Římský salát je jedním z nejuniverzálnějších druhů salátu.
Kde všude ho můžete v kuchyni využít?
Jak ho správně skladovat?
A jaké vitamíny obsahuje?
To vše a mnohem více v našem článku!
Římský salát, zelenina používaná civilizacemi po tisíce let
Římský salát (Lactuca sativa) je považován za jednu z nejstarších odrůd salátu na světě a jedná se o typ listové zeleniny, která je typicky sytě zelená s protáhlými, pevnými listy, díky kterým je odolnější vůči teplu než jiné odrůdy salátu.
Tento salát je znám pro svou jemnou a osvěžující chuť a křupavou texturu. Spodní část listů je mírně nahořklá, což salátu dodává výrazný chuťový profil.
Naopak horní špičky listů jsou světlejší a nejchutnější. Nejčastěji se používá jako zeleninový salát, i když se dá také grilovat a restovat.
Kromě zeleného římského salátu, který běžně vidíme v obchodech s potravinami, se římský salát dodává také v červené odrůdě se směsí zelené na stonku a červenofialovými listy na vrcholu.
Zdravotní benefity konzumace římského salátu
Konzumace římského salátu má spoustu zdravotních benefitů, jako například:
- Je bohatý na antioxidanty, které pomáhají snížit riziko zánětů, srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny.
- Podporuje zdraví kostí díky vysokému obsahu vitamínu K.
- Je dobrým zdrojem folátu, životně důležité živiny pro zdravé srdce, k prevenci anémie a ke snížení rizika některých typů vrozených vad v raném těhotenství.
- Podporuje zdraví očí a pokožky díky vysokému obsahu vitamín A.
Vedlejší účinky konzumace římského salátu
Ačkoli má římský salát spoustu zdravotních benefitů, existují i určitá rizika spojená s jeho konzumací. A jaká to jsou?
- Tepelně neupravená listová zelenina, jako je římský salát, může být potenciálně kontaminována bakteriemi, jako jsou E. coli a Salmonella. Tyto škodlivé bakterie se mohou přilepit na povrch listů nebo se dostat dovnitř salátu. Proto nezapomeňte salát vždy důkladně omýt pod studenou tekoucí vodou a odstranit všechny viditelné nečistoty jemným třením listů.
- Studie zjistily, že římský salát dokáže vytáhnout z půdy těžké kovy, které se pak mohou přenést do těla osoby, která salát sní. Proto se doporučuje kupovat tento salát v bio kvalitě či si pěstovat svůj domácí.
Nutriční hodnoty římského salátu
V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot vybraných druhů čerstvých salátů.
Nutriční hodnoty | Římský salát (100 g) | Ledový salát (100 g) | Rukola (100 g) |
Energie | 15 kcal | 14 kcal | 25 kcal |
Tuky | 0.2 g | 0.1 g | 0.7 g |
Sacharidy | 2.9 g | 3 g | 3.7 g |
Cukry | 0.8 g | 2 g | 2.1 g |
Vláknina | 1.3 g | 1.2 g | 1.6 g |
Bílkoviny | 1.4 g | 0.9 g | 2.6 g |
Vitamíny a minerály v římském salátu
Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů vybraných druhů čerstvých salátů obsahuje.
Vitamíny a minerály | Římský salát (100 g) | Ledový salát (100 g) | Rukola (100 g) |
Vitamín A | 370.00 mcg | 25.00 mcg | 119.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.070 mg | 0.041 mg | 0.044 mg |
Vitamín B2 | 0.080 mg | 0.025 mg | 0.086 mg |
Vitamín B3 | 0.375 mg | 0.123 mg | 0.305 mg |
Vitamín B6 | 0.090 mg | 0.042 mg | 0.073 mg |
Vitamín B9 | 38.00 mcg | 29.00 mcg | 97.00 mcg |
Vitamín C | 9.2 mg | 2.8 mg | 15.0 mg |
Vitamín E | 0.22 mg | 0.18 mg | 0.43 mg |
Vitamín K | 126.3 mcg | 24.1 mcg | 108.6 mcg |
Vápník | 36.00 mg | 18.00 mg | 160.00 mg |
Měď | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.08 mg |
Železo | 0.86 mg | 0.41 mg | 1.46 mg |
Horčík | 13.00 mg | 7.00 mg | 47.00 mg |
Fosfor | 29.00 mg | 20.00 mg | 52.00 mg |
Draslík | 194.00 mg | 141.00 mg | 369.00 mg |
Selen | 0.60 mcg | 0.10 mcg | 0.30 mcg |
Sodík | 28.00 mg | 10.00 mg | 27.00 mg |
Zinek | 0.18 mg | 0.15 mg | 0.47 mg |
Jak si vybrat římský salát a jak ho skladovat?
Římský salát se běžně prodává v obchodech s potravinami během celého roku a to po celých hlávkách nebo jako srdíčka, což znamená, že vnější listy jsou odstraněny a zůstávají pouze jemné, světlé vnitřní listy. Měla by být co nejtmavší, protože čím tmavší srdíčka jsou, tím lépe chutnají.
Hledejte takový salát, jehož listy jsou čerstvé, nepoškozené, pevné a lesklé, a také zkontrolujte spodní část, abyste se ujistili, že je čistá. Salát by také neměl být ochablý a matný s vybledlými nebo zažloutlými částmi. Pokud si kupujete celou hlávku, měla by být pevná.
Salát vždy důkladně omyjte a odstraňte volné vnější listy. Zabalte ho volně do vlhkého hadříku nebo ho vložte do vzduchotěsné nádoby či otevřeného plastového sáčku. Takto vám v lednici vydrží cca 5 až 7 dní. Můžete ho také omýt a usušit a uložit ho do lednice v odstředivce na salát, která zeleninu rychle usuší.
Listy v ní můžete skladovat celé nebo nakrájené.
Jak římský salát využít v kuchyni?
Jak připravit římský salát ke konzumaci v 6 krocích
- Odstraňte všechny zvadlé nebo zbarvené listy.
- Salát opláchněte pod studenou tekoucí vodou, listy jemně oddělujte prsty, aby mezi ně mohla protékat voda.
- Přebytečnou vlhkost osušte papírovými utěrkami a položte na prkénko.
- Ostrým nožem odřízněte konec kořene a ponechejte tolik, aby listy držely pohromadě.
- Listy řežte v 5 cm intervalech, abyste vytvořili kousky o velikosti sousta.
- Kousky, které nevyužijete můžete uložit do lednice na později.
Tipy na recepty s římským salátem
- Nicoise salát.
Klasický francouzský salát s římským salátem, bramborami, zelenými fazolkami, olivami, natvrdo vařenými vejci, rajčaty a okurkami se zálivkou. Inspirujte se našimi 5 luxusními recepty na niceský salát! - Řecký salát.
Nakrájený římský salát, rajčata, okurky, paprika, olivy Kalamata, červená cibule, čerstvá petrželka a sýr feta se zálivkou z červeného vína. Pokud hledáte inspirace, vyzkoušejte naše recepty na řecké saláty 8x jinak. - Čínský kuřecí salát.
Krouhaný římský salát, červené zelí, mrkev, kuřecí maso, jarní cibulka, mandle a mandarinky se zázvorovým dresinkem. - Kalifornský salát s krevetami a avokádem.
Grilované krevety s chilli a limetkou podávané s plátky avokáda, římským salátem a limetkovým dresinkem. - Středomořské závitky s falafelem.
Zapečený falafel s baby rajčaty, červenou cibulí a omáčkou tahini, zabalený v listech římského salátu. - Vietnamský pečený steak zabalený v římském salátu.
Grilovaný flank steak podávaný s okurkovo-zázvorovou omáčkou, obalený v listech římského salátu, to vše posypané praženými arašídy a lístky máty. - Grilovaný římský salát.
Srdíčka z římského salátu, potřená bylinkovou zálivkou a grilovaná řezem dolů. Podávejte vcelku nebo nakrájené a přidané do salátu. - Závitky plněné klobásou.
Směs restované klobásy s kořeněnou bylinkovou rýží naplněná do blanšírovaných listů římského salátu a zavinutá do rolek. - Restované hovězí s římským salátem.
Krátká žebírka marinovaná ve směsi sóji a octa, poté orestovaná se zázvorem, jarní cibulkou a římským salátem. - Jednoduchý salát.
Kousky římského salátu pokapané olivovým olejem, solí, černým pepřem a citronovou šťávou, smíchané s libovým kuřetem nebo pečeným tofu. Můžete doplnit opečenými piniovými oříšky a trochou semínek granátového jablka.
A jak dále můžete římský salát využít?
Římský salát samozřejmě patří také do tradičního salátu Caesar, ale jeho využití je opravdu neuvěřitelně pestré. Listy se dají také promíchat s česnekovým dresinkem nebo okurkovo-bylinkovou zálivkou či je můžete spárovat s ingrediencemi jako je červená cibule a pomeranč, grapefruit a krevety. Listy přidejte do sendvičů či různých wrapů, hamburgerů nebo tacos.
Vnitřní listy římského salátu tvoří skvělé jedlé ,,misky“, které mohou být doplněny uzeným lososem, creme fraiche, čerstvým koprem a citronem. Dětem můžete připravit také závitky z listů římského salátu plněné kapií nakrájené na tenké plátky, strouhanou mrkví, plátky cherry rajčat a šunkou.
Kromě čerstvých úprav snese římský salát vysoké teplo, a proto je vhodný ke grilování, dušení s vařenou zeleninou a masem, přidávání do polévek, sekání a mixování na smaženice. Dobře se také kombinuje s bulgurem, petrželkou, česnekem, pažitkou, rajčaty, pečenou červenou paprikou, citrusy, avokádem, jablky, hruškami, černými olivami, kapary, grilovaným steakem, drůbeží, slaninou, tuňákem, uzenými rybami, sýrem feta, modrým sýrem, parmazánem a hummus.
Máme pro vás skvělé recepty na 12 vynikajících zeleninových salátů, které si zamilujete!
Recept na zálivku na římský salát
A jako bonus pro vás máme chutný recept na zálivku, kterou si můžete dochutit svůj římský salát.
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
A jak na to?
- V malé sklenici smíchejte olej, ocet, hořčici, sůl a pepř.
- Na sklenici nasaďte víčko a důkladně protřepejte, dokud se ingredience dobře nespojí.
- Zálivkou přelijte salát a promíchejte, aby se vše spojilo.
Pěstování římského salátu
Jedná se o poměrně snadnou záležitost, i když mnohem více než u nás se římský salát pěstuje v jižní Evropě, zejména ve Francii a Itálii.
Pokud si ho však chcete vypěstovat u sebe na zahrádce, můžete to udělat zcela jednoduše s našimi následujícími tipy:
- Sazenice můžete vysévat do truhlíků již koncem února. V polovině března je lze již vysazovat na záhon.
- Použijte vlhkou půdu bohatou na živiny. Římský salát vyžaduje k rychlému růstu dusík i vlhkost půdy. Hnojte nebo upravte zahradní půdu velkým množstvím kompostu.
- Vyhněte se výsadbě římského salátu na poledním slunci. Místo toho přesazujte sazenice za oblačného dne nebo večer, abyste zabránili dehydrataci rostlin a snížili šok z přesazování.
- Zajistěte dostatečný rozestup, ideálně alespoň 30 cm. Pokud dáte římskému salátu dostatek prostoru k růstu, získáte větší hlávky. To také zlepšuje cirkulaci vzduchu, což může snížit hnilobu.
- Chraňte před škůdci. Je vhodné se však vyhnout použití pesticidů na salát, protože je snadno absorbován listy.
- Vysazujte častěji méně rostlin. Abyste si zajistili dostatek salátu po celou vegetační sezónu, zkuste římský salát zasadit každých pár týdnů. Můžete ho také sklízet list po listu, aby se sklizeň prodloužila.