Intenzivní v chuti i vůni, to jsou naše české Olomoucké tvarůžky! Přečtěte si o nich více

Další jedinečná odrůda sýru známá jako Olomoucké tvarůžky!

Zjistěte proč jsou tak intenzivní ve své vůni a chuti, jak se vyrábějí, jestli jsou zdravé a jak poznáte dobrý syreček od toho špatného.

V tomto článku se dozvíte veškeré důležité informace včetně fantastického receptu na sýrový tatatrák!

Co jsou Olomoucké tvarůžky neboli syrečky?

Jedná se o zrající sýr vyrobený z odtučněného tavrohu. Má zcela unikátní kořeněnou chuť, nezaměnitelnou vůni, na povrchu je zlatožlutý, což se mění směrem ke středu, kde je světlejší, a jeho konzistence je lepkavá poloměkká až měkká.

Obvykle se prodává ve tvaru kruhu, prstenu nebo tyčinek.

Kde Olomoucké tvarůžky vznikly?

Kořeny výroby syrečků sahají o 130 let do minulosti, k původnímu zakladateli Aloisi Wesselsovi.

Když byl podnik po pádu komunismu v roce 1991 navrácen původním majitelům, podnikání se rozjelo nanovo a z malého podniku se stala úspěšná velká firma.

Dnes firma vyrábí, přesně podle norem EU, přes 2 400 tun sýra ročně.

Dřevěné prkénko na kterém jsou položeny kolečka sýra s rajčátky a begetkou.
Zdroj: visitczechrepublic.com

Jak se Olomoucké tvarůžky vyrábí?

Syrečky se vyrábí z odtučněného tvarohu a soli s přídavkem regulátorů kyselosti a mléčné kultury.

Při jejich výrobě jsou použity jen prvotřídní a kvalitní lokální suroviny. Sýr se vyrábí bez přidání syřidla, barviv, aromat a stabilizátorů.

Neobsahuje látky způsobující celiakii, a proto je vhodný pro bezlepkovou dietu.

Jak tvarůžky chutnají?

 Má typickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou takzvaným odbouráváním bílkovin sýra. Má skvělé nutriční hodnoty, které z něj dělají špičkový sýr.

Jak poznat dobrý/špatný tvarůžek?

Je dobrý, i když: na jeho povrchu je viditelné oranžové až nahnědlé zbarvení, má bílou plíseň na povrchu, je deformovaný, což může být způsobeno nerovnoměrným zráním sýřeniny nebo nedodržením teploty uskladnění, nejedná se o závadu!

Je špatný když: plíseň na povrchu je viditelná pouhým okem a má černou, zelenou, šedou barvu, má velmi jemnou konzistenci a dochází k uvolňování tekutiny, je chuťově hořký

Regál plný různých typů tvarohového sýra v obalech.
Zdroj: tymrazem.pl

Nutriční hodnoty Olomouckých tvarůžků (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
138 kcal2 g0 g0,8 g0,2 g30 g0 g5 g

Jak jíst Olomoucké tvarůžky?

Nakrájejte si ho na chleba s máslem a posypte čerstvou pažitkou nebo se inspirujte jedním z těchto receptů na italskou bruschettu
Osmažte ho v trojobalu a podávejte s bramborami nebo zkuste tyto neotřelé recepty na klasický smažák
Připravte si opečená jablka plněná slaninou s rozpuštěným syrečkem na jejich povrchu
Můžete si připravit i jeho nakládanou variantu. Pro ideální nálev k nakládání se inspirujte v těchto receptech
Obalené syrečky ve strouhance usmažené na másle se zeleninou.
Zdroj: triplovers.sk

Recept na tatarák z Olomouckých tvarůžků

Ingredience

  1. 400 g Olomouckých tvarůžků
  2. Malá červená cibule (nakrájená na malé kostičky)
  3. 6 Lžic nasekané pažitky
  4. Malá chilli paprička (volitelná a nadrobno nasekaná)
  5. 4 lžíce olivového oleje
  6. 4 lžíce světlého piva
  7. Špetka kmínu
  8. Špetka sladké papriky
  9. Sůl
  10. Pepř
  11. 4 lžíce zakysané smetany
  12. 2 lžíce hořčice
  13. 2 lžičky worcesterské omáčky
  14. Ředkvičky, paprika, jarní cibulka (na ozdobu)
  15. Topinky smažené na másle (k podávání)

Postup

  1. Na dresink si smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, worcesterskou omáčku, 2 lžíce piva a 2 lžíce olivového oleje
  2. Osolte, opepřete a vmíchejte 4 lžíce nasekané pažitky
  3. Syrečky nakrájejte nadrobno
  4. Promíchejte je s cibulí, 2 lžícemi nasekané pažitky, chilli papričkou, 2 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi piva, špetkou kmínu a osolte a opepřete
  5. Před podáváním poprašte sladkou paprikou, posypte nasekanými ředkvičkami a podávejte s topinkami a dresinkem ze zakysané

Použité zdroje

Olomouc Aged Cheese, Patrik Chvatal, Cat v USA