Zajímají vás, z čeho se vyrábí sýr mozzarella?
Chcete si zjistit výživové hodnoty a možnosti, jak ji využít v kuchyni?
Pak jste tu správně!
Čtěte dál a dozvíte se vše o tomto sýru, jak se vyrábí a další zajímavosti.
Co je vlastně mozzarella?
Čerstvá mozzarella je plátkový tvarohový sýr, který pochází z Itálie. Tradičně se vyrábí z mléka vodního buvola (nikoli severoamerického buvola nebo bizona, jak se mnozí mylně domnívají) a má velmi jemnou mléčnou chuť.
Čerstvá mozzarella je považována za jeden ze zdravějších sýrů, pro svůj nízký obsah tuku a sodíku. Mozzarella z vodního buvola je výživnější než mozzarella z kravského mléka, má vyšší koncentraci vápníku, bílkovin a železa a má nižší obsah cholesterolu.
Na rozdíl od mnoha druhů sýrů nezraje a místo toho se konzumuje ihned po vyrobení. Měla by se jíst při pokojové teplotě, abyste si plně užili její jemnou a svěží chuť. Čerstvá mozzarella se dá snadno sehnat v supermarketech a specializovaných obchodech.
Ceny se mírně liší od výrobce k výrobci a zdroji mléka, přičemž buvolí mléko je dražší než kravská mozzarella.
Srovnání výživových hodnot vybraných mozzarell
Z plnotučného mléka | Se sníženým obsahem tuku | Bez tuku | Buvolí | |
Energie | 299 kcal / 1251 kJ | 254 kcal / 1063 kJ | 141 kcal / 590 kJ | 283 kcal / 1183 kJ |
Bílkoviny | 22,17 g | 24,26 g | 31,70 g | 28 g |
Sacharidy | 2,40 g | 2,77 g | 3,50 g | 3 g |
Tuky | 22,14 g | 15,92 g | 0 g | 17 g |
Sůl | 1,22 g | 1,55 g | 1,86 g | 0,4 g |
Vitamíny
Z plnotučného mléka | Se sníženým obsahem tuku | Bez tuku | |
Vitamín B1 | 0,030 mg | 0,018 mg | 0,020 mg |
Vitamín B2 | 0,283 mg | 0,303 mg | 0,300 mg |
Vitamín B3 | 0,104 mg | 0,105 mg | 0,120 mg |
Vitamín B5 | 0,141 mg | 0,079 mg | – |
Vitamín B6 | 0,037 mg | 0,070 mg | 0,080 mg |
Vitamín B12 | 2,280 µg | 0,820 µg | 0,920 µg |
Vitamín A | 179.000 RAE | 127.000 RAE | 127.000 RAE |
Minerály
Z plnotučného mléka | Se sníženým obsahem tuku | Bez tuku | |
Vápník | 505 mg | 782 mg | 961 mg |
Železo | 0,440 mg | 0,220 mg | 0,310 mg |
Hořčík | 20 mg | 23 mg | 33 mg |
Fosfor | 354 mg | 463 mg | 656 mg |
Draslík | 76 mg | 84 mg | 106 mg |
Sodík | 486 mg | 619 mg | 743 mg |
Zinek | 2,92 mg | 2,76 mg | 3,920 mg |
Měď | 0,011 mg | 0,025 mg | 0,034 mg |
Mangan | 0,030 mg | 0,010 mg | – |
Selen | 17 µg | 14,400 µg | 18,900 µg |
Jak se vyrábí mozzarella?
Proces výroby mozzarelly se nazývá těstovinová filata. Mléko se inkubuje se syrovátkovým startérem obsahujícím termofilní bakterie a poté se přidá syřidlo, aby se vytvořila sýřenina. Sýřenina se zahřívá ve vodě nebo syrovátce, dokud nevytvoří provazce s elastickou strukturou. Sýřenina se protáhne, uhněte do hladka a poté se z nich vytvarují kulaté kuličky, z nichž vznikne čerstvý sýr mozzarella.
Historické okénko: Legenda praví, že mozzarella vznikla vlastně omylem, a to tak, že se jednomu nešikovnému neapolskému sýraři dostala hrouda tvarohu do vědra s horkou vodou.
Čím nahradit mozzarellu?
Čerstvá mozzarella je jedinečná a těžko nahraditelná. Nahradit jí můžete jiným plátkovým sýrem, ale její chuť už nikdy nebude stejná.
Lze mozzarellu tepelně upravovat?
Pokud znáte základy italské kuchyně, víte, že mozzarella je základem na italské pizze. Není proto pochyb o tepelné úpravě tohoto sýra. Dá se zapékat s těstovinami, bramborami, na pizze a jiných slaných koláčích a dokonce i zahrnout do polévek.
Je mozzarella zdravá?
Tento italský sýr je vhodný do zdravého stravování a zejména při hubnutí. Samozřejmě se to s mozzarellou nesmí přehánět a musíte myslet na svůj denní energetický příjem a výdej. V jednom balení mozzarelly (125 g) se skrývá 1591 kJ, 26 g bílkovin, 29 g tuků a 3 g sacharidů. Výživoví poradci doporučují mozzarellu v light verzi, tedy bez tuku, případně se sníženým obsahem tuku.
Pro zdravou výživu je vhodná také proto, že obsahuje dost vody, a tedy nižší podíl soli a fosforu. Dodá vám dostatek vápníku – asi 100 g mozzarelly vám pokryje 80 % denní potřebu vápníku.
Druhy mozzarelly
Tvrdá mozzarella – v Česku se pod označením mozzarella často prodává cihla sýra z kravského mléka se 45 % tuku v sušině.
Mozzarella light – nižší obsah tuku, vyrábí se z méně tučného mléka a obvykle obsahuje cca 30 % tuku v sušině.
Mozzarella di bufala (buvolí mozzarella) – nejen že je vyrobena z buvolího mléka, ale také je citelně dražší a s výraznější chutí. Oproti obyčejné mozzarelle obsahuje více tuku. Po rozkrojení této mozzarelly z ní teče větší množství tekutiny.
Pizza mozzarella – název je pouze obchodní. Jedná se o velká balení mozzarelly, která se prodává v gastronomii ve tvaru dlouhého válce bez nálevu.
Použití mozzarelly v pokrmech
Tento sýr znáte pravděpodobně na pizze a v pečených italských jídel. Mozzarella má využití v mnoha receptech. Používá se v různých čerstvých a vařených pokrmech. Můžete ji navrstvit do salátu caprese nebo do dobrého sendviče či panini.
Můžete si ho vychutnat jednoduše, pokapaný olivovým olejem nebo jako příloha k melounu či rajčatům. Čerstvá mozzarella je také nádherně krémovou a rozplývavou složkou náplní a nádivek do masa a masových kuliček, kuřete a vegetariánských jídel.
Jak na domácí mozzarellu?
Vyrobit si domácí mozzarellu je snadné . Potřebujete pouze syřidlo, kyselinu citronovou , mléko a vodu. Syřidlo a kyselinu citronovou najdete v obchodech se zdravou výživou nebo online. Za 30 minut můžete mít čerstvou mozzarellu, kterou si můžete vychutnat a zapůsobit na svou rodinu nebo hosty.
Videorecept na domácí mozzarellu ze 4 ingrediencí:
Váš domácí sýr mozzarella si můžete vychutnat třeba v oblíbeném salátku Caprese nebo na domácí pizze! Dejte nám vědět, jak máte rádi mozzarellu a pochlubte se nějakým dobrým receptem. 🙂