Rozmarýn, aromatická bylinka plná zdravotních i kulinářských benefitů!

Provoňte svůj domov a ochuťte svá jídla touto jedinečnou bylinkou, který známe jako rozmarýn.

Přečtěte si do jakých jídel ho přidat, jak z něj vyrobit lahodné domácí máslo a čaj, který skvěle detoxikuje vaše tělo.

Zjistěte mnohem více v našem článku!

Co je rozmarýn lékařský?

Jedná se o bylinu s jehličkovitými listy, která pochází z Asie a Středomoří. Tento stálezelený keř patří do čeledi mátovitých a je klasifikován jako trvalka, což znamená, že každý rok sám znovu vyroste. Keře rozmarýnu mohou dorůst do výšky a šířky asi 120 cm a jeho květy mohou být být modré, fialové, bílé nebo růžové.

Název „rozmarýn“ pochází z latinských slov „ros“, což znamená „rosa“ a „marinus“, což znamená „moře“ – „mořská rosa“. Rozmarýn se v kuchyni používá minimálně od roku 500 př. n. l.

Jako léčivá bylina se doporučuje k posílení mozku a paměti. Bylina obsahuje látky, které jsou užitečné pro zlepšení trávení a zlepšení krevního oběhu.

Při vaření se rozmarýn používá jako koření do různých pokrmů, jako jsou polévky, zapečená jídla, saláty a dušená jídla. Rozmarýn se hodí jak ke kuřecímu masu, ale i jiné drůbeži, zvěřině, jehněčímu, vepřovému, steakům a rybám, zejména tučným rybám. Hodí se také k houbám, cibuli, hrášku, bramborám a špenátu.

Rozmarýn vs. levandule

Rozmarýn a levandule si jsou vzhledově velmi podobné. Oba to jsou keře s dřevnatými stonky a jejich listy jsou dlouhé, tenké a aromatické. A levandule má lehčí a květinovější chuť a vůni než rozmarýn.

Rostliny rozmarýnu však obecně vyrostou do větších rozměrů než levandule.

Čerstvě utržená snítka rozmarýnu položená na dřevěném stole.
Zdroj: masterclass.com

Zdravotní účinky rozmarýnu

Vysoký obsah antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých sloučenin

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit vaše tělo před záněty, které mohou vést k chronickým onemocněním, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Pokud se vysoká hladina cukru v krvi neléčí, může poškodit vaše oči, srdce, ledviny a nervový systém. Studie ukázaly, že sloučeniny v rozmarýnovém čaji mohou se snižováním efektivně pomáhat.

Zlepšuje náladu a paměť

Užívání rozmarýnu orálně dvakrát denně po dobu 1 měsíce významně snížuje úroveň úzkosti a zlepšuje paměť a kvalitu spánku. Extrakt z rozmarýnu může zlepšit náladu tím, že podporuje zdravou rovnováhu střevních bakterií a ulevuje části vašeho mozku spojené s emocemi, učením a pamětí.

Podporuje zdraví mozku

Sloučeniny v rozmarýnovém čaji mohou napomáhat zdraví vašeho mozku tím, že předcházejí odumírání mozkových buněk.

Podporuje zdraví očí

Extraktu z rozmarýnu může zpomalit onemocnění očí souvisejících s věkem.

Esenciální olej vyprodukovaný z byliny.
Zdroj: hamiast.com

Jak pěstovat rozmarýn?

  • Začněte tím, že zasejete jeho semínka v květináči, který je umístěn uvnitř. Tak dáte semenům větší šanci vyklíčit. Protože semena klíčí a rostou pomalu, nejlepší dobou kdy rozmarýn zasít je, zasejte je 3 až 6 měsíců před začátkem vegetačního období.
  • To znamená, že semena zasadíte 8 až 10 týdnů před posledním jarním mrazem. (Klíčení semínek může trvat dlouho – 2 až 3 týdny – takže to hned nevzdávejte!)
  • Místo výsadby by mělo mít dobře propustnou půdu. Bylině nevyhovuje neustále vlhká půda.
  • Ujistěte se, že dopřejte rostlinám dostatek prostoru pro růst. Jakmile bylina zakoření, může vyrůst do výšky i šířky až 120 centimetrů.
  • Semena zasaďte do dobře odvodněné půdy. Pro nejlepší růst by teplota půdy měla být kolem 21 °C.
  • Rostliny rozmarýnu zalévejte rovnoměrně v průběhu celého vegetačního období, ale dávejte pozor, abyste ho nepřelévali.
  • Pokud chcete rozmarýn přezimovat, pěstujte rostlinu uvnitř v květináči. Umístěte jí prosvětlené místo a chraňte před studeným průvanem.

Jak sklízet rozmarýn

  • Odřízněte stonky, které posléze použijte je čerstvé nebo si je zavěste a usušte.
  • Pro tu nejčerstvější chuť sklízejte mladé stonky a listy.
Vyklíčená malá bylinka připravená k zasazení.
Zdroj: diyncrafts.com

Co se dá udělat s rozmarýnem?

Zahrada – je poměrně nenáročný na pěstování, což z něj dělá oblíbenou okrasnou zahradní rostlinu.

Vaření – je vynikajícím kořením do polévek, dušených jídel, mas a omáček. Je také oblíbenou bylinkou do čaje, a když se naseká a přimíchá do olivového oleje, vytvoří lahodnou zálivku na chleba.

Vůně – jeho výrazné aroma z něj dělá běžnou složku parfémů, šamponů a mýdel.

Čerstvé snítky rozmarýnu opláchněte pod studenou tekoucí vodou a osušte.

Recepty obvykle vyžadují celé listy, které lze snadno ze stonků odstranit.

Kachní nebo kuřecí prsa na rozmarýnu
Pečené brambory s citronem a čerstvými bylinkami
Artyčoky zapečené s česnekem a směsí bylin (inspirujte se našimi dalšími perfektními recepty s artyčokem)
Pečený losos na bylinkách
Těstoviny penne v omáčce z kozího sýra s citronem a bylinkami
Jehněčí koleno na rozmarýnu (nebo vyzkoušejte další chutné recepty z jehněčího masa)

S čím rozmarýn spárovat?

  • Meruňky
  • Fazole, čočka, hrášek
  • Kuřecí maso, jehněčí maso, vepřové maso, ryby, polévky, vejce, bramboráky
  • Paprika, zelí, lilek, rajčata, dýně, brambory

Další bylinky

  • bobkový list
  • pažitka
  • česnek
  • levandule
  • máta
  • oregano
  • petržel
  • šalvěj
  • tymián
Nápady ve kterých se používá aromatická bylinka.
Zdroj: befunky.com

Recept na rozmarýnové máslo

Toto máslo je výborným doplňkem ke steaku, nebo jej klasicky namažte na domácí pečivo, skvěle se také hodí k pečeným bramborám nebo k těstovinám.

Postup

  • Nakrájejte 2 střední stroužky česneku a poté je rozmačkejte širokou
  • V malé misce smíchejte česnek s 1 lžičkou čerstvé citronové šťávy a asi 1 lžičkou soli
  • Přidejte ½ lžičky najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu a dobře promíchejte
  • Přidejte 70 g másla a rozmačkejte ho vidličkou, dokud se důkladně nesmíchá
  • Dejte ho do chladničky nebo zmrazte
Ztuhlé domácí bylinkové máslo.
Zdroj: parade.com

Jak připravit rozmarýnový čaj

Rozmarýnový čaj se velmi snadno připravuje doma a vyžaduje pouze dvě ingredience — vodu a rozmarýn.

Postup

  • Přiveďte k varu 300 ml vody
  • Do horké vody přidejte 1 lžičku lístků rozmarýnu nebo je nasypte do čajového louhovače a nechte je 5–10 minut louhovat, podle toho, jak silný čaj chcete
  • Listy rozmarýnu sceďte a použité listy vyhoďte
  • Přidejte sladidlo, jako je cukr, med nebo agávový sirup
Horký ochucený bylinkový čaj.
Zdroj: detoxinista.com

Jak rozmarýn skladovat?

Chcete-li rozmarýn skladovat, vložte snítky do plastového sáčku s vlhkou papírovou utěrkou. Čerstvý rozmarýn vydrží v lednici cca 1 týden.

Použité zdroje

How to Grow Rosemary, MARIE IANNOTTI , The Spruce
Planting, Growing, and Harvesting Rosemary Plants, By The Editors, Almanac
About Rosemary, Diana Rattray , The Spruce Eats
Rosemary Grow Guide: How to Grow and Care for Rosemary, Master Class Stuff, Master Class
Food herb & spice pairing chart, Penn State Uni, BKC Media