Výborný salátový sýr feta a vše, co byste o ní měli vědět na jednom místě

Zřejmě nejstarší sýr a dnes označovaný jako nezdravější sýr, na kterém si pochutnávali už starověcí Řekové.

Jak se tento vynikající slaný sýr vyrábí a jaké má využití v kuchyni?

O výhodách konzumace fety, nutričních hodnotách a dalších zajímavostech se dočtete v našem článku.

Vše o sýru feta

Jedná se o měkký a drobivý solný sýr z Řecka, který se tradičně vyrábí z ovčího mléka, které přirozeně obsahuje dvakrát více tuku než mléko kravské. Feta existuje po staletí a téměř každé řecké jídlo obsahuje sýr feta na nějaký způsob.

Má nižší obsah tuku a kalorií než sýry jako jsou čedar nebo parmezán, a má více vápníku a vitamínů B než měkké sýry, jako je ricotta nebo tvaroh. Solný roztok, ve kterém se sýr nakládá, má za následek vysoký obsah sodíku, takže by se feta neměla konzumovat na dietách s omezením soli.

Feta je krémově bílé barvy s malými otvory a drobivou strukturou. Obvykle se dodává ve čtvercových koláčích bez kůry, ale můžete také najít rozdrobenou fetu balenou ve vzduchotěsných nádobách bez solného roztoku a s nebo bez přidaného koření. Stojí to víc než jiné běžné sýry, ale trochu jde o dlouhou cestu.

Ovčí sýr Feta.
Zdroj: thespruceeats.com

Proč konzumovat fetu?

Obvykle se o tomto sýru dočteme, že je tím „nejzdravějším sýrem na světě“, jelikož obsahuje velké množství pro tělo potřebných a žádoucích látek. Je pravdou, že obsahuje velké množství vápníku a bílkovin. Avšak málokdo ví, že 100 g tohoto sýru obsahuje zároveň přes 50 procent doporučené dávky sodíku na jeden den. Feta je hodně slaný sýr, a to není zas až tak pozitivní pro naše zdraví, jakož i vysoký obsah tuku, který mu ale dává výbornou chuť.

Nutriční (výživové hodnoty) na 100g sýra

Energetická hodnotaBílkovinySacharidyTukySůl
265 kcal14,21 g3,88 g21,49 g2,85 g

Vitamíny

Sýr feta obsahuje více jak 12 vitamínů. Nejvíce je zastoupený vitamín B12 (cca 70 % doporučené denní dávky), vitamín B2 (65 %), vitamín B6 (33 %), vitamín B5 (19 %), vitamín A (14 %) a vitamín B1 (13 %).

Vitamín B10,154 mg
Vitamín B20,844 mg
Vitamín B30,991 mg
Vitamín B60,424 mg
Vitamín B121.690 µg
Vitamín A125.000 RAE

Minerály

Feta sýr obsahuje více jak 10 minerálů. Nejlépe zastoupeny je sodík (cca 76 % denní doporučené dávky), vápník (49 %), fosfor (48 %), selen (27 %) a zinek (26 %).

Vápník493 mg
Železo0,650 mg
Hořčík19 mg
Fosfor337 mg
Draslík62 mg
Sodík1139 mg
Zinek2,880 mg
Měď0,032 mg
Mangan0,028 mg
Selen15 µg

Jak se sýr Feta vyrábí?

V Řecku tradiční výrobní metody začínají přidáním syřidla a kaseinu do pasterizovaného nebo syrového ovčího mléka, kozího mléka nebo směsi obou. Jakmile mléko zhoustne, sýřenina se oddělí, vtlačí do forem a zbaví se přebytečné syrovátky. Sýráři nakrájí fetu na menší bloky (feta znamená v řečtině „nakrájené“), poté je osolí a suší dva dny, než je ponoří do slaného nálevu, kde jeden týden až několik měsíců zrají.

Výroba řeckého sýra Feta.
Zdroj: servedfromscratch.com

Bohužel kvůli velké poptávce po sýru feta v Řecku a kvůli omezením nepasterizovaného mléka je těžké najít ten pravý řecký sýr feta mimo samotné Řecko. Pokud byste chtěli sehnat originální fetu u nás, připlatíte si. Můžete si ho ale zkusit vyrobit doma z kozího mléka.

Čím nahradit sýr feta?

Sýr ricotta je z hlediska chuti nejbližší náhražkou fety, i když je obecně méně slaný, ale vlhká textura tomu úplně neodpovídá. Slaný sýr cotija se rozpadá jako feta a hodí se přidat ho do salátů. Za fetu může zastoupit i čerstvý nebo lehce vyzrálý kozí sýr nebo balkánský sýr.

Rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem

Hlavním rozdílem je v druhu použitého mléka při výrobě. Balkánský sýr je zcela odlišný výrobek, jelikož se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Oproti tomu feta je vyrobena ze syrového mléka ovcí a koz, uchovávaná v solném nálevu po dobu až jednoho roku.

Jak fetu využít v kuchyni?

Feta se snadno drolí, můžete ji zahrnout a jako alternativu strouhané mozzarelly na pravou italskou pizzu a placky. Skvěle chutná i posypaný na restované zelenině všeho druhu.

Používáte-li fetu v nevařených pokrmech, jako jsou předkrmy, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, aby získala nejlepší chuť. Můžete ji podávat na předkrmovém talíři spolu s plátky křupavé bagety, olivami a nakrájeným masem. 

Nebo ji rozmixujte na dip s trochou citronové šťávy a oleje. Můžete ji také použít do tradičního quiche koláče nebo jiného slaného koláče z listového těsta. Feta je dobrou volbou do grilovaných hamburgerů a obzvláště dobře se spáruje s jehněčím masem.

Salát s nakrájenou Fetou.
Zdroj: larderlove.com

Lze fetu tepelně upravovat?

Díky její konzistenci lze fetu připravovat ve studené i teplé kuchyni. Zahrňte ji třeba do receptů na zapékané pokrmy nebo slané koláče. Fetou můžete posypat třeba špagety nebo pečené maso.

Jak si vyrobit domácí sýr feta?

How to make Feta Cheese at home? Super Easy & Healthy (Inspired by Iranian Cuisine)

Tento videorecept byl inspirován íránskou kuchyní. Ve srovnání s jinými recepty je snadný a zdravý.

V receptu nebyly použity žádné nezdravé chemické ingredience. Vyrobte si také svůj domácí a zdravý sýr feta!

Použité zdroje

A Guide to Feta Cheese, Jennifer Meier, www.thespruceeats.com 02. 10. 2019
Is Feta Cheese Good for You?, Arefa Cassoobhoy, MD, MPH, www.webmd.com 22. 09. 2020
Nutrition Facts of Cheese Feta, USDA Food and nutrient database, www.nutritionvalue.org
How is Feta Cheese Made?, Proudly Cheese Wisconsin, www.wisconsincheese.com
Rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem? Trik je v mléce, KATEŘINA ČEPELÍKOVÁ, www.vitalia.cz 18. 01. 2018