Špička obecná je malá nenápadná houba, která ale skvěle chutná! Přečtěte si jak s ní pracovat

Špička obecná tvoří asi ty nejzajímavější obrazce v celém lese! Přečtěte si, proč je opředena různými mýty, ale také jak si ji v kuchyni upravit a jaké její části jsou jedlé.

Nechybí ani luxusní recept na krémové houbové rizoto!

Co je špička obecná?

Je to houba, ke které se váže noho mýtů a pohádek. Tím důvodem je zejména podoba, ve které vyrůstají.

Tyto houby tvoří pravidelné kruhy, kdy některé jsou malé, ale na druhou stranu najdeme i takové mající průměru až 600 metrů.

Tyto houby se nejčastěji vyskytují v lesích a travnatých oblastech.

Nejlepší roční období, kdy je můžeme najít, je pozdní léto a začátek podzimu.

Huba s vlnitým okrajem klobouku a bílými lupeny.
Zdroj: marylandbiodiversity.com

Jak špička obecná vypadá?

  1. Roste od dubna do listopadu na loukách, pastvinách, mezích, v parcích, sadech a zahradách, ve většině, většinou mimo les. Vyrůstá především po deštích.
  2. Klobouk je široký s hrbolkem uprostřed. Povrch klobouku je hladký, za vlhka okrový a lesklý, výjimečně s růžovými odstíny.
  3. Lupeny jsou řídké, bělavé až okrové.
  4. Noha je válcovitá, pružná. Má bílou až světle hnědou barvu a obvykle je světlejší než klobouk.
  5. Dřeň je bělavá, připomínající chrupavku.
  6. Vůně je příjemná, houbová, někdy mírně hořkomandlová.
Kresba špičky  obecné včetně jejího průřezu.
Zdroj: mediastorehouse.co.uk

Mýty a příběhy

Možná se ptáte, proč je tato houba opředena různými mýty. Jednak jsou to shluky, ve kterých vyrůstá, a jednak je to pro anglický překlad, který lidově zní „kouzelný vílí kruh“.

V anglickém a keltském folklóru, tyto houby vyrůstaly, potom co zde tancovali víly nebo elfové.  V německém folklóru byly tyto kruhy spojeny s čarodějnicemi. Věřilo se, že to bylo místo, kde čarodějnice tančily přesně šest měsíců před Halloweenem.

Pravidelný kruh, který je tvořen bílými houbami.
Zdroj: stuttgartdailyleader.com

Jak špičky připravit?

První věc, kterou je potřeba udělat, je odstranit stopku a nechat klobouček v jednom kuse. Nejjednodušším způsobem, jak to udělat, je uchopit stonek a otočením jej vyjmout.
Pokud jde o čištění, stačí je opláchnout je ve studené vodě, a poté je před vařením nechat uschnout.
Sušení je také hračka, nechte je na pultě a ony sami uschnou, nebo použijte sušičku.
Vysušené špičky ve velké dřevěné bedně.
Zdroj: foragerchef.com

Krémové rizoto se špičkami

  1. 250 g sušených špiček
  2. 375 g rýže Arborio
  3. 1, 25 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  4. 2 lžíce nakrájené šalotky
  5. 3 lžíce másla
  6. 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  7. 100 g strouhaného parmazánu
  8. 30 ml balzamikového octa

Postup

  1. Houby namočíme v horké vodě, dokud nejsou měkké
  2. Sceďte a tekutinu, ve které byly namočené, použijte do vývaru
  3. Na polovině másla a olivovém oleji houby zvolna 10 minut restujte a dejte stranou
  4. Během restování hub přiveďte k varu vývar
  5. Orestujete na zbývajícím másle a olivovém oleji šalotku, dokud nebude měkká a lehce hnědá
  6. Přidejte rýži a míchejte, dokud se rýže neobalí olejem
  7. Vařte asi 1 minutu
  8. Přidejte 250 ml vroucího vývaru a směs neustále míchejte
  9. Když rýže vývar nasákne, přidejte dalších 250 ml vývaru a pokračujte v míchání
  10. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže uvařená
  11. Bude to trvat asi 30 minut (rizoto vařené příliš rychle se neuvaří rovnoměrně a rizoto vařené příliš pomalu bude lepkavé)
  12. Dobré rizoto je krémové, ale stále pevné na skus (al dente – více o tomto pojmu si přečtěte v našem článku)
  13. Asi 10 minut před tím než je rizoto hotové, přidáme odložené houby
  14. Asi 5 minut před dovařením rýže přidejte parmazán a balzamikový ocet

Jestli vás tato verze nezaujala, vyzkoušejte naše další skvělé recepty na rizoto s houbami!

Krémové rizoto plné hub a zeleniny.
Zdroj: seriouseats.com

Skladování

Čerstvě utržené houby vám vydrží přibližně 4 až 5 dní, pokud je budete skladovat ve vzduchotěsné nádobě při teplotě +2 až +5°C.

Zamražené špičky, pokud jsou správně uskladněny v mrazáku, při teplotě minimálně -18°C, vydrží minimálně 18 měsíců.

Ve slaném nálevu mají trvanlivost až 3 roky, ale musí být skladovány na chladném, tmavém místě.

Jestli máte sušené špičky, ty ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 roky.

Použité zdroje

What is a fairy ring and what causes them?, Hannah Vickers, Wood Land Trust
FAIRY RING MUSHROOMS / MOUSSERONS, Forager Chef
The Fairy Ring Mushroom, Michael Wood, Myko Web
FAIRY RING MUSHROOM, Monteil