Smrže jsou houby s velmi specifickým vzhledem a lahodnou chutí! Přečtěte si o nich více

Jak se smrže poznají? Jaký je nejlepší způsob jejich úpravy? Jak tyto jemné houby chutnají?

Jestli neznáte odpovědi na tyto otázky, je ten správný čas si přečíst náš článek!

Naučte se vše, co o těchto jarních houbách potřebujete vědět, včetně toho kde a kdy je najít, a proč jsou tak drahé!

Co je to smrž?

Jedná se o druh divoké houby se zemitou, ořechovou chutí.

Mají masitou strukturu a jsou velmi žádanou ingrediencí mezi kuchaři a houbovými nadšenci.

Jednotlivé druhy této odrůdy se velmi liší velikostí a vzhledem. Jejich tvar se může pohybovat od podlouhlého po baňatý a jejich barva od světlé po tmavě šedou.

Jsou snadno rozeznatelní podle jejich vnějšího vzhledu, který připomíná medovou plástev.

Stejně jako mnoho druhů jiných hub, mají své dvojníky, kteří ovšem mohou být smrtelně jedovatí. Tyto houby jsou červenohnědé až žluté barvy, uvnitř nejsou duté, jako praví smrži.

Proč jsou tak drahé?

Když řekneme drahé, myslíme opravdu drahé. Jejich cena začíná na 500 Kč za 500 g těchto hub.

Je pro to několik důvodů:

  1. Je těžké je vypěstovat. Proto jsou většinou sbíráni ve volné přírodě, což znamená, že jsou ručně sbírané.
  2. Mají krátké vegetační období. Smrži jsou jarní houby, které lze nalézt od března do června, v závislosti na klimatu, počasí a nadmořské výšce.
  3. Velmi rychle se kazí.
Krásná malá houba s typickým děravým kloboukem.
Zdroj: foodal.com

Jak vypadá smrž? (obecné znaky)

  • Najdeme je vyrůstat pod listnatými stromy, například pod zakrslo vrbou.
  • Její vegetační období se pohybuje od března p začátek června.
  • Vnější vzhled připomíná medovou plástev
  • Klobouky mají v průměru mezi 3 až 8 cm a měří 5 až 12 cm na výšku. Mají protáhlý svisle oválný tvar.
  • Klobouky jsou duté a nepravidelně pokryty důlky oddělenými tenkými příčkami.
  • Barva se liší od světle krémové, přes okrovou až po žlutohnědou nebo hnědou, s věkem tmavne.
  • Noha je bílá nebo světle krémová, někdy pokryta hnědými skvrnami.
Rozkrojené houby napůl, které jsou uvnitř duté.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Druhy smržů

Smrž kuželovitý

  1. Tento druh vyrůstá od dubna do května
  2. Vyrůstá v oblastech, kde se nachází listnaté nebo smíšené lesy, podél cest, křoví a alejí
  3. Klobouk je protáhlý v barvě hnědé až šedohnědé
  4. Jeho noha je jemně vrásčitá nebo se na ní objevují jemné důlky. Povětšinu času má bílou až krémovou barvu
  5. Dřeň uvnitř klobouku je hnědá, v noze je bílá a po rozříznutí zůstává stejná
  6. Má nenápadnou vůni i chuť a v kuchyni se nejčastěji používá k přípravě nádivek, omáček a masových směsí
Houba s tenkým a vysokým kloboukem.
Zdroj: myherb.co.il

Smrž polovolný

  1. Roste v období od dubna do května
  2. Vyrůstá většinu ve větších skupinách poblíž křovin, alejí, sadů a zahrad, ale i pod listnatými stromy jako jsou jasany, vrby, topoly, třešně nebo jabloně
  3. Klobouk může být až 5 cm vysoký připomínající kužel s výraznými důlky
  4. Noha je křehká, vrásčitá a u mladých hub je bílá
  5. Dřeň je tenká, masitá a pružná. Uvnitř klobouku je zbarvená do hnědé a uvnitř nohy je bílá. S rozříznutím barvu nemění
  6. Má nenápadnou chuť i vůni a dá se použít k přípravě zapékaných pokrmů, k těstovinám nebo lehkých omáček
Dvě malé houbičky s malými tmavými klobouky.
Zdroj: fotoaventuras.blogspot.com

Zdravotní přínosy smržů

Kromě luxusní chuti a textury jsou smrže nabité všemi možnými druhy vitamínů a minerálů. Obecně obsahují velké množství:

  • železa,
  • mědi,
  • manganu,
  • fosforu,
  • zinku,
  • vitamínu D,
  • folátu,
  • niacinu,
  • riboflavinu
  • draslíku,
  • hořčíku,
  • vápníku,
  • selenu,
  • vitamínů E a B6

Mají také vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a bílkovin a nízký obsah kalorií.

Jak smrže připravit?

Pro přípravu restovaných smržů na másle je očistěte pod studenou vodou a rychle osušte. Poté je nakrájejte a uvařte, jako jednoduché soté na másle, ve kterém nejlépe vyniknou jedinečné vlastnosti houby.
Přidejte je do houbové omáčky k našim nejlepším receptům na grilované maso.
Smrž se krásně hodí ke chřestu a další jarní zelenině, která v tomto houbovém rizotu vynikne.
Jsou velmi dobré, když se opečou na másle a podávají na toastu se smetanovou omáčkou.
Vyniknou také v houbové polévce.
Obecně jsou, ale tato houby nejlepší s masitými pokrmy, jako je hovězí nebo vepřové maso a pečenou zeleninou.
Zkuste je také lehce osmažit na másle, posypat namletým pepřem a solí. Skvěle doplní pokrmy z masa a drůbeže, polévky nebo je lze použít do těstovin. Přidejte je do těchto jednoduchých a lehkých těstovin aglio olio, v nich chuť smržů vynikne naprosto luxusně!
Tenké těstoviny s máslem a malými houbami.
Zdroj: foodforhunters.blogspot.com

Pizza se smrži a chřestem

  • 450 g těsta na pizzu (vyrobte si vlastní domácí těsto podle našeho receptu)
  • 500 g chřestu (nakrájený)
  • 500 g smržových hub (odstraníme stonky a nakrájíme na kousky velikosti sousta)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 250 g strouhané sýra mozzarelly
  • 1 lžička červené papriky
  • Špetka soli

Na česnekový konfit

  • Celý česnek (oddělený a oloupaný)
  • 30 ml olivového oleje

Postup

  • Na česnekový konfit vložte stroužky česneku do malého hrnce a zalijte olivovým olejem. Stroužky česneku by měly být ponořené
  • Olej přiveďte pozvolna k varu a jakmile dojde k varu, snižte teplotu na co nejméně a vařte asi 45 minut, dokud česnek nezměkne
  • Česnek vyjměte děrovanou lžící a dejte stranou. Olej si schovejte na pizzu
  • Na přípravu pizzy umístěte rošt do úplně horní polohy trouby a zapněte jí na 220 stupňů
  • Odeberte jednu lžíci oleje z česnekového konfitu a přidejte je do velké pánve se 4 stroužky mletého česneku a červenou paprikou
  • Zahřívejte, dokud se nerozvoní, poté přidejte smrže a špetku soli a několik minut restujte
  • Přidejte chřest a další špetku soli a vařte další 3-4 minuty
  • Odstraňte z plotny
  • Těsto na pizzu vytvarujte do koláče
  • Jednou lžící česnekového konfitu potřete její povrch
  • Přidejte nastrouhaný sýr, následně přidejte směs ze smržů a chřestu
  • Navrch rozložte konfitované stroužky česneku
  • Posypte ještě trochou soli
  • Pizzu vložte do trouby a pečte 8-10 minut, dokud kůrka nezezlátne a sýr nebude bublinkový
  • Vyndejte a nechte lehce vychladnout
Pizza se sýrem, chřestem a smrži.
Zdroj: dishingupthedirt.com

Jak smrže skladovat?

Čerstvé, nemyté smrže by měly být uloženy v papírovém sáčku a spotřebovány co nejrychleji. Můžete je také skladovat v lednici po dobu až jednoho týdne.

Chcete-li prodloužit jejich životnost, můžete je usušit tak, že je položíte na sluneční světlo a občas je otočíte. Usušené smrže vydrží skladované ve vzduchotěsné nádobě až šest měsíců. Když je poté chcete použít, jednoduše je pokapejte trochou vody a počkejte.

Sušené houby lze poté opětovně hydratovat namočením na 10–20 minut do teplé vody nebo mléka.

Sušené smrže lze také zmrazit a později použít v polévkách nebo pyré.

Nejlepší metodou pro jejich zmražení je „rychlé zmražení“. Pusťte na ně studenou vodu nebo je vložte na několik minut do kbelíku s vodou a nechte je namočit, poté je rozprostřete na plech a vložte do mrazáku. Po rozmrazení však mohou někdy být lehce kašovité, takže je nejlepší je zmrazovat po vaření v páře nebo smažení.

Použité zdroje

Morchella esculenta (L.) Pers. - Morel, First Nature
Morchella facts for kids, Kids Encyclopedia Facts, Kids Kiddle
What Are Morel Mushrooms and How Do You Cook With Them?, Melanie Fincher, All Recipes
ASPARAGUS AND MOREL PIZZA WITH GARLIC CONFIT, Meghan, Fox and Briar