Další jedinečná odrůda sýru známá jako Olomoucké tvarůžky!
Zjistěte proč jsou tak intenzivní ve své vůni a chuti, jak se vyrábějí, jestli jsou zdravé a jak poznáte dobrý syreček od toho špatného.
V tomto článku se dozvíte veškeré důležité informace včetně fantastického receptu na sýrový tatatrák!
Co jsou Olomoucké tvarůžky neboli syrečky?
Jedná se o zrající sýr vyrobený z odtučněného tavrohu. Má zcela unikátní kořeněnou chuť, nezaměnitelnou vůni, na povrchu je zlatožlutý, což se mění směrem ke středu, kde je světlejší, a jeho konzistence je lepkavá poloměkká až měkká.
Obvykle se prodává ve tvaru kruhu, prstenu nebo tyčinek.
Kde Olomoucké tvarůžky vznikly?
Kořeny výroby syrečků sahají o 130 let do minulosti, k původnímu zakladateli Aloisi Wesselsovi.
Když byl podnik po pádu komunismu v roce 1991 navrácen původním majitelům, podnikání se rozjelo nanovo a z malého podniku se stala úspěšná velká firma.
Dnes firma vyrábí, přesně podle norem EU, přes 2 400 tun sýra ročně.
Jak se Olomoucké tvarůžky vyrábí?
Syrečky se vyrábí z odtučněného tvarohu a soli s přídavkem regulátorů kyselosti a mléčné kultury.
Při jejich výrobě jsou použity jen prvotřídní a kvalitní lokální suroviny. Sýr se vyrábí bez přidání syřidla, barviv, aromat a stabilizátorů.
Neobsahuje látky způsobující celiakii, a proto je vhodný pro bezlepkovou dietu.
Jak tvarůžky chutnají?
Má typickou a nezaměnitelnou chuť a vůni způsobenou takzvaným odbouráváním bílkovin sýra. Má skvělé nutriční hodnoty, které z něj dělají špičkový sýr.
Jak poznat dobrý/špatný tvarůžek?
Je dobrý, i když: na jeho povrchu je viditelné oranžové až nahnědlé zbarvení, má bílou plíseň na povrchu, je deformovaný, což může být způsobeno nerovnoměrným zráním sýřeniny nebo nedodržením teploty uskladnění, nejedná se o závadu!
Je špatný když: plíseň na povrchu je viditelná pouhým okem a má černou, zelenou, šedou barvu, má velmi jemnou konzistenci a dochází k uvolňování tekutiny, je chuťově hořký
Nutriční hodnoty Olomouckých tvarůžků (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
138 kcal | 2 g | 0 g | 0,8 g | 0,2 g | 30 g | 0 g | 5 g |
Jak jíst Olomoucké tvarůžky?
Nakrájejte si ho na chleba s máslem a posypte čerstvou pažitkou nebo se inspirujte jedním z těchto receptů na italskou bruschettu |
Osmažte ho v trojobalu a podávejte s bramborami nebo zkuste tyto neotřelé recepty na klasický smažák |
Připravte si opečená jablka plněná slaninou s rozpuštěným syrečkem na jejich povrchu |
Můžete si připravit i jeho nakládanou variantu. Pro ideální nálev k nakládání se inspirujte v těchto receptech |
Recept na tatarák z Olomouckých tvarůžků
Ingredience
- 400 g Olomouckých tvarůžků
- Malá červená cibule (nakrájená na malé kostičky)
- 6 Lžic nasekané pažitky
- Malá chilli paprička (volitelná a nadrobno nasekaná)
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce světlého piva
- Špetka kmínu
- Špetka sladké papriky
- Sůl
- Pepř
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžičky worcesterské omáčky
- Ředkvičky, paprika, jarní cibulka (na ozdobu)
- Topinky smažené na másle (k podávání)
Postup
- Na dresink si smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, worcesterskou omáčku, 2 lžíce piva a 2 lžíce olivového oleje
- Osolte, opepřete a vmíchejte 4 lžíce nasekané pažitky
- Syrečky nakrájejte nadrobno
- Promíchejte je s cibulí, 2 lžícemi nasekané pažitky, chilli papričkou, 2 lžícemi olivového oleje, 2 lžícemi piva, špetkou kmínu a osolte a opepřete
- Před podáváním poprašte sladkou paprikou, posypte nasekanými ředkvičkami a podávejte s topinkami a dresinkem ze zakysané