Šalotka, lahůdková cibule, kterou si zamilujete. Zjistěte, co je na ní tak zajímavého!

Šalotka má unikátní jemnou chuť, díky které se stala oblíbenou přísadou ve spoustě receptech.

Kde všude ji můžeme v kuchyni použít?

Jaké jsou její zdravotní benefity?

A v čem se liší od klasické cibule?

To vše a mnohem více vám prozradíme v našem článku!

Co je to vlastně šalotka?

Šalotka, lidově nazývaná také množilka, je odrůda cibule štíhlého vejčitého tvaru, která roste v trsech a její slupky mají žluto-hnědočervenou barvu. Uvnitř je bílofialová. Bývá oblíbená pro svou jemnější nasládlou chuť s mírnou příchutí česneku, proto se místo k vaření spíše využívá v syrovém stavu jako zeleninová ozdoba.

Zdravotní výhody šalotky

Šalotka má několik zdravotních benefitů jako například:

Má vysoký obsah antioxidantů

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením látkami nazývanými volné radikály. Příliš mnoho volných radikálů může ve vašem těle způsobit oxidační stres, který vede k zánětům a také k chronickým stavům, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka. Jedna studie analyzující antioxidační aktivitu 11 oblíbených odrůd cibule zjistila, že nejvyšší množství obsahuje právě šalotka.

Zmírňuje příznaky alergie

Během alergické reakce buňky ve vašem těle uvolňují histamin, který spouští příznaky, jako je otok tkáně, slzení očí a svědění. Šalotka má vysoký obsah kvercetinu, rostlinného flavonoidu, který může pomoci snížit a zvládnout oční a nosní příznaky související se sezónními alergiemi. Kvercetin může působit jako přírodní antihistaminikum tím, že zabraňuje uvolňování histaminu a snižuje závažnost zánětlivých a respiračních reakcí, jako je alergické astma, bronchitida a sezónní alergie.

Obsahuje antimikrobiální sloučeniny

Velké množství výzkumů ukazuje, že organosírové sloučeniny v šalotce mají antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti.

Podporuje zdraví srdce a krevní oběh

Výzkumy ukazují, že organosírové sloučeniny a antioxidanty v šalotce mohou prospívat zdraví srdce a krevnímu oběhu několika způsoby a potenciálně tak snížit riziko srdečních onemocnění. Šalotka obsahuje vysoké množství thiosulfinátů, což je typ organosírové sloučeniny, která může zabránit tvorbě nebezpečných krevních sraženin. Allicin, další organosírová sloučenina v šalotce, prokazatelně snižuje tuhost krevních cév uvolňováním oxidu dusnatého, zlepšuje oběh a snižuje krevní tlak. Může také zlepšit celkový cholesterol. Šalotka může také pomoci snížit hladinu škodlivých tuků, které se mohou hromadit ve vašem krevním systému a potenciálně zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Další zdravotní benefity

Účinné sloučeniny v šalotce nabízejí řadu dalších zdravotních výhod:

  • Některé studie naznačují, že sloučeniny v šalotce zabraňují nadměrnému hromadění tuku a snižují celkové procento tělesného tuku.
  • Rostlinné sloučeniny v šalotce mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
www.thespruceeats.com

Vedlejší účinky konzumace šalotky

Kromě zápachu z úst a nepříjemného tělesného pachu může mít šalotka také některé další nežádoucí účinky.

Nesnášenlivost a alergie na cibuli

Alergie na cibuli je poměrně vzácná, ale nesnášenlivost syrových odrůd je poměrně běžná. Příznaky nesnášenlivosti cibule zahrnují poruchy trávení, jako je žaludeční nevolnost, pálení žáhy a plynatost.

Podráždění očí a úst

Nejčastějším problémem při přípravě a krájení cibule je podráždění očí a tvorba slz. Při řezání cibule se totiž uvolňuje plyn zvaný slzný faktor. Plyn aktivuje neurony ve vašich očích, které způsobují bodavý pocit, následovaný slzami, jenž jsou produkovány, aby vyplavily dráždivou látku. Pomáhá krájet cibuli pod tekoucí vodou. To zabrání tomu, aby se tento plyn rozpustil ve vzduchu. Další možností je, že cibuli budete krájet tak, že se rozpadne na kostičky až zcela v závěru. Čím déle drží pohromadě, tím méně slzotvorných látek se vám dostane do očí.

Slzný faktor je také zodpovědný za pocit pálení v ústech, když se cibule konzumuje syrová. Tento pocit můžete snížit či odstranit její tepelnou úpravou.

Je nebezpečná pro domácí mazlíčky

Cibule je sice zdravou složkou lidské stravy, ale pro některá zvířata, včetně psů, koček, koní a opic, může být smrtelná.

Čím šalotku nahradit?

Pokud nemáte po ruce šalotku, nejlepší alternativou je obyčejná cibule plus špetka lisovaného nebo sušeného česneku. Jen mějte na paměti, že šalotka a tradiční cibule mají rozdílné chutě. Tato náhrada funguje nejlépe, když recept vyžaduje vařenou šalotku, protože syrová cibule a syrová šalotka nechutnají stejně.

Na druhou stranu, pokud potřebujete nahradit cibuli šalotkou, obecně se odporučuje použít tři šalotky na každou cibuli požadovanou v receptu.

Jak se od sebe liší šalotka a cibule?

Šalotka i cibule jsou zelenina, která patří do rodu Allium, který také zahrnuje další rostliny, jako je pórek, pažitka a česnek.

Nicméně, ačkoli cibule a šalotka spolu úzce souvisí, existuje mezi nimi několik klíčových rozdílů.

 ŠalotkaCibule
VzhledMá podlouhlý tvar a její barva je od šedé po světle fialovou nebo hnědou.Je pokryta papírovou slupkou, která při oloupání odhaluje několik vrstev kroužků. Liší se velikostí a barvou, ale nejčastěji jsou bílé, žluté nebo červené.
ChuťJemná, poněkud sladká.Ostrá a štiplavá.
DostupnostJe méně běžná a obvykle výrazně dražší.Vyskytuje se všech možných pokrmech, snadno dostupná a levná.

Podívejte se také na porovnání nutričních hodnot, minerálů a vitamínů ve 100 g syrové šalotky vs. cibule.

ŠalotkaCibule
Kalorie7240
Bílkoviny2.5 g1.1 g
Tuk0.1 g0.1 g
Sacharidy16.8 g9.3 g
Vláknina3.2 g1.7 g
Vitamín B620% DDP7% DDP
Mangan13% DDP6% DDP
Měď10% DDP4% DDP
Foláty9% DDP5% DDP
Vitamín C9% DDP8% DDP
Draslík7% DDP3% DDP
Železo7% DDP1% DDP
Kyselina pantothenová6% DDP3% DDP
Hořčík5% DDP2% DDP
Vitamín B15% DDP4% DDP

DDP = doporučený denní příjem

Přestože cibule obsahuje při stejné velikosti porce méně kalorií, šalotka má vyšší obsah mnoha základních živin. Zejména pak obsahuje vyšší množství vlákniny a je bohatá na vitamín B6, mangan, měď, foláty a vitamín C.

www.thekitchn.com

Kde šalotku koupit a jak ji skladovat?

Šalotka je běžně dostupná ve větších obchodech s potravinami. Obecně jsou dostupné po celý rok, ale jejich hlavní sezóna je od dubna do srpna. Vybírejte si takové šalotky, které nemají kašovité či černé skvrny. Měly by být pevné a těžké, ne suché a lehké. Také nechcete ty, které již začaly klíčit – mají tendenci se mnohem rychleji kazit a zelené výhonky mohou vašemu jídlu propůjčit hořkou chuť. (Pokud vám šalotka naklíčila, před vařením odstraňte zelené klíčky.) Čím mladší (menší) šalotka, tím jemnější je její chuť.

Při správném skladování na chladném a tmavém místě s dostatkem cirkulace vzduchu lze šalotku uchovávat až šest měsíců. Zavažte je do čistých punčoch, zavěste u stropu v suché garáži, sklepě či skříni, případně je skladujte v závěsném kovovém síťovaném koši.

Šalotku lze také nakrájet a zmrazit až na 3 měsíce. Po rozmrazení však bude mít texturu lehce orestované šalotky, takže nečekejte žádné křupání. To může ve skutečnosti u mnoha receptů ušetřit čas.

Jak využít šalotku v kuchyni?

Šalotka se krásně hodí k masu (zejména jehněčímu, hovězímu a drůbeži), zvěřině a rybám. Fantasticky také zvýrazní ostatní zeleninu a saláty. Hodí se do jemných omáček a polévek, prostě všude, kde se používá cibule, ale je potřeba jídlo více zjemnit. Lahůdkou je nakládaná šalotka v sladkokyselém nálevu.

Existuje několik kuchyní, které jsou velmi úzce spjaty se šalotkou, jako je klasická francouzská kuchyně a kuchyně jihovýchodní Asie.

Šalotka se díky své jemnosti hodí hlavně do těch receptů, které vyžadují jemnější chutě.

Můžeje je konzumovat:

  • Jemně nakrájené
  • Nakrájené na kroužky a smažené
  • Pečené vcelku (buď ve slupce nebo oloupané)
  • Nakládané

Syrová šalotka se také skvěle hodí do salátových dresinků, a pokud je najdete čerstvé, lze jejich zelené vršky použít jako aromatické dochucovadlo nebo ozdobu, podobně jako jarní cibulku.

Podívejte se na některé oblíbené způsoby, jak šalotku konzumovat:

  • opečte a podávejte s dipem
  • ogrilujte ji spolu s jinou zeleninou, tofu nebo masem
  • nasekejte ji a přidejte do smažených hranolků, polévek nebo quiche
  • nakrájejte ji na kostičky a zasyrova jí posypte saláty, bruschettu nebo těstoviny
  • rozprostřete ji na domácí pizzu
  • nasekejte ji a přidejte ji do omáček nebo dresinků

Použití v receptech

Jak nakrájet šalotku ve 4 krocích

Pokud chcete nakrájet šalotku najemno, zde máte jednoduchý návod:

  1. Odstraňte z šalotky papírovou slupku a konec kořínku.
  2. Šalotku překrojte napůl.
  3. Položte jednu polovinu řeznou stranou dolů a podélně krájejte, zastavte těsně předtím, než dosáhnete konce kořínku. To udrží vrstvy pohromadě a umožní snadnější krájení. Na krájení použijte špičku nože.
  4. Pokud chcete mít šalotku nakrájenou na kostičky, udělejte jediný řez šalotkou paralelně s prkénkem od špičky ke kořeni. Poté pomocí základny nože rozkrojte šalotku napříč.

Minimalizujte tvrdost syrové šalotky macerací (namáčením) v octě.

Syrovou šalotku zapracujte do pokrmu v den, kdy ho servírujete (tj. pokrmy se syrovou šalotkou neskladujte v lednici po dlouhou dobu – časem se stanou štiplavější).

Olej ze šalotky

Připravte si domácí šalotkový olej, který dodá vašim restovaným pokrmům báječný podtón.

  1. Nakrájejte 2 šalotky na tenké plátky, na pánvi nebo woku rozehřejte 1 a 1/2 šálku rostlinného nebo arašídového oleje a opékejte šalotky asi 8–12 minut za častého míchání, dokud nebudou zlatohnědé.
  2. Poté sceďte směs šalotky a oleje do mísy nebo nádoby a šalotku položte na papírový ručník.
  3. Nechte 5 až 10 minut sušit.
  4. Osmažené plátky šalotky a olej skladujte v oddělených vzduchotěsných nádobách.
  5. Olej můžete uchovávat v lednici několik týdnů.

Smažená cibulka, která vám vznikla při přípravě oleje, se skvěle hodí do salátů, polévek či ke smaženým hranolkům. Vydrží den až dva, ale nejlépe chutnají, když je konzumujete ihned.

www.nyonyacooking.com

Zálivka ze šalotky a hořčice

  1. Smíchejte 1 nasekanou šalotku, 2 polévkové lžíce bílého vinného octa a 2 lžičky dijonské hořčice v nádobě s pevným víkem a protřepávejte, dokud se ingredience dobře nepromísí.
  2. Přidejte sůl, pepř a znovu protřepejte.
  3. Pomalu přidejte 1 šálek olivového oleje, 1/3 šálku najednou. P
  4. okud chcete, můžete přidat citronovou šťávu nebo bylinky.
www.cooking.nytimes.com

Nakládané šalotky

Pokud jste nadšenci zavařování, pravděpodobně už víte, že můžete nakládat všechny druhy zeleniny, nejen okurky. Tak proč nenaložit i šalotku?

  1. Tři až čtyři šalotky oloupejte a nakrájejte příčně na tenké kroužky.
  2. Dejte je do skleněné nádoby, která je dostatečně velká, aby se do ní vešla všechna.
  3. V hrnci na středním plameni prošlehejte ½ šálku jablečného octa, ½ šálku vody, 1 polévkovou lžíci krystalového cukru, lžičku soli a lžičku pepře.
  4. Za častého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  5. Nalijte lák do sklenice se šalotkou.
  6. Sklenici uzavřete a před přenesením do lednice nechte vychladnout.
www.culinaryhill.com

Pěstování šalotky

Kdy, kde a jak zasadit

Sazečky šalotky můžete začít vysazovat již koncem zimy a počátkem jara v teplejších oblastech, v těch chladnějších pak uprostřed jara. Při rychlém tempu růstu jsou pak obvykle připraveny ke sklizni v průměru za 100 – 120 dní. Vyberte si pro svoji šalotku slunné místo na zahradě, ideálně trochu dál od ostatních rostlin, protože šalotka nerada soutěží o půdní vlhkost a živiny. Místo výsadby by také nemělo být náchylné k záplavám.

Umístěte každou sazečku do půdy tak, aby tlustý konec směřoval dolů a horní část byla těsně nad linií půdy. Zasaďte je tak 2 – 3 cm od sebe v řadách a každý řádek rozmístěte asi 23 až 30 cm od sebe. Tyto rostliny k růstu nepotřebují žádnou podpůrnou konstrukci.

U nás jsou oblíbenými odrůdami šalotky například Golden Gurmet, jenž tvoří žlutý plod, a Red sun, který tvoří červený plod.

Péče o šalotku

  • Světlo
    Pěstujte šalotku ideálně tak, aby měla alespoň 6 hodin přímého slunečního záření po většinu dní.
  • Půda
    Šalotku zasaďte do dobře propustné půdy obohacené organickou hmotou. Mají rády kyselé až neutrální pH půdy, asi 6,0 až 7,0.
  • Voda
    Půda by měla zůstávat mírně vlhká, ale nenechte sazečky v příliš vlhké půdě. To by mohlo způsobit jejich hnilobu. Potřebují asi 2,5 cm vody týdně.
  • Teplota a vlhkost
    Než začnou šalotky růst, vyžadují chladné období klidu po dobu alespoň jednoho měsíce s teplotami mezi 0 a 10 stupni Celsia. Rostlinky šalotky pak preferují teplotu půdy od 2 do 32 stupňů Celsia. Pokud jsou pravidelně zalévány a udržovány v dobře odvodněné půdě, nejsou šalotky citlivé na vlhkost.
  • Hnojivo
    Šalotka obecně nevyžaduje hnojivo. Jarní doplnění půdy kompostem však může pomoci přidat živiny a zlepšit drenáž.

Sklizeň šalotky

Šalotka je obvykle připravena ke sklizni přibližně 100–120 dní po výsadbě. Stejně jako u cibule i šalotka signalizuje, že je připravena k vykopání, jakmile její listové vršky zhnědnou a uschnou. Vykopejte celou rostlinu a setřeste přebytečnou zeminu. Poté ji umístěte na suché, stinné místo na několik týdnů. Poté odstraňte kořeny a vršky.

Jak pěstovat šalotku v květináčích

Pěstování šalotky v nádobě je užitečné, protože nádobu můžete přemístit, aby rostlina dostávala dostatečné sluneční světlo. Můžete také pečlivě kontrolovat její příjem vody. Květináč o průměru 15 cm je ideální pro jednu sazečku. Květináč musí mít dostatek drenážních otvorů. Šalotka obvykle potřebuje každý týden asi 2,5 cm vody – v parném počasí možná více.

Přezimování

Cibule šalotky mohou přezimovat v zemi, protože na zimní období usínají. K jejich přezimování není nutná žádná zvláštní údržba, pokud má místo výsadby dobrou drenáž. Jakmile se začne oteplovat, rostlina se probudí a urychlí proces růstu.

www.gardenerspath.com

Historie šalotky a zajímavosti

Šalotka pochází ze Středního východu. Její botanický název Allium ascalonicum (nyní oficiálně Allium cepa gr. agregatum) odkazuje na přístav Ascalon v Palestině, který je nyní známý jako Aškelonské přímořské letovisko v Izraeli.

Šalotka byla základní potravinou již ve starověkém Egyptě a Peršané ji považovali za posvátnou rostlinu!

Šalotky přivezli do Evropy křižáci vracející se z Palestiny. Od 12. století se šalotka pěstovala v Bretani a v Anjou, dvou tradičních francouzských oblastech produkujících šalotku. V těchto dvou oblastech se dodnes tradičně šalotka pěstuje, nyní se však pěstuje také na severu Francie a v oblasti Drôme.

V její světové produkci dominuje Indonésie, která produkuje 500 000 tun ročně, a Thajsko s  200 000 tunami. Francie je hlavním evropským producentem s roční sklizní 49 000 tun, následují Bulharsko a Irsko.

Použité zdroje

What Are Shallots? Nutrition, Benefits, and Substitutes, Lauren Panoff, www.healthline.com 17. 10. 2019
Onions 101: Nutrition Facts and Health Effects, Adda Bjarnadottir, www.healthline.com 09. 05. 2019
What's the Difference Between Shallots and Onions?, Rachael Link, www.healthline.com 07. 04. 2021
What Is the Difference Between Shallots and Onions? Learn How to Use Shallots in Cooking and Easy Caramelized Shallots Recipe, www.masterclass.com 23. 08. 2021
History and health benefits of shallot, www.ail-echalote-certifie.org
Shallot - Vegetables , www.libertyprim.com
Shallots, www.foodprint.org
Shallot, www.newworldencyclopedia.org
Shallot Storage and Selection, Peggy Trowbridge Filippone, www.thespruceeats.com 14. 10. 2019
What Are Shallots?, Molly Watson, www.thespruceeats.com 18. 06. 2020
Ode to the Shallot: Five Great Ways to Use This Incredible Food in the Kitchen, Mirielle Clifford, www.onegreenplanet.org
QUICK PICKLED SHALLOTS RECIPE, Lizzie Streit, www.itsavegworldafterall.com 19. 03. 2021
How to Grow Shallots, Maria Iannotti, www.thespruce.com 18. 08. 2021

Podobné plodiny