Po čem často sáhneme v horkých letních dnech?
Po mojitu.
A po čem sáhneme, když si chceme osvěžit dech?
Po žvýkačce.
Co mají tyto dvě věci společného?
Mátu peprnou.
Její chuť i vůni pozná každý.
Naučte se mátu používat i při vaření.
Co je máta peprná?
Když se řekne máta, mnoha z nás se hned vybaví nejen oblíbený nápoj mojito, ale celá řada dalších výrobků s mátovou příchutí, od žvýkaček a bonbonů až po zubní pasty. Máta peprná neboli Mentha piperita patří do velmi rozsáhlé čeledi hluchavkovitých rostlin.
Rod máta (Mentha) zahrnuje několik desítek druhů, které se mezi sebou vzájemně kříží, a tak vznikají přirozené hybridy. Jedním z nich je i sama máta peprná. Kromě toho, že je máta známou léčivkou, ji lze využívat i k přípravě rozmanitých nápojů a pokrmů.
Druhy máty
Všechny rostliny rodu máta obsahují podobné silice, třísloviny a flavonoidy, díky kterým mají též podobné léčivé účinky a lze je stejným způsobem používat i k dochucení pokrmů. Z nejznámějších zástupců uveďme alespoň:
- Máta peprná (Mentha piperita) – rostlina, která je přirozeným hybridem máty vodní a máty klasnaté. Pro své léčivé účinky byla používána již ve starověku. Kromě toho se pro své aroma používá též v kuchyni.
- Máta vodní (Mentha aquatica)
- Máta klasnatá (Mentha spicata)
- Máta dlouholistá (Mentha longifolia)
- Máta vonná (Mentha suaveolens) v závislosti na odrůdě může vonět po citronech či jablkách.
- Mára rolní (Mentha arvensis) – často je považovaná za plevelnou rostlinu.
Co obsahuje máta?
Stejně jako ostatní léčivé bylinky, je i máta peprná bohatá na nejrůznější zdraví prospěšné látky, včetně některých minerálních látek a vitamínů. Uvedené hodnoty platí po čerstvou mátu peprnou.
Máta peprná 100 g | |
Energie | 70 kcal |
Sacharidy | 14,9 g |
Bílkoviny | 3,75 g |
Tuky | 0,94 g |
Vláknina | 8 g |
Vitamín B1 | 0,082 mg |
Vitamín B2 | 0,266 mg |
Vitamín B3 | 1,71 mg |
Kyselina listová | 0,338 mg |
Vitamín C | 31,8 mg |
Draslík | 569 mg |
Fosfor | 73 mg |
Hořčík | 80 mg |
Mangan | 1,18 mg |
Vápník | 243 mg |
Zinek | 1,11 mg |
Železo | 5,08 mg |
Na co je dobrá máta?
Konzumace máty peprné přináší našemu organismu řadu pozitivních účinků, kterých lidstvo využívá již tisíce let. Listy máty peprné obsahují několik esenciálních olejů včetně mentolu, menthonu a limonenu, které jí dodávají nejen charakteristickou vůni, ale též řadu léčivých vlastností.
- Zmírňuje zažívací potíže – máta peprná zmírňuje zažívací problémy, jako je plynatost, nadýmání a poruchy trávení. Látky v ní obsažené uvolňují trávicí systém a zabraňuje stahování hladkého svalstva, což pomáhá zmírnění křečí ve střevech. Kromě toho napomáhá též správné funkci žlučníku, jater a slinivky. Kapsle obsahující mátový olej ve studii u osob podstupujících chemoterapii snížily výskyt a závažnost nevolnosti a zvracení. V neposlední řadě máta pomáhá i při nevolnostech těhotenských.
- Osvěžuje dech – kromě příjemné vůně má máta peprná antibakteriální vlastnosti, které pomáhají ničit zárodky způsobující zubní plak, což může zlepšit i náš dech. Z tohoto důvodu je častou složkou zubních past a ústních vod.
- Pomáhá při bolesti hlavy a migréně – vzhledem k tomu, že máta působí jako uvolňovač svalů a prostředek proti bolesti, může zmírnit některé typy bolestí hlavy. Mentol obsažený v mátovém oleji zvyšuje průtok krve a poskytuje chladivý pocit. Doporučuje se především aplikace mátového oleje na čelo a spánky.
- Uvolňuje ucpané dutiny – díky antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkům pomáhá mátový čaj bojovat proti ucpaným dutinám způsobeným infekcemi, nachlazením a alergiemi. Výzkumy prokázaly, že mentol zlepšuje vnímání proudění vzduchu v nosní dutině. Pára z mátového čaje vám proto může pomoci lépe dýchat. Inhalace páry se používá při nachlazení či chřipce.
- Pomáhá snížit únavu – přírodní sloučeniny v mátě mají příznivý vliv na naši energii. Bylo zjištěno, že aromaterapie mátovým olejem snižuje výskyt denní ospalosti.
- Zmírňuje menstruační křeče – máta působí jako svalový relaxant, a tak může zmírnit menstruační křeče. V jedné studii žen s bolestivou menstruací bylo zjištěno, že kapsle s výtažkem z máty peprné jsou při snižování intenzity a trvání bolesti stejně účinné jako nesteroidní protizánětlivé léky.
- Pomáhá bojovat proti bakteriálním infekcím – mátový olej účinně ničí a zabraňuje růstu běžných potravinových bakterií, včetně E. coli, listerie a salmonely. Mátový olej také ničí několik druhů bakterií, které vedou k onemocněním, včetně stafylokoků a bakterií spojených se zápalem plic.
- Zlepšuje koncentraci – pití mátového čaje může pomoci zlepšit schopnost soustředění a koncentrace. V jedné studii dosáhli mladí lidé výrazně lepších výsledků v kognitivních testech, když jim byly podávány kapsle s mátovým olejem, v jiné studii bylo zjištěno, že čichání k mátovému oleji zlepšuje paměť a bdělost ve srovnání s jiným oblíbeným esenciálním olejem.
- Zlepšuje sezónní alergie – máta peprná obsahuje kyselinu rozmarýnovou, rostlinnou sloučeninu, která je spojována se snížením příznaků alergických reakcí, jako je rýma, kýchání, svědění očí a astma.
- Zlepšuje spánek – mátový čaj je ideální volbou před spaním, protože přirozeně neobsahuje kofein. Navíc vám pomůže díky svým schopnostem uvolňovat svaly lépe relaxovat.
- Může pomoci při hubnutí – mátový čaj je přirozeně bezkalorický a má příjemně sladkou chuť, což z něj činí chytrou volbu, když se snažíte zhubnout.
Mátový čaj
Máta se nejčastěji konzumuje v podobě mátového čaje. Připravit ho lze z čerstvých i sušených lístků. V případě čerstvé máty použijte na jeden šálek přibližně jednu polévkovou lžíci čerstvých mátových lístků, v případě máty sušené postačí jedna čajová lžička.
Mátu přelijte 250 mililitry horké, ale nikoli vroucí vody. Následně nechte čaj přibližně 7-10 minut louhovat, nejlépe zakrytý. To zaručí, aby se společně s párou nevypařily i léčivé éterické oleje. Následně můžete čaj ochutit citronem a medem.
Na co se používá mátový čaj?
Čaj z máty se doporučuje zejména při rozmanitých zažívacích potížích, ale uleví také při nachlazení, menstruačních bolestech či bolestech hlavy. Pokud máte potíže se spánkem, můžete jeho uklidňujících účinků využít večer před ulehnutím ke spánku. Obecně se nedoporučuje překračovat množství tří šálků mátového čaje denně.
Nežádoucí účinky máty
I když je máta obecně považována za bezpečnou bylinku, nedoporučuje se ji používat v nadměrném množství a příliš dlouhodobě. Mátu by neměly též konzumovat osoby, které mají potíže s pálením žáhy či refluxem. Olej z máty není určen k perorálnímu použití, k inhalaci ani lokální aplikaci by ho neměly používat děti mladší dvou let.
Máta v kuchyni
Zařadit mátu do vašeho jídelníčku jde nejen v podobě tradičního mátového čaje. Konzumovat mátové listy se doporučuje zejména v čerstvé podobě. Čerstvé listy mají silnou aromatickou chuť a do pokrmů se používají ve střídmějším množství. Sušená máta může být v podobě celých či mletých listů. V neposlední řadě lze čerstvou mátu v případě potřeby také zamrazit.
- V létě mátu oceníte při přípravě alkoholických i nealkoholických koktejlů. Neznámějším příkladem je samozřejmě mojito. Ozdobit mátovými lístky ale může společně s ovocem rovněž koktejly mléčné.
- Svěží chuť a vůně dělá z máty též oblíbenou ingredienci při přípravě ovocných salátů, například z jahod, banánů či melounu.
- V letních měsících můžete mátu snadno využít v receptech na rozmanité nepečené dorty z jogurtu, smetany či mascarpone.
- Z čerstvých mátových lístků, citronové šťávy, medu a vody lze připravit lahodnou mátovou limonádu, která vás v horkých letních dnech příjemně osvěží.
- Čerstvou mátu lze rovněž smíchat s dalšími bylinkami, ovocem a zeleninou a vše zpracovat do podoby zdravého zeleného smoothie.
- Máte rádi jogurtové zálivky na saláty? Zkuste je oživit pomocí několik čerstvých lístků máty. Kromě toho je důležitou ingrediencí při výrobě domácího řeckého tzatziki.
- Mátu můžete originálně použít též při výrobě domácích marmelád. Nejlépe se hodí jahodám či borůvkám. Kromě toho lze z máty, cukru, citronu a vody vyrobit i samostatný mátový džem.
- Přidejte několik lístků máty při přípravě rozmanitých polévek a omáček. Vyzkoušejte ji například v receptech na hráškovou polévku.
- Tato aromatická bylinka se skvěle snoubí též s některými druhy masa. Využijete ji k pečeným či grilovaným rybám nebo v receptech na jehněčí.
- Dětem můžete lístky máty jednoduše přimíchat do tvarohových pomazánek.
- V neposlední řadě lze listy máty použít i v receptech na masové marinády, do kterých naložíte rozmanité druhy masa před grilováním.
Na co se používá máta?
Vzhledem k mnoha léčivým účinkům se z máty peprné vyrábí i celá řada rozmanitých produktů.
- Mátový čaj – k dostání je jak v sypané podobě, tak v čajových sáčcích, kromě toho je máta součástí též mnoha čajových směsí.
- Mátové bonbony a pastilky – pomáhají nejen k osvěžení dechu, ale ulevují také při bolestech v krku.
- Žvýkačky s mátovou příchutí – máta je jednou z nejčastěji používaných složek na ochucení žvýkaček.
- Esenciální mátový olej – má rozmanité použit v aromaterapii, působí příznivě nejen při zažívacích a dýchacích obtížích, ale též bolestech hlavy.
- Mátový sirup – vyrábí se z čerstvých mátových lístků, vody, cukru a citronů. V zimě ho lze použít na přípravu mátové limonády či k oslazení čaje.
- Zubní pasty a ústní vody – vzhledem k blahodárným účinkům máty na ústní dutinu a dech se často používá jako jedna ze složek zubních past a ústních vod.
- Repelenty a odpuzovače hmyzu – výrazné aroma máty odpuzuje hmyz, z tohoto důvodu se tak přidává do rozmanitých přípravků proti hmyzu.
- Chladivé gely a krémy – máta se používá též jako jedna ingredience v mnoha produktech určených na unavené končetiny.
Pěstování máty
Máta peprná je vytrvalá bylina, která patří do rozsáhlé čeledi hluchavkovitých. Původně pochází pravděpodobně z Anglie, kde vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. V současné době roste v oblastech mírného pásu po celém světě.
Daří se jí zejména na vlhčích místech a k jejím charakteristickým znakům patří kromě typické vůně také lodyha pokrytá chloupky s nafialovělými květy uspořádanými v klasnatém květenství. Využívají se zejména její listy vejčitého tvaru.
Jak si vypěstovat vlastní mátu?
Mátu peprnou lze velmi snadno pěstovat též na zahrádkách či v květináči na balkoně. Vyžaduje zejména dostatek vláhy, z tohoto důvodu je při pěstování v květináči vhodná nádoba větších rozměrů, která bude lépe zadržovat vlhko. Pěstovat lze mátu buď přímo ze semínek, nebo je možné si koupit již vzrostlou sazeničku.
Kromě klasické máty peprné je možné v domácích podmínkách pěstovat i mnoho speciálních odrůd, které byly vyšlechtěny tak, aby jejich vůně a chuť byla specifičtější. Oblíbená je zejména máta citrónová, máta jahodová, máta koktejlová či máta mandarinková.
Kdy a jak mátu sbírat?
Vlastnoručně vypěstovanou mátu je možné sklízet po celé léto. Nať s listy se doporučuje stíhat před květem, neboť v té době obsahuje největší množství silic. Pokud chcete mátu použít v čerstvé podobě, lístky ze stonků následně otrháme, pokud je máta určená k sušení, většinou se suší celá nať i s lístky.
Sušení máty
Mátu je vhodné sušit ve stínu na čerstvém vzduchu nebo pomocí elektrické sušičky. Důležité je nevystavovat ji přímému slunci nebo příliš vysokým teplotám, protože listy by mohly zčernat. Po usušení lze rozdrtit listy společně se stonky, nebo případně použít jen listy.