Poznejte všechny přednosti rybízu, bobulovitého ovoce plného lahodné chuti!

Rybíz je skvělým zdrojem vitamínu C, ale má i spoustu dalších zdravotních benefitů.

Zajímá vás, jaké to jsou?

Co vše se z něj dá připravit?

Či jak si ho vypěstovat na zahrádce?

To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku!

Co je to rybíz?

Rybíz je bobulovité ovoce, které má úžasnou sladkokyselou chuť, roste na keřících a trochu připomíná angrešt. Vyskytuje se v několika různých barvách (černý, červený, růžový nebo bílý) a můžete si ho vychutnat na spoustu různých způsobů. Používá se především do marmelád a džemů, ale lze ho konzumovat i čerstvý nebo sušený.

Červený, černý a bílý rybíz v mističce.
www.thespruceeats.com

Zdravotní benefity konzumace rybízu

Rybíz má spoustu zdravotních benefitů jako například:

Má protizánětlivé, antimikrobiální a protistárnoucí vlastnosti

Černý rybíz má nejvyšší obsah vitamínu C ze všech odrůd rybízu.  Vitamin C má silné přírodní protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální vlastnosti a jeho celkový příjem ve stravě je nezbytný pro dobré zdraví.

Posiluje imunitu, podporuje rychlejší zotavení po nemoci, účinně snižuje záněty v těle a samozřejmě stimuluje tvorbu kolagenu a přispívá tak k udržení mladistvé a pevné pokožky bez vrásek. Je také důležitý pro zdraví našich kostí.

Zlepšuje kardiovaskulární zdraví

Dobré množství vitaminu C stimuluje produkci kolagenu, základního strukturálního proteinu v našem těle, který udržuje integritu krevních cév. Kromě toho studie naznačují, že potraviny bohaté na vitamín C, jako je (černý) rybíz, pomáhají vyčistit krevní cévy od cholesterolu a fungují jako lokální antioxidant, což nesmírně přispívá ke kardiovaskulárnímu zdraví.

Množství hořčíku a draslíku v rybízu zase zajišťuje dobrou svalovou činnost a reguluje krevní tlak, dva klíčové prvky v prevenci srdečních chorob.

Má vysoký obsah antioxidantů

Kromě vitaminových a minerálních antioxidantů, jako je měď, mangan, vitaminy A a C, je rybíz bohatý na antokyany, silné pigmentované flavonoidy s vynikající antioxidační aktivitou. Flavonoidy jsou zodpovědné za jasně červenou a fialovo-černou barvu rybízu a dalších bobulovin, ovoce a zeleniny.

Flavonoidní antioxidanty v červeném a zejména černém rybízu podle výzkumů nejen vychytávají volné radikály, ale také snižují záněty, o kterých je známo, že jsou předstupněm většiny chronických onemocnění, zejména cukrovky, kardiovaskulárních chorob a rakoviny.

Je vynikajícím tonikem

Šťáva z černého a červeného rybízu má skvělé tonizující vlastnosti, protože koncentruje velké množství vitamínů a minerálů, jako je vitamín A, vitamíny B, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor a zinek.

Funguje jako skvělé přírodní léčivo

Tradičně se rybízové ​​listy, sušené ovoce a květy louhovaly a používaly ke snížení horečky vyvoláním pocení, tišení podráždění krku, kašle, detoxikaci ledvin a napomáhaly při léčbě průjmu.

Nutriční hodnoty rybízu

V následující tabulce se podívejte na porovnání nutričních hodnot různých druhů čerstvého rybízu ve 100 gramech.

Nutriční hodnotyČervený a bílý rybíz
(100 g)
Černý rybíz
(100 g)
Energie56 kcal63 kcal
Tuky0.2 g0.4 g
Sacharidy14 g15 g
Bílkoviny1.4 g1.4 g

Vitamíny a minerály v rybízu

Podívejte se také na množství minerálů a vitamínů, které 100 gramů různých druhů čerstvého rybízu obsahuje.

Vitamíny a minerályČervený a bílý rybíz
(100 g)
Černý rybíz
(100 g)
Vitamín A2.00 mcg12.00 mcg
Vitamín B10.040 mg0.050 mg
Vitamín B20.050 mg0.050 mg
Vitamín B30.100 mg0.300 mg
Vitamín B50.064 mg0.398 mg
Vitamín B60.070 mg0.066 mg
Vitamín C41.0 mg181.0 mg
Vitamín E0.10 mg1.00 mg
Vápník33.00 mg55.00 mg
Měď0.11 mg0.09 mg
Železo1.00 mg1.54 mg
Horčík13.00 mg24.00 mg
Mangan0.186 mg0.256 mg
Fosfor44.00 mg59.00 mg
Draslík275.00 mg322.00 mg
Sodík1.00 mg2.00 mg
Zinek0.23 mg0.27 mg

Kde rybíz koupit?

Rybíz můžete koupit v supermarketu, online nebo na farmářských trzích. Vybírejte si takové ovoce, které je lesklé a pevné. Obecně platí, že čím tmavší barva, tím zralejší a sladší rybíz bude. Prodává se na stoncích a často ho najdete vedle borůvek nebo ostružin. Rybízová sezóna trvá poměrně krátkou dobu, od konce jara do léta, i když některé odrůdy dozrávají až později v sezóně.

Jak rybíz skladovat?

Jako všechno bobulovité ovoce má i čerstvý rybíz relativně krátkou životnost. Nejlépe se skladuje volně zabalený nebo zakrytý a chlazený. Čerstvý rybíz opláchněte těsně před použitím a jemně ho osušte čistým ručníkem. Stejně jako všechny bobule ho nemyjte předem – vystavení nadměrné vlhkosti pouze zkrátí jeho životnost, což způsobí, že v lednici plesniví nebo shnije.

Pro delší skladování lze rybíz zmrazit: položte bobule v jedné vrstvě na plech, dejte do mrazáku, dokud nezmrnou, přendejte do uzavíratelných plastových sáčků a uchovávejte v mrazáku až 6 měsíců.

Rybíz také můžete konzervovat v podobě džemů a lze i usušit v sušičce.  Inspirujte se našimi nejlepšími tipy na zavařování rybízu!

Jak rybíz usušit?

Sušený rybíz je skvělý způsob, jak si uchovat tyto lahodné bobule na horší časy.

Nejprve vyhoďte veškeré shnilé a nemocné ovoce a poté rybíz, který plánujete sušit, omyjte, osušte a nechte oschnout na měkkém ručníku, který absorbuje přebytečnou vlhkost. Poté si vyberte jednu z následujících metod sušení a postupujte dle návodu.

Sušený černý rybíz v malé dřevěné mističce s vedle rozsypaným dalším sušeným rybízem.
www.curejoy.com

Sušení rybízu na vzduchu

Jde o nejjednodušší metodu, která v rybízu zachová nejvíce vitamínů. Sušení však trvá poměrně dlouho.

  • Připravte si dřevěné tácky a zakryjte je pečícím papírem.
  • Rybíz rozprostřete na tácy v tenké, rovnoměrné vrstvě.
  • Zakryjte rybíz gázou a přendejte na otevřené místo jako je půda nebo balkon.
  • Nechte ho pořádně uschnout, což může v průměru trvat asi dva dny.
  • Pravidelně rybíz kontrolujte, abyste se ujistili, že se suší rovnoměrně.

Sušení rybízu na slunci

Jedná se o tradiční způsob sušení rybízu.

  • Dřevěný tác zakryjte pečícím papírem.
  • Rybíz nasypte na tác v jedné vrstvě a ujistěte se, že je rovnoměrně rozmístěný.
  • Dejte tác na stinné místo, dokud se část vlhkosti neodpaří.
  • Poté přendejte na slunné místo.
  • Tác přikryjte gázou.
  • Sušení na slunci trvá asi dva dny.
  • V noci schovejte rybíz domů a druhý den ho zase vyndejte ven.
  • Pravidelně rybíz promíchávejte, abyste zajistili jeho rovnoměrné vysušení.

Sušení rybízu v troubě

Tato metoda je nejoblíbenější metodou sušení rybízu, protože je ve srovnání s jinými metodami rychlejší.

  • Rybíz položte na plech vyložený alobalem nebo dvěma vrstvami pečícího papíru.
  • Ujistěte se, že je rovnoměrně rozmístěný v jedné vrstvě.
  • Nastavte teplotu trouby na 45 stupňů Celsia (nebo minimální teplotu vaší trouby) a pečte hodinu.
  • Poté by bobule měly být mírně povadlé.
  • Rybíz vyjmeme a necháme vychladnout.
  • Poté zvyšte teplotu trouby na 70 stupňů Celsia.
  • Vraťte rybíz do trouby a nechte sušit další dvě hodiny, nebo dokud bobule nezměknou.

Sušení rybízu v mikrovlnné troubě

Tato metoda je rychlá a účinná, ale zvládnete tak usušit pouze omezený počet rybízu, ne celou sklizeň. Konečným výsledkem je však sušený rybíz, který je chutný a světlý.

  • Talíř do mikrovlnné trouby zakryjte ubrouskem nebo bavlněnou utěrkou.
  • Nahoru položte jednu vrstvu bobulí.
  • Přikryjte je dalším kusem látky nebo ubrouskem.
  • Nastavte troubu na 200 wattů.
  • Rybíz pět minut prohřívejte.
  • Poté bobule zkontrolujte, zda jsou hotové.
  • V případě potřeby lze rybíz ještě několikrát sušit.
  • Mezi sušením rybíz třicet sekund míchejte.

Sušení rybízu v sušičce

  • Nastavte teplotu v sušičce na maximálně 50 – 55 stupňů Celsia.
  • Rybíz rozložte rovnoměrně v jedné vrstvě na podnos sušičky.
  • Před vložením do sušičky nechte deset minut stát.
  • Sušení rybízu v sušičce potravin bude trvat asi 24 hodin.
  • Pravidelně bobule kontrolujte a poté je mírně promíchejte.

Druhy rybízu a jak je využít v kuchyni

Existuje mnoho odrůd rybízu. Obvykle jsou klasifikovány podle barvy bobule a v každé barvě existuje řada kultivarů. Rozlišujeme dvě hlavní skupiny rybízu – červený (pod který spadá i rybíz růžový a bílý) a černý.

Červený rybíz

Jedná se o nejběžnější odrůdu rybízu a skvěle se hodí zejména na přípravu džemů, mléčných koktejlů, smoothie, zmrzlin a různých omáček, které se perfektně kombinují s husou, zvěřinou a jehněčím masem. Jeho chuť je trochu kyselá, ale stále dost sladká na to, aby se dal jíst syrový. Ideálně si ho však posypte cukrem. Můžete ho použít ke zdobení dortů a pudinků a to tak, že ho namočíte do lehce rozšlehaného bílku a poté obalíte v cukru. Tak získá krásný matný efekt.

A co dalšího můžete z červeného rybízu připravit?

  • Rozmixujte ho na pyré spolu s olivovým olejem, koriandrem nebo mátou, osolte a opepřete. Servírujte se špenátovými listy, sušenými brusinkami, praženými mandlemi a rozdrobeným modrým sýrem.
  • Smíchejte červený rybíz s mandlemi, malinami, černým rybízem a třešněmi a servírujte samotné nebo s vanilkovým jogurtem.
  • Přidejte ho do horké ovesné kaše a posypte skořicí a cukrem.
  • Připravte si sladkou salsu z nakrájeného rybízu, manga, ananasu, koriandru, česneku, červené papriky, chilli, olivového oleje a kapky limetkové šťávy. Podávejte s ohřátým pita chlebem.
  • Přidejte ho do muffinů, bublaniny, různých koláčů a buchet.

Červený rybíz se snadno pěstuje a má rád chladné klima, takže se mu dobře daří i na chladnějších místech a v severních oblastech.

Máme pro vás skvělé recepty z červeného rybízu 7x jinak. Ochutnejte luxusní cheesecake, likér nebo třeba drobenkovou buchtu!

Muffiny ozdobené červeným rybízem servírované na talíři a vedle rozložený čerstvý rybíz.
www.heavenlynnhealthy.com

Bílý rybíz

Ve skutečnosti se jedná o stejný druh jako červený rybíz. Technicky je to vlastně jeho albínská verze. Má však jemnější chuť a nižší kyselost než rybíz černý a červený. Často se konzumuje syrový a to pro své příjemné květinové aroma a chuť podobnou višním, kiwi a  muškátu. Používá se také v dezertech, na přípravu džemů a marmelád nebo jako náplň do různých koláčů. Připravit si z něj také můžete skvělou zmrzlinu. Dobře se kombinuje se skořicí, muškátovým oříškem, vanilkou, smetanou, hřebíčkem, citrusovými plody, rajčaty, jalovcem, zázvorem, jahodami, borůvkami, broskvemi, třešněmi, bazalkou či mátou.

Koláče s bílým rybízem a další čerstvý rybíz je položený vedle.
www.rosiebakesit.co.uk

Růžový rybíz

Jedná se o další albínskou verzi červeného rybízu. Barvou i chutí se řadí mezi červené a bílé odrůdy. Má bezbarvou slupku a růžovou dužinu. Díky své osvěžující chuti je ideální do čerstvých letních šťáv.

Růžový rybíz rostoucí na keři.
www.sarabackmo.com

Černý rybíz

Má tendenci dozrávat později v létě. Jeho chuť je nejvýraznější a nejčastěji se zpracovává na džemy, sorbety, omáčky, kompoty a sirupy nebo se suší. Skvěle také chutná v kombinaci se zvěřinou či kachnou. Můžete ho přidat do různých buchet, muffinů či koláčů.

  • Připravte si z něj výborné víno, likér, medovinu nebo gin.
  • Přidejte ho do luxusního dezertu pavlova.
  • Udělejte si z něj smoothie či ho přidejte do domácí zmrzliny.
  • Mražený černý rybíz povařte s trochou moučkového cukru a bílým vinným octem. Nechte vychladit a promíchejte s lístky máty, nakrájeným rajčetem a jarní cibulkou. Podle chuti opepřete a osolte.
Džem z černého rybízu ve sklenici se lžičkou a čerstvý rybíz rozházený okolo.
www.practicalselfreliance.com

Vyzkoušejte také naše recepty na rybízové buchty. Pochutnáte si!

Pěstování rybízu

Nejprve se rozhodněte, zda si zvolíte stromkovou či keřovou variantu. V případě stromkové verze si nezapomeňte vybrat vhodnou oporu.

Poté je důležité zvolit si, jaký typ budete chtít pěstovat. Červený, růžový a bílý rybíz jsou samosprašné, což znamená, že jedna rostlina bude plodit bez dalších druhů rybízu v okolí.

Některé odrůdy černého rybízu jsou samosprašné. Ty, které nejsou, budou vyžadovat další odrůdy poblíž.

Kam a kdy rybíz zasadit?

Pokud je to možné, připravte místo pro výsadbu na podzim předtím, než hodláte zasadit. Výsadbu poté proveďte během podzimních měsíců nebo časných jarních.

Rybíz vám dobře poroste na plném slunci až polostínu. Částečný stín totiž může znamenat  menší vitalitu a méně plodů.

Zbavte místo výsadby všech vytrvalých plevelů, protože po výsadbě je mnohem obtížnější je regulovat.

Červenému a bílému rybízu se daří nejlépe v humózních, , vlhčích půdách, s mírně kyselou reakcí. Černému rybízu se pro změnu spíše daří v lehčích půdách, ale zase může být i více vápenatá.

Přidejte organický materiál, jako je rašelina nebo kompost, podle doporučení půdního testu. Kompostovaný materiál bohatý na dusík, jako je dobře prohnilý hnůj, je pro rybíz vynikajícím hnojivem.

Jak rybíz zasadit?

Těsně před výsadbou namočte kořeny prostokořenných rostlin na tři až čtyři hodiny do kbelíku s vodou. Při výsadbě ho pak sázejte cca o 10 cm níže, než rostl předtím. Rostliny sázejte cca 90 cm od sebe, u černého rybízu je to pak okolo 1,2 až 1,5 metru. Sice je rybíz většinou samoprašný, nicméně výsadba více než jedné odrůdy vede k lepším výnosům. Po výsadbě seřízněte všechny palice zpět na čtyři až šest nadzemních pupenů, což podpoří vývoj nových silných palic.

V době výsadby nezapomeňte na 5 – 10 cm organického mulče, jako jsou dřevěné štěpky, jehličí nebo kompost. Mulčování ochlazuje půdu, šetří vodu a potlačuje plevel. Začátkem roku po výsadbě mulčujte každoročně.

Jak se o rybíz starat?

  • Po výsadbě pravidelně odstraňujte plevel v koruně rostliny.
  • Udržujte dostatečnou vrstvu mulče, abyste zabránili růstu plevele.
  • Dostatečně rostlinu zalévejte.
  • Pravidelně prořezávejte.
  • Odstraňujte postižené nebo odumřelé části rostlin.

Jak rybíz prořezávat?

Zasazené keře rybízu prořezávejte každý rok koncem zimy (začátkem března), než se objeví nový růst, abyste podpořili vitalitu a produkci ovoce. Během prvních tří let růstu nechte vyvinout čtyři nebo pět palic ročně. Odstraňte pouze slabé nebo poškozené dřevo. Počínaje čtvrtým rokem prořezávejte nejstarší dřevo každý rok. Odstraňte jakýkoli nový slabý růst. Zralý keř by měl mít po dokončení řezu 9 až 12 palic. Nepotřebné palice vždy odstraňte co nejblíže k zem

Kdy a jak se rybíz sklízí?

Jako první dozrává červený rybíz – od začátku června a do začátku září, záleží na odrůdě. Bílý rybíz dozrává v období od poloviny července. Rybíz černý dozrává až od druhého týdne v červenci do cca poloviny srpna. Pokud chcete rybíz použít na výrobu džemu, sklízejte ho dříve, než plně dozraje, aby byl obsah přirozeného ovocného pektinu vyšší. Nasbírané ovoce rychle zchlaďte, vložte do zakrytých nádob nebo uzavřených sáčků. Rychle vychladlé bobule vydrží v lednici až několik týdnů.

Historie rybízu

Červený rybíz pochází ze subtropických oblastí Středomoří, odkud se rozšířil přes oblasti mírného pásma Evropy až do Norska. Nejprve existovaly pouze keře s červenými plody, ale jejich křížením vznikly bílé i růžové odrůdy. Černý rybíz pro změnu pochází ze severní Asie. V Čechách se začal pěstovat počátkem 16. století.

Použité zdroje

What Are Currants?, Molly Watson, www.thespruceeats.com 01. 04. 2022
Properties and Benefits of Currants, Marius Lixandru, www.natureword.com 22. 06. 2020
Currants, raw, red and white, www.nutritionvalue.org
Currants, raw, european black, www.nutritionvalue.org
Redcurrant, www.bbcgoodfood.com
Redcurrants, www.rhs.org.uk
White Currant Berries, www.specialtyproduce.com
Top 10 Ways to Enjoy Red Currants, www.fruitsandveggies.org 01. 02. 2012
15 Ways to Use Black Currants and Get all the Black Currant Benefits, www.joybileefarm.com
5 Easy Methods For Drying Currants, Martha Piccolo, www.dryingallfoods.com