Opuncie u nás není tolik známá a je to velká škoda!
Zjistěte, jaké jsou její zdravotní benefity a nutriční hodnoty.
Poradíme vám také, jak ji můžete využít v kuchyni.
A co takový recept na domácí limonádu?
To vše a mnohem více najdete v našem článku!
Opuncie, pichlavý kaktus se sladkými plody
Opuncie, nazývaná také nopál, je rod rostlin z čeledi kaktusovité. Je známá zejména pro své jedlé plody. Mezi nejznámější druh nopálu patří opuncie mexická, která je důležitou potravou pro mnoho lidí v tropických a subtropických zemích. Jejím plodům se u nás říká kaktusové fíky.
Opuncie má široké, ploché, zelené polštářky (nebo také pádla), které se běžně označují jako nopales. Nopales jsou jedlé a podávají se v různých mexických pokrmech jako jsou saláty, tacos a polévky. Jsou poměrně křupavé, ale mohou mít slizkou texturu, v závislosti na tom, jak jsou připraveny. Chuť nopales bývá popsána jako rostlinná, lehce nakyslá a podobná citrusům.
Malé, oválné plody, které rostou na nopálech, mají měkký, šťavnatý vnitřek, který překypuje sladkou chutí a malými jedlými semínky. Jejich chuť je často přirovnávána k melounu nebo kiwi, někdy s nádechem žvýkačky. Jsou známé nejen svými drobnými ostny, které se vám mohou přilepit na ruce a být velmi bolestivé, ale také krásnými květy, které lze snadno rozpoznat podle četných barevných okvětních lístků a nápadných tyčinek. Samotné plody mohou mít různé barvy, včetně limetkově zelené, žluté, oranžové či červené.
Zdravotní benefity konzumace opuncie
Opuncie má spoustu zdravotních benefitů jako například:
- Napomáhá hubnutí tím, že se váže na tuky v potravě, zvyšuje jejich vylučování a snižuje vstřebávání energie.
- Zlepšuje kvalitu pleti a vlasů.
- Rozpustná vláknina pektin obsažená v opuncii snižuje krevní cukr a má příznivé účinky na hladinu krevního tuku.
- Antioxidační sloučeniny v opuncii pomáhají chránit před záněty a oxidačním stresem, které mohou poškodit játra.
Opuncii je bezpečné jíst v mírném množství, pokud je správně připravena. Kvůli vysokému obsahu vlákniny může nadměrná konzumace tohoto ovoce vést k zažívacím potížím a souvisejícím symptomům.
Nutriční hodnoty opuncie
V následující tabulce se podívejte na nutriční hodnoty čerstvé opuncie ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Opuncie (100 g) |
Energie | 41 kcal |
Tuky | 0.5 g |
Sacharidy | 9.6 g |
Vláknina | 3.6 g |
Bílkoviny | 0.7 g |
Vitamíny a minerály v opuncii
Podívejte se také na množství vitamínů a minerálů, které 100 gramů čerstvé opuncie obsahuje.
Vitamíny a minerály | Opuncie (100 g) | % doporučované denní dávky |
Vitamín A | 2.00 mcg | 0 % |
Vitamín B1 | 0.014 mg | 1 % |
Vitamín B2 | 0.060 mg | 5 % |
Vitamín B3 | 0.460 mg | 3 % |
Vitamín B6 | 0.060 mg | 4 % |
Vitamín B9 | 6.00 mcg | 2 % |
Vitamín C | 14.0 mg | 16 % |
Vápník | 56.00 mg | 4 % |
Měď | 0.08 mg | 9 % |
Železo | 0.30 mg | 2 % |
Horčík | 85.00 mg | 20 % |
Fosfor | 24.00 mg | 2 % |
Draslík | 220.00 mg | 5 % |
Selen | 0.60 mcg | 1 % |
Sodík | 5.00 mg | 0 % |
Zinek | 0.12 mg | 1 % |
Jak si vybrat dobrou opuncii a jak ji skladovat?
Zralé opuncie mohou být červené, zelené nebo světle žluté – na rozdíl od jiného ovoce zelená opuncie neznamená, že je nezralá. Ovoce je nejlepší, když je baculaté, kulaté, těžké na svou velikost a s dokonale hladkou slupkou. Jakékoli zvrásnění směrem ke konci stonku znamená, že opuncie byly sklizeny již velmi dávno a budou mít neuspokojivě kašovitou strukturu.
Při výběru vhodného ovoce jej držte mezi palcem a prostředníkem. Jeho tupý konec a konec stonku jsou bez trnů. Tyto štětiny podobné vlasům se nazývají glochidy a když se usadí ve vaší kůži, silně dráždí.
Kaktusové fíky seženete ve větších supermarketech a hypermarketech jako je Makro či Tesco, nebo pak online, například na Rohlik.cz.
Čerstvé opuncie skladujte v lednici v přihrádce na ovoce a zeleninu až týden. Šťávu z opuncie můžete nechat v lednici ve vzduchotěsné nádobě po dobu až pěti dnů nebo v mrazáku po dobu až 12 měsíců.
Jak opuncii využít v kuchyni?
Rostlina opuncie má tři různé jedlé části:
- nopales, které se používají jako zelenina
- okvětní lístky, jenž lze použít jako ozdobu nebo přidat do salátů
- plody opuncie, což je ovoce
Chcete-li opuncii připravit k jídlu, nejprve ji vychlaďte v lednici – vždy jsou nejlepší studené. I když se komerčně prodáváné opuncie většinou prodávají již bez ostrých glochidů, stále je lepší být opatrný pro případ, že na ní zůstaly nějaké zapomenuté ostny.
A jak opuncii jednoduše připravit k jídlu?
- Při manipulaci s opuncií používejte rukavice.
- Pokud jsou na opuncii ještě glochidy, seškrábněte je tupým nožem a poté odstraňte očka, která je držela.
- Opuncii na pracovní desce napíchněte uprostřed vidličkou.
- Odřízněte oba konce ostrým nožem.
- Udělejte jeden dlouhý svislý řez po délce opuncie.
- Druhou vidličkou nebo nožem vytlačte z opuncie slupku a ovoce uvolněte.
Jak získat z opuncie šťávu?
Šťáva z opuncie se skvěle hodí do různých nápojů, koktejlů, limonád, zmzlin nebo i na přípravu džemu či salátových zálivek.
- Vložte dužinu opuncie do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte, dokud se úplně nerozmixuje.
- Poté rozmixovanou směs přendejte do jemného síta a vytlačte šťávu tak, aby vám v sítu zbyla jen dužina a semena.
- Dužinu i semena vyhoďte.
Tipy, jak konzumovat opuncii
- Užijte si ji oloupanou a nakrájenou jako lahodnou svačinku.
- Rozmixujte ji do smoothies.
- Připravte si z ní omáčku k vepřovému nebo jehněčímu masu.
- Povařte ji s trochou pomerančové a citrónové šťávy na omáčku na ovocné saláty a tvarohové koláče.
- Připravte si z ní čatní.
Využití v receptech
Recept na limonádu z opuncie
Budete potřebovat:
- 1/4 šálku šťávy z opuncie
- 2 citrony
- 3 šálky cukru
- 4 a 1/2 šálků vody
Jak na to?
- Opuncii a citrony odšťavněte.
- Smíchejte šťávu, přidejte cukr a promíchejte.
- Jakmile se cukr rozpustí, přidejte vodu a užijte si to!
Pěstování opuncie
Opuncie roste hlavně v pouštním prostředí, takže je velmi běžná v Mexiku a na americkém jihozápadě. Pěstuje se také v Itálii a dalších částech Středomoří.
V našich podmínkách plodit nebude, ale v domácích podmínkách vám mohou vyrůst krásné rostliny.
Všechny opuncie kvetou na jaře. V té době jsou pokryty velkolepými, voskovými, žlutými (někdy červenými) květy, které obvykle po jednom dni zmizí. Na podzim se na rostlině vyvinou plody a jsou pak připraveny ke sklizni od konce září do října (v některých oblastech dokonce až do listopadu).