Podzemnice olejná své jedinečné poklady skrývá pod zemí.
Určitě je znáte, říká se jim arašídy, buráky, burské oříšky, ale i zemské oříšky nebo opičí ořechy.
Obecně se na ně nahlíží jako na ořechy a tak málokdo skutečně ví, jaké zdravotní benefity vlastně nabízí.
Proč jsou arašídy zdravější než ovoce a jak je možné, že spalují kalorie?
Odpovědi naleznete v tomto článku.
Co jsou arašídy a buráky?
Rostlina podzemnice olejné je zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. Pěstuje se pro svá semena, která mají mnoho jmen – arašídy, buráky, burské oříšky aj. Z toho důvodu je laická veřejnost mylně považuje za ořechy. Arašídy jsou však luštěniny a pro svůj vysoký obsah tuku se řadí i mezi olejniny.
Další zajímavostí je fakt, že semena jsou součástí plodu, který roste pod zemí. Plod je znám jako měkká skořápka, ve které se ukrývají právě dva arašídy se slupkou.
Při sklizni se rostliny podzemnice nejdříve vyjmou ze země a převrátí „vzhůru nohama“ – tak, aby kořeny s plody nezůstaly v půdě, ale nad ní. Takto obrácené, se nechají po několik dní. Poté, co jsou plody dostatečně vyschlé, se z kořenů vymlátí – buď celé (se skořápkou), nebo přímo jen arašídy (semena).
Existuje několik odrůd podzemnice olejné, každá z nich se pěstuje pro jiné využití.
Runner | Virginia | Spanish | Valencia | |
velikost | střední jádro | velké jádro | malé jádro | střední jádro |
počet semen v plodu | 2 | 2 | 2 | 3-5 |
výroba | arašídové máslo | pražené arašídy ve skořápce | pražené arašídy, arašídové sušenky, arašídový olej | pražené arašídy, arašídy pro vaření |
barva slupky | červená | červená | hnědá | červená |
Mají semena podzemnice vliv na lidské zdraví?
Arašídy jsou doslova nabité živinami. Obsahují nejen velké množství bílkovin, ale také minerálů, vitamínů, bioaktivních sloučenin a antioxidantů. Jsou v tomto směru opravdu výjimečné, mají totiž mnohem větší antioxidační schopnosti než některé druhy ovoce.
Hodnota obsahu antioxidantů na 100 g1:
Černý rybíz | 9,09 | Maliny | 2,33 |
Arašídy | 8 | Jahody | 2,16 |
Višně | 7,14 | Vlašské ořechy | 2 |
Mandle | 6 | Červený rybíz | 1,61 |
Granátové jablko | 5,57 | Ananas | 1,36 |
Ostružiny | 4,02 | Papája | 0,76 |
Pistácie | 4 | Jablko | 0,57 |
Brusinky | 3,29 | Třešně | 0,35 |
Švestka | 3,24 | Hruška | 0,18 |
Modré hroznové víno | 2,42 | Broskev | 0,15 |
Za zmínku stojí především silný antioxidant resveratrol, který je běžně součástí červeného vína. Obecně se ví, že právě díky tomu je červené víno tak prospěšné pro zdraví srdce. Méně známým faktem však je, že zdrojem tohoto antioxidantu jsou i semena podzemnice olejné.
Resveratrol, obsažený v arašídech, snižuje riziko srdečních onemocnění včetně rakoviny srdce. Také zvyšuje krevní průtok, a to převážně v mozku, což přirozeně zabraňuje vzniku mrtvice. Dostatečné prokrvení mozku je zároveň prevencí Alzheimerovy choroby a stařecké demence2.
Proč (ne)jíst arašídy
Ačkoli obsahují velké množství tuků, nepřispívají k nárůstu hmotnosti. Naopak, studie prokázaly, že bílkoviny a mononenasycené tuky obsažené v arašídech, mohou pomoci s redukcí váhy3. Z toho vyplývá, že na rozdíl od jiných oblíbených ořechů, arašídy spalují kalorie a snižují tak riziko obezity4.
Arašídy, syrové 100 g5 | Vlašské ořechy, syrové 100 g6 | |
Energetická hodnota | 570 kcal | 654 kcal |
Bílkoviny | 26,2 g | 15,2 g |
Tuky | 49,6 g | 65,2 g |
Sacharidy | 15,8 g | 13,7 g |
Vláknina | 9,5 g | 6,7 g |
Vápník | 106 mg | 98 mg |
Železo | 3,91 mg | 2,91 mg |
Hořčík | 188 mg | 158 mg |
Draslík | 744 mg | 441 mg |
Thiamin | 0,675 mg | 0,341 mg |
Niacin | 15,9 mg | 1,12 mg |
Mastné kyseliny nasycené | 7,1 g | 6,13 g |
Mastné kyseliny mononenasycené | 22,3 g | 8,93 g |
Mastné kyseliny polynenasycené | 17,2 g | 47,2 g |
Arginin | 3,13 g | 2, 28 g |
Navzdory svým benefitům, se bohužel arašídy řadí i do skupiny potravinových alergenů. Avšak ne tak úplně z vlastního přičinění. Hned po mléku a vejcích, jsou nejčastějším alergenem všechny druhy ořechů. Arašídy jsou sice luštěniny, přesto však mají podobnou strukturu bílkovin jako ořechy, proto u alergiků vyvolávají reakci také.
Recepty, v kterých hrají arašídy hlavní roli
- Jednoznačně cukroví. Už během podzimu obchody naskladňují zásoby, před Vánoci totiž nesmí arašídy chybět v žádné kuchyni. Jsou vhodné pro pečené, nepečené, plněné i máslové druhy. Pokud hledáte inspiraci na neotřelé vánoční cukroví, mohly by vás zaujmout arašídovo-datlové brownies s čokoládou.
- Zelné saláty jsou ještě o něco křupavější, když do nich přidáte právě arašídy. Skvěle doplňují chuť červeného i bílého zelí, mrkve, křenu a hlavně koriandru. Nebojte se vyzkoušet neokoukané saláty ze zelí, až je ochutnáte, nebudete chtít jíst jiné.
- Odpůrci souhlasit nebudou, ale arašídy by měly být skutečně součástí takzvané kuřecí číny. Ta je totiž zdomácnělou českou verzí pokrmu Kung Pao. Přesvědčte se sami, že recepty na čínské Kung Pao jsou plné arašídů.
- Pokrmy asijské kuchyně – v těch jsou arašídy často hlavní surovinou. Přidávají se do polévek, pikantních omáček a ke krevetám. Pokud jste milovníky rýžových nudlí, určitě vyzkoušejte některou verzi thajského pokrmu Pad Thai s arašídy.
- Arašídy a sója – kombinace, která prostě funguje, ať už zvolíte jakýkoliv výrobek ze sóji. Ochutnejte oblíbené sójové „maso“ Tempeh obalené v arašídech, nebo vietnamský arašídový Bun Cha v bezmasé verzi s tofu.
Arašídový olej
Olej se získává lisováním za studena, vytlačením ze semen. Při výrobě se nezahřívá, jak je tomu běžné u jiných olejů, proto si uchovává všechny prospěšné látky. Je bez cholesterolu a obsahuje tzv. zdravé tuky – mastné kyseliny mononenasycené a polynenasycené. Arašídový olej nezvyšuje množství špatného cholesterolu v těle, má skoro totožné složení jako olivový a avokádový olej a také podobné účinky. Pomáhá regulovat inzulín ve slinivce a tím i přirozenou absorpci krevního cukru.
Arašídový olej 100 g7 | Olivový olej 100 g8 | Avokádový olej 100 g9 | |
Mastné kyseliny nasycené | 16,2 g | 15,4 g | 11,6 g |
Mastné kyseliny mononenasycené | 57,1 g | 69,2 g | 70,6 g |
Mastné kyseliny polynenasycené | 19,9 g | 9,07 g | 13,5 g |
Olej z arašídů nemá oříškovou chuť, jak by se mohlo zdát. Naopak – je bez chuti. Má vysoký bod kouře (230 °C) a je tak vhodný nejen pro vaření, ale i smažení.
Co je vysoký bod kouře? Kouřový bod označuje teplotu, při které tuky v oleji začnou být toxické, protože se rozkládají. Určuje tak (ne)vhodnost jednotlivých druhů olejů především pro smažení (vysoké teploty).
Arašídová mouka
Mouka se vyrábí z drcených odtučněných semen podzemnice, má oříškovou chuť, je bezlepková a veganská. Vzhledem k tomu, že 50 % jejího obsahu tvoří bílkoviny, se stává zároveň i přírodním proteinem. Je vhodná pro všechny nízkosacharidové stravy a tak se nezřídka objevuje i v receptech keto diety.
Odtučněná arašídová mouka má obvykle světlou barvu a obsahuje maximálně 12 % tuku. Je méně aromatická a funguje jako škrobové pojivo. Obvykle se používá k zahuštění omáček a polévek nebo místo proteinu do nápojů.
Tučná mouka z arašídů (až 28 % tuku) je většinou o poznání tmavší. Používá se do pečiva, dezertů nebo pikantních omáček, všude tam, kde je žádaná její silná ořechová chuť.
Arašídové máslo
Ačkoli se arašídové máslo tváři jako nezdravá cukrovinka, není tomu tak. Kvalitní produkt obsahuje z celých 90 % pouze arašídy, tedy žádné nezdravé látky. Vyrábí se mletím pražených semen a dochucuje se solí nebo medem.
Máslo z arašídů obsahuje až 25 % denní doporučené dávky vlákniny a bílkovin, přesto má malé množství sacharidů (kolem 20 %). Je tak vhodné nejen pro sportovce, k udržení a podpoře svalů, ale konzumovat ho mohou i nesportovci s nízkosacharidovou dietou.
Navíc tělu poskytuje nemalé množství vitaminů a minerálů, například niacin. Ten podporuje správné fungování nervové a trávicí soustavy a je pro tělo nepostradatelný. Dvě polévkové lžíce arašídového másla zajistí tělu celých 32 % potřebného denního příjmu niacinu.
Arašídové máslo hrubé, bez přidané soli 100 g10 | |
Energetická hodnota | 589 kcal |
Bílkoviny | 24,1 g |
Tuky | 49,9 g |
Sacharidy | 21,6 g |
Vláknina | 8 g |
Cukry | 8,41 g |
Vápník | 45 mg |
Železo | 1,9 mg |
Draslík | 745 mg |
Zinek | 2,79 mg |
Mangan | 1,8 mg |
Niacin | 13,7 mg |
Cholin | 61,3 mg |
Arginin | 2,73 g |
Jaká je jeho kvalita v obchodech?
Při výběru je nutné velmi detailně pročítat etikety a složení. Vybírejte takové máslo, které obsahuje maximální množství arašídů (nejlépe 90 %) a nemá žádné přidané cukry, umělá sladidla, barviva a oleje.
Běžně se na trhu objevují dvě verze másla – hrubé a hladké. Hrubé máslo je s kousky arašídů a tedy křupavé, oproti tomu hladké je absolutně rozemleté a krémové.
Zorientovat se v nepřeberném množství dostupných výrobků a zvolit opravdu kvalitní arašídové máslo – to je až nadlidský úkol. Mnohem rychlejší možností je, vyrobit si tuto zdravou pochoutku doma.
Recept na domácí arašídové máslo
Ať už mu říkáte arašídové nebo burákové máslo – to domácí bude vždycky nejzdravější. Jako bonus je recept i velmi snadný a samotná výroba másla zabere jen pár minut. Na přípravu budete potřebovat neochucené pražené arašídy. Ty běžně seženete v obchodech, ale můžete si opražit syrové arašídy i doma v troubě.
Pražení:
- Rozpalte troubu na 170 °C.
- Syrové neloupané arašídy nasypte do hlubokého pekáče a vložte do trouby.
- Pečte 35 minut, občas promíchejte.
- Vyjměte plech a nechte arašídy vychladnout.
- Po vychladnutí z nich jednoduše odstraňte slupku – zmáčknutím mezi dvěma prsty.
Arašídové máslo, postup:
Na jednu sklenici másla, budete potřebovat dva plné hrnky pražených loupaných arašídů a vysokorychlostní mixér. Vhodný je klasický tyčový mixér se sekací nádobkou na ořechy. Ta je uzavíratelná víkem a na přípravu másla má většinou ideální velikost. Pokud koupi tzv. ručního mixéru teprve zvažujete, přečtěte si srovnání výhod a funkcí, které jednotlivé typy nabízí.
- Nasypejte arašídy do nádoby a zapněte mixér.
- Po 3 minutách je hotové hrubé arašídové máslo, hladké pak mixujte alespoň 7 minut.
- Přendejte do sklenice, nebo nechte v mixovací nádobce a zavíčkujte.
- Skladujte v lednici.
Pokud vás čisté arašídové máslo neoslovilo, obměňte recept, fantazii se meze nekladou. Před samotným mixováním můžete přidat med, agávový sirup nebo třeba čokoládu.
Je normální, že se olej oddělí a shromáždí navrchu, obzvláště po dlouhém stání v lednici. Stačí celý obsah zlehka promíchat a konzistence másla se zase upraví.
Jak zařadit arašídové máslo do svého jídelníčku?
- Je velmi oblíbenou náhražkou klasického másla v nepečených dezertech a cukrovinkách. Vyzkoušet můžete například medové kuličky s arašídovým máslem, které jsou na přípravu rychlé a jednoduché.
- Obzvláště v amerických státech, je máslo z arašídů běžnou součástí dětských svačin a to hlavně kvůli živinám, které poskytuje. Americké děti tak arašídové máslo namazané na pečivu konzumují častěji než třeba misku ovoce.
- Přidejte lžíci nebo dvě do své snídaňové kaše. Skvěle doplní především ty bezlepkové z čiroku, které pak doslova nastartují váš den.
- Arašídovým máslem se polévají zmrzlinové poháry, palačinky, ovocné knedlíky, žemlovky a v indonéské kuchyni i grilované maso.
- Znáte takzvané Lava Cake? Využijte arašídové máslo jako náplň do těchto sladkých a jedinečných fondánů. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na lávové dortíky a ochutnejte sami chuť pečeného arašídového másla.
Semena podzemnice jsou plná zajímavostí aneb víte, že…?
Arašídové pasty se využívají jako terapeutická potravina ke zmírnění hladomoru v rozvojových zemích. Díky vysokému obsahu bílkovin a jiných živin, tak semena podzemnice olejné doslova zachraňují životy podvyživených dětí.
Arašídy jsou nejvíce zcestovalou plodinou na světě. Pochází z Jižní Ameriky, kde je objevili španělští průzkumníci, kteří je dovezli do Evropy. Evropští obchodníci je zobchodovali do Asie a následně do Afriky. „Zpět“ do Severní Ameriky se podzemnice zavezla až o mnoho desítek let později s africkými otroky.
Arašídy a výrobky z nich jsou oblíbené především v USA a Kanadě. Průměrná roční spotřeba arašídů na jednoho obyvatele Kanady činí 3,5 kg, oproti tomu obyvatel Evropy sní pouze jednu lžíci ročně.
Americká roční spotřeba arašídového másla pokryje celou plochu Grand Canyonu11.
Pří výzkumu zemského jádra a jeho složení, vyrobili vědečtí pracovníci z arašídového másla malý diamant12.