, že je dobré jíst maliny a má to spoustu důvodů.
Chcete znát jejich zdravotní benefity?
Dozvědět se, jak si je jednoduše můžete vypěstovat na zahrádce?
Pak pokračujte ve čtení našeho článku, kde se dozvíte nejen odpovědi na předchozí otázky, ale mnohem víc!
Co jsou to maliny?
Maliny jsou malé, sladké ovoce s kyselým podtónem. Jsou plodem rostliny ostružiníku maliníku, který patří do čeledu Rosaceae, rodu Rubus. Jejich sytá, veselá barva a lahodná šťavnatá chuť dokážou ozvláštnit každé běžné jídlo. A každá malina je navíc plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny.
Zdravotní benefity konzumace malin
Maliny mají spoustu zdravotních benefitů jako například:
Obsahují spoustu živin
Jeden šálek malin vám poskytne více než 50 % minimální denní doporučené potřeby vitamínu C, který podporuje imunitu a zdraví pokožky a napomáhá tvorbě kolagenu. Maliny také obsahují mangan a vitamín K, jenž oba hrají roli ve zdraví kostí. A dodají vám také menší množství vitamínu E, vitamínů B, hořčíku, mědi, železa a draslíku.
Mají nízký obsah cukru
Maliny také ve srovnání s jiným ovocem obsahují méně cukru. Pouze 5 gramů na šálek ve srovnání s asi 20 gramy v jednom středním jablku. Díky tomu jsou skvělou volbou pro každého, kdo má chuť na sladké a chce minimalizovat svůj celkový příjem cukru.
Jsou bohaté na antioxidanty
Maliny obsahují antioxidanty. Tyto látky chránící zdraví jsou spojeny s nižším výskytem srdečních chorob, rakoviny, cukrovky a obezity. Malinové antioxidanty také pomáhají snižovat zánět, známý spouštěč předčasného stárnutí. Přírodní ochranné látky v malinách jsou také spojeny s lepší opravou DNA a blokují enzymy, které spouštějí bolesti při artritidě.
Chrání před rakovinou
Antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny v malinách jsou spojeny s ochranou proti rakovině tím, že snižují reprodukci rakovinných buněk. Výzkum také ukazuje, že fytonutrienty v malinách, jako jsou ellagitaniny, mohou dokonce pomáhat zabíjet rakovinné buňky signalizací apoptózy neboli programované buněčné smrti.
Mají vysoký obsah vlákniny
Šálek malin obsahuje působivých 8 gramů vlákniny, což je třetina denního minima. Tento vysoký obsah vlákniny také snižuje čistý obsah sacharidů v malinách na přibližně 7 gramů na šálek (protože naše tělo není schopné vlákninu trávit a absorbovat). Tato vláknina přispívá k pocitu sytosti, omezuje hladinu cukru v krvi zpomalením trávení a podporuje dobré trávení. Vláknina také napomáhá rozkvětu prospěšných střevních bakterií. Ty jsou spojeny se silnější imunitou a pozitivnější náladou.
Pomáhají předcházet cukrovce
Vědci zjistili, že u osob, kteří jsou ohroženi cukrovkou, konzumace většího množství malin snižuje množství inzulinu potřebného ke zvládnutí hladiny cukru v krvi.
Zlepšují paměť
Maliny pomáhají proti oxidativnímu stresu, což je v podstatě nerovnováha mezi produkcí volných radikálů poškozujících buňky a schopností těla bojovat s jejich škodlivými účinky. Protože oxidační stres je příčinou onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, maliny jsou nejlepší potravinou podporující mozek. Bylo také prokázáno, že flavonoidy v malinách pomáhají zlepšit koordinaci, paměť a náladu.
Nutriční hodnoty malin
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot malin a vybraného bobulovitého ovoce ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) | Ostružiny (100 g) | Brusinky (100 g) | Jahody (100 g) |
Energie | 52 kcal | 57 kcal | 43 kcal | 46 kcal | 32 kcal |
Tuky | 0.7 g | 0.3 g | 0.5 g | 0.1 g | 0.3 g |
Sacharidy | 12 g | 14 g | 9.6 g | 12 g | 7.7 g |
Cukry | 4.4 g | 10 g | 4.9 g | 4.3 g | 4.9 g |
Vláknina | 6.5 g | 2.4 g | 5.3 g | 3.6 g | 2 g |
Bílkoviny | 1.2 g | 0.7 g | 1.4 g | 0.5 g | 0.7 g |
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty z borůvek. Pochutnáte si!
Vitamíny a minerály v malinách
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů malin vs. vybraného bobulovitého ovoce obsahuje.
Vitamíny a minerály | Maliny (100 g) | Borůvky (100 g) | Ostružiny (100 g) | Brusinky (100 g) | Jahody (100 g) |
Vitamín A | 2.00 mcg | 3.00 mcg | 11.00 mcg | 3.00 mcg | 1.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.032 mg | 0.037 mg | 0.020 mg | 0.012 mg | 0.024 mg |
Vitamín B2 | 0.038 mg | 0.041 mg | 0.026 mg | 0.020 mg | 0.022 mg |
Vitamín B3 | 0.598 mg | 0.418 mg | 0.646 mg | 0.101 mg | 0.386 mg |
Vitamín B5 | 0.329 mg | 0.124 mg | 0.276 mg | 0.295 mg | 0.125 mg |
Vitamín B6 | 0.055 mg | 0.052 mg | 0.030 mg | 0.057 mg | 0.047 mg |
Foláty | 21.00 mcg | 6.00 mcg | 25.00 mcg | 1.00 mcg | 24.00 mcg |
Vitamín C | 26.2 mg | 9.7 mg | 21.0 mg | 14.0 mg | 58.8 mg |
Vitamín E | 0.87 mg | 0.57 mg | 1.17 mg | 1.32 mg | 0.29 mg |
Vitamín K | 7.8 mcg | 19.3 mcg | 19.8 mcg | 5.0 mcg | 2.2 mcg |
Vápník | 25.00 mg | 6.00 mg | 29.00 mg | 8.00 mg | 16.00 mg |
Měď | 0.09 mg | 0.06 mg | 0.17 mg | 0.06 mg | 0.05 mg |
Železo | 0.69 mg | 0.28 mg | 0.62 mg | 0.23 mg | 0.41 mg |
Horčík | 22.00 mg | 6.00 mg | 20.00 mg | 6.00 mg | 13.00 mg |
Mangan | 0.670 mg | 0.336 mg | 0.646 mg | 0.267 mg | 0.386 mg |
Fosfor | 29.00 mg | 12.00 mg | 22.00 mg | 11.00 mg | 24.00 mg |
Draslík | 151.00 mg | 77.00 mg | 162.00 mg | 80.00 mg | 153.00 mg |
Selen | 0.20 mcg | 0.10 mcg | 0.40 mcg | 0.10 mcg | 0.40 mcg |
Sodík | 1.00 mg | 1.00 mg | 1.00 mg | 2.00 mg | 1.00 mg |
Zinek | 0.42 mg | 0.16 mg | 0.53 mg | 0.09 mg | 0.14 mg |
Kde maliny koupit a jak si vybrat ty nejlepší kusy?
Vždy je nejlepší kupovat maliny na farmářském trhu, abyste měli jistotu, že budete mít čerstvou várku. Zralé jsou baculaté, jasně červené a velmi sladké. Existují také odrůdy malin ve žluté a černé barvě, ale ty jsou u nás vzácné. Při přepravě bobulí byste měli být opatrní, protože jsou velmi citlivé na tlak.
Pokud byly maliny sklizeny příliš brzy, poznáte to podle jejich mírně nakyslé chuti. Nevybírejte si maliny, které jsou rozdrcené či plesnivé. Pokud si kupujete maliny, které jsou v plastové krabičce, otočte ji dnem vzhůru – pokud se nějaké ovoce přichytí na spodní vložku, vyberte jinou krabičku. Je dobré také zkontrolovat, že z krabičky nevytéká šťáva, což by znamenalo, že jsou maliny příliš měkké a přezrálé.
Jak maliny skladovat?
Skladování malin může být docela složité, protože v příliš teplém prostředí může rychle vzniknout plíseň. Špatné maliny nejprve vytřiďte a ty zbývající uložte do lednice až na 3 dny. Poté vám začnou hnít a plesnivět. Ještě lepší je, když je rozložíte na talíř, aby se jednotlivé plody nedotýkaly. Čím rychleji je sníte, tím čerstvější a intenzivnější bude jejich chuť. Maliny snadno přijímají vodu a rychle plesniví, proto nedoporučujeme bobule oplachovat. Z tohoto důvodu je dobré si maliny kupovat v bio kvalitě. Pokud chcete ovoce raději umýt, buďte šetrní a ihned jej spotřebujte. V opačném případě uchovávejte nemyté maliny ideálně v krabičce, ve které jste je zakoupili (mívá štěrbiny a otvory, které umožňují proudění vzduchu, což maliny udrží déle čerstvé) a spotřebujte je do několika dnů.
Neskladujte maliny v zadní části chladničky a v přihrádce na zeleninu, kde se může hromadit vlhkost.
Chcete-li maliny zmrazit, postupujte dle následujícího návodu:
- Vložte maliny do cedníku a opláchněte je pod tekoucí studenou vodou.
- Položte je na papírové ubrousky, aby oschly.
- Maliny vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě tak, aby každá bobule měla kolem sebe prostor.
- Vložte plech na pečení na jednu až dvě hodiny do mrazáku.
- Vyjměte plech z mrazáku a vložte rychle zmrazené maliny do vzduchotěsné nádoby nebo mrazícího sáčku.
- Takto zamražené maliny vám vydrží až 1 rok.
- Když je čas maliny použít, nechte je rozmrazit při pokojové teplotě nebo je opláchněte pod teplou vodou, abyste urychlili proces rozmrazování.
- Rozmražené maliny jsou vždy trochu blátivé, ale můžete je použít k přípravě ovocných smoothies, zmrzliny a dezertů.
Druhy malin
Existuje spoustu druhů malin. Mezi ty nejoblíbenější patří:
Červené maliny
Jedná se o nejběžnější typ malin, který seženete v obchodech s potravinami. To, co je odlišuje od ostatních, je jejich velikost a relativní pevnost. Mají více odrůd než jakékoli jiné druhy malin.
- Boyne – mají vynikající sladkou a aromatickou chuť a jsou extrémně mrazuvzdorné
- Heritage – velké, jasně červené a pevné maliny nejvyšší kvality
- Latham – dobře se přizpůsobuje řadě typů půdy, maliny jsou středně velké a sladké a lze je jíst čerstvé, konzervované i mražené
- Prelude – samoprašná, mrazuvzdorná červená malina, které se často používá do džemů a dezertů
- Amity – stále plodící odrůda, která má velké, krásně červené maliny nejvyšší kvality, které jsou šťavnaté a pevné s výraznou chutí
- Tulameen – jasně červené maliny s klasickou čerstvou malinovou chutí a pevnou texturou
- Polka – mrazuvzdorná odrůda z Polska, která má velké, pevné a sladké maliny
Žluté maliny
Žluté maliny mají žluto-zlatou barvu a vynikají bohatou chutí, která připomíná kombinaci banánů, meruněk a malin.
- Fall Gold – patří mezi největší a nejchutnější žluté maliny, které dozrávají na podzim
- Amber – vysoce kvalitní maliny, které jsou lepší než ostatní žluté odrůdy
- Golden Summit – velké, pevné maliny zlaté barvy, které mají skvělou chuť
Černé maliny
Tyto maliny jsou černomodré, kulaté a malé, a mají jedinečnou chuť. Nejčastěji se používají do koláčů, různých dezertů, na přípravu džemů a marmelád, vína, likérů i čaje.
- Jewel – velké, lesklé, voňavé a sladké maliny, které jsou perfektní na přípravu džemu
- Dundee – kvalitní, matně černé maliny
- Bristol – středně velké, pevné a lesklé ovoce s lahodnou chutí
- Black hawk – nejproduktivnější odrůda černého maliníku s velkými a pevnými plody
Fialové maliny
Jedná se o odrůdu, která je často považována za křížence černých a červených malin.
- Brandywine – hybrid červené a černé maliny s příjemnou texturou, maliny jsou velké s kyselou příchutí
- Sodus – nejoblíbenější odrůda fialových malin s velkými, lesklými, kyselými plody
- Royalty – velké a robustní bobule, které jsou vysoce kvalitní
Jak maliny využít v kuchyni?
Neexistuje letní dezert, který by se nedal vylepšit malinami. Od muffinů a tiramisu až po cheesecake či svěží jogurtový dort s malinami nebo koláč. Můžete je smíchat s jogurtem, tvarohem nebo mascarpone a nadrobenými sušenkami a za chvíli máte připravený luxusní dezert.
Přidejte je také do salátů, vychutnejte si je se sýrem nebo použijte jako základ pro chutney.
Pokud si chcete na těchto sladkých plodech pochutnat i po sezóně, můžete si vyrobit třeba domácí marmeládu, sirup nebo džem.
Maliny se také používají k aromatizaci octa či vína, šampaňského, likérů a lihovin.
Zde je několik dalších způsobů, jak použít maliny v receptech:
- Posypte řecký jogurt hrstkou malin a granolou.
- Přidejte je do čokoládových brownies.
- Přidejte maliny do svého oblíbeného receptu na sušenky z bílé čokolády.
- Dolaďte si limonádu nebo ledový čaj čerstvými nebo mraženými malinami.
- Smíchejte maliny, třtinový cukr, mouku a máslo a vznikne vám úžasná malinová drobenka.
- Ozdobte svůj salát malinovým dresinkem.
- Přidejte je do smoothies nebo ovesných vloček.
- Připravte si kuřecí salát, do kterého přidáte maliny, hrozny a vlašské ořechy.
- Přelijte vafle nebo palačinky čerstvými malinami.
- Zamíchejte je do špenátového salátu spolu s vlašskými ořechy a kozím sýrem.
- Přidejte je do smetany či zmrzliny.
Recept na malinový coulis
Maliny lze rozdrtit a přidat do nich cukr. Vznikna tak lahodná omáčka, kterou můžete použít do dortů, pudinků, na zmrzlinu či sorbet.
- Maliny očistěte, dejte je do mísy a rozmačkejte vidličkou na kaši.
- Rozmačkané maliny dejte do síta nad čistou misku a zadní částí lžíce protlačte bobule přes sítko do misky.
- Pomocí krupicového nebo moučkového cukru oslaďte maliny podle požadované chuti.
- Pokud chcete, přidejte do coulis trochu citronové nebo pomerančové šťávy, abyste zvýraznili jeho barvu.
Pěstování malin
Existují dva druhy malin, oba mají své vlastní specifické požadavky na pěstování:
- Jednouplodící
Tyto maliny mají úrodu jednou za sezónu, často je to v červnu nebo červenci. Musíte sledovat, které větve jíž plodily a těch se postupně zbavovat. A nové větve, které narostly v letošním roce, naopak hýčkat. Ty totiž budou plodit další rok. - Stáleplodící (remontantní)
Tento druh malin nese plody již na letošních výhonech, tzn. že větve, které postupně přirůstají, tak i plodí, a to od konce léta až do příchodu zimy.
Nejlepší způsob, jak maliny pěstovat, je využít kombinaci obou druhů. To vám umožní maximalizovat období sklizně.
Všechny maliny jsou samosprašné, takže k produkci plodů vám stačí jeden keř. Nejlépe je opylují včely a začnou plodit rok po výsadbě.
Kdy maliny zasadit?
Maliníky můžete zasadit brzy na jaře, jakmile půda , případně na konci podzimu.
Kde maliny zasadit?
Maliny rostou nejlépe na slunném místě, ale na rozdíl od mnoha druhů ovoce porostou i na částečně zastíněném místě. Čím více slunce, tím více ovoce.
Místo pro výsadbu potřebuje bohatou a dobře odvodněnou půdu, velkou cirkulaci vzduchu a ochranu před větrem. Vyhněte se vlhkému a také větrnému místu.
Každý rok dopřejte svým rostlinám několik centrimetrů kompostu nebo odloželého hnoje.
Jak maliny zasadit?
Před výsadbou kořeny na hodinu až dvě namočte.
Vykopejte díru, která je dostatečně prostorná, aby se kořeny rozšířily. Pokud sázíte více keřů, je nejjednodušší vykopat příkop.
Ať už vysazujete prostokořenné sazenice nebo maliníky prodávané v kontejnerech, zasaďte je tak, aby kořenové pupeny byly zakryty zemí do výše 5 cm.
Vzdálenost by měla být cca 45 cm a mezi řadami by mělo být aspoň 120 cm.
Naplňte zeminu zpět a udusejte ji nohou.
Horní část pak seřízněte přibližně na 30 cm, abyste podpořili nový růst.
V závislosti na odrůdě, kterou zasadíte, možná budete muset vytvořit podpěru, která drží výhony. Mnohé dorůstají do výšky hlavy. Dobrým řešením jsou pak kůly, plůtek nebo drátěnka.
Jak o maliny pečovat?
Po celou dobu udržujte kolem rostlin silnou vrstvu mulče.
Zalévejte asi 2,5 cm týdně od jara až do sklizně.
Během sezóny ostraňujte nové výhony, které nebudete potřebovat.
Jak maliny stříhat?
Jednouplodící maliny seřízněte ihned po sběru. Seřízněte pouze výhony, které plodily, a to až u země. Pokud maliny pěstujete na oporách, přivažte nové výhony k oporám tak, abyste maximalizovali vodorovně směřující část výhodu.
U stáleplodících malin seřízněte všechny výhony na konci zimy, než na jaře zase začnou růst.
Jak maliny sklízet?
Všechny odrůdy začnou plodit ve své druhé sezóně. V některých případech mohou stáleplodící maliny plodit během prvního podzimu drobné bobule.
Na začátku léta bobule dozrávají po dobu asi 2 týdnů. Budete je muset sbírat každých pár dní.
Zkuste maliny sklízet za slunečného dne, když jsou suché.
Při sběru za maliny příliš netahejte.
I když se maliny jako superovoce proslavily až v posledních letech, ve skutečnosti jsou jednou z nejstarších pěstovaných rostlin v Německu. Její příbuzná, „evropská lesní malina“, byla ve středověku pěstována v klášterních zahradách a uctívána jako léčivá rostlina.