Máte rádi houby? Ryzec můžete v klidu jíst a připravit nejrůznějšími způsoby. Podívejte se, jak si ho nejlépe vychutnat!

Houby jsou velmi zdravé a chutné!

Ryzec pravý není mezi lidmi příliš známý, ale chutná skvěle.

Jak můžete tuto houbu rozpoznat mezi ostatními?

Podívejte se na dva vynikající recepty, které si vychutná celá rodina.

Můžete jíst ryzec pravý?

Ryzec je houba známá mezi profesionálními kuchaři. Lidé ji bohužel tolik neznají. Je to velká škoda, protože jde o velmi chutnou houbu. Dobrou zprávou je, že je úplně jedlá.

Jedná se o jednu z mála druhů hub, kterou můžete bezpečně konzumovat i syrovou. Ani v syrovém stavu nezpůsobí otravu. Zažívacích problémů se obávat nemusíte.

Jak nezaměnit ryzec?

Záměna ryzce není příliš častá, ale může se to stát. Jak poznat ryzec pravý?

Charakteristická je pro ně oranžová barva, někdy s náznaky žluté. Kloboučky mají průměr 6 až 15 cm a uprostřed mívají malou prohlubeň.

Poznáte je také podle zrnitého povrchu, který je ve vlhku trochu lepkavý. Dužina je oranžová, v řezu má oranžovou až zelenavou barvu.

Mladé houby tohoto druhu mohou mít kombinaci růžového a oranžového zbarvení.

Ryzec pravý se podobá ryzci červenohnědému a ryzci oranžovohnědému.

Ryzec pravý na kameni v lese
Zdroj: pixabay.com

Použití ryzce pravého

Recepty pro ryzec najdete nejen na internetu, ale také v tradičních kuchařkách. Tato houba je dost rozšířená a lahodná. Použít ji můžete dvěma způsoby: na vaření a v léčitelství.

V kuchyni

Základním pravidlem pro tyto i jiné houby je jasné: zpracujte je do 24 hodin od sběru. Jestli je kupujete v obchodě, uvařte je do několika hodin.

Houby můžete přidat do salátů (s bílým zelím, cibulí a rajčaty). Pro smažení je můžete zkombinovat s cibulí, zakysanou smetanou, smetanou, tvrdým sýrem nebo bramborami. Chutnat budou ale skvěle také po italsku se špagetami.

Chcete-li si užít tradiční chutě, uvařte si je s kroupami nebo pohankovou kaší. Vynikající ale bude také houbová smaženice nebo klasické houbové karbanátky. Vychutnejte si tradiční české chutě s trochu netradičními houbami. Tato houba se příliš nehodí na klasické řízky, ale připravit ji můžete jinými způsoby, např.:

  • houbový krém,
  • pomazánka,
  • krémové polévky,
  • smažená směs na topinky,
  • pečené houby s přílohou.

V přírodním léčitelství

V této oblasti máte několik možností. Tinktura ze sušených hub je skvělá na dermatitidu a psoriázu. Tinkturu vyrobíte poměrně jednoduše. Asi 100 gramů sušených hub zalijte 500 ml vodky. Nechte louhovat 3 týdny a potom pijte třikrát denně (jednu polévkovou lžíci).

Další možností je použití syrových hub. Ty fungují skvěle na kousnutí od hmyzu nebo malé rány. Čisté houby nakrájejte a přiložte na postižená místa. Prospěšné látky vydrží v houbách 20-30 minut od nakrájení. Dostanou se kůží do tkáně a urychlí hojení ran.

Ryzec pravý v lese
Zdroj: pixabay.com

Zdravotní benefity ryzce pravého

Všechny jedlé houby jsou velmi zdravé. V jídelníčku by neměly chybět. Proč byste měli jíst zrovna ryzec pravý? Čerstvá dužina je plná vitamínů a minerálů.

Obsahuje:

  • draslík,
  • fosfor,
  • vápník,
  • hořčík,
  • železo,
  • vitamín C,
  • sodík,
  • vitamíny B,
  • vitamín A,
  • aminokyseliny,
  • proteinové sloučeniny,
  • celulóza.

Zdravotní přínosy ryzce pravého

Tento druh hub přináší hodně dobrého pro vaše tělo. Bojuje proti zánětům v těle a zvyšuje činnost imunitního systému. Při napadení patogenními bakteriemi jim zabrání v útoku.

Ryzec má také antioxidační účinky a dokáže detoxikovat nejen trávicí systém, ale také tkáně. S tím souvisí i rychlejší metabolismus. To vám pomůže s hubnutím i zácpou.

Díky svému vlivu na imunitní systém se také skvěle hodí při nachlazení a infekcích. Jestli chcete zlepšit zdraví svého srdce, cév, nervového i svalového systému, houby jsou skvělou možností.

Nutriční hodnoty netradiční houby

Ryzec je velmi zdravý a obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro tělo užitečné. Podívejme se, na co se můžete těšit při konzumaci tohoto druhu houby.

Energie23 kcal
Bílkoviny0,17 g
Sacharidy2,86 g
Vláknina4,05 g
Vápník3 mg
Železo2,51 mg
Polévka z ryzce pravého
Zdroj: pixabay.com

Maďarská houbová polévka z ryzce pravého

Tato polévka je jednoduchá, příjemně zasytí a krásně zahřeje. Použít můžete jakýkoli druh hub. Díky tomu bude polévka vždy chutnat trochu jinak. Houbové polévky si můžete připravit na mnoho způsobů.

Ingredience

  • olej na smažení
  • 1 velká cibule (nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno)
  • 50 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 200 g hub (na plátky)
  • 3 lžičky papriky
  • 2 1/2 – 3 šálky kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku zakysané smetany

Postup

  • Na oleji pár minut opékejte cibuli a česnek.
  • Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Poté přidejte mouku a míchejte.
  • Přidejte houby, papriku a vývar.
  • Vařte asi 10 minut. Houby se nesmí rozvařit.
  • Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nasekanou petrželkou.

Koláč z jedinečné houby ryzce pravého

Koláče z ovoce a zeleniny jsou velmi oblíbené. Vyzkoušejte koláč z hub, který si vychutná každý milovník této suroviny. Výroba není složitá, ale budete potřebovat trochu kuchařského umění. Jestli máte alespoň trochu zkušeností v kuchyni, zvládnete to.

Ingredience

Na těsto

  • 2 šálky hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 šálek jemně nastrouhaného parmazánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1/2 – 2/3 šálku ledové vody

Na náplň

  • 5 ks ryzce pravého
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej na smažení
  • 150 g sýra brie
  • 3 vejce
  • 1 šálek smetany
  • 1 šálek parmazánu
  • 2 snítky tymiánu

Postup

  • První si připravte těsto. V hluboké míse smíchejte mouku, máslo, sýr a sůl. Vložte do kuchyňského robota a promíchejte.
  • Přidejte vejce a vodu. Důkladně promíchejte.
  • Hněťte rukama na pomoučeném povrchu a přidejte trochu vody (jestli je to nutné).
  • Vložte na 45 minut do lednice nebo na 15 minut do mrazáku.
  • Nyní uvařte houby. Nakrájejte je na plátky. Do pánve přidejte olej a opečte česnek a poté houby.
  • Dochuťte solí a pepřem. Nechte trochu vychladnout.
  • Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  • Těstem vyplňte formu na koláče a naplňte závažím nebo fazolemi.
  • Pečte po dobu 20 minut. Odstraňte závaží a pečte dalších 10-15 minut.
  • Snižte teplotu na 150 stupňů.
  • Vejce a smetanu vyšlehejte s parmazánem. Nalijte do upečeného těsta a navrch rozprostřete houby a plátky sýru brie. Navrch položte tymián a vložte do trouby.
  • Pečte 30-35 minut a podávejte teplé.

Ryzec pravý je dokonalou možností pro všechny milovníky hub. Připravit z něj můžete nespočet receptů (dva výše recepty uvedené byly jen inspirace). Ryzec přinese do vaší kuchyně i života nové chutě, vůně a zdravotní benefity. V sezóně si můžete nasbírat čerstvé houby v lese, ale zakoupíte je také v obchodě.

Použité zdroje

Lactarius deliciosus, https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page 27. 09. 2021
Delicious Lactarius, https://www.ediblewildfood.com/
LACTARIUS DELICIOSUS, http://www.b4fn.org/
WHY MUSHROOMS ARE USEFUL FOR THE HUMAN BODY, https://gardenlux-en.designluxpro.com/
Soup-er Into You! Hungarian Mushroom Soup, https://www.notquitenigella.com/
Lactarius deliciosus: The Ultimate Mushroom Guide, https://ultimate-mushroom.com/