Ředkvičky, bohatý zdroj vitamínu C a draslíku. Víte, že patří mezi zeleninu, která je nejjednodušší k pěstování?

Ředkvičky, křupavé plody, které jsou charakteristické svou pepřovou chutí.

Jsou nízkokalorické a především bohaté na důležité vitamíny a minerály. 

Jaké to jsou? To se dozvíte v následujícím článku!

Ředkvičky, křupavá kořenová zelenina

Ředkvičky jsou jednoletá kořenová zelenina, která patří do čeledi Brassicaceae. Do této čeledi patří například brokolice, zelí, květák, kapusta a křen.

Jedná se o odolnou plodinu, která je pěstovaná pro své křupavé a barevné kořeny s pepřovou chutí. Celá rostlina je jedlá, od kořene po listy, a můžete si ji vychutnat syrovou nebo vařenou. 

Mezi nejčastěji konzumované odrůdy patří malé ředkvičky s červenou slupkou a bílou dužinou. Oblíbené jsou také černé ředkvičky, které mají velmi jemnou chuť a jsou často používané v asijské kuchyni.

Proč konzumovat ředkvičky?

Jsou bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku, vitamínu B6, hořčíku, riboflavinu a vápníku. Kromě toho obsahují vysoké množství vitamínu C. Zhruba půl šálku ředkviček nabízí 14% doporučené denní dávky. Vitamín C hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu, který podporuje zdravou pokožku a cévy. Navíc pomáhá tělu zbavovat se toxinů. 

Ředkvičky jsou nízkokalorické, prakticky neobsahují žádný tuk. Zato nabízejí dostatek vlákniny. Díky ni můžete předcházet střevním potížím. Vláknina vám také může pomoci řídit hladinu cukru v krvi a je spojována se ztrátou hmotnosti a snížením cholesterolu. Dostatek vlákniny obsahují i listy ředkviček.

Konzumace brukvovité zeleniny, jako jsou ředkvičky, může pomoci předcházet nádorovým onemocněním. Podle Linus Pauling Institute obsahuje tento druh zeleniny sloučeniny, které se po smíchání s vodou rozkládají na isothiokyanáty. Ty pomáhají očistit tělo od látek způsobujících rakovinu a zabraňují rozvoji nádorů.

Kolik jich můžete denně zkonzumovat? Zhruba 30 až 40 gramů.

Nutriční hodnoty

Ředkvičky jsou výborným zdrojem vitamínu C a navíc jsou nízkokalorické. Další nutriční hodnoty, minerály a vitamíny můžete vidět v následující tabulce:

Nutriční hodnotyŘedkvičky syrové 100 g
Kalorie16 kcal
Bílkoviny0,7 g
Sacharidy3,4 g
Tuky0,1 g
Vláknina1,6 g
Vápník25 mg
Draslík233 mg
Železo0,3 g
Sodík39 mg
Vitamín B30,254 mg
Vitamín C14,8 mg

Druhy ředkviček

Existují „jarní“ i „zimní“ ředkvičky. My si představíme nejčastěji konzumované druhy. 

Cherry Belle

Odrůda Cherry Belle patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji konzumované. Plody jsou malé, kulaté, červené s bílou dužinou.

Mají svěží a lehkou chuť. Cherry Belle je perfektní do salátů a mnoha dalších jídel. K dispozici jsou po celý rok a mají křupavou, pepřovou chuť.

Plody ředkvičky Cherry Belle
Zdroj: highmowingseeds.com

Růžová ředkvička

Růžová odrůda ředkviček je poměrně vzácná. Má krásnou růžovou slupku, křupavou strukturu a lahodnou sladkou chuť. 

Jedinečný druh dozrává za méně než 30 dní, takže na jejich konzumaci nebudete muset čekat příliš dlouho.

Ošatka s růžovými ředkvičkami
Zdroj: superiorseedproducers.wordpress.com

Odrůda Čínská růže

Je jedním z nejstarších druhů ředkviček a je také velmi odolná. Má kořeny, které dosahují délky až 12 centimetrů. Charakteristická je pro ni růžová barva. 

Také se snadno pěstuje a nejlépe se ji daří v mírném podnebí.

Dřevěná bedýnka s plody ředkvičky Čínská růže
Zdroj: kingsseeds.com

Velikonoční ředkvičky

Ve skutečnosti se jedná o svazky více druhů malých červených, růžových, fialových a bílých ředkviček. Jsou krásné a dají se použít stejně jako tradiční, červené ředkvičky.

Plody velikonočních ředkviček
Zdroj: groseeds.co.uk

Pěstování ředkviček

Tento druh kořenové zeleniny může být zasadit na jaře i na podzim. Pro jarní výsadbu zasejte semena 4 až 6 týdnů před posledním jarním mrazíkem a pro podzimní zasejte semena 4 až 6 týdnů před prvním podzimním mrazem.

Protože ředkvičky dozrávají velmi rychle, můžete je zasadit opravdu všude. Například tam, kde je prázdné místo nebo je zasejte mezi řádky jiné zeleniny, jako je mrkev nebo řepa. Jsou také skvělými doprovodnými rostlinami, které pomáhají odradit škůdce od jiné zeleniny.

Vyberte si slunné místo, které je alespoň šest hodin denně přímého slunečního záření. Důležitá je i příprava půdy, odstraňte všechny kameny, kořeny. Pokud je půda jílovitá, přimíchejte trochu organické hmoty, aby se uvolnila a zlepšila drenáž.

Semena mají poměrně dlouhou trvanlivost, proto se nebojte zasadit semínka stará až 5 let. Semena vysévejte přímo do půdy, asi 1,5 centimetru hluboko a zakryjte zeminou. Co se týká zalévání je důležité udržovat konzistentní a rovnoměrná vlhkost.

Ředkvičky mulčujte kompostem obohaceným o dřevěný popel, který pomůže udržet vlhkost v suchém stavu a zároveň chránit před červy.

Zpracování ředkviček

Ředkvičky můžete skladovat v lednici asi 3-4 dny, nejlépe v děrovaném sáčku. Před uskladněním vždy odstřihněte listy, protože nasávají vlhkost ze samotné ředkvičky. Chcete-li zvýšit křupavost ředkviček, namočte je na několik hodin do ledové vody. 

Mnoho lidí si neuvědomuje, že mají daleko větší využití než jen do salátu. Ředkvičky se skvěle hodí do směsi s mrkví nebo ke kvašení na kimchi. Můžete je nastrouhat i do zeleninových karbanátků pro dochucení. Pokud se chcete inspirovat, přečtěte si recepty na skvělé zeleninové placky.

Celá rostlina je jedlá, takže listy lze orestovat na olivovém oleji s trochou česneku nebo z nich udělat pesto.

Ředkvičkový dip

Výborný je také dip, může ho přidat do salátu nebo k masu. Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1/4 šálku nakrájených ředkviček
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajovou lžičku červeného vinného octa

Postup:

  1. Nadrobno nasekejte česnek.
  2. Všechny suroviny dejte do kuchyňského robota.
  3. Rozmixujte dohladka.

Dále můžete přidat ředkvičky do receptů jako jsou:

  • pečené ředkvičky s česnekem a kmínem
  • Tartine s ředkvičkou a máslem
  • salát s kari-pomerančovým dresinkem
  • pizza s pečenými ředkvičkami

Pokud nemáte tolik času na vaření, kombinace ředkvičky + máslo + bageta je také delikátní. 

Výrobky z ředkviček

Nakládané ředkvičky – plátky ředkviček naložené v láku, který se skládá z octu, cukru, soli a koření. Jsou vhodné do sendvičů, salátů a nebo k uzeninám.

Ředkvičkové chipsy – ředkvičky nakrájené na plátky, ochucené kořením a opečené.

Tento druh kořenové zeleniny se už po staletí používá jako lidový lék. Nejčastěji se používá v ájurvédě a tradiční čínské medicíně k léčbě nemocí jako je horečka, bolest v krku, poruchy žluči a záněty. Zařaďte je tedy do svého jídelníčku!

Použité zdroje

Radishes: Planting, Growing, and Harvesting Radishes, www.almanac.com
Radish, www.bbcgoodfood.com
Are Radishes Good for You?, Annette McDermott, www.healthline.com 18. 05. 2018
Radishes, raw nutrition facts and analysis, www.nutritionvalue.org
Best Radish Recipes - What to Do with Radishes, www.food52.com
12 unsuspected benefits of radishes for which they should eaten more regularly, www.fruttattiva.com 09. 05. 2018
Rosemary Garlic Radish Chips, www.dudafresh.com
Radishes: The New Kale, www.lovethegarden.com
Easy pickled radishes - Simply Delicious, www.simply-delicious-food.com
35 Different Types of Radishes, www.homestratosphere.com 24. 06. 2021
Types of Radishes + How to Use Them, www.thishealthytable.com
Eating Right: Radish Benefits & Portion Size, Steffi Mac, www.everythingradish.com 06. 01. 2021