Pórek je nejen chutný, ale oplývá také spoustou zdravotních benefitů.
Které to jsou?
A jak ho správně připravit?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!
Co je to pórek?
Pórek neboli pór zahradní je členem stejné rodiny (Allium) jako cibule, česnek či pažitka. Tato cibulovitá zelenina vypadá jako jarní cibulka, ale je mnohem větší. Jeho bílý základ nahoře přechází ze světle zelené do tmavě zelené. Jemná chuť a snadná příprava z něj dělají oblíbený doplněk do polévek, omáček a předkrmů, ale i samotný může být skvělou přílohou, pokud ho jemně orestujete. Chuť můžeme přirovnat k chuti jemné cibulky, která je lehce nasládlá. Čím je pórek mladší, tím je jeho chuť a textura jemnější.
Zdravotní benefity konzumace pórku
Pórek má spoustu zdravotních benefitů jako například:
Obsahuje spoustu živin
Pór je bohatý na živiny, což znamená, že má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů, zejména hořčíku a vitamínů A, C a K. Může se také pochlubit menším množstvím vlákniny, mědi, vitamínu B6, železa a kyseliny listové.
Je nabitý prospěšnými rostlinnými sloučeninami
Pórek je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména polyfenolů a sloučenin síry. Antioxidanty bojují proti oxidaci, která poškozuje aše buňky a přispívá k nemocem, jako je cukrovka, rakovina a srdeční choroby.
Pomáhá snížit zánět a podporuje zdraví srdce
Pór obsahuje pro srdce zdravé rostlinné sloučeniny, které prokazatelně snižují zánět, cholesterol, krevní tlak, tvorbu krevních sraženin a celkové riziko srdečních onemocnění.
Napomáhá hubnutí
Stejně jako většina zeleniny může i pór podporovat hubnutí. Má velmi málo kalorií a zároveň je také dobrým zdrojem vody a vlákniny, což zabraňuje pocitu hladu a podporuje pocit plnosti.
Podporuje zdravé trávení
Pórek je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny, která vyživuje prospěšné bakterie v našich střevech. Tyto bakterie zase snižují zánět a podporují zdraví trávicího traktu.
Další potenciální zdravotní výhody
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Podporuje funkci mozku.
- Bojuje s infekcemi.
Kojící matky by se měly konzumaci pórku vyhýbat. Bylo totiž zjištěno, že pórek snižuje sekreci mateřského mléka.
Nutriční hodnoty pórku
V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot syrového a vařeného pórku ve 100 gramech.
Nutriční hodnoty | Syrový pórek (100 g) | Vařený pórek (100 g) |
Energie | 61 kcal | 88 kcal |
Tuky | 0.3 g | 3 g |
Sacharidy | 14 g | 15 g |
Cukry | 3.9 g | 4.1 g |
Vláknina | 1.8 g | 1.9 g |
Bílkoviny | 1.5 g | 1.6 g |
Vitamíny a minerály v pórku
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů syrového vs. vařeného pórku obsahuje.
Vitamíny a minerály | Syrový pórek (100 g) | Vařený pórek (100 g) |
Vitamín A | 83.00 mcg | 94.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.060 mg | 0.056 mg |
Vitamín B2 | 0.030 mg | 0.030 mg |
Vitamín B3 | 0.400 mg | 0.396 mg |
Vitamín B6 | 0.233 mg | 0.236 mg |
Foláty | 64.00 mcg | 57.00 mcg |
Vitamín C | 12.0 mg | 10.6 mg |
Vitamín E | 0.92 mg | 1.27 mg |
Vitamín K | 47.0 mcg | 51.4 mcg |
Vápník | 59.00 mg | 62.00 mg |
Měď | 0.12 mg | 0.12 mg |
Železo | 2.10 mg | 2.19 mg |
Horčík | 28.00 mg | 29.00 mg |
Fosfor | 35.00 mg | 37.00 mg |
Draslík | 180.00 mg | 188.00 mg |
Selen | 1.00 mcg | 1.10 mcg |
Sodík | 20.00 mg | 152.00 mg |
Zinek | 0.12 mg | 0.13 mg |
Kde můžeme pórek koupit a jak si ho správně vybrat?
Pórek se obvykle prodává nezabalený, má tak delší životnost. Plast by totiž podporoval hnilobu. Seženete ho po celý rok, ale hlavní sezóna je v létě pro odrůdy letního pórku, podzimní odrůdy se jí od září do konce roku a zimní pórek se sklízí od října do začátku března. Pórek si navíc snadno můžete vypěstovat i na vaší zahrádce. Pokud pórek nepěstujete, kupte si ho v supermarketu či na trhu.
Při výběru pórku myslete na následující faktory:
- Vyberte si pórek s čistou bílou cibulkou, která by měla být nedotčená a neměla být nijak popraskaná ani pohmožděná, s pevnými, pevně svinutými tmavě zelenými vršky.
- Jemným zmáčknutím zkontrolujte střed pórku, zda nemá tvrdá semena.
- Vyhněte se pórku s povadlými či nažloutlými vršky.
- Protože k vaření použijete pouze bílou a světle zelenou část, hledejte pórek s velkým množstvím bílé.
Jak pórek skladovat?
Pórek může vyzařovat aroma, které mohou absorbovat jiné potraviny ve vaší lednici. Abyste tomu zabránili, pórek před uskladněním nekrájejte ani nemyjte. Lehce jej zabalte do plastového obalu, abyste zadrželi zápach a vlhkost, a uložte ho do zásuvky na zeleninu v lednici. V závislosti na čerstvosti lze pórek skladovat od pěti dnů do dvou týdnů. Přibližně sedmý den však začnou listy žloutnout. Můžete je oříznout, abyste prodloužili čerstvost pórku o dalších pár dní. Obecně platí, že větší pórek se kazí dříve než menší. Ideální podmínky pro skladování pórku jsou teplota okolo 0 stupňů Celsia. Pokud je teplota příliš vysoká, pórek dříve zežloutne.
Uvařený pórek byste měli skladovat zakrytý v lednici a použít ho během jednoho až dvou dnů.
Pórek není vhodným kandidátem na mražení nebo zavařování, pokud ho neplánujete použít do polévek nebo podobných receptů. Mražení má tendenci změnit ho na kaši a propůjčuje mu hořkou chuť. Pokud se však rozhodnete pórek zmrazit, postupujte dle následujícího návodu:
- Pórek očištěte a ořízněte kořeny.
- Nakrájejte ho na malé kroužky a blanšírujte tak, že kroužky necháte 40 sekund povařit ve vroucí vodě a poté je vložíte do studené vody.
- To mu pomůže udržet si svěžest, vzhled a chuť.
- Dobře kroužky osušte kuchyňskou utěrkou, vyskládejte je na plech v jedné vrstvě a dejte do mrazáku.
- Po dvou hodinách dejte pórek do praktické mrazicí nádoby s víkem.
- Takto vám v mrazáku vydrží až 10 měsíců.
- Pokud budete chtít mražený pórek použít, stačí jej orestovat na pánvi nebo přidat do vroucí vody.
Jak pórek využít v kuchyni?
Pórek je všestranný. Lze ho vařit, dusit, smažit i péct. Můžete ho restovat na másle nebo olivovém oleji či karamelizovat. Zakomponujte ho do pokrmu či si ho vychutnejte samotný jako zeleninovou přílohu. Ať už ho vaříte jakkoli, je důležité se vyvarovat jeho převaření, protože bude kašovitý, dokonce i trochu slizký. Cílem je uvařit pórek do měkka, i když na jeho propíchnutí vidličkou byste stále měli použít trochu síly. Pórek se obvykle do receptu přidává až ke konci doby vaření.
Skvěle chutná v kombinaci s kuřecím masou a šunkou a obzvlášť lahodný je v receptech, které obsahují sýr a smetanu. Často ho najdete také ve spojení s květákem a zelím, stejně jako s bazalkou, petrželkou, šalvějí a tymiánem. Pórek je také klíčovou složkou v bouqet garni, které se používá k dochucení vývarů, polévek a omáček.
Oblíbenou součástí salátu je také syrový pórek, který si můžete nakrájet do tvaru půlměsíčků a použít také do burgerů či různých sendvičů. Čím větší pórek, tím výraznější chuť. Pokud tedy preferujete jemnější chutě, vyberte si raději menší pórek.
Jak pórek připravit před vařením a nakrájet?
Způsob krájení pórku se bude lišit podle toho, jak ho vaříte. Můžete se však inspirovat naším postupem.
- Pórek nejprve důkladně opláchněte pod studenou vodou a osušte v papírové utěrce, protože shromažďuje velké množství nečistot.
- Alternativně jej lze namočit do misky se studenou vodou po dobu 30 minut a postup opakovat, dokud se voda nezbaví nečistot.
- Poté si nakrájejte pórek podélně na poloviny.
- Tmavě zelené vršky oddělte od bílých a světle zelených částí na prkénku.
- Poté odřízněte vláknité kořeny a tmavě zelené listy.
- Dále pokračujte v sekání bílé a světle zelené části.
- Položte je řezem dolů na prkénko a nakrájejte je na tenké půlměsíčky.
- Jakmile všechen pórek nakrájíte, přidejte plátky do cedníku.
- Opláchněte je pod studenou tekoucí vodou a odstraňte veškeré nečistoty.
- Poté použijte papírovou utěrku a vše osušte.
- Před vařením nechte pórek asi 5 minut odležet – to mu umožní rozvinout jeho nutričně prospěšné vlastnosti.
Tvrdé vršky ve většině receptů s pórkem nepoužijete, ale přesto je nevyhazujte! Domácímu vývaru dodají lahodnou cibulovou chuť. Uchovávejte je ve vzduchotěsném sáčku v mrazáku, dokud nebudete připraveni je použít.
- Chcete-li pórek grilovat, rozkrojte ho podélně napůl, dobře opláchněte, osušte a grilujte z obou stran na středně vysoké teplotě, dokud nebude dobře opečený a měkký.
- Pokud ho pečete, rozpůlte ho podélně, nakrájejte na 2,5 cm kousky a omyjte výše popsaným způsobem. Poté kousky pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte při 220 °C asi 20 minut, nebo dokud nezměknou.
- Chcete-li jej orestovat, postupujte podle výše popsaného způsobu krájení a ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni trošku olivového oleje. Přidejte pórek a za občasného míchání restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
S těmito základními způsoby úpravy pórku si ho budete moci vychutnat jako přílohu či ho přídat do různých receptů, které máte rádi.
Tipy, jak pórek použít v receptech
- V polévkách. Pór je známý svou schopností přidat polévkám hloubku. Můžete ho přidat třeba do polévky z hlívy ústřičné či krémové polévky z hub nebo si z něj připravte luxusní pórkovou polévku.
- V těstovinách. Pórek skvěle využijete také v některém z našich receptů na plněné canneloni.
- V rizotu. Jelikož se pórek krásně snoubí s chutí kuřecího masa, smetany a sýru, vychutnejte si ho v některém z našich receptů na rizoto s kuřecím masem.
- S vejci. Orestovaný pórek přidejte do omelety, míchaných vajec nebo do zeleninové frittaty. Úžasný je také koláč s pórkem a ředkvičkami.
- V nádivce. Vyzkoušejte některých z našich receptů na velikonoční nádivku, kam se pórek skvěle hodí.
- Na pizzu. Připravte si svou vlastní domácí pizzu a přidejte na ni restovaný pórek.
- V pomazánkách. Inspirujte se našimi vynikajícími recepty na pomazánky z pórku 7x jinak.
Oblíbená je studená polévka francouzského původu. Říká se jí ,,vychyssoise“ a připravuje se tak, že se pórek a brambory uvaří, rozmixují na pyré a to se promíchá se smetanou a kuřecím vývarem.
Čím pórek nahradit?
Pokud nemáte zrovna po ruce pórek, nepropadejte panice. Můžete ho nahradit třeba:
- jarní cibulkou,
- šalotkou,
- obyčejnou cibulí (použijte však menší množství, než vyžaduje recept, protože cibule má silnejší chuť než pórek).
Pórek vs. jarní cibulka
Charakteristika | Pórek | Jarní cibulka |
Chuť | Sladší, lehce nakyslá. | Výraznější a štiplavější. |
Použití v kuchyni | Spíše se vaří, protože ho vaření změkčuje. | Do pokrmů se přidává čerstvá, protože zahříváním se stává více slizká. |
Vzhled | Větší. | Tenčí a menší. |
Listy | Vláknité a silné. | Tenké, úzké a porézní. |
Jak se pórek pěstuje?
Kdy pórek zasadit?
Pórek lze vysadit do záhonu kolem posledního jarního mrazu, což je u nás někdy v dubnu. Mladé rostliny přežijí mírný mráz a dospělé rostliny už vydrží i silné mrazy. Do truhlíku můžete vysévat cca od poloviny února.
Kde pórek pěstovat?
Vyberte si slunné místo s bohatou a dobře odvodněnou půdou. Pór má mělké kořeny, proto buďte opatrní při pěstování jiných rostlin v jeho blízkosti. A také se snažte udržet oblast bez plevele. Zahrádkáři s omezeným prostorem mohou mezi pór zasadit mělce kořenící, rychle rostoucí salátovou zeleninu.
Jak pórek zasadit?
Semena zasaďte zhruba 1/4 palce hluboko a 15 až 20 cm od sebe. Při výsadbě sazenic nahrňte zeminu kolem stonku až po první zelený list. Řádky by měly být od sebe vzdáleny alespoň 30 cm. Nosná konstrukce by neměla být nutná.
Jak o pórek pečovat?
- Pórek preferuje hodně slunečního svitu. Ideální je pro něj alespoň šest hodin přímého slunce po většinu dní. Příliš málo slunce může mít za následek slabý a poddajný růst.
- Pro pór je nejlepší dobře propustná hlinitá nebo písčitá půda s mírně kyselým až neutrálním pH půdy. Výživná půda je také klíčem ke zdravému růstu, takže zvažte, zda půdu doplnit organickou hmotou nebo bohatým kompostem.
- Pór má mělký kořenový systém a musí být často zaléván – zhruba centimetr za týden – aby prospíval. Ve většině prostředí postačí týdenní hluboké zavlažování. Pokud však žijete v teplém klimatu nebo zažíváte obzvláště horké počasí, možná budete muset zvýšit zalévání.
- Pór obecně nevyžaduje prořezávání během vegetačního období. Je však důležité co nejdříve odstranit všechny odumřelé nebo nemocné listy, aby neoslabily celou rostlinu.
Jak pórek sklízet?
Pórek je připraven ke sklizni, když je stonek širší než cca 2,5 cm a je pevný. Z půdy ho dostanete ven kroucením a vytahováním nebo vykopáváním.
Jak pěstovat pórek v květináčích?
Pěstování pórku v květináči je dobrou volbou, pokud nemáte dostatek zahradního prostoru. Vyberte nádobu, která je asi 30 cm široká a 45 cm hluboká. Do nádoby můžete přidat více než jednu rostlinu, pokud má každá ze všech stran prostor zhruba 15 cm. Ujistěte se, že nádoba má dostatek drenážních otvorů. Ideální je neglazovaný hliněný květináč, protože umožní odpařování přebytečné půdní vlhkosti i přes jeho stěny.
Odrůdy pórku
Existuje řada odrůd pórku, nám postačí obecné rozdělení na 3 typy:
Letní pór
Roste rychlejí a dorůstá do výšky až jednoho metru. Lze ho sklízet už v červenci, ale běžně se sklízí v srpnu a v září.
Podzimní pór
Měl by se vysévat od poloviny února do poloviny března. Sklizeň pak probíhá v říjnu a v listopadu.
Zimní pór
Je kratší, ale silnější. Stačí ho vysít v dubnu a sklizeň poté začíná v březnu a končí v květnu následujícího roku.
Historie pórku
Pórek byl konzumován po většinu lidské historie a tvořil součást egyptské stravy zhruba od druhého tisíciletí před naším letopočtem. Pórek je popsán také v hebrejské Bibli, byl oblíbený u římského císaře Nera a pěstoval se v Mezopotámii.
Je spojován ale hlavně s Velšany. A to tak, že je dokonce jedním ze státních znaků Walesu. A proč tomu tak je? Byl totiž jedním z hlavních důvodů, proč země vyhrála během bitvy u Heathfield v roce 633 n. l. Podle jedné verze příběhu keltský mnich jménem David přesvědčil armádu, aby se odlišila od svých nepřátel tím, že nosila pórek v přilbách (bitva se odehrávala na pórkovém poli). K překvapení všech jim tento identifikační nástroj pomohl vyhrát bitvu. Jiná verze příběhu tvrdí, že to byl nápad krále Cadwaladra z Gwyneddu. V každém případě je pórek ve Walesu stále symbolem štěstí. Každoročně jej nosí Velšané 1. března na oslavu Dne svatého Davida.
Pórek je oblíbený také v Irsku. Existuje stará irská legenda, která říká, že svatý Patrik utěšoval umírající ženu. Řekla mu, že měla vidění o bylině plovoucí ve vzduchu a bylo jí odhaleno, že pokud ji nesní, zemře. Byl to pórek. Svatý Patrik jí ho dodal a ona se vyléčila.