Morbier, francouzský aromatický sýr, který si můžete jednoduše vychutnat i u vás doma

Morbier patří k nejznámějšímu a nejoblíbenějšímu sýru ve Francii.

V našem článku si můžete přečíst o jeho historii, výrobě, chuti, ale hlavně jak si ho každým soustem vychutnat co možná nejvíce!

Co je sýr Morbier?

Jedná se o poloměkký sýr z kravského mléka pojmenovaný po malé vesnici Morbier ve Francii a jeho tradice sahá až dvě staletí dozadu.

Sýr má slonovinovou barvu a je trochu měkký a poměrně pružný. Jeho poznávacím znamením je černá popelavá vrstva bez chuti, která se nachází uprostřed. Dnes je tmavá vrstva spíše na ozdobu a nemusí být skutečnou vrstvou popela, pokud není vyroben tradičním způsobem.

Úplné zrání trvá 45 dní až 3 měsíce a během této doby jeho kůra zežloutne a zvlhne. Sýr má také četné malé otvory rozptýlené po celém těle.

Pokud je sýr vyráběný tradičním způsobem, tak vrstva popela odděluje ranní mléko od večerního. Vrstva popela, která se sypala na večerní vrstvu zpracovaného mléka, měla zabránit okorání sýra a odpudit hmyz až do příštího dne, kdy se navrch přidalo ranní zpracované mléko.

Velké kolo plísňového sýra s tmavým pruhem uprostřed.
Zdroj: cheesemaking.com

Nutriční hodnoty sýru Morbier (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
350 kcal0 g0 g29 g20 g22 g1 g2 g

Jak Morbier chutná?

Sýr má bohatou a krémovou chuť a jeho tělo je doplněno malými otvory.

Vůně je poněkud nepříjemná, ačkoli chuť je bohatá a krémová, připomínající čerstvé seno, ořechy a ovoce, s mírně hořkou dochutí.

Popelavá vrstva nemá žádnou příchuť.

Velký kus sýra s fíky a alkoholem.
Zdroj: stamfordcheese.com

Jak Morbier připravit?

Skvěle se hodí na sendviče, s krekry, oříšky, hrozny a také ho můžete přidat na večírkové kanapky jak na ně si přečtete v našem obsáhlém článku
Podávejte ho čerstvý nebo rozpuštěný na chlebu nebo využijte jeho vlastností a přidejte ho do jedné z těchto originálních sýrových polévek
Dobře se hodí i jako doplňková surovina na grilovaná jídla nebo do těchto slaných dobrot z listového těsta
Zkombinujte ho s hruškovým chutney

Párování s nápoji

Víno

  • Tramín Gewurz
  • Pinot Noir
  • Veltlínské zelené
  • Chénas
  • Juliénas

Pivo

  • Grodziskie
  • Dubbel
Zapečená miska s krevetami a aromatickým sýrem.
Zdroj: thebbqbastard.com

Čím sýr Morbier nahradit?

V případě potřeby lze jako náhradu použít sýr Raclette nebo italskou Fontinu.

Použité zdroje

MORBIER, Cheese
Morbier, Taste Atlas