Provoňte svůj domov a ochuťte svá jídla touto jedinečnou bylinkou, který známe jako rozmarýn.
Přečtěte si do jakých jídel ho přidat, jak z něj vyrobit lahodné domácí máslo a čaj, který skvěle detoxikuje vaše tělo.
Zjistěte mnohem více v našem článku!
Co je rozmarýn lékařský?
Jedná se o bylinu s jehličkovitými listy, která pochází z Asie a Středomoří. Tento stálezelený keř patří do čeledi mátovitých a je klasifikován jako trvalka, což znamená, že každý rok sám znovu vyroste. Keře rozmarýnu mohou dorůst do výšky a šířky asi 120 cm a jeho květy mohou být být modré, fialové, bílé nebo růžové.
Název „rozmarýn“ pochází z latinských slov „ros“, což znamená „rosa“ a „marinus“, což znamená „moře“ – „mořská rosa“. Rozmarýn se v kuchyni používá minimálně od roku 500 př. n. l.
Jako léčivá bylina se doporučuje k posílení mozku a paměti. Bylina obsahuje látky, které jsou užitečné pro zlepšení trávení a zlepšení krevního oběhu.
Při vaření se rozmarýn používá jako koření do různých pokrmů, jako jsou polévky, zapečená jídla, saláty a dušená jídla. Rozmarýn se hodí jak ke kuřecímu masu, ale i jiné drůbeži, zvěřině, jehněčímu, vepřovému, steakům a rybám, zejména tučným rybám. Hodí se také k houbám, cibuli, hrášku, bramborám a špenátu.
Rozmarýn vs. levandule
Rozmarýn a levandule si jsou vzhledově velmi podobné. Oba to jsou keře s dřevnatými stonky a jejich listy jsou dlouhé, tenké a aromatické. A levandule má lehčí a květinovější chuť a vůni než rozmarýn.
Rostliny rozmarýnu však obecně vyrostou do větších rozměrů než levandule.
Zdravotní účinky rozmarýnu
Vysoký obsah antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých sloučenin
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit vaše tělo před záněty, které mohou vést k chronickým onemocněním, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Pokud se vysoká hladina cukru v krvi neléčí, může poškodit vaše oči, srdce, ledviny a nervový systém. Studie ukázaly, že sloučeniny v rozmarýnovém čaji mohou se snižováním efektivně pomáhat.
Zlepšuje náladu a paměť
Užívání rozmarýnu orálně dvakrát denně po dobu 1 měsíce významně snížuje úroveň úzkosti a zlepšuje paměť a kvalitu spánku. Extrakt z rozmarýnu může zlepšit náladu tím, že podporuje zdravou rovnováhu střevních bakterií a ulevuje části vašeho mozku spojené s emocemi, učením a pamětí.
Podporuje zdraví mozku
Sloučeniny v rozmarýnovém čaji mohou napomáhat zdraví vašeho mozku tím, že předcházejí odumírání mozkových buněk.
Podporuje zdraví očí
Extraktu z rozmarýnu může zpomalit onemocnění očí souvisejících s věkem.
Jak pěstovat rozmarýn?
- Začněte tím, že zasejete jeho semínka v květináči, který je umístěn uvnitř. Tak dáte semenům větší šanci vyklíčit. Protože semena klíčí a rostou pomalu, nejlepší dobou kdy rozmarýn zasít je, zasejte je 3 až 6 měsíců před začátkem vegetačního období.
- To znamená, že semena zasadíte 8 až 10 týdnů před posledním jarním mrazem. (Klíčení semínek může trvat dlouho – 2 až 3 týdny – takže to hned nevzdávejte!)
- Místo výsadby by mělo mít dobře propustnou půdu. Bylině nevyhovuje neustále vlhká půda.
- Ujistěte se, že dopřejte rostlinám dostatek prostoru pro růst. Jakmile bylina zakoření, může vyrůst do výšky i šířky až 120 centimetrů.
- Semena zasaďte do dobře odvodněné půdy. Pro nejlepší růst by teplota půdy měla být kolem 21 °C.
- Rostliny rozmarýnu zalévejte rovnoměrně v průběhu celého vegetačního období, ale dávejte pozor, abyste ho nepřelévali.
- Pokud chcete rozmarýn přezimovat, pěstujte rostlinu uvnitř v květináči. Umístěte jí prosvětlené místo a chraňte před studeným průvanem.
Jak sklízet rozmarýn
- Odřízněte stonky, které posléze použijte je čerstvé nebo si je zavěste a usušte.
- Pro tu nejčerstvější chuť sklízejte mladé stonky a listy.
Co se dá udělat s rozmarýnem?
Zahrada – je poměrně nenáročný na pěstování, což z něj dělá oblíbenou okrasnou zahradní rostlinu.
Vaření – je vynikajícím kořením do polévek, dušených jídel, mas a omáček. Je také oblíbenou bylinkou do čaje, a když se naseká a přimíchá do olivového oleje, vytvoří lahodnou zálivku na chleba.
Vůně – jeho výrazné aroma z něj dělá běžnou složku parfémů, šamponů a mýdel.
Čerstvé snítky rozmarýnu opláchněte pod studenou tekoucí vodou a osušte.
Recepty obvykle vyžadují celé listy, které lze snadno ze stonků odstranit.
Kachní nebo kuřecí prsa na rozmarýnu |
Pečené brambory s citronem a čerstvými bylinkami |
Artyčoky zapečené s česnekem a směsí bylin (inspirujte se našimi dalšími perfektními recepty s artyčokem) |
Pečený losos na bylinkách |
Těstoviny penne v omáčce z kozího sýra s citronem a bylinkami |
Jehněčí koleno na rozmarýnu (nebo vyzkoušejte další chutné recepty z jehněčího masa) |
S čím rozmarýn spárovat?
- Meruňky
- Fazole, čočka, hrášek
- Kuřecí maso, jehněčí maso, vepřové maso, ryby, polévky, vejce, bramboráky
- Paprika, zelí, lilek, rajčata, dýně, brambory
Další bylinky
- bobkový list
- pažitka
- česnek
- levandule
- máta
- oregano
- petržel
- šalvěj
- tymián
Recept na rozmarýnové máslo
Toto máslo je výborným doplňkem ke steaku, nebo jej klasicky namažte na domácí pečivo, skvěle se také hodí k pečeným bramborám nebo k těstovinám.
Postup
- Nakrájejte 2 střední stroužky česneku a poté je rozmačkejte širokou
- V malé misce smíchejte česnek s 1 lžičkou čerstvé citronové šťávy a asi 1 lžičkou soli
- Přidejte ½ lžičky najemno nakrájených lístků čerstvého rozmarýnu a dobře promíchejte
- Přidejte 70 g másla a rozmačkejte ho vidličkou, dokud se důkladně nesmíchá
- Dejte ho do chladničky nebo zmrazte
Jak připravit rozmarýnový čaj
Rozmarýnový čaj se velmi snadno připravuje doma a vyžaduje pouze dvě ingredience — vodu a rozmarýn.
Postup
- Přiveďte k varu 300 ml vody
- Do horké vody přidejte 1 lžičku lístků rozmarýnu nebo je nasypte do čajového louhovače a nechte je 5–10 minut louhovat, podle toho, jak silný čaj chcete
- Listy rozmarýnu sceďte a použité listy vyhoďte
- Přidejte sladidlo, jako je cukr, med nebo agávový sirup
Jak rozmarýn skladovat?
Chcete-li rozmarýn skladovat, vložte snítky do plastového sáčku s vlhkou papírovou utěrkou. Čerstvý rozmarýn vydrží v lednici cca 1 týden.