Itálie je vyhlášená svým sýrařským uměním, což dokazuje i tento italský sýr Pecorino Romano!
Jestli patříte mezi milovníky sýra, tak tento druh by vám rozhodně neměl uniknout! Přichází v různých variací a odrůdách a možná proto je tolik oblíbený, protože je tak jedinečný!
Náš článek vám přináší veškeré důležité a zajímavé informace!
Co je sýr Pecorino?
Tento sýr řadíme do rodiny sýrů vyráběných z ovčího mléka.
Slovo pecorino je odvozeno od slova „pecora“, což v italštině znamená ovce.
Jedná se o pevný, slaný sýr, vyrobený z ovčího mléka a příležitostně ze směsi ovčího a kozího mléka.
Po stovky let byl v Itálii chov ovcí základním prvkem pro život na venkově. Ovce zajišťovaly mnoho základních potřeb rodiny, od sýra, mléka, masa až po rouno, ze kterého lze utkat oblečení a přikrývky. Na zelených pláních Lazia jsou speciálně vyšlechtěné ovce krmeny čerstvou pícninou, což vede k produkci chuťově plného a aromatického mléka, které tvoří základ tohoto sýra.
Každá odrůda sýra Pecorino získala status chráněného označení, který zajišťuje, že sýr musí být vyroben v určitých regionech Itálie z určitých plemen ovcí za použití specifických výrobních metod.
Jak se sýr Pecorino vyrábí?
Výroba tohoto sýra zůstala v zásadě nedotčená moderními technologiemi a je z velké části stále původní.
Do čerstvého mléka se přidávají bakterie a syřidlo, které vytvoří tvarohovou strukturu sýra. Když se sýřenina oddělí, přendá se do forem, kde se ručně osolí.
Po důkladném opláchnutí a dalším posolením, je sýr připraven ke zrání.
Přibližně po 8 měsících se kontroluje barva, chuť a textura.
Tradiční metody výroby nepoužívají žádná umělá plniva, přísady ani konzervační látky
Jak chutná Pecorino?
Jeho textura je pevná, s vysokým obsahem tuku, který získává z ovčího mléka. Toto mléko mu zároveň propůjčuje bohatou, máslovou strukturu a světle žlutou barvu.
Jak sýr stárne, stává se slanějším a pevnějším. Vyzrálé odrůdy jsou tvrdší a mají drobivou strukturu. Pokud ochutnáte ne tolik vyzrálé odrůdy, zjistíte, že jejich chuť je jemnější méně slaná a krémovější, s podtóny přepáleného másla a koření.
Jaký je rozdíl mezi Pecorinem a Parmazánem?
Parmazán je tvrdý italský sýr vyrobený z odstředěného, nepasterizovaného kravského mléka a prochází zdlouhavým procesem zrání (minimálně dva roky a někdy i více než čtyři). Celkově má tendenci být v důsledku stárnutí sušší.
Druhy sýra Pecorino
Na světě, existuje šest druhů tohoto sýra, přičemž každá z nich si získala své chráněné označení. Každá odrůda se vyznačuje lehkými odlišnostmi, jako například se do něj v určitých částech jižní Itálie přidávají lanýže, ořechy (typicky vlašské ořechy nebo pistácie).
Pecorino romano – má oříškové a komplexní aroma, nejvýraznější slanou chuť ze všech ostatních odrůd a obvykle zraje mezi osmi měsíci až rokem.
Pecorino sardo – má typicky měkčí, krémovější pocit texturu. Jeho chuť je sladší a lze ho prodávat již po 40 dnech, takže je ideální ke strouhání do bylinkových omáček, jako je pesto, ve dvojici s čerstvým melounem nebo k výrobě pesta.
Pecorino toscano – může se konzumovat již od 20 dne zrání do tří měsíců. Tento sýr se dobře rozpouští a je obzvláště výborný jako tečka na závěr po jídle, pokapaný medem nebo s hruškami nebo fíky. Vyzrálý nastrouhaný sýr je skvělý do těstovin, polévek a salátů.
Pecorino siciliano – je často doplněné kuličkami pepře, které se přidávají při odstraňování syrovátky ve výrobním procesu. Ideální stáří je od 3 měsíců do 18 měsíců.
Pecorino di filiano – je tak akorát lehký a jemný, aby se dal spárovat s dobrým červeným vínem.
Pecorino crotone – zraje po dobu minimálně 90 dnů a má o něco silnější chuť, která se obzvláště hodí k měkkému ovoci, jako je hroznové víno nebo zralé hrušky.
Nutriční hodnoty Pecorina (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
393 kcal | 4 g | 0 g | 32 g | 21 g | 29 g | 0 g | 1710 mg |
Jak se sýrem Pecorino vařit?
Je skvělou přísadou do těstovin, jako cacio e pepe a těstoviny alla gricia nebo do těchto bohatých a silných sýrových omáček |
V Itálii se tradičně vychutnává i samostatně, díky jeho jemné a komplexní chuti se skvěle hodí ke sklence červeného vína, misce oliv, talíři uzenin a čerstvému melounu. Vyzrálé odrůdy jsou servírované na konci vydatné večeře spolu s čerstvým ovocem, ořechy a medem |
Sýr je nejlepší v chuťových kombinacích s hruškami, fazolemi, medem, sušenými fíky a nakládanými cibulkami |
Vyzkoušejte s ním tento lahodný salát z grilovaných cuket a mátou nebo náš klasický rajčatový salát s rybou |
Čerstvý a mladý sýr se nejlépe hodí k růžovému nebo aromatickému bílému vínu jako je například Vermentino di Gallura |
Vyzrálé odrůdy si nejvíce vychutnáte s plným vínem, které dokáže vyvážit intenzivní jeho chuť, a jsou to například Chianti, Morellino di Scansano nebo Primitivo di Manduria |
Čím Pecorino nahradit?
Ostré tóny pražených oříšků a karamelizovaného másla, které nabízí parmazán, můžou být dobrou alternativou.
Grana Padano má s nižší obsah tuku a není tolik chuťově výrazný, ale i přes to ho můžeme považovat za dobrého náhradníka, i když není tolik intenzivní.
Skladování
Chcete-li Pecorino skladovat, zabalte jej pevně do povoskovaného papíru nebo pečícího papíru a uložte jej v lednici do přihrádky na zeleninu. Takto sýr vydrží po dobu 2-3 týdnů (poté vyschne a ztvrdne).
Může se sýr Pecorino zmrazit?
Ano, dá se i zamrazit, ale je potřeba pamatovat že, jeho textura, vůně a chuť se časem začne zhoršovat.