Švestky prospívají našemu tělu. Obsahují mnoho živin, jsou dobrým zdrojem vlákniny a také antioxidantů.
Konzumují se v různých podobách, ať syrové nebo ve formě povidel či alkoholických nápojů.
Co dalšího byste o nich měli vědět? Dozvíte se v následujícím článku!
Švestka, peckovice velmi prospěšná pro zdraví
Švestky, latinsky Prunus, jsou jedny z prvních plodů vyšlechtěnými lidmi. Poprvé začaly růst v Číně před více než tisíci lety. Poté se švestky dostaly do Japonska, částí Evropy a Ameriky. Dnes roste po celém světě více než 2000 odrůd.
Švestky, jinak nazývané také slivoně, patří do stejné čeledi jako broskve, nektarinky a meruňky. Švestky jsou ale mnohem rozmanitější než jiné peckoviny. Mohou být velké nebo malé, s červenou, fialovou, zelenou, žlutou nebo oranžovou kůží a růžovou, žlutou nebo oranžovou dužinou.
Stromy slivoně mohou dorůst 6 až 12 metrů. Plody jsou velké v průměru 2-7 cm, dužina je pevná a šťavnatá. Slupka švestky je hladká, přilnutá k dužině.
Švestky dodávají pokrmům, dezertům jemnou a sladkou chuť, navíc také přinášejí řadu zdravotních benefitů pro tělo.
Proč konzumovat švestky?
Švestky lze konzumovat čerstvé nebo je použít při výrobě džemů či jiných receptů. Kromě toho také obsahují řadu živin a vitamínů prospěšných pro zdraví.
Švestky jsou plné rostlinných sloučenin, které mají antioxidační vlastnosti, což znamená, že pomáhají bránit kyslíku v reakci s jinými chemikáliemi a poškození buněk a tkání.
Zdá se, že ochranné rostlinné sloučeniny ve švestkách mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci předcházet nemocem včetně rakoviny, cukrovky a obezity.
Vitamín C, obsažený ve švestkách, pomáhá vašemu tělu léčit, budovat svaly a podporovat správnou funkci krevních cév.
Konzumace švestek bojuje proti srdečním chorobám. Fytochemikálie a živiny ve švestkách snižují zánět, který spouští srdeční onemocnění.
Jsou obzvláště bohaté na polyfenol, zvaný kyselina chlorogenová, sloučeninu, která se také nachází v kávě, a zdá se, že pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a regulovat chuť k jídlu.
Švestky mají nízký obsah tuku, kromě toho existuje výzkum, který ukazuje, že švestky mohou pomoci člověku cítit se sytější. Švestky také podporují růst zdravých střevních bakterií, což napomáhá vstřebávání živin a odstraňování toxinů.
Nutriční hodnoty
Švestky jsou bohatým zdrojem vápníku, hořčíku a vitamínů C a B3. Další hodnoty můžete vidět v následující tabulce:
Nutriční hodnoty | Švestky syrové 100 g |
Kalorie | 46 kcal |
Bílkoviny | 0,7 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 0,3 g |
Vláknina | 1,4 g |
Vápník | 6 mg |
Draslík | 157 mg |
Železo | 0,2 g |
Hořčík | 7 mg |
Vitamín B3 | 0,417 mg |
Vitamín C | 9,5 mg |
Vitamín E | 0,26 mg |
Druhy švestek
Švestky mají mnoho odrůd. Nyní si představíme nejčastěji pěstované a využívané ke konzumaci a dalšímu zpracování.
Slivoň švestka
Slivoň švestka, latinsky Prunus domestica, známá také jako švestka evropská. Tvar této švestky je delší a oválný.
Můžete je jíst syrové nebo vařené. Jsou to ideální plody pro pečení koláčů a dortů, také k výrobě povidel.
Chuť této odrůdy je velmi sladká.
Damson
Damson, latinsky Prunus domestica insititia, patří mezi evropské odrůdy. Má tmavou slupku s nakyslou žlutozelenou dužinou.
Přestože mají plody Damson vysoký obsah cukru, chutnají trochu hořce a jsou kyselé. Skvěle se hodí do sladkých i slaných jídel.
Damson švestky se obvykle sklízejí od konce srpna do října.
Švestky Greengage
Tato odrůda má světle žlutozelenou až jasně limetkovou barvu s červenými skvrnami na povrchu. Je to její přirozená barva i po dozrání, takže se nenechte zmást.
Greengage švestky mají nejvíce cukru ze všech druhů švestek. Plody jsou malé až střední velikosti. Mají hustou a šťavnatou dužinu.
Tato odrůda švestek je všestranná a používá se při výrobě koláčů, zmrzlin a džemů. Greengage lze také spárovat s pikantními jídly, jako je chilli.
Švestka Mirabelle
Odrůda Mirabelle (Prunus domestica subsp. syriaca) je jednou z nejvzácnějších druhů švestek a v mnoha částech světa se nevyskytují.
Obvykle se pěstují v části Francie a jsou dobře známé pro jejich použití v džemech, želé, ovocné pálence a některém pečivu. Plody jsou malé, ale překvapivě sladké.
Japonské švestky
Japonské švestky, latinsky Prunus salicina, jsou velké a šťavnaté plody. Mají jasně žlutou dužinu a tmavě purpurově červenou slupku.
Musí se konzumovat čerstvé. Nejlepší způsob, jak zjistit, které z nich jsou čerstvé, je jemně vymačkat ovoce a zjistit, zda je mírně měkké. Pokud je švestka tvrdá a nezralá, uložte je při pokojové teplotě a nechte dozrát.
Švestka třešňová
Latinsky nazývaná Prunus cerasifera. Pojmenování třešňová je z toho důvodu, že její plody jsou malé, kulaté, červené nebo žluté, vzhledem připomínající třešně.
Chuť mohou mít sladkou a kyselou. Jsou vynikající, pokud je dostanete čerstvé, ale používají se také při pečení a výrobě želé.
Stromy švestky třešňové se také pěstují jako okrasné ovocné stromy.
Pěstování švestek
Pěstování švestek není příliš obtížné. Vyžadují plné slunce a dobře odvodněnou písčitou půdu, aby se jim dařilo.
Po zasazení stromu slivoně nezapomeňte na péči o něj. V březnu prvního a druhého roku aplikujte 0,5 kg organického hnojiva, v květnu prvního a druhého roku pěstování navíc přidejte 240 ml dusičnanu vápenatého.
Pro nově zasazené stromy zajistěte dostatek vody. Kolem stromu umístěte mulč, který pomůže zadržovat vodu, dávejte však pozor, aby se nedotýkala kmene.
Důležité je i prořezávání. Prořezávejte těsně nad zdravými pupeny, stejně jako odstraňujte mrtvé dřevo.
Zpracování švestek
Jsou skvělé syrové, pečené, grilované nebo restované. Samozřejmě jsou jednou ze surovin při pečení koláčů.
Svou nakyslou chutí ozvláštní masové pokrmy, výborně se hodí ke kachně, jehněčímu nebo k vepřovému bůčku.
Švestky můžete přidat do receptů jako je:
- švestkový nákyp
- pečené kachní prso se švestkovou omáčkou
- pečená řepa, švestky a pekanový salát
- granola se sušenými švestkami
- švestková raw tyčinka
Plody slivoně můžete usušit, zachovají svou sladkou chuť. Pokud chcete plody usušit v sušičce a nevíte, která je nejlepší, přečtěte si naší recenzi o sušičkách na ovoce.
V Česku je velmi oblíbené zpracování švestek do povidel. Ty můžete přidávat do buchet nebo na sladké pečivo. Na výrobu budete potřebovat:
- švestky
- cukr krystal
- citronovou šťávu
- vodu
Postup:
- Plody omyjte a odstraňte případné vady.
- Ovoce rozpulte, odstraňte pecku a kousky opět rozpulte.
- Do velkého kastrolu přidejte nakrájené švestky a vodu.
- Přiveďte k varu a občas zamíchejte.
- Vařte pod pokličkou, dokud ovoce nezměkne.
- Poté přidejte cukr a citronovou šťávu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Za častého míchání přiveďte ovoce k varu.
- Po 5 minutách vaření nechte odstát.
- Hotová švestková povidla nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky.
- Nechte vychladnout.
Švestky můžete také nakládat, inspirujte se několika recepty na nakládané švestky.
Výrobky ze švestek
Švestkové víno – fermentovaná švestková šťáva, oblíbený nápoj v Číně a Japonsku.
Slivovice – alkoholický nápoj z fermentovaných švestek.
Švestkový olej – olej z jader švestek se vyrábí z dužnaté vnitřní části pecky švestky.
Plum jerkum – alkoholický nápoj známý v Anglii.
Švestky přinášejí vašemu tělu řadu zdravotních benefitů. Jejich konzumací snižujete riziko cukrovky, některých druhů rakoviny a vysokého cholesterolu. Zařaďte je do svého jídelníčku, pokud chcete snížit svoji váhu a podpořit správnou funkci střev. Švestky také zlepšují kvalitu kostí.