Pestrostí barev i chutí se paprice jiná zelenina vyrovná jen stěží. Víte, že obsahuje více vitamínu C než citrusy?

Oblíbená zelenina, která dodá barevnost mnoha studeným i teplým pokrmům.

Paprika do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří.

Oproti většině dalších plodin vyniká nejen škálou své barevnosti, ale také chuti, od sladké až po pálivou.

Víte, jaký rozdíl v sobě ukrývají různé barvy?

Je paprika a kapie totéž?

S jakými zdravotními potížemi vám pomohou chilli papričky?

Pojďme se o této chutné zelenině dozvědět více.

Paprika jako zelenina

Se slovem paprika se nám obvykle vybaví dva různé významy – zelenina a koření. Pokud jde o zeleninu, je paprika stejně jako rajče či brambory zástupcem čeledi lilkovitých rostlin. Škála druhů a odrůd paprik, které se od sebe liší velikostí, tvarem, barvou i chutí, je velmi široká.

Všechny papriky, které můžeme nalézt na pultech obchodů, jsou ale variantami hospodářsky nejvýznamnějšího druhu papriky seté (Capsicum annuum), někdy označované též jako paprika roční. Tento druh vyniká rozsáhlou škálou svých odrůd, k nejznámějším patří sladké kapie a pálivé chilli papričky.

Mimochodem plody papriky, které konzumujeme, řada lidí mylně považuje vzhledem k jejich tvaru za lusky. Z botanického hlediska jde ale o bobule.

Pálivá paprika

Proč některé odrůdy papriky pálí? Ostrou chuť máme spojenu zejména s feferonkami nebo chilli papričkami, ve skutečnosti ale může kromě kapií pálit většina odrůd paprik.

Pálivost způsobuje látka zvaná kapsaicin, která stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Podle obsahu této látky se odvíjí stupeň pálivosti, který se měří v jednotkách Scovilleovy stupnice neboli SCU.

  • Sladké papriky – 0 jednotek SCU
  • Mírně pálivé papriky – 100 až 1500 jednotek SCU, například třešňové papriky, kterým se často říká feferonky
  • Středně pálivé papriky – 1500 až 100 000 jednotek SCU, například papričky jalapeño
  • Velmi pálivé papriky – 100 000 až 500 000 jednotek SCU, různé odrůdy chilli papriček, například habareno nebo thajské chilli papričky 

Guinessova kniha rekordů uvádí jako nejpálivější papriku hybridní chilli papričku Carolina Reaper, která byla vypěstována ve Spojených státech a její naměřená pálivost činila 2 200 000 jednotek SCU.

Nejpálivější druh chilli papričky, která je zapsaná v knize rekordů.
zdroj: dottorpeperoncino.com

Druhy a odrůdy papriky

Zatímco z botanického hlediska je většina paprik zástupci stejného druhu, papriky seté, většina z nás rozlišuje různé papriky jednoduše podle jejich barev nebo chuti.

Kapie

Odrůda, která je výjimečná svou sladkou chutí. Na rozdíl od mnoha dalších odrůd totiž neobsahuje kapsaicin. Kromě chuti ji od ostatních odrůd odlišuje také její velikost, kapie bývají mnohem větší a baňatější.

Pěstují se v různých barvách, třemi nejčastějšími jsou tmavě zelená, červená a žlutá. Možné jsou ale i jejich kombinace či oranžová, vínová nebo hnědá barva. Společně s některými dalšími nepálivými odrůdami se kapie latinsky Capsicum annuum L. var. grossum někdy řadí do skupiny tak zvaných sladkých paprik.

Různé barevné varianty kapie.
zdroj: superseeds.com

Chilli papričky nebo též feferonky

Odrůdy paprik s různě intenzivně pálivými plody. Vzhledem k tomu, že v minulosti byl prášek ze sušených chilli papriček používán jako náhrada pepře, můžeme se setkat i s označením kajenský pepř. Existují ale i názory, že toto označení vzniklo chybným přeložením anglického slova pepper, které může znamenat jak pepř, tak papriku. Jejich plody jsou většinou menší, úzké a špičaté.

Barva chilli papričky může být zelená, žlutá, oranžová či červená, přičemž nemá vliv na intenzitu pálivosti. Z botanického hlediska patří různé odrůdy nejen pod druh paprika setá, ale též paprika křovitá (Capsicum frutescens) či paprika čínská (Capsicum chinense).

Rozmanité druhy feferonek a chilli papriček.
zdroj: rhs.org.uk

Kozí či beraní roh

Odrůda papriky seté, která dostala svůj název na základě svého tvaru, který připomíná roh těchto zvířat. Existují různě barevné nepálivé i pálivé varianty. Lze je konzumovat i syrové, ale hodí se především pro nakládání a konzervaci.

Proč je dobré vyznat se v barvách papriky?

Jak jsme již naznačili, různé odrůdy papriky se vyskytují v rozmanitých barvách, které většinou nevypovídají nic o jejich chuti či pálivosti. Přesto se od sebe různé barevné varianty stejné odrůdy papriky odlišují. Čím? Obsahem některých užitečných látek. Rozmanité barvy papriky totiž souvisejí s obsahem karotenoidů a antokyanů, kterým jsou připisovány mnohé zdraví prospěšné vlastnosti.

Zelená paprika

Zatímco kapie mají především intenzivní tmavě zelenou barvu, jiné odrůdy papriky mají barvu světle až středně zelenou. Společné zeleným paprikám je to, že v sobě ukrývají větší množství kyseliny listové, která patří mezi vitamíny skupiny B.

Tento vitamín je velmi důležitý pro správnou krvetvorbu a syntézu nukleových kyselin. Pozitivně působí též na vývoj nervové soustavy plodu, proto je jeho dostatek důležitý pro těhotné ženy. V neposlední řadě se uvádí, že konzumace zelených paprik má pozitivní vliv též na naši psychickou pohodu.

Žlutá a oranžová paprika

Pokud máte slabost pro papriky žluté a oranžové barvy, prospějete vašim očím, obsahují totiž zvýšené množství dvou antioxidantů, luteinu a zeaxantinu, které mají na náš zrak velmi pozitivní vliv.

Červená paprika

Červená paprika obsahuje poměrně velké množství betakarotenu neboli provitamínu A, tím pomáhá především naší pokožce, kterou ochraňuje před škodlivým působením slunečních paprsků, a zároveň posiluje i náš imunitní systém.

Další prospěšnou látkou, kterou v červené paprice najdeme ve větším množství, je rutin. Ten pozitivně působí na naše cévy, pomáhá je udržovat pružné. Kromě toho v červené paprice, ale to obecně platí pro všechny barvy papriky, najdeme velké množství vitamínu C.

Bílá paprika

Většinou podlouhlé nepálivé odrůdy s tenkou dužinou. Směs antioxidantů a kyseliny p-kumarové, kterou v nich najdeme, z nich činí účinného pomocníka při boji s nachlazením. Údajně dokáží i snížit horečku.

Různý obsah vitamínů a minerálů v závislosti na barvě papriky dokládá i následující tabulka.

 Zelená paprika
100 g
Žlutá paprika
100 g
Červená paprika
100 g
Betakaroten208 µg120 µg1620 µg
Vitamín B10,057 mg0,028 mg0,054 mg
Vitamín B20,028 mg0,025 mg0,085 mg
Vitamín B30,48 mg0,89 mg0,979 mg
Kyselina listová10 µg26 µg46 µg
Vitamín B60,224 mg0,168 mg0,291
Vitamín C80,4 mg184 mg128 mg
Draslík175 mg212 mg211 mg
Fosfor20 mg24 mg26 mg
Hořčík10 mg12 mg12 mg
Sodík3 mg2 mg4 mg
Vápník10 mg11 mg7 mg
Zinek0,13 mg0,17 mg0,25 mg
Železo0,34 mg0,46 mg0,43 mg

Nutriční hodnoty, vitamíny a minerály v paprikách

Největší podíl syrové papriky tvoří samozřejmě voda, v závislosti na odrůdě přibližně 90 %. Chilli papričky mají v porovnání s kapiemi vyšší kalorickou hodnotu, což je dáno vyšším obsahem sacharidů. Na druhou stranu jich nikdy nesníme najednou příliš velké množství. Z hlediska vitamínů jsou papriky obecně velmi bohaté zejména na vitamín C, obsahují ho více než pomeranče i citrony.

 Syrová
zelená kapie
100 g
Vařená
zelená kapie
100 g
Chilli paprička
zelená
100 g
Chilli paprička
červená
100 g
Energie20 kcal28 kcal40 kcal40 kcal
Voda93,9 g91,9 g87,7 g88 g
Sacharidy4,64 g6,7 g9,46 g8,81 g
Bílkoviny0,86 g0,92 g2 g1,87 g
Tuky0,17 g0,2 g0,2 g0,44 g
Vláknina1,7 g1,2 g1,5 g1,5 g
 Syrová
zelená kapie
100 g
Vařená
zelená kapie
100 g
Chilli paprička
zelená
100 g
Chilli paprička
červená
100 g
Betakaroten208 µg264671 µg534 µg
Vitamín B10,057 mg0,059 mg0,09 mg0,072 mg
Vitamín B20,028 mg0,03 mg0,09 mg0,086 mg
Vitamín B30,48 mg0,477 mg0,95 mg1,24 mg
Vitamín B50,099 mg0,079 mg0,061 mg0,201 mg
Vitamín B60,224 mg0,233 mg0,278 mg0,506 mg
Vitamín C80,4 mg74,4 mg242 mg144 mg
Draslík175 mg166 mg340 mg322 mg
Fosfor20 mg18 mg46 mg43 mg
Hořčík10 mg10 mg25 mg23 mg
Sodík3 mg2 mg7 mg9 mg
Vápník10 mg9 mg18 mg14 mg
Zinek0,13 mg0,12 mg0,3 mg0,26 mg
Železo0,34 mg0,46 mg1,2 mg1,03 mg

Papriky a jejich účinky na zdraví

Papriky obsahují široké spektrum vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, jejich pravidelná konzumace tak má na náš organismus řadu pozitivních účinků. Jaké konkrétně?

  • Zdraví očí – lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které se v poměrně velkém množství nacházejí v paprikách, prokazatelně zlepšují zdraví očí. Studie potvrzují, že pomáhají chránit před šedým zákalem a makulární degenerací.

  • Prevence anémie – chudokrevnost je stav charakterizovaný sníženou schopností krve přenášet kyslík. Jednou z nejčastějších příčin je nedostatek železa, hlavními příznaky jsou slabost a únava. Obsahem železa a vitamínu C pomáhají papriky anémii předcházet. Vstřebávání železa ze stravy se výrazně zvyšuje, pokud konzumujete ovoce nebo zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C. Z tohoto důvodu tak můžete syrové papriky konzumovat též společně s dalšími potravinami bohatými na železo, například červeným masem nebo špenátem.

  • Redukce hmotnosti – především pálivé papriky mohou pomoci při hubnutí. Konzumace kapsaicinu totiž způsobuje, že se náš organismu více zahřívá a výsledkem je více spálené energie a kalorií. Konzumace chilli papriček též pozitivně zrychluje metabolismus.

  • Kardiovaskulární onemocnění  – papriky obsahují antioxidant lykopen a též velké množství betakarotenu, obě tyto látky jsou prospěšné pro naše srdce a cévy, těm navíc prospívají i obsahem rutinu. Kromě toho bylo zjištěno, že kapsaicin obsažený v pálivých paprikách pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů.

  • Prevence rakoviny – papriky obsahují velké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat s volnými radikály a oxidačním stresem. Tím jsou jednou z potravin, jejíž konzumace se doporučuje jako prevence rakoviny. Pozorovací studie zaznamenaly souvislost mezi konzumací paprik a nižším výskytem rakoviny prostaty, močového měchýře a děložního čípku.

  • Imunitní systém a trávicí soustava – vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C a dalších látek posiluje pravidelná konzumace paprik náš imunitní systém. Trávicí soustavě papriky prospívají nejen díky vláknině, ale také kapsaicinem, který pomáhá ničit některé škodlivé bakterie v našem žaludku či střevech.

Je lepší paprika syrová, nebo vařená?

Odpověď záleží na druhu papriky a i na tom, jaké cenné látky chcete její konzumací organismu dodat. Pravdou je, že vařením se například zničí velké procento obsaženého vitamínu C, v závislosti na délce tepelné úpravy a její intenzitě se uvádí až 60 %.

Z tohoto důvodu je tedy zcela jistě lepší dávat přednost konzumaci papriky syrové. Pokud vám ale jde o karotenoid lykopen, který má též řadu pozitivních účinků na náš organismus, je lepší konzumace papriky tepelně zpracované. Naše tělo ho totiž takto dokáže lépe využít.

Mohou se jíst jadérka papriky?

Papriky jsou po rozkrojení uvnitř duté, většinou rozdělené na několik částí pomocí bílé dužiny a na žebrech se nacházejí semínka papriky. Ta většinou před konzumací odstraňujeme. Důvodem je jednak estetičnost a jednak jejich často poněkud nahořklá chuť.

Jinak ale platí, že jadérka paprik jsou jedlá a jejich konzumace vám nezpůsobí žádné zdravotní potíže. Jadérka by měla mít v ideálním případě bílou barvu, pokud jsou hnědá nebo černá, jejich konzumace se nedoporučuje. U pálivých odrůd pálí i semínka a bílé části uvnitř plodu.

Ukázka zbavení se jadérek u kapie.
zdroj: tasteofhome.com

Jak jíst papriky?

Papriky lze konzumovat jak syrové, tak rozmanitě tepelně upravené, vařením, pečením či dušením. Velmi dobře se kombinují nejen s dalšími druhy zeleniny, ale také s masem či rybami. Při manipulaci s pálivými paprikami či chilli papričkami nezapomeňte na to, že pálivé látky, které obsahují, mohou podráždit oči i kůži. Často se tak doporučuje používat při jejich přípravě rukavice.

Syrové papriky

Barevné papriky dodají každému pokrmu na přitažlivosti. Syrové čerstvé kapie jsou navíc také velmi šťavnaté. Kromě toho, že je můžete konzumovat jako součást zeleninové přílohy, se dají využít též k přípravě řady paprikových salátů, přičemž hlavní ingrediencí v nich mohou být nejen papriky syrové, ale také pečené či grilované.

Jejich chuť se skvěle kombinuje především s další zeleninou, jako jsou rajčata, a také s rozmanitými sýry a bylinkami. Papriky můžete do salátu nakrájet na nudličky, kolečka či kostičky, záleží jen na vašich osobních preferencích.

Pečené papriky

Pečené papriky nemusejí být jen skvělým předkrmem či přílohou k masu, ale dají se následně v kuchyni využít k přípravě mnoha zajímavých pokrmů. Použít je lze na chutnou pomazánku či polévku, výtečně chutnají též zapékané plněné papriky, recepty z pečených paprik vás nikdy nezklamou.

Obecně platí, že papriky by se měly péct na vysokou teplotu alespoň 200°C, doba pečení se liší v závislosti na velikosti i druhu papriky. To, že jsou papriky hotové, poznáte podle toho, že jsou měkké, opečené a na jejich slupce se utvoří puchýřky.

Plněné papriky

Když se řekne plněné papriky, většině z nás se vybaví ty se směsí mletého masa podávané v rajské omáčce. To je ale jen jedna možnost, variant, jak a čím naplnit paprikové lusky, totiž existuje mnoho. Naplnit papriky můžete nejen masem, ale též sýrem, houbami či směsí další zeleniny, kromě vaření je můžete též zapékat, nebo dokonce i nakládat.

Paprikové pochoutky

Papriku a v tomto případě nejen jako zeleninu, ale i v podobě jako koření, využijete též v receptech na tradiční maďarský paprikáš. Kromě klasické podoby s hovězím, vepřovým či kuřecím masem existuje i jeho vegetariánská houbová varianta. Dalším letním pokrmem, který se bez papriky neobejde, je lečo.

Víte, jak připravit pravé maďarské lečo? Jde pouze o směs zeleniny, zejména paprik, rajčat a cibule, na rozdíl od české varianty v něm nenajdete vejce ani uzeninu. Milovníci chilli papriček je často přidávají do rozmanitých pokrmů, tradičně ale nemohou pálivé papričky chybět v rozmanitých receptech na chilli con carne.

Zavařování paprik

Možná vás překvapí, že stejně často, jako se nakládají a zavařují okurky, se zavařují a nakládají též papriky, a to jak pálivé, tak nepálivé. Zavařit lze papriky buď samostatně, nebo s další zeleninou, skvěle se doplňují především s rajčaty. Víte, jak jednoduše zavařit papriky v mikrovlnce nebo troubě?

Jak zbavit papriky slupky?

Některé recepty vyžadují, abychom z paprik odstranili jejich tenkou slupku. Není na tom nic těžkého. Stačí papriky vložit do rozpálené trouby a počkat, až se na jejich povrchu začnou tvořit jako by puchýřky. Následně papriky vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Slupka poté půjde lehce stáhnout.

Talíř s pečenými paprikami, které lze snadno loupat.
zdroj: cookthestory.com

Pěstování paprik

Společně s rajčaty a okurkami patří papriky k nejčastěji pěstovaným druhům zeleniny na našich zahrádkách. Vzhledem k tomu, že pocházejí z teplých krajin, daří se jim zejména ve skleníku. Některé odrůdy ale lze pěstovat i na záhonech. Chilli papričky i některé odrůdy sladkých paprik v posledních letech pronikají také na balkony a terasy, neboť je lze pěstovat i v květináči.

Jak si vypěstovat vlastní papriky?

Papriky se pěstují ze semínek, ať již koupených, nebo získaných z vaší oblíbené papriky. Semínka je třeba nechat nejprve naklíčit a předpěstovat si sazeničky. Obecně se semínka vysazují přibližně v polovině března, vyžadují dostatek světla, tepla i vláhy.

Pokud budete papriky pěstovat ve skleníku, můžete sazeničky přesadit již ve druhé polovině dubna, pokud je chcete dát ven do záhonu, počkejte až do druhé poloviny května, když nebudou hrozit ranní mrazíky. Paprikám svědčí místo s dostatkem slunce, které je chráněné například před poryvy větru. 

Podobně jako rajčata i papriky ke svému růstu potřebují oporu. To, že jsou plody zralé, se pozná nejlépe podle barvy a velikosti. Většina odrůd paprik se sklízí od července do září.

Předpěstované sazeničky paprik připravené k vysazení.
zdroj: gardenerspath.com

Jak pěstovat papriky v bytě?

Papriky lze poměrně jednoduše pěstovat i v bytech, a to nejen na balkoně, ale dokonce i za oknem. Vzhledem ke své teplomilnosti se jim nejlépe daří u oken orientovaných směrem na jih či východ. Vhodnější jsou odrůdy nižšího vzrůstu, které můžeme pěstovat v květináčích či truhlících.

Pro domácí pěstování jsou vhodné tyto odrůdy paprik:

  • Balkonovka – raná odrůda sladké papriky, která je vhodná i pro pěstování na balkoně, plody mají červenou barvu
  • Slovana F1 – odrůda zelené sladké papriky, opět vhodná i k pěstování v bytech
  • Artist či Saturn – odrůdy kozích rohů
  • Volante Mild Yellow – převislé paprika se žlutými plody vhodná do závěsných nádob
  • Raduza F1 – kapie tmavě červené barvy
  • Amyka F1 – bílá sladká paprika
  • Ostry F1 – světle zelená pálivá paprika
  • Loco, Border, Chinese Ornamental – odrůdy chilli papriček vhodné k pěstování v bytě
Balkonové chilli papričky v květináči.
zdroj: cleangreensimple.com

Skladování paprik

Papriky nemají příliš rády chlad, obecně by se neměly skladovat při teplotách nižších než 10°C. V ledničce je nejlepší skladovat je v zásuvce na zeleninu, pokud víte, že papriku do tří dnů spotřebujete, je ale lepší nechat ji v pokojové teplotě.

Chilli papričky je nejlepší v syrové podobě spotřebovat co nejdříve, vzhledem ke své malé velikosti rychle vysychají. Z tohoto důvodu se tak většinou suší. Kromě toho je možné papriky též zamrazit.

Jak usušit chilli papričky?

Chilli papričky lze poměrně jednoduše usušit hned třemi způsoby. Rozkrojené papriky je možné nechat usušit venku na sluníčku, v závislosti na počasí jsou usušené obvykle za tři dny. V průběhu sušení je nutné papričky otáčet.

Jednoduchým způsobem lze papričky usušit také v troubě předehřáté na 60-80°C nebo v elektrické sušičce potravin při teplotě okolo 40°C. Usušenou chilli papričku poznáte podle toho, že ji lze snadno rozmělnit mezi prsty.

Původ paprik

Za papriky, stejně jako brambory, rajčata či kukuřici, vděčíme objevení Ameriky. Mayové, Aztékové, Inkové a mnohé další indiánské kmeny pěstovali papriky již dávno před příchodem kolonistů. Předpokládá se, že k domestikaci papriky došlo již před 6000 lety.

Uvádí se, že první papriky byly do Španělska přivezeny už v roce 1493, nicméně až do 19. století se pěstovaly především jako okrasná rostlina. Z Evropy se papriky brzy rozšířily také do Asie a Afriky. Největším producentem paprik je v současné době Čína, následovaná Tureckem, Indonésií a Spojenými státy americkými.

Kam patří paprika?

Paprika setá neboli Capsicum annuum patří do čeledi lilkovitých rostlin, původně pochází z oblasti dnešního Mexika a severu Jižní Ameriky.

Jde o víceletou rostlinu, která má, v závislosti na odrůdě, podobu přibližně půl metru až metr vysokého keříku. Většinou se ale pěstuje jako jednoletka. Květy mají většinou bílou či lehce nažloutlou barvu. Plodem je bobule, jejíž tvar připomíná lusk, po dozrání může mít plod celou paletu barev.

Použité zdroje

All About Peppers, www.recipetips.com
Bell Pepper Info And Planting – How To Start Growing Peppers, Caroline Bloomfield, www.gardeningknowhow.com 30. 04. 2021
Bell Peppers 101: Nutrition Facts and Health Benefits, Healthline, www.healthline.com
What country produces the most bell peppers?, Find any answer, www.findanyanswer.com 02. 05. 2020
FoodData Central Search Results (Peppers, sweet, yellow, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
FoodData Central Search Results (Peppers, sweet, red, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
FoodData Central Search Results (Peppers, sweet, green, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
FoodData Central Search Results (Peppers, hot chili, green, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
FoodData Central Search Results (Peppers, hot chili, red, raw), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019
FoodData Central Search Results (Peppers, sweet, green, cooked, boiled, drained, without salt), USDA FoodData Central, www.fdc.nal.usda.gov 01. 04. 2019