Mascarpone je nám známé zejména z klasického italského dezertu tiramisu. ALE! Věděli jste, že je tento sýr neskutečně všestanný a perfektně se vyjímá i ve slaných pokrmech nebo dokonce polévkách?
Přečtěte si tento článek a objevte všechny jeho skryté stránky a zpříjemněte si svůj kulinářský a chuťový zážitek, díky jednoduché surovině.
Co je to sýr Mascarpone?
Mascarpone je bíle zbarvený, krémově hladký a snadno roztíratelný čerstvý smetanový sýr. Chuť je smetanová a lehce nasládlá. Jeho bohatá, máslová textura pochází z vysokého obsahu máslového tuku (až 75 procent).
Tento italský sýr pochází z regionu Lombardie v severní části Itálie, hraničící se Švýcarskem. Krajina této části Itálie se může pochlubit zvlněnými horskými svahy, které se pyšní rozsáhlými alpskými pastvinami a dávají za vznik jedněm z nejbohatších kravských mlék v zemi.
Jak se vyrábí sýr Mascarpone?
Komerčně se tento sýr vyrábí přidáním kyseliny do čerstvé smetany, což způsobí její koagulaci a výsledný tsýr se jemně vaří na stálém ohni, dokud nedosáhne krémové konzistence.
Na rozdíl od mnoha sýrů, které se spoléhají na zahušťovací schopnost syřidla, enzymů, Mascarpone používá ke ztuhnutí smetany kyselinu citrónovou nebo vinnou.
Nutriční hodnoty Mascarpone (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
410 kcal | 2 g | 2 g | 42 g | 29 g | 6 g | 0 g | 0,08 g |
Mascarpone vs. smetanový sýr
Mascarpone má nejméně dvakrát více tuku než klasický smetanový sýr, což mu dodává vyšší kvalitu, která se téměř rozplývá v ústech. Smetanový sýr má tendenci být pevnější s výraznější chutí.
V receptech je můžete zaměňovat, ale měli byste očekávat rozdíly v chuti i struktuře.
Čím můžeme Mascarpone nahradit?
Nejbližší sýry k mascarpone jsou anglický clotted cream a francouzský crème fraîche.
Mascarpone může nahradit i kvalitní krémová ricotta nebo klasický smetanový sýr.
Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g
Druh sýru | Kalorie | Tuk | Bílkoviny |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g |
Mascarpone | 1463 kJ | 42 g | 6 g |
Balkánský sýr | 976 kJ | 20 g | 11 g |
Mozarella | 947 kJ | 17 g | 18 g |
Cottage | 497 kJ | 7 g | 11 g |
Co se dá udělat z Mascarpone?
Mascarpone lze přidávat do sladkých i slaných jídel, kde poskytuje bohatý a krémový prvek.
Použijte ho místo šlehačky na vrch mísy s ovocem nebo jako polevu na dorty či cupcaky (upečte si cupcaky podle našich receptů a ihned je můžete začít zdobit) |
Upečte z něj tvarohový koláč (třeba jeden z těchto cheesecaků) nebo jej vyměňte za zakysanou smetanu v banánovém chlebu nebo muffinech (jako v těchto nadýchaných muffinech) |
Pro slané recepty přidejte Mascarpone do omáčky na těstoviny nebo ho použijte místo smetany téměř v jakémkoli pokrmu |
Dá se použít i na zahušťování polévek, plnění kuřecích prsou a jako pomazánka na bagel |
Přidejte pár čajových lžiček na pečenou zeleninu nebo ho vmíchejte do míchaných vajec |
Čím Mascarpone ochutit?
Pro snadný dip zašlehejte do Mascarpone čerstvé bylinky a česnek.
Nebo si vychutnejte velkou porci Mascarpone jako lehký dezert s posypem z kakaa, čokoládových hoblin nebo pokapáním medu navrchu.
Podávejte ho s čerstvým ovocem, fíky nebo jednoduchými sušenkami.
Recept na domácí mascarpone
Ingredience
- 1 litr smetany ke šlehání (nepasterizované)
- 1 lžíci bílého vinného octa nebo citronového
Postup
- Ve vodní lázni v míse ohříváme smetanu na 87 °C
- Přidáváme vinný ocet
- Necháme vysrážet, sejmeme z plamene
- Zakryjeme poklicí a necháme 10 minut odstát
- Mascarpone přecedíme
- Mascarpone chladíme v lednici 24 hodin
- Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 3 dnů
Jak Mascarpone skladovat?
Mascarpone se obvykle prodává ve vaničkách a mělo by zůstat chlazené.
Mascarpone má tendenci se rychle kazit, takže otevřenou nádobu použijte během několika dní a veškerou nepoužitou část vraťte do chladničky s pevně uzavřeným víčkem. Pokud se u něj objeví plíseň nebo pokud jeho se vůně či barva změní, celé balení zlikvidujte.
Mascarpone můžete klidně na několik měsíců zmrazit, ale ovlivní to texturu a při rozmrazování se může oddělit. Nejlépe se poté hodí do vařených jídel.