Zřejmě nejstarší sýr a dnes označovaný jako nezdravější sýr, na kterém si pochutnávali už starověcí Řekové.
Jak se tento vynikající slaný sýr vyrábí a jaké má využití v kuchyni?
O výhodách konzumace fety, nutričních hodnotách a dalších zajímavostech se dočtete v našem článku.
Vše o sýru feta
Jedná se o měkký a drobivý solný sýr z Řecka, který se tradičně vyrábí z ovčího mléka, které přirozeně obsahuje dvakrát více tuku než mléko kravské. Feta existuje po staletí a téměř každé řecké jídlo obsahuje sýr feta na nějaký způsob.
Má nižší obsah tuku a kalorií než sýry jako jsou čedar nebo parmezán, a má více vápníku a vitamínů B než měkké sýry, jako je ricotta nebo tvaroh. Solný roztok, ve kterém se sýr nakládá, má za následek vysoký obsah sodíku, takže by se feta neměla konzumovat na dietách s omezením soli.
Feta je krémově bílé barvy s malými otvory a drobivou strukturou. Obvykle se dodává ve čtvercových koláčích bez kůry, ale můžete také najít rozdrobenou fetu balenou ve vzduchotěsných nádobách bez solného roztoku a s nebo bez přidaného koření. Stojí to víc než jiné běžné sýry, ale trochu jde o dlouhou cestu.
Proč konzumovat fetu?
Obvykle se o tomto sýru dočteme, že je tím „nejzdravějším sýrem na světě“, jelikož obsahuje velké množství pro tělo potřebných a žádoucích látek. Je pravdou, že obsahuje velké množství vápníku a bílkovin. Avšak málokdo ví, že 100 g tohoto sýru obsahuje zároveň přes 50 procent doporučené dávky sodíku na jeden den. Feta je hodně slaný sýr, a to není zas až tak pozitivní pro naše zdraví, jakož i vysoký obsah tuku, který mu ale dává výbornou chuť.
Nutriční (výživové hodnoty) na 100g sýra
Energetická hodnota | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Sůl |
265 kcal | 14,21 g | 3,88 g | 21,49 g | 2,85 g |
Vitamíny
Sýr feta obsahuje více jak 12 vitamínů. Nejvíce je zastoupený vitamín B12 (cca 70 % doporučené denní dávky), vitamín B2 (65 %), vitamín B6 (33 %), vitamín B5 (19 %), vitamín A (14 %) a vitamín B1 (13 %).
Vitamín B1 | 0,154 mg |
Vitamín B2 | 0,844 mg |
Vitamín B3 | 0,991 mg |
Vitamín B6 | 0,424 mg |
Vitamín B12 | 1.690 µg |
Vitamín A | 125.000 RAE |
Minerály
Feta sýr obsahuje více jak 10 minerálů. Nejlépe zastoupeny je sodík (cca 76 % denní doporučené dávky), vápník (49 %), fosfor (48 %), selen (27 %) a zinek (26 %).
Vápník | 493 mg |
Železo | 0,650 mg |
Hořčík | 19 mg |
Fosfor | 337 mg |
Draslík | 62 mg |
Sodík | 1139 mg |
Zinek | 2,880 mg |
Měď | 0,032 mg |
Mangan | 0,028 mg |
Selen | 15 µg |
Jak se sýr Feta vyrábí?
V Řecku tradiční výrobní metody začínají přidáním syřidla a kaseinu do pasterizovaného nebo syrového ovčího mléka, kozího mléka nebo směsi obou. Jakmile mléko zhoustne, sýřenina se oddělí, vtlačí do forem a zbaví se přebytečné syrovátky. Sýráři nakrájí fetu na menší bloky (feta znamená v řečtině „nakrájené“), poté je osolí a suší dva dny, než je ponoří do slaného nálevu, kde jeden týden až několik měsíců zrají.
Bohužel kvůli velké poptávce po sýru feta v Řecku a kvůli omezením nepasterizovaného mléka je těžké najít ten pravý řecký sýr feta mimo samotné Řecko. Pokud byste chtěli sehnat originální fetu u nás, připlatíte si. Můžete si ho ale zkusit vyrobit doma z kozího mléka.
Čím nahradit sýr feta?
Sýr ricotta je z hlediska chuti nejbližší náhražkou fety, i když je obecně méně slaný, ale vlhká textura tomu úplně neodpovídá. Slaný sýr cotija se rozpadá jako feta a hodí se přidat ho do salátů. Za fetu může zastoupit i čerstvý nebo lehce vyzrálý kozí sýr nebo balkánský sýr.
Rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem
Hlavním rozdílem je v druhu použitého mléka při výrobě. Balkánský sýr je zcela odlišný výrobek, jelikož se vyrábí z pasterovaného kravského mléka. Oproti tomu feta je vyrobena ze syrového mléka ovcí a koz, uchovávaná v solném nálevu po dobu až jednoho roku.
Jak fetu využít v kuchyni?
Feta se snadno drolí, můžete ji zahrnout a jako alternativu strouhané mozzarelly na pravou italskou pizzu a placky. Skvěle chutná i posypaný na restované zelenině všeho druhu.
Používáte-li fetu v nevařených pokrmech, jako jsou předkrmy, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, aby získala nejlepší chuť. Můžete ji podávat na předkrmovém talíři spolu s plátky křupavé bagety, olivami a nakrájeným masem.
Nebo ji rozmixujte na dip s trochou citronové šťávy a oleje. Můžete ji také použít do tradičního quiche koláče nebo jiného slaného koláče z listového těsta. Feta je dobrou volbou do grilovaných hamburgerů a obzvláště dobře se spáruje s jehněčím masem.
Lze fetu tepelně upravovat?
Díky její konzistenci lze fetu připravovat ve studené i teplé kuchyni. Zahrňte ji třeba do receptů na zapékané pokrmy nebo slané koláče. Fetou můžete posypat třeba špagety nebo pečené maso.
Jak si vyrobit domácí sýr feta?
Tento videorecept byl inspirován íránskou kuchyní. Ve srovnání s jinými recepty je snadný a zdravý.
V receptu nebyly použity žádné nezdravé chemické ingredience. Vyrobte si také svůj domácí a zdravý sýr feta!