Které koření vám během pár vteřin provoní celý dům a navodí krásnou atmosféru? Hádáte správně, je to skořice!
Tento druh koření má široké spektrum využití a v tomto článku se dozvíte nejen jak s ní pracovat, ale také jaké benefity z ní lze čerpat!
Co je skořice?
Jedná se o prastaré koření, které pochází z kůry několika druhů stálezelených stromů. Ačkoli se tato rostlina pěstuje v celé Asii, Evropě a Severní Americe, nejoblíbenější druhy skořice pocházejí ze Srí Lanky a Číny.
Ve starověku byla ceněna jak pro svou sladkou, ostrou a smyslnou vůni, tak pro její typickou chuť. Staří Egypťané ji používali spolu s myrhou k balzamování mrtvých a Římané ji pálili na pohřebních hranicích.
Během středověku v Evropě byla skořice ingrediencí, kterou si vychutnávala pouze elita. Postupem času se pěstování tohoto vyhledávaného koření rozšířilo po celém světě.
Druhy skořice
Čínská skořice – odrůda cassia, je nejoblíbenější odrůdou. Je typická pro své tmavé a tlusté tyčinky ve tvaru dvojité spirály a hořkosladkou, palčivě kořeněnou chuť. Díky vysokému obsahu esenciálního oleje je tento typ nejštiplavější odrůda.
Vietnamská nebo saigonská skořice – tento typ má nejvyšší hladiny skořicového aldehydu a kumarinu ze všech odrůd skořice. Tato odrůda se nejčastěji používá k ochucení vývaru pho a dalších typických vietnamských polévek.
Indonéská skořice – pochází z jihovýchodní Asie a je méně pikantní než čínská a vietnamská odrůda. Její tlusté tyčinky jsou zvenčí červenohnědá a zevnitř šedohnědá. Indonéská skořice se používá v hovězím rendangu (indonéský sváteční pokrm).
Cejlonská nebo pravá skořice – je původem ze Srí Lanky. Její tyčinky jsou tenké, křehké a hladké, s jedinou spirálou, která je zvenčí jakoby opálená a uvnitř je tmavě červenohnědá. Pokud jde o chuť, je jemnější než čínská odrůda a můžeme chutnat více květinových a hřebíčkových tónů.
Zdravotní účinky mleté skořice
Tomuto voňavému koření se připisují antibakteriální, antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Lidé jí používají k léčbě kousnutí hmyzem, zmírňuje příznaky infekce močových cest a zklidňuje symptomy revmatoidní artritidy.
Studie zkoumaly možnost, že skořice může pomoci při regulování hladiny cukru v krvi, zlepšení vysokého cholesterolu, v boji proti demenci a dokonce i při léčbě roztroušené sklerózy.
Co se tedy se skořicí dá léčit:
- Antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky
Výrazná vůně a chuť skořice pochází z esenciálních olejů obsažených v kůře, nazývaných cinnamaldehyd, které mají tyto vlastnosti.
- Podporuje zdraví střev
Má prebiotické vlastnosti, které jsou produkovány bakteriemi, které stojí za rovnováhou a dobrým fungováním vašeho střeva. Podporují zdravé trávení a zmírňují jakékoli zažívací potíže.
- Reguluje krevní tlak
Konzumace skořice je spojena s krátkodobým snížením krevního tlaku.
- Snižuje hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky 2. typu
Skořice je známá tím, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
- Bojuje proti stárnutí mozku
Skořice obsahuje dvě sloučeniny, které zřejmě podporují tvorbu určitého typu proteinu, který dokáže potlačit příznaky chorob, jako je Alzheimerova choroba.
Nežádoucí a vedlejší účinky skořice
Každý, kdo si pamatuje takzvanou skořicovou výzvu, ví, že neuvážená konzumace koření může vést k udušení, zvracení a potížím s dýcháním.
Existuje tu však i další zdravotní riziko, které zahrnuje vonnou sloučeninu kumarin, která se v některých zemích používá jako náhražka vanilky. Ve vysokých dávkách (opravdu vysokých) může kumarin vést u citlivých jedinců k poškození jater.
Ale denní dávka, která se pohybuje okolo 3 gramů, pro váš organizmus žádné negativní účinky mít nebude.
Nutriční hodnoty skořice (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
6 kcal | 2 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 mg |
Obsah vitamínů a minerálů na 100 g
Draslík | Vápník | Hořčík | Fosfor | Vitamín K |
11 mg | 26 mg | 2 mg | 2 mg | 1 mg |
Na co a kde se skořice používá?
Mletá skořice – přidejte jí do pokrmům, které si připravujte ke snídani jako je ovesná nebo rýžová kaše. Lze ji přimíchat do dalších potravin nebo s ní posypat pečivo, dezerty, slané pokrmy a nápoje.
Doplňky stravy – se prodávají ve formě pilulek a kapslí a užívají se pro možné léčebné účely, jako ty, které jsou uvedeny výše.
Tyčinky skořicové kůry – se skvěle hodí k namáčení v šálku čaje, kávy nebo horkého moštu nebo je hodíte do pomalého hrnce s masem.
Tipy na recepty se skořicí
- Vyrobte si vlastní medovou granolu
- Upečte si voňavé pečivo (například tyto nadýchané skořicové šneky)
- Pečená dýně
- Kuřecí shawarma
- Indické kuře na másle (připravte si butter chicken podle naší receptury)
- Hovězí chilli con carne
- Pečivo, jako jsou skořicové rohlíky a buchty
- Sušenky, rohlíčky a baklava (vyzkoušejte tento recept na nefalšovanou baklavu)
- Jablečné dezerty – jako jsou pečená jablka, nebo jablečný koláč se skořičnou drobenkou
- Třešňovou bublaninu se skořicí
- Francouzský toast
- Churros (nejlepší recepty na smažený dezert churros najdete jen u nás)
- Teplé nápoje – svařené víno, grog, horká čokoláda nebo kořeněný jablečný mošt
Kvůli své pronikavé, intenzivní a typické vůni se tyčinky a její esenciální olej používá do vonných sáčků nebo osvěžovačů místnosti.
Někteří lidé používají olej ze skořice proti zápachu z úst nebo k léčbě bolestí zubů a infekcí v dutině ústní.
Jak skořici skladovat?
Tyčinky nebo prášek skladujte na chladném a tmavém místě ve vzduchotěsné nádobě, abyste zachovali její čerstvost. Mletá skořice vydrží asi šest měsíců, zatímco tyčinky zůstanou čerstvé asi jeden rok, pokud jsou takto skladovány. Chcete-li prodloužit trvanlivost skořice, skladujte ji v lednici.