Na českých zahrádkách ji najdeme téměř vždy.
Milujeme ji syrovou jako součást různých salátů, ale i nakládanou.
Ano, řeč je o okurce, kterou každý z nás jistě zná.
Ale znáte všechny její druhy?
Víte, jak ji správně skladovat?
Či jak si ji vypěstovat třeba na balkoně?
To vše a mnohem více vám prozradíme v našem článku!
Co je to vlastně okurka?
Okurky jsou ovoce ze stejné rodiny jako melouny (včetně vodního melounu a cantaloupe) a tykve (včetně cuket a dýní), ale většina lidí je považuje za zeleninu. Rostou na rostlině okurce seté a mají jemnou, osvěžující chuť a vysoký obsah vody. Obsahují také spoustu živin, ale zároveň jsou nízkokalorické, takže se skvěle hodí pro všechny druhy diet.
Okurky a jejich účinky na zdraví
Okurky mají několik zdravotních výhod jako například:
Hydratují
Okurky se skládají převážně z vody a obsahují také důležité elektrolyty. Mohou pomoci zabránit dehydrataci v horkém počasí nebo po tréninku. Pro lidi, kteří neholdují pití vody, může přidání okurky a máty její chuť zatraktivnit. Zůstat hydratovaný je nezbytné pro udržení zdravých střev, předcházení zácpy, vyhýbání se ledvinovým kamenům a další.
Podporují zdraví kostí
Vitamin K, který je v okurkách obsažen, pomáhá při srážení krve a může podporovat zdraví kostí. Okurka také obsahuje vápník. Vitamín K pomáhá s jeho vstřebáváním a společně tak tyto živiny přispívají k dobrému zdraví kostí.
Pomáhají s prevencí proti rakovině
Jakožto člen čeledi rostlin Cucurbitaceae obsahují okurky vysoké hladiny hořce chutnajících živin známých jako cucurbitacin. Ty pomáhají předcházet rakovině tím, že brání rakovinotvorným buňkam v reprodukci.
Mají protizánětlivé účinky
Okurky mohou pomoci bojovat se zánětem, který může vyvolat rozvoj různých zdravotních potíží, jako je například cukrovka, autoimunitní stavy, kardiovaskulární onemocněním, deprese či rakovina.
Podporují zdraví srdce
Vláknina obsažená v okurkách pomáhá s cholesterolem a díky tomu předcházet souvisejícím kardiovaskulárním problémům. Okurky také obsahují draslík a hořčík. Snížení příjmu sodíku a navýšení příjmu draslíku pomáhá předejít vysokému krevnímu tlaku. Cucurbitaciny v okurce také pomáhají proti ateroskleróze.
Pomáhají při prevenci diabetu
Okurky mohou hrát roli při kontrole a prevenci diabetu. Obsahují látky, které snižují hladinu cukru v krvi nebo zabraňují jejímu příliš vysokému nárůstu. Cucurbitaciny v okurce pomáhají regulovat uvolňování inzulínu a metabolismus jaterního glykogenu, klíčového hormonu při zpracování krevního cukru. Jedna studie také zjistila, že slupka okurky pomohla zvládnout příznaky cukrovky u myší. To může být způsobeno obsahem antioxidantů. Vláknina v okurkách také pomáhá při prevenci a léčbě diabetu 2.
Zlepšují zdraví pokožky
Aplikace nakrájené okurky přímo na pokožku ji pomáhá zchladit a zklidnit, a snížit otoky a podráždění. Dokáže zmírnit spálení sluncem. Pokud si dáte okurku na oči, může vám to snížit ranní otoky.
Další tipy v péči o pleť:
- Toner: Rozmixujte a propasírujte okurku, abyste z ní získali šťávu. Nechte na pleti působit 30 minut, poté opláchněte. Okurka vám může pomoci krásně vyčistit póry.
- Zábal na obličej: Smíchejte stejné množství okurkové šťávy a jogurtu, abyste vytvořili zábal na obličej, který pomáhá se suchou pokožkou a v boji proti černým tečkám.
Použití na kůži je pro většinu lidí bezpečné. Měli byste však začít aplikací malého množství. Pokud se u vás nevyskytnou nežádoucí reakce, můžete okurku bezpečně používat.
Rizika konzumace okurek
S konzumací okurek je spojováno jen málo rizik. Jednou z obav mohou být pesticidy, které na ně pěstitelé používají. Než okurku sníte, oloupejte její slupku nebo ji omyjte v teplé tekoucí vodě.
Okurky mají také na kůži přírodní vosk. Pěstitelé okurek tento vosk odstraní umytím okurky po jejím natrhání, takže na ni poté přidají syntetický vosk a odešlou ji do obchodů. Vosk pomáhá okurkám zůstat déle stabilní, ale také drží zárodky. Vosk sám o sobě není škodlivý, ale je lepší okurku před požitím oloupat. Ve slupce se však nachází nejvíce živin, takže nejlepší variantou je koupit si bio okurku a pouze ji umýt.
Druhy okurek
Mezi hlavní druhy okurek patří zejména okurky salátové a okurky nakládačky.
Salátové okurky
Jsou nejrozšířenější odrůdou okurek, mají tenkou tmavě zelenou slupku a minimum semínek. Nejlepší jsou nakrájené a syrové a nejsou vhodné k nakládání. Jejich chuť je jemná, a nevýrazná. V supermarketech je často najdete zabalené v plastové fólii. Skvěle se hodí třeba do koktejlů. Existuje jich něco přes 30 odrůd a některým z nich se říká také hadovky.
Okurky nakládačky
Nakládaček existuje přes 50 odrůd a dělí se podle velikosti a podle přítomnosti ostnů (hruboostné a jemnoostné). Mají typicky bradavičnatou, tenkou a světle zelenou slupku. Rostou většinou do délky kolem 10 cm a pokud tuto délku přerostou, skvěle se hodí k rychlému mléčnému kvašení. Proto se jim říká ,,rychlokvašky“. Jak název vypovídá, tyto okurky se hlavně nakládají. Neznamená to, že se nedají jíst čerstvé, ale jejich tenká slupka, křupavá struktura a menší semena z nich dělají ideální pochoutku, která skvělá chutná právě nakládaná.
Další druhy okurek
Existují stovky odrůd okurek různých barev (včetně bílé, žluté a oranžové), my vám představíme jen některé z nich.
- Arménské okurky
Jsou dlouhé a zkroucené s tenkou, tmavě zelenou slupkou a světlými rýhami. Jsou skvěle křupavé a nejlépe chutnají jen tak nakrájené a konzumované za syrova. Mají velmi měkká semena a proto je můžete také konzumovat. - Citronové okurky
Jsou žluté, kulaté, velké asi jako citron, s bledou kůží. Jejich chuť je sladká a jemná, bez nádechu hořkosti, kterou má většina okurek. Mají tenkou slupku, minimum měkkých semínek a jsou prostě vynikající! Nejlepší je konzumovat je za syrova a skvěle se vyjímají třeba v salátech. - Perské okurky
Perské okurky se velmi podobají klasickým salátovým okurkám a to tak, že jsou vizuálně téměř k nerozeznání. Rozdíl je však v tom, že mají větší rozsah délky – některé jsou kratší, některé delší. Mají jemnou chuť a tenkou slupku. Díky tomu se skvěle hodí do salátů či nakrájené na plátky k dipu. Jsou také křupavé a dostatečně pevné, aby vydržely trochu vaření.
Japonské okurky (kyuri)
Se svojí osvěžující jemnou chutí osloví kyuri i ty nejnáročnější gurmány. Jsou tenčí, s menšími semínky a tenkou slupkou. Zároveň jsou také sladší a jejich vnitřní dužina je křupavá, křehká a šťavnatá. Nejlépe chutnají za syrova jako součást salátů, hodí se na oblohu, ale skvělé jsou také v polévkách, dušených pokrmech i jako nakládané. - Indické okurky
Tato okurka má bílou dužinu s bílými semeny. Roste po celém světě a má spoustu různých tvarů. V Indii je hojně využívaná a to zejména do kari, dhalu, polévek či různých čatní.
Nutriční hodnoty okurky
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot 100 g čerstvých salátových okurek vs. okurek nakládaných.
Nutriční hodnoty | Množství ve 100 g čerstvých okurek | Množství ve 100 g nakládaných okurek |
Energie | 14 kcal | 23 kcal |
Tuky | 0,18 g | 0,1 g |
Sacharidy | 2 g | 4 g |
Vláknina | 0,93 g | 1 g |
Bílkoviny | 0,82 g | 0,5 g |
Vitamíny a minerály v okurce
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které čerstvé salátové okurky obsahují, a to jak se slupkou, tak bez.
Vitamíny a minerály | Množství ve 100 g salátové okurky bez slupky | Množství ve 100 g salátové okurky se slupkou |
Vitamín A | 4,00 mcg | 5,00 mcg |
Vitamín B1 | 0,031 mg | 0,027 mg |
Vitamín B2 | 0,025 mg | 0,033 mg |
Vitamín B3 | 0,037 mg | 0,098 mg |
Vitamín B6 | 0,051 mg | 0,040 mg |
Foláty | 14,00 mcg | 7,00 mcg |
Vitamín C | 3,2 mg | 2,8 mg |
Vitamín E | 0,03 mg | 0,03 mg |
Vitamín K | 7,2 mcg | 16,4 mcg |
Vápník | 14,00 mg | 16,00 mg |
Měď | 0,07 mg | 0,04 mg |
Fluor | 1,3 mcg | 1,3 mcg |
Železo | 0,22 mg | 0,28 mg |
Horčík | 12,00 mg | 13,00 mg |
Mangan | 0,073 mg | 0,079 mg |
Fosfor | 21,00 mg | 24,00 mg |
Draslík | 136,00 mg | 147,00 mg |
Selen | 0,10 mcg | 0,30 mcg |
Sodík | 2,00 mg | 2,00 mg |
Zinek | 0,17 mg | 0,20 mg |
Jak vybrat ty správné okurky?
Hledejte pevné okurky, bez skvrn nebo měkkých míst, které mohou naznačovat, že začaly hnít. Měly by být tmavě zelené bez jakýchkoli žlutých skvrn, které se objevují, když okurka příliš dozrává. V tom případě její chuť a vůně nebude příliš dobrá. Také se vyhněte těm okurkám, které mají vrásky, což ukazuje, že byly skladovány příliš dlouho nebo při vyšších teplotách a ztratily vlhkost. Okurka se vždy začíná kazit od špičky, proto při nákupu kontrolujte především tuto její část.
Voskované vs. nevoskované okurky
Většina obchodů s potravinami okurky buď voskuje, nebo je balí do plastu, aby si udržely vlhkost a déle vydržely. Organické okurky musí používat nesyntetické vosky a pouze chemikálie schválené podle ekologických směrnic. Nevoskované okurky lze nalézt v obchodech s bio potravinami a na farmářských trzích.
Bio okurky
Okurky patří mezi plody, u kterých bylo prokázáno, že obsahují více zbytků pesticidů. Pokud se chcete těmto zbytkům vyhnout, měli byste je kupovat v bio kvalitě.
Jak můžeme okurky využít v kuchyni?
Většina lidí okurky omyje, nakrájí a hodí do salátu. Než to uděláte, můžete je nejprve namočit do slané vody. Snížíte tím množství vody v nich a zabráníte tomu, aby okurky byly vodnaté.
Okurky jsou skvělé nejen nakrájené do salátů nebo podávané syrové, ale lze je s velkým efektem také vařit. Okurky oloupejte a nakrájejte, a orestujte na kousku rozpuštěného másla. Posypte solí a nasekanými čerstvými bylinkami, chcete-li, pro jemnou, křupavou přílohu, perfektní k jednoduše připravovaným rybám.
Zkuste také následující tipy:
- Smíchejte nakrájené okurky, rajčata, olivy a sýr feta a vytvořte přílohu v řeckém stylu.
- Ozvláštněte si vodu přidáním lístků máty a okurky.
- Nakrájejte okurky na silné plátky a namáčejte je ve vašem oblíbeném hummusu.
- Rozmixujte samotné okurky nebo spolu s jinou zeleninou, jako je mrkev a celer, a připravte si zdravou šťávu. Vyzkoušejte také některý z našich receptů na okurkové smoothie!
- Připravte si polévku gazpacho.
- Smíchejte s česnekem, mátou a řeckým jogurtem a podávejte ke kari.
- Nakrájené okurky můžete taká podávat se sójovou omáčkou nebo lehkým jogurtovým dresinkem.
- Připravte si z okurek salsy a omáčky. Nakrájená okurka smíchaná s rajčaty, kukuřicí a feferonkami je vynikající salsou k rybím tacos, enchiladas verde a dalším pikantním mexickým jídlům. Máme pro vás také další luxusní recepty na omáčky z okurek jako hlavní chod!
Okurky zavařovačky chutnají skvěle naložené. Podívejte se na naše tipy, jak okurky správně zavařovat a to klasicky, v troubě, mikrovlnce i myčce.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty s okurkami 5x jinak!
A jako bonus pro vás máme recept na oblíbené znojemské okurky!
Ingredience na 7dcl sklenici:
- 1 větvička kopru
- 2 bobkové listy
- ½ cibule
- 2 kuličky nového pepře
- 4 kuličky pepře
- 3 lžíce krystalového cukru
- 6 lžic octa
- 1 lžička deka
Postup:
- Do umytých sklenic si připravíme všechny ingredience.
- Naplníme umytými okurkami a dolijeme do plna vodou.
- Dobře uzavřeme.
- Sterilizujeme 12-15 min.
- Pokud máte rádi křupavé okurky, tak sterilizujte jen 5 minut a ještě horké sklenice pootáčejte dnem vzhůru.
- Takto je necháme vychladnout.
Jak se okurky skladují?
Skladování v lednici
Odstraňte okurky z jakéhokoli plastového obalu, který může způsobit jejich rychlejší zrání, a postupujte takto:
- Čerstvé okurky opláchněte studenou vodou a osušte.
- Jednotlivé celé okurky zabalte do papírových utěrek, aby nasákly vodu, kterou okurka pustí, a nezměkly.
- Zabalené okurky vložte do sáčku na zip nebo do vzduchotěsné nádoby, aby nevyschly.
- Ujistěte se, že oddělíte okurky od ovoce, jako jsou jablka, která uvolňují ethylenový plyn, který urychluje proces zrání ostatního okolního ovoce a zeleniny.
- Skladování okurek pod 10 stupňů Celsia může způsobit mrazivá zranění, jako jsou kašovité skvrny a rychlejší zkažení. Uložte je tedy do nejteplejší části lednice směrem dopředu.
- Takto vám vydrží cca 2 týdny, než začnou měknout.
Nikdy byste okurky neměli dávat do mrazáku, protože zhnědnou a budou želatinové.
Skladování při pokojové teplotě
Pokud jsou okurky chráněny před přímým slunečním zářením, vydrží při pokojové teplotě až týden.
Skladování nakrájených okurek
Pokud okurku nakrájíte, dejte ji do lednice a spotřebujte do dvou až tří dnů. Nakrájené plátky okurky položte do vzduchotěsné nádoby s papírovou utěrkou, která nasákne přebytečnou vlhkost.
Pěstování okurek
Výběr odrůdy
Jedním z prvních kroků při pěstování okurek je výběr odrůdy. Můžete se rozhodnout, zda pěstovat nakládačky, a to jemnoostné či hruboostné, které při sklizni sice píchají, ale na druhou stranou jsou odolnější. Nebo si raději vyberete okurky salátové, které se pěstují ve skleníku, ale existují i odrůdy, který vypěstujete bez něj.
Jakou půdu okurky potřebují?
Vyberte si místo s přímým sluncem. Okurky potřebují teplo a hodně světla. Okurky také vyžadují úrodnou půdu. Před výsadbou přidejte na záhon asi 5 cm odleželého hnoje a/nebo kompostu a zapracujte jej do hloubky 15 až 20 cm. Půda by měla být vlhká, ale dobře propustná (ne rozmočená) a teplá.
Půda by měla být neutrální nebo mírně kyselá s pH kolem 6,5 až 7,0.
Sázení okurek
Existují dvě metody, které můžete použít pro výsadbu semen okurek: přímý výsev nebo předpěstování sazenic.
Příprava sazenic
K přípravě sazenic pro výsadbu nemusíte dělat nic zvláštního, můžete je zasít přímo z balíčku. Pokud je však předem namočíte na 12–24 hodin do teplé vody, může jim to pomoci rychleji vyklíčit. Sazenice si můžete předpěstovat také sami a to tak, že semínka okurek vysejete do plastových či papírových květináčů o průměru cca 6 až 9 centrimetrů. Důležité je, aby měly květináče na dně dírku pro odtečení přebytečné vody. Do květináčů dejte substrát na klíčení a množení a do každého vložte po jednom semínku. Okurkám stačí pro klíčení cca 15 až 18 stupňů Celsia a po měsíci budete mít rostlinky vhodné pro výsadbu.
Sázení okurek rovnou ze semene
Zasaďte semena okurek přímo na vaší zahradu týden nebo dva po posledním mrazu, jakmile se na jaře půda zahřeje na 15 ° C a více. Důležité také je, zda budete sázet okurky přímo na záhon, v tom případě to udělejte až ve druhé polovině května, nebo do skleníku, na což je vhodná doba koncem dubna. Do předem připravené půdy udělejte motykou mělkou rýhu a do ní nalijte vodu. Tu nechte vsáknout a poté do ní vkládejte semínka po jednom ve vzdálenosti cca 3 až 4 cm. Semínky přikryjte lehkou vrstvou suché zemina. Takto zasetá semínka by měla vzejít přibližně po týdnu.
Péče o okurky
- Když se sazenice objeví, začněte často zalévat. Hlavním požadavkem na péči o okurky je důsledná zálivka! Potřebují alespoň 2,5 cm vody za týden (nebo více, pokud jsou teploty obzvláště vysoké). Nedůsledné zalévání vede k jejich hořké chuti.
- Ráno nebo brzy odpoledne zalévejte pomalu a vyhněte se navlhčení listů, protože to může podporovat choroby listů, které mohou rostlinu zničit.
- Rostliny přihnojujte tekutým hnojivem na okurky. Aplikujte 1 týden poté, co rostlina začne kvést a poté každé 3 týdny, přímo do půdy kolem rostlin. Nebo můžete do půdy zapracovat granulované hnojivo. Nepřehnojujte, plody by zakrněly.
- Pravidelně sbírejte plody. Plody sbírejte, když jsou ještě mladé. Starší ovoce nebude chutnat tak sladce. Nejlepší čas na sklizeň je brzy ráno. Použijte k tomu ostrý nůž nebo nůžkami odstřihněte plody z rostliny.
Pěstování okurek na balkoně
Na slunném balkoně chráněném před větrem můžete vypěstovat jak okurky nakládačky, tak okurky salátové. Úspěšnou úrodu okurek může mít i začínající zahradník. Začněte výběrem kompaktních, méně vzrůstných odrůd okurek vhodných pro pěstování v nádobách. Zásady jsou pak v podstatě stejné jako při pěstování na záhonu. Okurky zasaďte do pěstebního substrátu bohatého na živiny a umístěte je do květináče. Myslete však na to, že hloubka zeminy by měla být nejméně 20 cm. Okurky přihnojujte vhodným hnojivem a zalévejte je 2x denně (ráno a večer) vodou, kterou budete mít v konvi odstátou na balkoně alespoň 2 dny.
Pěstování okurek ve skleníku
Okurky nenechávejte v jednom skleníku spolu s rajčaty, protože se spolu nesnášejí moc dobře. Je také důležité ve skleníku udržet vysokou vlhkost a často rostliny zalévat. Používejte každé dva týdny na rostliny tekuté hnojivo, abyste jim poskytli dostatek živin. Nejlepší je pro pěstování okurek ve skleníku volit vertikální pěstování.
Pěstování okurek na síti
Jedná se o vertikální pěstování okurek nakládaček, při které se rostlina nenechá ležet na zemi, ale táhne se po okách sítě. Hlavním cílem této metody je efektivně šetřit místo. Další výhody jsou zejména:
- Efektivnější sklizeň – okurky jsou ve výšce očí, takže jsou lépe vidět a lépe se sbírají
- Efektivní ochrana proti škůdcům – okurky jsou nad zemí, takže daleko od škůdců
- Rovnější plody – plody visí a neleží na zemi
- Jednotná barva plodů – žádné části plodů nezůstávají sedět na půdě
- Menší ztráty plodů (v důsledku půdních chorob)
- Vyšší výnos – okurky rostou v užších řadách
- Méně zakřivených plodů
Květy okurek
Na rostlinách okurky rostou samičí a samčí květy. Na samičích květech je již před rozkvětem vidět zárodek budoucího plodu. Při plném květu je uprostřed samičího květu vidět jen blizna, kdežto v samčím květu jsou tyčinky s prašníkem bohaté na pyl. Plody vznikají ze samičích květu po dobrém opylení.
Nemoci a škůdci okurek
Podívejte se do následující tabulky, jaké nejčastější choroby a škůdcí mohou postihnout vaše okurky a jak se s nimi vypořádat.
Škůdce/nemoc | Příznaky | Prevence |
Škůdce/nemoc | Příznaky | Prevence |
Plíseň okurková | Světle zelené až žlutozelené skvrny ohraničené žilkami. Po dešti můžete vidět na spodní straně listů tmavě šedý povlak plísně. | Zakoupení namořených semínek okurek, která jsou proti této plísni ošetřena. Můžete používat také různé biopřípravky. |
Padlí okurková | Na listech se tvoří bílé skrvny a následně povlaky. Rostliny žloutnou, uschnout a následně uhynou. | Zakoupení biopřípravků, které zvyšují odolnost rostliny. |
Bakteriální skvrnitost okurek | Hranaté skvrny až díry na listech. Zespodu listů můžete vidět kapky slizu, které za sucha vytváří bílý povlak. | Použijte stejné přípravky jako v případě plísně okurkové. |
Mšička bavlníková | Listy jsou stočené a žluté. | Spláchněte je proudem odstáté vody, případně použijte postřik s mýdlem. Na trhu existují také přípravky proti těmto škůdcům. |
Roztočec chmelový | Černé kuličky a pavučinky na spodní straně listů. Vrchní část listů má žluté skvrny a listy postupně schnou. | Zvyšte vlhkost ve skleníku a snižujte teploty pravidelným větráním. Vybírejte si také odolné odrůdy okurek. V záhonech sbírejte napadané listy do sáčku, ať nepopadají na zem, odkud by se mohl roztočet šířit dál. |
Molice skleníková | Listy napadené molicí po čase zčernají. | Dezinfikujte skleník a omývejte listy okurek vodou. K odchytu molic pak můžete použít žluté lepové tabulky. |
Historie okurek a zajímavosti
Okurka se poprvé objevila ve starověké Indii před více než 4000 lety. Kolem 2-3 tisíciletí před naším letopočtem se indické civilizaci podařilo okurku domestikovat a zavedli ji do své kuchyně. V 1. tisíciletí před naším letopočtem pak začali obchodovat s civilizací Středního východu a Evropou. Zmínka o okurce je i v legendách o starověkém Uru a ságách o Gilgamešovi. Později řecká civilizace přijala okurky a začala jim říkat síkyon. V té době se okurky dostaly také do Turecka, Bulharska, Afriky, dnešního Srbska a Itálie.
Římská říše byla místem, kde okurky přijala šlechta i nižší třídy. Okurky pak zůstaly v Itálii oblíbené po několik století. Kromě jídla byly využívány také do léčivých přípravků. Nejznámější příklad fascinace okurkami ve starém Římě je znám z vlády císaře Tiberia, který vyžadoval jíst okurku každý den v roce.
Po pádu Říma okurky na dlouhou dobu ustoupily z popularity. Znovu se vynořily na dvoře Karla Velikého v 8. a 9. století a do Anglie dorazily ve 14. století. První interakce s anglickým obyvatelstvem nebyla úspěšná, ale okurky se tam vrátily v polovině 17. století, kdy se jim podařilo uchytit.
Kryštof Kolumbus přivezl okurky na Haiti v roce 1494, kde byly pěstovány španělskými osadníky a distribuovány dále po Novém světě. Během 16. století evropští lovci v Severní Americe představili okurky původním indiánům v oblasti Velkých plání a Skalistých hor. Tyto kmeny rychle pochopily potenciál okurek a začlenily je na svá pole.
Během 18. století se expanze okurek v Severní Americe náhle zastavila, když několik lékařských časopisů začalo uvádět, že okurky a veškerá podobná zelenina, která se tepelně neupravuje, představuje vážné zdravotní riziko. Tato mylná představa byla vyvrácena až v 19. století.
V roce 2010 byla celosvětová produkce okurek 57,5 milionů tun, přičemž většina světové produkce a exportu se nacházela v Číně (40,7 milionů tun).