Typicky atypický sýr Mimolette je Francouzkou široce vyhledávanou pochoutkou!
Přečtěte si o něm více a zjistěte detailní informace o jeho původu, výrobě i využití v kuchyni.
Naučte se ho zkombinovat s perfektním vínem, ale i pivem.
Co je to Mimolette?
Je to tvrdý sýr z kravského mléka vyráběný v Normandii, Bretani, Nord-Pas de Calais a dalších částech Francie. Někdy se mu také říká Boule de Lille (boule se překládá jako koule), a to protože má kulovitý tvar, nahoře a dole mírně zploštělý s jasně oranžovou barvu, která pochází z roucou, přírodního rostlinného barviva.
Kořeny tohoto sýra, lze vysledovat do 17. století, konkrétně do vlády krále Ludvíka XIV.
Tento sýr byl nazýván francouzským Eidamem, ačkoli mezi nimi existují určité rozdíly. Důležitým rozdílem je původ mléka.
Sýr se těší velké popularitě po celé Francii. Využívá se zejména v předkrmech k navnadění chuťových buněk. Tato lahodná pochoutka se dá jíst i mladá, ale obvykle zraje minimálně šest měsíců.
Jak se Mimolette vyrábí?
Po pasterizaci mléka a přidání mléčných bakterií a syřidla je sýřenina nakrájena na drobné kousky, které se následně máčí v horké vodě.
Přidává se také barvivo Annatto, což vede k získání jeho charakteristické barvy.
Důležitou součástí je použití mikroskopických sýrových roztočů, kteří vytvářejí drobné dírky nezbytné pro zrání sýra.
Věděli jste že …
Kvůli roztočům, kteří jsou zásadní pro vznik sýru jako takového, byl sýr americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, ve Spojených státech zakázán? Proces výroby a využívání těchto mikrobů bylo označeno za potenciální zdravotní riziko.
Druhy Mimolette
- Mladý sýr zraje 3 měsíce
- Polo vyzrálý zraje 6 měsíců
- Zralý zraje minimálně 12 měsíců
- Extra vyzrálý zraje minimálně 18 měsíců
Jak Mimolette chutná?
Ve francouzštině mi-mou znamená napůl měkký a odkazuje na mastnou strukturu tohoto jinak pevného sýra. Má světle hnědou kůrku s jasně oranžovým vnitřkem, který s věkem tmavne.
Vyzrálý sýr je často popisována jako ostrý, ale zároveň jemný, který má intenzivní ovocnou a ořechovou chuť, s jemnými tóny karamelu.
Tato chuť je ideální jako svačina ke sklenici piva. Kromě toho, že má zářivě oranžovou barvu, je podobný i parmazánu, a lze ho i podobně použít.
Nutriční hodnoty Mimolette (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
353 kcal | 2 g | 0 g | 26 g | 14 g | 28 g | 0 g | 635 mg |
Co s Mimolette připravit?
Mladý sýr se obvykle podává nakrájený na pátky a jí se samostatně jako součást obložených talířů |
Zralejší sýr je na krájení příliš tvrdý a spíše se láme na kousky nebo strohá hobliny a přidává se jako ozdoba na saláty nebo těstoviny |
Můžete si s ním připravit i plněné houby, inspirovat se můžete v těchto receptech na plněné žampiony |
Pro vegetariány je skvělou volbou tento salát s ředkvičkami, vlašskými ořechy a hoblinkami sýra |
Na obloženém talíři ho skombinujte s ořechy, telecím masem, pažitkou, zeleným jablkem nebo hrozny |
Párování s nápoji
- tmavé pivo s extra vyzrálým sýrem
Plně vyzrálé sýry se nejlépe hodí k červeným vínům:
- Cabernet Sauvignon
- Barolo
- Shiraz
Plně vyzrálé sýry se nejlépe hodí k plným bílým vínům:
- Chardonnay
- Rulandské šedé
Čím Mimolette nahradit?
- Eidam
- Gouda
- Jemný čedar
- Parmazán
- Ementál
- Appenzeller